Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC Magazine Romania, Mai 2003

Ce găsiți pe CD-ROM
Variațiuni pe aceeași temă

Gabriel Piscupescu

Se dau următoarele: o carcasă cu sursa aferentă, o placă de bază, un hard disc, o memorie RAM, una placă video, un procesor, o unitate floppy, un CD-ROM, ceva cabluri, un monitor, tastatură, mouse, o pungă cu șuruburi, una bucată șurubelniță. Teoretic, cu cât toate acestea sunt mai costisitoare, cu atât rezultatul va fi un calculator mai performant. Totuși, nu vi se pare că lipsește ceva? Mă bucur că v-ați prinsJ. Pentru a avea ce face cu el ne mai trebuie și un sistem de operare. Aici părerile diferă mai ceva ca în politică, diferența fiind că ele sunt pertinente.

Se știe că cei mai mulți utilizatori de calculatoare din România folosesc ca sistem de operare Windows-ul, cu avantajele și dezavantajele lui. O alternativă la Windows este Linux-ul, cu avantajele și dezavantajele lui. Ei bine, iată că FreeBSD-ul vine ca o "alternativă a alternativei", cum bine spune dl. Penișoară în materialul dânsului (câteva pagini mai încolo). Ce este totuși FreeBSD? FreeBSD este un sistem de operare UNIX, derivat din BSD UNIX (versiunea de UNIX dezvoltată la University of California at Berkeley), care a fost optimizat pentru viteză și robustețe.

În urmă cu un an și ceva v-am prezentat pentru prima oară FreeBSD-ul, reacțiile fiind neașteptat de favorabile. Odată cu apariția noii versiuni, 5.0, au apărut și cererile de a-l publica pe CD, o bună parte din cititorii noștri fiind adepții acestui acestui sistem de operare. Ne-am conformat și iată-ne cu noua distribuție FreeBSD pe CD-ul (boot-abil) care tocmai v-a picat din pungă.

Am încercat să speculăm și puținul spațiu rămas, alegând câteva progrămele de dimensiuni reduse. Am să încep cu categoria Divertisment în cadrul căreia veți găsi două joculețe simple:

  • X the Hyper Ball 1.06 - joc de tipul Arkanoid, scopul fiind spargerea tuturor cărămizilor de pe ecran. Pe parcursul jocului primiți diverse bonusuri, unele vă vor ajuta, altele dimpotrivă.
  • Galactic Teddy 2: Back to home 1.5 - Jocul semănă izbitor cu bătrânul Supaplex, cine a apucat generația 286 știe despre ce vorbesc. Niște monștri diabolici au furat ceea ce în joc se cheamă "Light Stone", eroul nostru având ingrata misiune de a recupera aceste pietre luminoase.

Pentru împătimiții Flash-ului, a apărut Swish 2.0.1, programul ideal pentru cei care nu stăpânesc bine Flash-ul. Pe lângă efectele prestabilite care ne sunt oferite, posibilitățile sunt, practic, nelimitate, prin multitudinea de parametri pe care îi putem modifica. De la cele mai simple efecte de "explode", "vortex", "3D spin", "snake" sau multe altele putem genera rollovere sau meniuri de navigare complete.


Și pentru că tot suntem la categoria Multimedia:

  • PhotoShow 2.0 - vă ajută la crearea de albume foto digitale sub formă de slide show. Este extrem de ușor de folosit, puteți adăuga diferite efecte precum și fundal muzical. Rezultatul obținut poate fi salvat sub formă de screensaver, executabil, scris pe un CD/VideoCD sau publicat pe saitul personal.
  • AtomixMP3 2.2 - este unealta cu ajutorul căreia vă puteți juca de-a DJ-ul. Suportă CD-uri audio, mp3, wma, oferindu-vă multiple posibilități de mixaj, efecte și multe altele.

Nu i-am uitat nici pe programatorii autohtoni:

  • Salarii și Evidență Personal 4.2.112 - program destinat contabililor, și nu numai, cu ajutorul căruia se pot realiza: state de plată, declarații pentru CAS cu copiere pe dischetă, declarații pentru ȘOMAJ cu copiere pe dischetă, declarații pentru sănătate, evidența personalului etc.
  • NetCost 3.01 - este o un program performant de monitorizare a conexiunilor internet prin dial-up, ce are ca scop contorizarea facturii dvs. de telefon.Programul este indispensabil tuturor celor care accesează internetul prin intermediul unei conexiuni dial-up și doresc o statistică/un control al timpului petrecut online.
  • Test Aritmetică 6.0 și Test Grilă - programe educaționale destinate elevilor din clasele primare.

Categoria Permanente vă oferă ultimul driver video de la Nvidia, 43.45.

Societatea Culturală Noesis vă propune spre lectură alte noi cărți în format Microsoft Reader: Ion Pogorilovschi - Pasărea Măiastră și sursele și Stenograma procesului lui Constantin Brâncuși împotriva Statelor Unite, volume ce fac parte din "Enciclopedia Virtuală Constantin Brâncuși". Aceasta, împreună cu "Enciclopedia Virtuală I.L. Caragiale", a fost distinsă cu premiul pentru "Proiectul cu cel mai bun conținut educațional", în cadrul manifestării de decernare a premiilor IT&C ale României pe anul 2002.

În cadrul rubricii ARTe vă invităm să faceți cunoștiință cu maestrul Sabin Bălașa, din a cărui operă am selectat câteva lucrări.

Nu ratați ultimul număr din agoraONline și titlurile de carte IT ale librăriei Byblos.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro