Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Timpul Liber - PC Magazine Romania, Decembrie 2003

Commandos

Filip Pitaru

Începuturile

Poate vă aduceți aminte de fervoarea creată în 1998 de apariția unui nou joc pe piață. Era vorba de Commandos 1: Behind Enemy Lines.

După cum au anunțat și producătorii de la Eidos, acesta urma să aducă o perspectivă nouă asupra jocurilor de strategie în timp real. Se pare că stilul complet nou de joc și grafica uluitoare au făcut ca Behind Enemy Lines să devină instantaneu un mare succes. La acesta a contribuit în mod special lipsa unei tactici care devenise loc comun la jocurile de strategie și anume existența unor resurse care trebuie exploatate și crearea de noi unități.

Cei 6 membri ai echipei speciale pe care jucătorul o conduce aveau fiecare în parte abilități deosebite și cu ajutorul acestora trebuiau să parcugă cele 24 de misiuni existente. Deghizări reușite și asasinări silențioase, sabotări ale unităților inamice sau pur și simplu distrugerea acestora au contribuit la transformarea jocului într-o premieră, la ora aceea fiind singurul joc în care se punea accentul exclusiv pe partea tactică. O altă inovație adusă de Commandos consta în imposibilitatea continuării misiunilor dacă unul din membrii echipei murea.

Chiar dacă de la un moment încolo nu mai erau toți utili, totuși aceștia trebuiau "târâți" pe parcursul fiecărei misiunii până la final. Un rezultat firesc al acestei strategii a fost nivelul ridicat de dificultate care dealtfel s-a păstrat pe tot parcursul seriei, devenind o caracteristică specifică. Cerințele de sistem minime necesare pentru joc erau Pentium I la 120 Mhz și o placă video de 1MB! Nici pomeneală de "detonatoare" sau sunet 3D...

Nici cel de-al doilea joc nu s-a lăsat mult așteptat, noii fani convinși ai Behind Enemy Lines fiind câștigați de la început. Nu este ușoară realizarea unei continuări a unui joc de succes însă programatorii de la Pyros și producătorii de la Eidos Interactive nu s-au lăsat descurajați, fiind impulsionați de popularitatea care creștea cu fiecare exemplar vândut.

Urmarea așteptată cu sufletul la gură a fost Commandos 2: Men of Courage. Numărul personajelor din joc a crescut, existând și un membru de sex feminin în echipă ("seducătoarea") precum și unul din regnul animal, un câine pitbull. Bineînțeles că urmând stilul prestabilit, fiecare din aceste noi caractere avea abilități unice.

Pe lângă grafica optimizată mai apar și elemente noi cum ar fi mașini, bărci și tancuri care pot fi conduse de către personajul înzestrat cu calități de șofer și folosite spre avantajul sau dezavantajul echipei. Totodată se pot observa și primele tendințe de generalizare a unor dotări până atunci specifice fiecărui membru în parte. Oricare dintre ei poate căra cadavre, folosi mitralierele, lega inamici sau conduce mașini simple (evident, mai puțin câinele).

Dacă primul Commandos s-a bucurat de succes, al doilea a fost un adevărat festin! Oricum, competiția este acerbă și nu s-a lăsat mai prejos. Cei de la Atari au scos pe piață o copie fidelă a Commandos-ului însă cu toată acțiunea jocului mutată în vestul sălbatic. Jocul s-a numit Desperados: Wanted Dead or Alive însă nu s-a bucurat de același succes deși un alt joc în stilul Commandos părea binevenit.

  • Tipul jocului: strategie
  • Data lansării: 24.10.2003
  • Cerințele minime de sistem necesare pentru rularea jocului nu sunt exagerate deși poate prea ridicate pentru o rezoluție de doar 800x600: PIII-700 sau echivalentul, 128 MB RAM, o placă de sunet compatibilă cu sistemele Windows, o placă video de 32MB 3D și 2 GB de spațiu pe HDD. Noi totuși vă
  • recomandăm un sistem mai puternic pentru rularea acestui joc - unde întârzierile pot fi fatale.
  • Jocul poate fi achiziționat de la www.gameshop.ro la prețul de 33.30Ś+TVA.

Commandos 3

Destination Berlin

Ca să revenim la prezent vă reamintesc că una dintre cele mai așteptate apariții ale acestui sfârșit de an este, după cum era de așteptat, cel mai recent joc al seriei. După doi ani de muncă asiduă și numeroase teste, programatorii de la Pyros Studios au terminat Commandos 3: Destination Berlin (cel mai bun joc din toate cele trei - după spusele lui Ignacio Perez, cel care a condus proiectul). Tot Perez a declarat și faptul că jocul s-ar putea să fie și ultimul al seriei.

Într-adevăr "Destination Berlin" este din multe puncte de vedere de nerecunoscut, având multe îmbunătățiri la capitolul grafică, precum și o nouă interfață prin care se dau comenzile aferente gameplay-ului. Chiar și cei mai "înrăiți" fani ai seriei vor trebui să se obișnuiască cu această nouă interfață bazată aproape exclusiv pe maus. Avantajele sunt multiple dar în toiul acțiunii se poate simți lipsa scurtăturilor oferite de tastatură. Tastele care desemnau armele în Commandos-urile anterioare au fost înlocuite astfel încât pentru a se ajunge la arma dorită trebuie parcurse toate celelalte arme. Un real dezavantaj în situațiile intense. Se pot spune foarte multe despre noul design ales de producători și printre primele lucruri pe care le remarcăm este motorul 3D, care nici nu se compară cu 2D-ul din Commandos 1 și 2. Grafica este așadar extrem de realistă, umbrele și schimbările vremii având un efect vizibil pe ecran. Singura controversă privitoare la grafică este adusă de reproșurile fanilor care au considerat extrem de neplăcută limitarea rezoluției la 800x600. Cum majoritatea monitoarelor și a plăcilor video produse în prezent suportă rezoluții ridicate pare absurdă realizarea unui joc atât de cunoscut și așteptat doar pentru o rezoluție atât de joasă. În pofida acestor lipsuri, produsul rămâne în continuare unul din liderii jocurilor în timp real de tactica și strategie despre cel de-al doilea război mondial.

Facilitățile oferite de producători nu se opresc aici. De aceasta dată avem o echipă compusă din doar 6 personaje (bereta verde, lunetistul, pirotehnistul, scafandrul, spionul și hoțul), renunțându-se la 3 caractere prezente în jocurile anterioare care însă au devenit inutile. Astfel nu mai este nevoie de șofer, fiecare dintre cele 6 personaje fiind capabil să conducă în caz de nevoie. De asemenea multe din capacitățiile pe care în jocurile anterioare le deținea doar câte un personaj au fost extinse și la celelalte. Nu trebuie însă să aveți impresia că datorită acestor "facilități" Destination Berlin va fi mai simplu decât predecesoarele sale ! Din contră! Pentru a-l face rejucabil producătorii au sporit gradul de dificultate fără a oferi nivele pentru jucătorii începători sau avansați. Chiar și veteranii seriei au fost nevoiți să recunoască AI-ul deosebit al inamicilor. Patrulele nu mai sunt formate din câte un simplu soldat solitar, acesta fiind deseori situat în poziții greu accesibile. Și raza de acțiune a soldaților inamici a crescut, îngreunând deplasarea soldaților aliați. Tot pentru a spori gradul de dificultate dar și satisfacția jucătorilor au fost introduse trupe de elită inamice compuse din lunetiști și soldați ai trupelor Gestapo.

Urmând același stil revoluționar producătorii au creat de această dată un mod multiplayer, existând posibilitatea de a juca într-o rețea locală de 12 jucători, împărțiți în două echipe, fiecare având capacitatea de a avea un număr de maxim 6 jucători. Modul singleplayer are 3 mari campanii: în Stalingrad, Europa Centrală și Normandia. Fiecare dintre acestea are specificul său și misiunile urmează o narațiune predefinită spre deosebire de cele ale jocurilor anterioare ale seriei. În fiecare dintre aceste campanii veți beneficia și de ajutor din partea aliaților atunci când se poate; la Stalingrad de cel al soldaților ruși, al rezistenței franceze în cea de-a doua campanie și a unităților de elită aliate în campania din Normandia.

Commandos 3: Destination Berlin este un joc care merită cumpărat deși există riscul să pierdeți multe ore în fața monitorului încercând să găsiți modalitatea potrivită prin care să "păcăliți" AI-ul adversarilor, care, chiar dacă e artificial, e ingenios..

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro