Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Soluții - PC Magazine Romania, Februarie  2003

Rețete Linux. Specialitatea zilei, programele de casă

Konstantin Klyagin

Există un mit că programele pe un calculator sub Linux pot fi instalate numai de către "root" care de obicei este un fel de persoană unicat, vreun șaman, care-și folosește tamburina să instaleze ceva.

Dar într-adevăr, Linux-ul nici nu este atât de restrictiv sau misterios. În acest articol vă dau o rețetă cum să vă descurcați fără șaman, și nu numai. În plus vă spun și instrucțiunile pentru folosirea tamburinei.Acum, să vedem despre ce este vorba. Tamburina se numește autoconf, care se folosește la aproape toate programele făcute recent. Urmele lăsate de acest utilitar se determină după existența scriptului standard configure din directorul cu sursele unui program. Cu ajutorul lui vom instala aproape orice program în directorul nostru home.

Procesul obișnuit de instalare al unui program este clar. Se dau următoarele trei comenzi.

$ ./configure
$ make
$ make install

Iar ultimul pas e greu de făcut dacă nu avem permisiuni suficiente pentru directorul /usr/local, care de fapt, este locul implicit unde se pun fișierele pachetului. Pentru a-l schimba, configure-ul are parametrul -prefix. El este tot ce ne trebuie acum..

Astfel, mai întâi, trebuie creat un director separat pentru programe (mai bine să facem așa), și apoi îl dăm configure-ului ca parametru.

$ mkdir $HOME/inst
$ ./configure -prefix=$HOME/instt

$HOME reprezintă numele directorului nostru de domiciliu. Așa se numește variabila de mediu care-l conține. Pentru cei cărora nu le place semnul dolarului, se recomandă folosirea explicită a numelui directorului respectiv. Adică în loc de $HOME se scrie /home/cucu/ sau cum se dorește să fie. Apoi se dă "make" și "make install", după care instalarea este gata.

Dar nu m-aș fi apucat să scriu acest articol dacă totul era atât de ușor.

Multe programe au nevoie de biblioteci suplimentare, care pot fi instalate tot cu ajutorul parametrului -prefix undeva sub $HOME. Problemele de obicei apar mai târziu, atunci când până la urmă pornim configure de la program care are nevoie de ele. Încă de la primul pas, adică de la configure avem erori peste care uneori este greu să treci fără niște cunoștințe. Însă se rezolvă ușor.
Sună surprinzător, dar rezolvarea constă tot în parametrii scriptului configure ai pachetului. De obicei toate căile se pot seta tot acolo. De exemplu, să presupunem că programul "parizer" are nevoie de "libporc", și configure la ultimul l-am făcut deja cu -prefix=$HOME/inst. Să ne uităm cu atenție la lista de parametrii ai configure-ului de la "parizer".

$ ./configure -helpp

Sau chiar mai bine să-l pornim așa:

$ ./configure -help | lesss

Ca să putem face și scroll. Căutam aici un parametru prin care se poate da locația bibliotecii libporc. De obicei așa ceva nu este greu de găsit. Deci, aici căutam ceva similar cu "-with-porc==", "-with-libporc==" sau "-with-libporc-prefix==", căci așa se numesc tipic parametrii respectivi.
Apropo, este foarte util să știi și alți parametrii ai configure-ului unui anumit pachet, pentru că uneori sunt mai multe posibilități ascunse ce pot apărea numai prin folosirea explicită a lor.
Rămânem în directorul care conține sursele programului "parizer" din exemplul nostru, și începem să-l instalăm.

$ ./configure -with-libporc-prefix=$HOME/inst -prefix=$HOME/instst
$ make all install

Ultima comanda este egală cu "make" și apoi "make install", deoarece se pot combina câteva target-uri pentru make în aceeași comandă. Fiți atenți că la anumite sisteme de operare ca, de exemplu, SunOS sau FreeBSD se folosește "gmake" în loc de "make", pentru că make-ul, ce se pornește implicit acolo, nu este de standard GNU și de aceea nu este potrivit pentru compilarea și instalarea unor pachete care vin cu configure.

Pentru a folosi programele compilate astfel, mai este nevoie să știți încă ceva. Deoarece sunt folosite niște biblioteci dinamice, programul trebuie să știe unde să le caute atunci când pornește. De aceea, deși le-am dat deja scriptului configure, este nevoie de un pas suplimentar. De obicei se face doar o dată, pentru că bibliotecile se instalează cu același prefix punându-se în același director <prefix>/lib. Aceasta se face prin setarea corespunzatore a variabilei

D_LIBRARY_PATH.
$ export LD_LIBRARY_PATH=$LD_LIBRARY_PATH/inst/lib

S-a adăugat "/lib" deoarece el este directorul standard unde se pun fișierele bibliotecilor dinamice. Dar ca să nu o facem acest lucru de fiecare dată cănd intrăm în sistem, trebuie să adăugam această comanda în fișierul .profile sau .bash_profile (depinde de shell-ul folosit) din directorul home.

Gata, asta-i tot. Uneori, chestii care par extraordinar de dificile la prima vedere, se dovedesc a fi foarte simple, doar este nevoie să știi exact ce anume trebuie făcut. La fel este și Linux. Dar după cum ați văzut în acest articol, îl poți folosi aproape din plin chiar dacă ai un cont fără drepturi de administrator. Pinguinul e o ființă foarte prietenoasă. Nu mă crezi? Încearcă și tu!


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro