Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


IPRO - PC Magazine Romania, Mai 2003
SOLUȚII PENTRU PROGRAMATORII ȘI DESIGNERII WEB

15 minute de faimă pentru fiecare

Konstantin Klyagin

Internetul conține tot felul de informații, mai mult sau mai puțin utile: prezentări de firme, pagini personale, lucrări științifice și multe altele. Printre acestea se regăsesc și jurnalele online, unde fiecare își poate exprima opiniile și gândurile. Înainte, ca să fii auzit, trebuia să găsești un ziar, o revistă sau o editură care să te publice. Unii scriau pe ziduri și garduri, dar aceea nici nu era o soluție bună, nici n-avea cum să facă un auditoriu mai mare decât un măturător care, blestemându-l pe autor, ștergea cele scrise.

Grație progresului tehnologiei moderne, în zilele noastre fiecare om se poate exprima așa cum vrea el cu ajutorul internetului. De fapt, această rețea oferă posibilitatea de a difuza creații din mai multe domenii, cum ar fi pictura, muzica, foto și video. Nu numai texte, evident. Modalitățile de exprimare au evoluat de-a lungul timpului de la homepage-uri (pagini personale) la proiecte de autor și jurnale online (blog-uri), toate acestea urmând să fie descrise în acest articol.

Pagini personale
Mulți dintre noi aveau acasă în copilărie niște animale drăguțe - hamsterii. Prima observație pe care o face cel care se uită la ei este faptul că ascund în colțurile cuștii în care stau tot ce găsesc - fiecare bucată, fie mâncare, rumeguș sau altceva. Putem face o asemănare între obiceiul hamsterilor și felul în care sunt construite majoritatea paginilor personale. Uitați-vă și voi: omul își face un sit minim, să zicem nu chiar sit, ci o pagină mică, în care scrie "Salut, mă cheama Ionuț Cutărescu, aici îmi este poza iar siturile mele preferate sunt ăsta, ăla și ăla". Dacă Ionuț nu-și pierde entuziasmul imediat după ce o publică online, el începe să adune mai multe link-uri, bancuri, texte și poze pe pagină, extinzând-o astfel.

Cu homepage-urile treaba se termină de obicei așa cum și începe. Autorul, după ce adună tot ce-a fost posibil, renunță la actualizări, transformând internetul într-un cimitir de cadavre ale unor pagini personale. Însă, în multe cazuri, asemenea pagini se fac numai pentru a pomeni într-o conversație: "Apropo, am și eu o pagină pe web".

Proiectele unui autor
Pentru cei care simt nevoia permanentă sau periodică de activitate literară prin care și-ar putea face cunoscute publicului larg opiniile, observațiile din viață sau fanteziile, internetul oferă condiții optime. Rețeaua globală transformă în realitate visul multor scriitori nerecunoscuți ai trecutului de a avea un loc pentru operele lor. Indiferent dacă textele lor sunt mari sau mici, bune sau proaste, elevate sau vulgare, ele pot fi publicate fără a fi nevoie de acordul nimănui, spre deosebire de sursele "tradiționale" de informații precum ziarele și revistele.

Denumirea fenomenului sugerează că, în mod normal, fiecare proiect este condus de către un autor, care poate fi oricare dintre noi, oriunde s-ar afla pe glob. De fapt, oricine poate contribui în spațiul mondial de informații. Viața oricui este unică și, descriind-o pe web, există o mare probabilitate ca cineva să recunoască idei și probleme asemănătoare. Este greșită ideea că numai viața vedetelor îi interesează pe ceilalți. Dacă vă uitați mai atent la emisiunile sau filmele în care apar aceștia, veți observa că în marea majoritate din creațiile lor este vorba de un simplu om de rând! Publicul este interesat să vadă ceea ce este actual mai ales pentru el.

Așadar, la nivelul informației proiectul unui autor este un fel de mass media, cu două diferențe: el nu poate avea un tiraj (nu este clar ce trebuie înțeles prin asta; numărul vizitatorilor variază zi de zi) și periodicitatea de apariție a numerelor noi. În rest, totul este la fel: cineva scrie și alții citesc. Sigur, să faci un asemenea proiect este mai dificil decât să creezi un homepage o dată. Și mult mai dificil este să-l păstrezi în viață, actualizându-l prin adăugarea unor materiale noi. Totuși, feedback-ul pe care îl poți avea merită efortul depus.

Blog-uri
Până la urmă, când popularitatea acestor moduri de exprimare a crescut, a apărut în America conceptul weblog, care, prin prescurtare, s-a transformat în "blog". A devenit posibil să ai un proiect personal fără să scrii prea mult. De obicei, un blog este un jurnal de viață al unui om, care scrie în fiecare zi (de câteva ori pe zi, o dată la două, trei, patru zile etc.) ce a făcut (văzut, aflat, mâncat sau băut) acesta arătând ca o pagină cu înregistrări scurte. Ca și proiectele unui autor, ele pot avea și tematica mai exactă, cum ar fi software, hardware, resurse web, design, creșterea unor hamsteri sau orice altceva din alte domenii.

Blog-urile au devenit un hobby foarte răspândit în America și apoi în lumea întreagă. Au apărut totodată și situri specializate unde oricine își poate crea un blog doar cu câteva clicuri de mouse. Adăugarea noilor înregistrări ca și administrarea blog-ului de acest gen nu reprezintă o muncă grea: există o interfață web și aplicații specializate care se folosesc în acest sens.

Probabil cel mai cunoscut sit de blog-uri este www.livejournal.com/, care a fost creat de un tip ce vroia să-și facă un simplu jurnal web. Mai întâi a scris interfața web în PHP, după ce s-a gândit să dea și altora posibilitatea de a-și înregistra un blog propriu. În scurt timp, livejournal-ul ajuns să fie o comunitate de sute de mii utilizatori.

Acum nu este chiar așa de simplu să-ți creezi un cont pe livejournal, fiindcă cei de acolo au probleme cu găzduirea sitului datorită popularității sale. Deși s-au și comercializat la un moment dat, sursele motorului livejournal sunt disponibile astfel ca oricine să le poată descărca și instala, creând o comunitate similară cu cea de la livejournal pe serverul său. Cea mai cunoscută clonă a livejournal-ului este www.deadjournal.com/.

Programe specializate
Nebunia blog-urilor n-a trecut neobservată pe lângă întreprinzătorii de la bine-cunoscuta editură "O'Reilly". Recent, ei au publicat cartea numită "Essential Blogging", care descrie cum se poate crea și menține un blog autonom sau semi-autonom, fără a fi situat pe livejournal sau un alt serviciu public.

În momentul de față, există o sumedenie de soluții pentru blog-uri. O variantă constă într-o interfață web prin care se adaugă mesaje, acestea fiind trimise automat și către serverul de FTP specificat în momentul înregistrării. Așa lucrează Blogger-ul (www.blogger.com/), această soluție fiind interesantă pentru că pe partea de hosting nu mai trebuie să ai PHP, Perl sau o bază de date instalată. Există și motoare blog care seamănă cu un modul pentru Apache (mod_blosxom, http://mod-blosxom.sourceforge.net/), dar câștigatorul absolut este un script CGI în Perl de numai 61 de linii de cod, care se numește Blosxom (www.oreillynet.com/~rael/lang/perl/blosxom/).

Însă, vă sfătuiesc să vă gândiți la un aspect și content management system (motor) mai deosebit pentru un proiect nou, în special dacă nu sunteți de gen militarist și nu vă place să purtați aceeași uniformă ca alții. Pentru a face asta simplu și frumos puteți lua PHP-ul sau un alt set de instrumente web și urmați sfaturile publicate în numerele ianuarie-martie ale revistei, în seria de articole "Totul despre situri web dinamice".

Cele mai cunoscute "teatre ale unui actor"
La nivel global, găsim multe situri de acest gen (jurnale online) scrise în limba engleză. În afară de mulțimea jurnalelor de la livejournal, sunt și proiecte interesante specializate pe anumite domenii, cum este "Joel on Software" (www.joelonsoftware.com/), care scrie despre programare, despre diferite abordări ale programării și activitatea unor firme mari care se ocupă de acest domeniu. Ce m-a suprprins aici a fost traducerea în limba română care se găsește la http://romanian.joelonsoftware.com/.

Există blog-uri interesante și în sectorul rusesc al internetului. De exemplu, www.nnm.ru/english.php, care oferă zilnic știri diferite legate de soft, hard, muzică și umor. Acest sit are și o variantă în engleză.

Privind roNet-ul (resursele web în limba română), după solicitarea "blog românește" pe Google, găsim numai http://mirela.blogspot.com/, creat cu ajutorul lui blogger.com. Dacă urmărim înregistrările acolo, vedem că și autorul său este curios să găsească alte blog-uri făcute de români pe net. Până acum, fără rezultate. Oricum, ne bucurăm că începutul a fost făcut și așteptăm să apară și altele.

Un alt blog, www.scripting.com/, care se numește "Dave Winer's weblog about scripting and stuff like that", ne face cunoștință cu lumea script-urilor și povestește în limba engleză despre cele mai recente evenimente din acest domeniu.

Niște poezii, sentimente și comentarii legate de cele mai noi știri din lume, totul făcut frumos și ilustrat cu fotografii de domnișoara Shelley Powers, găsim la adresa http://weblog.burningbird.net/. Într-adevăr este o contribuție valoroasă la colecția opiniilor de toate felurile.

La o adresă ciudată, http://radio.weblogs.com/0100746/, găsim un blog personal dedicat tehnologiilor internet, denumit: "Internet Technology watch TCP/IP and Web technologies". XML, Open Source, WLAN, telefonia IP și IP v6.

Situl http://dear_raed.blogspot.com/ este, după părerea mea, cea mai importantă contribuție la spațiul informațional din ziua de astăzi. Este un blog realizat de un irakian care scrie (în limba engleză) din locul unde se desfășoară evenimentele care atrag atenția întregii comunități internaționale. Efortul lui de a-i ține la curent pe cei interesați merită un deosebit respect. Aici puteți citi ce se întâmplă în acea țară, cum arată valuta, ce se vede pe stradă și la televiziunea locală, plus niște gânduri proprii ale autorului.

Și, în sfârșit, cel mai interesant link - http://blo.gs/ - unde găsim o interfață simplă cu o bandă de mesaje actualizată în timp real cu multe, într-adevăr MULTE blog-uri de toate genurile. De pe acest sit putem merge direct către notițe recente la blog-uri diferite sau, pur și simplu, alegând link-ul "visit a random blog".

Concluzii
Toate cele descrise mai sus dovedesc, în primul rând, că potențialul uneia dintre cele mai mari invenții realizate de om în secolul trecut, internetul, încă nu este epuziat. Cu imaginație, oamenii găsesc soluții pentru a-și rezolva problemele și pentru a-și îndeplini dorințele, una dintre acestea fiind posibilitatea de a se exprima.

Fiecare jurnal este foarte important, el contribuind la spațiul global de informații, spațiu care nu mai depinde doar de surse centralizate de informații. Astfel se îndepărtează de noi posomorâta utopie totalitară, descrisă în cartea "1984" a lui George Orwell. Celor din "Ministerul Adevărului" le va fi foarte greu să corecteze faptele din trecut de pe toate paginile blog-urilor și altor feluri de proiecte personale din tot internetul.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro