Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


IPRO - PC Magazine Romania, Iunie 2003
SOLUȚII PENTRU PROGRAMATORII ȘI DESIGNERII WEB

Concepte ale programării Java

Mircea Scărlătescu

Odată cu extinderea fără precedent a platformelor "Unix-Ware" pe piață, Windows fiind astfel puternic concurat pe piața sistemelor de operare, s-a pus problema realizării unui software independent de platformă, care să rezolve problemele pentru care este dezvoltat, indiferent de sistemul de operare pe care este rulat. Necesitatea implementării unui limbaj de programare care să devină "unealtă" de dezvoltare a aplicațiilor independente de platformă a devenit aproape imediat subiectul principal de discuții al specialiștior TI.

Firma Sun a fost cea care a adus marea noutate în domeniu, și a numit-o Java. Ca platformă destinată realizării de aplicații din orice domeniu, începând cu aplicații rulate pe un singur calculator, până la aplicații WireLess, (și mai departe, până la domenii precum televiziunea) Java a devenit un limbaj de programare foarte căutat și apreciat de către producătorii de soft, atât datorită posibilitaților lui, dar și gratuității sale. Astfel, în scurt timp, Java era privit ca limbajul viitorului, sau chiar limbajul universal de programare pentru anii ce urmau lansării lui. Odată cu succesul pe care l-a înregistrat, Java a atras atenția concurenței care a adus multe îmbunătățiri propriilor platforme de programare, cel mai recent exemplu fiind platforma .NET de la Microsoft, care a împrumutat de la Java atât concepte de funcționare cât și sintaxa (în cadrul limbajului C#). La ora actuală însă, Java este singura platformă modernă de programare care este disponibilă pentru marea majoritate a sistemelor de operare existente, fiind sprijinită de firme renumite în domeniu: IBM, Oracle, CA (care includ soluții Java în sistemele pe care le realizează, de la laptopuri până la servere de aplicații și supercalculatoare) și din acest punct de vedere, viitorul acestui limbaj pare cu adevărat luminos. Implicarea firmei Nokia în domeniul WireLess cu ajutorul aplicațiilor scrise în Java este o altă dovadă a calităților de care dă dovadă Java.

Limbajul Java a urmat calea pe care a deschis-o C++, și anume programarea orientată pe obiecte (OOP: Object Oriented Programming). Asemănătoare modelului realității înconjurătoare, programarea orientată pe obiecte tratează orice problemă ca un obiect care are anumite proprietăți, și diferite metode prin care interactionează cu alte obiecte cu care se află într-o oarecare legatură. Și sintaxa Java este relativ asemănătoare cu C++, limbajul care a revoluționat lumea IT.

Ideea care stă la baza portabilității limbajului Java o reprezintă implementarea unui mediu de rulare Java. Această mașină este cea care va rula aplicația scrisă de noi, fără ca programatorul să fie nevoit să schimbe ceva din codul sursă, atunci cand se trece pe o alta platformă. Iată un simplu exemplu care să "lumineze" calea pe acest subiect:

Orice program Java poate fi scris într-un editor de texte, iar fișierul va fi salvat cu extensia .java. Să presupunem că am realizat un mic program și l-am salvat sub numele primulProgram.java; Acest fișier conține codul sursă al aplicației noastre. Compilarea acestui program se realizează cu ajutorul compilatorului Java denumit javac (comanda minimă este javac primulProgram.java); dacă programul nostru este scris corect, atunci în urma compilării va rezulta un fișier denumit primulProgram.class. Ce este acest fișier: denumirea lui este de fișier executabil Java. El se poate rula prin comanda java primulProgram, în acest moment mediul de execuție Java preluând codul compilat și executându-l. Surpriza cea mare este că acest fișier class transferat pe o mașină Linux să spunem, care are Java instalat, va rula exact la fel, fără a face probleme. Așadar ce diferă în Java de la un sistem de operare la altul este reprezentat de mediul de execuție, și nu de sursa noastră. Așa rezultă (pe scurt, și fără multe date tehnice) portabilitatea programelor Java.

Să vedem acum ce trebuie de fapt să facem, pentru a putea trece la programarea în Java: primul pas constă în descărcarea limbajului de pe situl http://java.sun.com (sau, de pe un dispozitiv de stocare) și instalarea lui. În cazul Windows, instalarea este (ca de obicei în acest sistem de operare) simplă și presupune rularea unui executabil care realizează toate operațiile necesare. Pe un sistem Linux, situația nu este cu mult diferită, Java fiind livrată de obicei sub formă de pachet .rpm care se instalează facil, fie din modul grafic, fie de la consolă. Odată realizat acest pas, sistemul este gata pentru a compila și rula aplicații Java.

Dacă este să încercăm o scurtă descriere a limbajului de programare, atunci trebuie precizat că el dispune de o multitudine de clase, împărțite pe categorii, în funcție de utilizare. Aceste "categorii" se numesc de fapt pachete în limbajul Java, ele fiind în număr deosebit de mare, acoperind toate domeniile informaticii. O serie din aceste pachete fac parte din ceea ce se numește Java Core, adică setul de clase de bază ale limbajului, și care nu trebuie să fie incluse explicit de programator în program pentru a fi recunoscute. Dacă dezvoltatorii folosesc și clase care nu sunt incluse în Java Core, folosirea lor trebuie să fie declarată la începutul programului. Pachetul JDK este foarte complex, iar numărul de pachete poate înspăimânta la început. De remarcat este însă că în practică, în funcție de "specializarea" proprie, veți folosi un număr relativ redus de pachete. Mai trebuie să precizez că pe internet sunt disponibile o multitudine de pachete Java care nu sunt în distribuția inițială, dar care adaugă facilități deosebite (generare de PDF-uri, lucrul cu grafică 3D, etc).

Încă un aspect foarte important, fără de care Java nu ar fi avut succesul pe care îl are azi, este posibilitatea programării applet-urilor, care sunt în esență programe Java care se execută în cadrul unui browser Web. Includerea acestora în situri mărește funcționalitatea paginilor Web, lărgind posibilitățile de dezvoltare ale unor soluții Web profesionale.

Desigur, această prezentare nu este una exhaustivă, pentru că atât pe internet cât și în formă tipărită, sunt disponibile materiale despre Java și domeniile în care este implicată; Cea mai reușită documentație JAVA, disponibilă online, poate fi accesată gratuit de pe pe situl java.sun.com; O carte de referință în domeniu este reprezentată de "Thinking in Java" scrisă de Bruce Eckel, unde concepte de programare-obiect și programare în cod Java sunt prezentate într-o formă accesibilă.

Am stabilit un punct de plecare pentru o serie de teme legate de Java, care să vă ajute în învățarea acestui limbaj, începând cu aspecte de baza și până la noțiuni avansate de programare Java, inclusiv applet-uri si JSP, teme care vor fi dezvoltate în numerele care urmează.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro