Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Soluții - PC Magazine Romania, Mai  2003

Ard în flăcări

<-- pagina anterioară

Capacitatea standard a CD-urilor este de 650 MB (74 min. de muzică), 700 MB (80 min.) și, mai nou, chiar 800 MB. De menționat că discurile pot conține muzică (le voi desemna mai jos sub numele de CD-uri audio) sau date (CD-urile de date conțin fișiere cu text, fotografii, filme, programe sau chiar muzică în formate cum este arhicunoscutul MP3). Diferența dintre aceste două tipuri de codificări este esențială: un CD audio va putea reda conținutul său "brut" și pe o instalație stereofonică obișnuită, în timp ce utilizarea unui CD de date presupune neapărat existența unui computer echipat cu unitate CD-ROM. Desigur, calitatea materialelor folosite contează: veți descoperi că este probabil ca un CD-R audio inscripționat de dvs. să nu ruleze pe lectorul CD al unui radiocasetofon de mâna a șaptea, mai ales dacă suportul CD blank însuși este dintre cele "transparente", care se vând în vrac de 100, fără carcasă ... Despre discurile muzicale scrise pe CD-RW, ce să mai vorbim: în realitate, cunosc destul de puține tipuri de combine audio care să fie capabile să citească un asemenea disc!

Armamentul
Primesc de la dvs. întrebări despre cum ar trebui să alegem o unitate destinată scrierii de CD-uri sub Linux. Voi spune doar că nu este vorba de nimic special: o unitate de calitate bună rămâne bună sub orice sistem de operare. Ceea ce vă interesează sunt fiabilitatea ei, durata de viață, sensibilitatea redusă la vibrații etc. Împotriva tendinței "modei", voi pune mai puțin accentul pe viteza maximă de scriere - în realitate, viteza cu care veți putea scrie pe un blank va fi dictată de calitatea acestuia (de obicei discutabilă) și nu de performanțele unității. Mai importante sunt standardele de redare/inscripționare pe care aparatul le recunoaște: aceste standarde au evoluat în timp și este de dorit să puteți citi și scrie orice CD existent! Deci, dacă veți cumpăra o unitate modernă, 52X, este mai probabil să o faceți pentru că ea recunoaște mai multe tipuri de CD și nu pentru viteza în sine ...
Nici măcar brand-ul nu trebuie să fie, pentru dvs., un criteriu de alegere. Pentru cei ce lucrează în domeniul hardware, este de notorietate faptul că o mare firmă românească de distribuție IT a importat, acum câtva timp, un lot de unități de marcă care "cedau" complet după câteva luni de utilizare. Stocul cu probleme pare să nu se fi epuizat nici acum, fiindcă întâlnesc încă mașini noi pe care sistemul de operare nu poate fi instalat fiindcă unitatea CD refuză să-și facă datoria. Supărător și frustrant! De multe ori, o unitate robustă, chiar vândută în regim bulk, se dovedește o alegere justă în fața altora, mai scumpe, cărora li se face multă reclamă... Personal, am ales, după fler, un TEAC-W524E, care nu m-a dezamăgit niciodată, dar o mulțime de alte unități vor da dovadă de calități remarcabile.

Un rol important îl joacă tipul controller-ului. Dacă dispuneți de un adaptor SCSI - Adaptec și Tekram sunt cele mai cunoscute la noi - atunci merită să investiți și într-o unitate CD-RW SCSI "serioasă". Principalele avantaje le constituie viteza și descongestionarea carcasei computerului - majoritatea unităților SCSI sunt destinate profesioniștilor și sunt aparate independente, externe. Dacă nu, și o unitate "obișnuită", ATAPI, se va dovedi un bun aliat, cu condiția să fie instalată corect. Mai puțin v-aș recomanda noile unități CD-RW cu conectare USB - înainte de a cumpăra, asigurați-vă 100% că unitatea dorită beneficiază de suport Linux. Situri cum sunt www.linux-usb.org se pot dovedi folositoare pentru alegere; dacă nu, cereți garanții vânzătorului sau întrebați pe listele de discuții.

pagina următoare -->


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro