Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Software - PC Magazine Romania, Mai  2003

STUDIO MX - studio de web design profesional și complet

[ pagina principală a articolului "STUDIO MX - studio de web design profesional și complet"]

FREEHAND MX- grafică vectorială la superlativ
Deși părerile sunt împărțite, Freehand își are locul său în pachetul Macromedia Studio MX. Ajuns la versiunea a 11- a sau MX (versiune aflată în pachetul Macromedia Studio MX plus) Freehand este unul dintre primele trei cele mai apreciate aplicații folosite pentru grafica vectorială din lume, alături de Adobe Ilustrator și Corel Draw, numai că, spre deosebire de cele din urmă, Freehand-ul a avut un trecut zbuciumat. A fost creat în 1988 de Alsys Corp, achiziționat apoi de Adobe Systems care l-a abandonat 1994 și de la versiunea cu numărul 5 a fost preluat de Macromedia.

Dacă aruncăm o privire în trecut, la versiunile precedente, vom vedea multe îmbunătățiri care au dus la creșterea popularității acestuia. De exemplu versiunea 8 a adus nou personalizarea barelor de comenzi și instrumente noi precum instrumentele de deformare liberă, de transformare directă pe obiect, lentila, precum și Xtras-uri ca Shadow și Emboss. Versiunea 9 a adus și ea o serie de modificări importante și instrumente noi cum ar fi Lasso, Page și Perspective Grid, Magic Wand dar a mai adus nou și simbolurile și paleta Envelope ceea ce a însemnat un pas important pentru Freehand, acesta câștigând tot mai mulți utilizatori. Cercetând versiunea 10 a programului vom observa că în această versiune s-a pus accentul pe integrarea cu celelalte produse Macromedia, interfața nefiind schimbată prea mult de la versiunile precedente dar dând impresia că poate fi personalizată la nesfârșit. Multe iconuri au fost modificate pentru a arăta ca cele din Flash sau Fireworks. Și în această versiune apar instrumente noi, ca de exemplu instrumentul subselecție - Pencil, de asemenea au fost adăugate și culori predefinite, care pot fi selectate ușor. Față de versiunea cu numărul 9, biblioteca și editorul de simboluri au fost mult modificate, astfel încât simbolurile să poată fi grupate, manipulate și editate mai ușor. O noutate o reprezintă și paginile master, acestea fiind șabloane refolosibile cu același fundal pentru mai multe pagini din document. Acestea se modifică la fel de ușor ca și simbolurile și modificarea se face pe toate paginile unde au fost folosite. Una dintre facilitățile așteptate de mult și prezentă la versiunea 10 este gradientul după contur, odată alese culorile, centrul gradientului și intensitatea le putem stabili intuitiv astfel putând crea efecte de umplere mai naturale. Bara Controller, nou aparută reprezintă un avantaj pentru crearea animațiilor Flash, de aici putem vedea și controla animația înainte de a o utiliza.

Acum să aruncăm o privire aspupra ultimei versiuni a programului, versiunea MX (numărul 11). Versiunea a căpătat câteva instrumente noi, precum și o schimbare a interfeței pentru a semăna cât mai mult cu celelate produse din pachetul Studio MX. Această versiune se bucură și de o mai bună integrare cu celelate programe MX. Obiectele sunt acum integrate într-un panou Objects, programul a fost îmbunătățit cu action scripting, drag and drop și abilitatea de a putea aplica funcții de navigare pe mai multe pagini astfel putându-se realiza animații interactive exportate în format .swf.

Noile funcții oferă posibilitatea de a transforma obiecte din spațiul 2D în cel 3D, beneficiind de mai multe metode de transformare, printre care și folosirea unor căi pentru forma transformării. De asemenea, instrumentul de ștergere Eraser a fost modificat astfel încât se pot șterge porțiuni ale obiectelor vectoriale. Freehand MX conține și o nouă funcție folosită pentru efecte, funcția Multiple Atributes care permite aplicarea unui număr nelimitat de atribute unui obiect cum ar fi efectele de transparență, linii de contur și umplere. De asemenea programul conține și "live effects" printre care transparență, blur, bevel, în urma aplicării acestor efecte obiectul rămânând totuși editabil.
Au trecut nouă ani de când Adobe a renunțat la Freehand, și ne întrebăm dacă se gândesc că au făcut bine lasându-l pe mâna celor de la Macromedia, care se pare că știu ce fac.

[ pagina principală a articolului "STUDIO MX - studio de web design profesional și complet"]


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

Concurs National de Software Educational Cupa Siveco

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro