Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Software - PC Magazine Romania, Mai  2003

FreeBSD 5.0 - Noua Generație

SMP "Next Generation"
Suportul SMP (Symmetric MultiProcessor) pentru sisteme multi-procesor a apărut oficial în ramura 3.0-CURRENT în aprilie 1997. Aceasta permitea utilizarea procesoarelor suplimentare de pe platformele respective și folosea un mecanism de sincronizare și interblocare la nivel global (denumit "Giant kernel lock"), care nu permitea decât unui singur procesor să fie la un moment dat în modul kernel (dar mai multe task-uri în modul user puteau rula simultan pe diferite procesoare).

În martie 2000, ca urmare a fuziunii dintre Walnut Creek CDROM (distribuitorul oficial pentru FreeBSD) și BSDi (Berkeley Software Design, Inc., singurul producător comercial al unei variante BSD UNIX la momentul respectiv, numită BSD/OS), s-au creat premize excepționale pentru infuzia de cod sursă de pe platforma BSD/OS spre FreeBSD. Printre acestea, cel mai important subiect a fost integrarea arhitecturii fine-grained SMP prezente în BSD/OS 5.0, care reprezintă unul din scopurile finale al proiectului SMPng.

Trecerea de la modelul Giant lock la modelul fine-grained presupune introducerea unei serii întregi de noi tehnici în privința tratării întreruperilor și a mecanismelor de interblocare. Astfel, dacă în mod tradițional driver-ele foloseau modelul clasic împărțit pe două nivele nucleu (nivel înalt/nivel jos), sub SMPng au fost introduse firele de întrerupere (interrupt threads), iar mecanismele spinlock au fost înlocuite de noi concepte precum mutex (excludere mutuală), variabile condiție și shared/exclusive locks (interblocări partajate/exclusive). Iată deci motivul pentru care nu ar trebui să fiți suprinși dacă în lista de procese de pe un sistem FreeBSD 5.0 veți întâlni o serie de procese sistem (care de fapt rulează în spațiul nucleu) cu denumiri speciale, precum "irq14: ata0".

Dacă microprocesorul, chipset-ul și BIOS-ul de pe sistemul dvs. suportă tehnologia HyperThreading (în general linia Xeon si o parte din linia Pentium 4), atunci veți putea beneficia de acest avantaj în modul SMP: la bootare vor fi detectate și activate procesoarele logice adiționale (practic procesoarele reale cu suport HyperThreading se vor "dubla" în câte două procesoare logice). Nu uitați să activați în BIOS suportul pentru specificațiile MP 1.1 sau 1.4.

Prima pagină
Noua generație (5.0)
SMP "Next Generation"
KSE - Kernel Scheduler Entities
ACPI - controlul avansat al sistemului
DEVfs - Device filesystem
Extensii de securitate
IPFW2 - nouL motor de firewall
ALTQ - Alternate Queueing
Localizarea pentru România
Planuri de viitor


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro