Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


IPRO - PC Magazine Romania, Aprilie 2003
SOLUȚII PENTRU PROGRAMATORII ȘI DESIGNERII WEB

Macromedia Flash - What the web can be....

Alexandru Costiniuc

Acesta este primul gând care mi-a trecut prin cap când am văzut pentru întâia oară o pagină creată în Flash! Asta se întâmpla acum doi ani când, fiind la un interviu pentru o colaborare cu o firma de calculatoare, mi-a fost prezentată o pagină creată în Flash, cam rudimentară pentru "vremurile noastre", dar care m-a uluit. Nu semăna cu nimic din ceea ce mai văzusem până atunci, animația umplea ecranul sincronizându-se perfect cu sunetele, muzica inspira un aer de eleganță și dinamism, totul părea ireal.

Compania Macromedia nu exagerează atunci când afirmă că programul Flash reprezintă "standardul profesionist pentru realizări Web de mare efect". Este de ajuns să vizitați câteva situri bine făcute care îl utilizează, pentru a înțelege cât de captivant este acest program. Folosind imagini, animații, sunete și interectivitate, Flash poate incita, învăța, amuza și oferi informații practice. În Flash se poate importa aproape orice iar cu puțină pricepere și talent rezultatul va fi miraculos! Nu seamănă cu nimic altceva, este unic....este Flash...

Când a apărut nu era decât un simplu gif animator (program pentru crearea imaginilor animate cu extensia .gif) care nu s-a remarcat, sau mai degrabă nu avea cu ce să se remarce pe piața mondială de software. Acum, când este vorba despre web, toți ne gândim la paginile îngrijite, animate parțial sau în totalitate, de o eleganță rară și cu un design deosebit. Așa ar trebui să arate o pagină Flash acum. Macromedia a început să se impună, arătându-și superioritatea și inventivitatea cu programul Flash, însă despre Flash putem vorbi cu adevărat abia după lansarea versiunii cu numărul 4, aceasta schimbând în totalitate imaginea simplului gif animator de odinioară; aceasta i-a determinat pe utilizatori să-l încerce, deși versiunea nu a fost promovată foarte serios, ea s-a bucurat de suficient succes cât să atragă privirile designerilor web și ale amatorilor care doreau doar să-l încerce. Din simplul gif animator, FLASH devenise un program de animație profesionist, beneficiind de un timeline împărțit în layere, fiecare având frame-uri, astfel că animația putea fi controlată, modificată și realizată mult mai ușor. Dar nu era numai atât; acest program de animație mai avea și un limbaj de programare numit ActionScript, asemănător C++, ușor de învățat, cu comenzile aranjate într-un tabel, pe categorii, astfel încât utilizatorul să poată lucra mult mai ușor. Așa ceva nu mai fusese creat vreodată, trebuia încercat și așa s-a și întâmplat. Apariția versiunii 5 a fost o bucurie pentru utilizatorii versiunii 4, nu mai era așa de limitat, era mult mai ergonomic, mai bine "construit" și mai ușor de folosit. Putem spune că Flash este unic, cu aceste 2 avantaje înglobate, tehnicile de animație și limbajul de programare ActionScript, Flash-ul și-a continuat ascensiunea; ultima versiune, MX, a fost așteptată cu sufletul la gură de milioane de utilizatori. La acestă versiune, Macromedia și-a orientat atenția către ActionScript, aranjând acțiunile și funcțiile pe grupuri de categorii, ajutând și mai mult utilizarea lui, dar și interfața programului a fost îmbunătățită; acțiunile, proprietățile, mixerul și timeline-ul au fost așezate pe o bară, accesul la ele fiind astfel ușurat. Practic, în Flash se poate realiza orice, de la simple animații, până la desene animate, pagini web profesionale, utilitare, jocuri, totul este ca utilizatorul să aibă răbdarea să-l învețe și să-l utilizeze la adevărata lui valoare.

Sute de milioane de utilizatori dețin deja playerul Flash gratuit (necesar vizionării filmelor Flash). Faptul că Macromedia continuă să distribuie cu atâta eficacitate acest software înseamnă că publicul potențial pentru lucrări realizate cu Flash este imens și în permanentă creștere.
Instrumentele necesare pentru a crea filme Flash se află la îndemâna dumneavoastră. După ce veți achiziționa programul, singura investiție pe care va mai trebui s-o faceți va fi timpul necesar învățării. Puteți chiar să descărcați programul Flash de la www.macromedia.com și să-l utilizați timp de 30 de zile înainte de a trebui să-l cumpărați. Imaginați-vă că un mare muzician ar lua un instrument pe care nu-l cunoaște și în cateva zile, ar învăța să cânte la el. Pare uluitor, dar realmente așa stau lucrurile! Dacă sunteți motivat, printr-o investiție moderată de timp veți simți că ați descoperit un instrument puternic de comunicare.

Când vă apucați să studiați Flash, dacă dețineți idei preconcepute despre ceea ce înseamnă el sau despre modul în care ar trebui să folosiți instrumentele de desenare, poate că ar fi mai bine să uitați totul și să porniți de la zero. Pe internet se găsesc nenumărate documentații, exemple, lecții, tot ce aveți nevoie. După ce veți învăța să desenați cum nu credeați că o veți face vreodată, veți realiza animații, iar apoi nu veți mai putea fi oprit. Știu asta!

Poate că nu vă veți simți ca un profesionist chiar peste noapte, dar vă veți da seama că stapâniți un instrument puternic de comunicare. Când veți arde de nerăbdare să arătați și altora creațiile dumneavoastră, veți ști că vă aflați pe drumul cel bun.
Pregatiți-vă să vă simțiți bine!


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro