Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Editorial PC Magazine Romania, Februarie  2003

Timpul maturității

Dan Șerbănescu
Redactor Șef

PC Magazine România


Utilizatorul român de tehnică de calcul a atins un nivel de sofisticare absolut compatibil cu al oricărui omolog al său din Occident. Și chiar dacă românul mediu nu dispune de un buget pentru necesitățile sale TI similar cu cel pe care și-l poate permite occidentalul, el cere atât de la producători, cât și de la resellerii locali un înalt nivel de profesionalism, fiind poate chiar mai pretențios și - ceea ce ne bucură - mai bine informat decât utilizatorul tipic din Vest. Cred că principiul "suntem prea săraci să ne permitem produse proaste" se aplică în majoritatea deciziilor de cumpărare, cel puțin ale cititorilor noștri. Desigur, se mai întâmplă și câte o "țeapă" pe care de regulă cititorii nu ezită să o taxeze ca atare și să ne-o semnaleze și nouă și sunt convins că a doua oară nu se vor mai lăsa păcăliți. Este și unul dintre motivele pentru care laboratorul nostru de teste va continua să funcționeze "în foc continuu", pentru a vă ajuta să luați decizii pe care să nu le regretați ulterior.

Cele afirmate mai sus nu sunt însă ceea ce americanii ar taxa drept "wishful thinking", ci se bazează pe rezultatele concrete ale unui studiu privind gradul se satisfacție al consumatorilor față de produsele și serviciile TI disponibile pe piața românească, studiu realizat în premieră de PC Magazine România, cu concursul a peste 1.000 dintre cititorii săi. Veți regăsi în paginile revistei analiza detaliată a răspunsurilor venite de la cititori. Dar, întrucât am primit la redacție destule mesaje pe tema "top"-urilor (testele comparative, în intenția noastră, sunt menite a vă oferi în primul rând alternative, posibilități cât mai variate de a alege și nu neapărat clasamente, deși sunteți liberi să le interpretați și așa), cred că înainte de a citi studiul s-ar impune o precizare. Obiectivul nostru a vizat utilizatorul de tehnică de calcul și nu firmele furnizoare. Ne-a interesat ce anume folosiți dvs. și cât de mulțumiți sunteți de produsele pe care le-ați achiziționat și de aceea rezultatele reprezintă tendințe ale consumatorului TI din România și nu un top al companiilor furnizoare.
Aceste tendințe pe care le-am identificat sunt îmbucurătoare pentru că relevă un grad de maturitate al utilizatorilor, pentru care este importantă nu doar calitatea produselor, ci și măsura în care cei care le vând reușesc să le adauge valoare, prin serviciile asociate. Se pare că va fi din ce în ce mai greu pe viitor să îi convingi pe români să cumpere un produs fără să le oferi și suport, pre- și post-vânzare. Unele dintre companii par să fi înțeles acest lucru și efectul imediat este plasarea lor în aria preferințelor utilizatorilor, chiar dacă produse de calitate și un brand name relativ cunoscut oferă și cei care nu s-au calificat în studiul nostru.

Un utilizator bine informat și pretențios este mult mai greu de atras, iar pe măsură ce tot mai mulți consumatori locali vor intra în categoria utilizatorilor avizați, însăși piața TI românească va suferi unele mutații, spunem noi, pozitive. Magazinele în care vânzătorii habar n-au ce vând (un of al nostru mai vechi) vor fi din ce în ce mai "aerisite". Asta va obliga firmele la un training măcar minimal al celor ce intră în contact direct cu publicul, ceea ce nu poate fi calificat altfel decât drept un lucru bun. Desigur, piața românească va continua, probabil destul de mult timp de acum încolo, să fie una sensibilă la preț, dar acest preț va trebui să includă și altceva decât produsele în sine.

Studiul a fost realizat pe baza metodologiei folosite de colegii noștri de la PC Magazine din Statele Unite, care au o experiență de 15 ani în astfel de studii. Desigur, și demersul nostru va avea o periodicitate anuală și sperăm să devină o formulă prin care dvs. să vă puteți exprima liber opiniile despre prestațiile de care v-ați lovit pe parcursul anului, dar și un ghid pentru cei aflați de cealaltă parte a tejghelei. Rezultatele studiului vă stau așadar la dispoziție și puteți identifica dvs. înșivă toate aspecte sale relevante. Noi vă așteptăm și la anul și vă mulțumim pentru răspunsuri.

În rest, în paginile ediției de februarie veți mai găsi și o amplă prezentare a bazelor de date destinate uzului personal, dar și detalii despre cea mai nouă platformă server a Microsoft, .NET Server 2003, care are toate șansele de a deveni în viitor sistemul de operare preferat pentru servere, dacă va reuși să devanseze redutabilul challenger reprezentat de platforma Linux. De asemenea, pe CD puteți găsi cea mai... 9 versiune DirectX și Windows Media Player.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro