Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


IPRO - PC Magazine Romania, Iunie 2003
SOLUȚII PENTRU PROGRAMATORII ȘI DESIGNERII WEB

ColdFusion și CFML: Situri dinamice la îndemână

Ioan Alexandru Lazăr

Ca designer web, de câte ori nu v-ați dorit un limbaj la fel de puternic ca PHP, dar mai ușor de învățat? Mulți dintre dumneavoastră au trecut prin ASP, JSP, PHP, Java, JavaScript și alte asemenea; probabil că v-ați și oprit la unul dintre aceste limbaje, dar nu ați fost chiar pe deplin mulțumiți. Ei bine, s-ar părea că există totuși o soluție...

Înainte să vorbim de-a dreptul despre CFML, trebuie să facem distincția între CFML și ColdFusion. ColdFusion este un application server. Ce înseamnă un application server? Atunci când utilizatorul cere să vadă o pagină scrisă în CFML, serverul web lasă acest server (ne vom referi la el ca server CFML) să se ocupe de pagină. El o prelucrează, iar rezultatul este...o pagină DHTML sau HTML care este apoi trimisă utilizatorului. Așadar, paginile scrise în CFML (cu extensie .cfm/.cfml) "rulează" pe un server CFML, dar ajung la utilizator ca pagini HTML. Cred că deja v-ați dat seama de un prim avantaj - CFML poate funcționa și cu browsere mai vechi. Cu toate acestea, pagina finală poate conține nu doar HTML/DHTML, ci și applet-uri Java, precum și script-uri JavaScript, VBScript sau CSS.

CFML este un limbaj server-side, iar codul este organizat în template-uri (șabloane). Un astfel de șablon, pagină dinamică, va corespunde unei singure pagini HTML, statică.

Dacă nu ați auzit până acum de CFML, sau în orice caz nu știți prea multe despre el, vă pot spune că este o invenție destul de veche - a apărut în 1995, și în acest moment rulează pe mai mult de 150,000 de servere. Comunitatea utilizatorilor este și ea foarte mare, deci în cazul în care vreți să învățați CFML veți beneficia imediat de ajutor.

Ce știe să facă?
CFML nu este explicit destinat utilizării într-un singur domeniu al design-ului web. Este folosit în primul rând în cadrul rețelelor Intranet, deoarece "știe" să interacționeze cu baze de date, suportă MS Access, Microsoft SQL Server, Oracle, DB2 și MySQL. De asemenea, CFML se poate folosi pentru un server de mail, cu protocoalele SMTP și POP3. Programatorii experimentați vor utiliza obiectele COM în cadrul codului lor. CFML se folosește împreună cu HTML (nu de-a dreptul, doar cod CFML într-o pagină, așa cum ați folosi ActionScript)

De ce să-l folosesc?
Din mai multe motive. În primul rând, pentru că este foarte ușor de învățat. De fapt, ca să spun drept, cine a lucrat în HTML se va descurca destul de ușor, iar cine a folosit vreun alt limbaj de programare nu va avea nici o problemă. Apoi, să nu uităm că vorbim de un produs Macromedia. ColdFusion este o platformă deja matură, iar codul îl puteți scrie în Dreamweaver, de exemplu. Este foarte stabil, foarte rapid și beneficiază de o comunitate de utilizatori foarte bine închegată. Dezavantajele ar fi prețul cam piperat pentru versiunile Enterprise și Professional, precum și faptul că atât limbajul, cât și software-ul sunt proprietatea Macromedia (ColdFusion nu e open-source).

Vreau să văd!
Probabil că primul program pe care l-ați scris vreodată a afișat "Bună!" pe ecran. Haideți să facem și noi un astfel de program, puțin mai înzorzonat ca să nu fie prea banal.

<CFIF 3 + 6 is 9>
Buna!<BR>
< CFELSE>
Pa!<BR>
< /CFIF>

Haideți să vedem ce face bucățica aceasta de cod. În primul rând, <CFIF 3 + 6 is 9> verifică dacă 3 + 6=9. Dacă într-adevăr 3 + 6=9, atunci va afișa "Bună!". În caz contrar, va afișa "Pa!". Observați că, fiind vorba de un limbaj destinat web-ului, am scăpat de tradiționalele print, cout sau writeln.

De asemenea, CFML suportă o varietate de tipuri de date. Spre exemplu, puteți scăpa de număratul zilelor folosind tipul date, care identifică orice dată între 100 î.e.n și 9999 e.n. - iar data o puteți introduce într-un mod familiar, adică April 1, 2003.

Vreau mai mult!
O demonstrație (care mie mi-a trezit interesul pentru ColdFusion) se poate găsi la www.friendscircle.net/chat/. Este vorba de un motor de chat web-based scris în CFML. Îl puteți descărca și vă puteți uita peste sursă - este gratis (și e o adevărată lecție despre cum se scrie un cod "curat"). Dacă nu vă convingeți, puteți să încercați la www.autobytel.com/. Nu ca să cumpărați mașini :) ci pentru că situl este realizat folosind CFML. Chiar și Senatul SUA folosește CFML, puteți vedea un formular în CFML la www.senate.gov/general/contact_information/senators_cfm.cfm. O sursă de informații se află pe situl Macromedia - www.macromedia.com - producătorul ColdFusion. Puteți găsi un alt articol (mult mai detaliat) despre CFML la http://tech. irt.org/articles/js123/index.htm.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro