Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Tendințe - PC Magazine Romania, Decembrie 2003

OpenSource,

sau cum lucrurile bune pot fi uneori și la îndemâna tuturor

Mircea Scărlătescu

OpenSource, un cuvânt care pentru împătimiții Linux (Unix-ware în general) înseamnă multe, iar pentru cei ce văd în Windows singura alternativă pentru sistemul de operare al PC-ului lor nu prea are mare importanțăJ. Dar chiar și cei din a doua categorie trebuie să fi auzit de acest OpenSource, termen foarte la modă în ultimii ani.

A fost odată…

Ce se ascunde însă în spatele OpenSource? Cine, când și de ce a inițiat această mișcare? Să o luăm cu începutul și să ne întoarcem în 1984, atunci când un cercetător de la celebrele MIT Labs (Laboaratoarele Institutului de Tehnologii din Massatchusetts) numit Richard Stallman a inițiat un proiect care a avut ca scop final gratuitatea software-ului, sub motivul că toate cunoștintele ce sunt înglobate într-un pachet soft trebuie să fie făcute publice. Numele acestui proiect: GNU (însemnând GNU is Not Unix, denumire recursivă).

Primele roade ale acestui proiect au fost reprezentate de EMACS, un editor de texte extrem de puternic pentru zilele lui, și nici azi nu e chiar de ignorat în acest domeniu. Programul era disponibil pe un server ftp gratuit, dar pentru că pe atunci accesul la InterNet nu era așa de avansat ca azi (în Occident, pentru că în România nu are rost să discutăm) a fost pusă la dispoziție și o bandă magnetică cu acest program, de data aceasta contra cost. De remarcat un lucru, această afacere a pus bazele distribuției de software free, o afacere destul de înfloritoare azi.

Proiectul GNU a intenționat să scoată la iveală pentru publicul larg un sistem de operare complet și performant. La începutul anilor ´90, acest ideal era aproape realitate, cu excepția nucleului sistemului de operare, care încă nu exista. Apărut în 1992, nucleul Linux a fost adoptat oficial ca și nucleu al sistemului de operare și astfel, visul lui Stallman a devenit parțial realitate.El poartă denumirea GNU/Linux

În 1997 personalități ale acestei mișcări de promovare a software-ului liber s-au întâlnit în Statele Unite pentru a încerca să realizeze o strategie de promovare a acestui concept, chiar și în cadrul adversarilor lui. Era evident pentru toată lumea că acestui proiect îi lipsea o campanie bună de marketing, care să câștige în special încrederea informaticienilor, mai important decât o parte din piața software. Tot la acea întâlnire numele proiectului s-a schimbat în OpenSource.

Dar, despre ce vorbim de fapt?

OpenSource e înțeles greșit de multi, sau mai bine spus este confundat cu gratuitatea totală a programelor. Și atunci vă veți pune problema: eu de cine mai sunt plătit dacă totul va fi gratuit? Nu vă speriați, industria IT nu va muri☺ Pentru că OpenSource reprezintă de fapt programele pentru care nu sunt impuse restricții de distribuție, și modificare. Nimeni nu împiedică să copiem un program OpenSource, să-l modificăm, realizând îmbunătățiri sau chiar customizări și să-l vindem celor interesați; dar cu o mare precizare: că trebuie să facem disponibile și sursele. Astfel, OpenSource nu înseamna mereu gratis.

Legalitatea utilizării, distribuției și modificărilor asupra programelor OpenSource este stipulată exact de Licența Generală Publică (GPL: General Public License) care precizează printre altele că utilizarea și distribuția de astfel de software este condiționată de apartenența programelor derivate tot la mișcarea OpenSource. Deci se oferă posibilitatea de a realiza programe folosind sursele altor programe, atât timp cât aceste programe vor fi comercializate și folosite sub GPL.

Aproape toate programele ce folosesc ca sistem de operare Linux sunt realizate si distribuite sub GPL. O dovada în acest sens este că la instalarea unui program sub Linux (care nu vine sub forma de pachet precompilat) trebuie să compilăm sursele acestuia, acestea fiind disponibile pentru studiu si modificare.

Cine realizează astfel de software? Sursele sunt la nivel mondial, pentru că programele folosite de noi sunt scrise, actualizate și îmbunătățite de sute de programatori. Există și persoane care întrețin aceste proiecte, care coordonează eforturile de dezvoltare a proiectelor. Acest sistem deschis de producție are multiple avantaje; îmbunătățirea programelor este realizată repede, odată ce o eroare de programare este descoperită ea poate fi ușor corectată. Plecarea unui programator către alt proiect nu periclitează întreg proiectul, pentru că sursele fiind disponibile, se pot pune la dispoziția altui programator. Putem spune că întreaga activitate OpenSource se învârte în jurul conceptului de colaborare neîngrădită, iar în acest caz, e clar că toată lumea are de câștigat.

Majoritatea programelor OpenSource au fost scrise ca o primă versiune de programatori care aveau nevoie direct de ele. Evident că odată cu distribuția pe InterNet acestea au fost extinse, corectate, și așa s-a ajuns ca programe începute ca mici aplicații să ajungă cunoscute în toată lumea. Corectarea erorilor în astfel de programe este imediat anunțată pe InterNet, mult mai repede decât în cazul marilor producători de soft proprietar. Și mai există un mare avantaj în cazul acestor programe: disponibilitatea surselor face învățarea unor limbaje mult mai ușoară, dar asigură și un nivel calitativ mai ridicat pentru procesul de învățare. Gândiți-vă cât de multe cărți de programare au aparut în librării, gândiți-vă apoi cât de calitative pot fi marea majoritate dintre ele, iar apoi comparați cu puterea exemplului și posibilitatea de a studia direct o sursă funcțională, și cât mai bine pusă la punct.

Mulți adversari ai acestui fenomen spun că asistența tehnică pentru acest tip de programe nu există, sau nu este sigură. Advevărul este însa că sunt deschise chiar și firme specializate în acordarea de asistență tehnică pentru programe OpenSource. Dar să studiem puțin exemplul firmei RedHat, propietara celebrei distribuții de Linux. Linux este un sistem de operare gratuit, poate fi downloadat de pe InterNet fără probleme (dar cu o conexiune bună☺ ). Însă RedHat câștigă bani buni prin oferirea de distribuții pe suport digital (CD-uri) și manuale. O parte din codul distribuit în aceste distribuții este realizat chiar de programatorii fimei sub GPL (vezi gnome spre exemplu). RedHat are o cifră de afaceri impresionantă, iar asistența tehnică oferită este bună, motive suficiente să ne dăm seama că OpenSource poata să aducă și bani, și chiar bani buni. IBM, Netscape, VA Research sunt alte exemple care pot să sustină ideea ca OpenSource a devenit o alternativă viabilă la programele proprietare. Nu e întâmplător faptul că majoritatea serverelor de azi din marea rețea mondială sunt bazate pe distribuții Linux și aplicații specializate portate sub OpenSource pentru acest sistem de operare.

Vreau și eu în comunitatea OpenSource!

Dacă la asta vă gândiți chiar acum, atunci veștile sunt bune! Oricine poate să devină dezvoltator OpenSource, iar un punct de plecare excelent pentru OpenSource și detalii despre acest domeniu pot fi obținute de pe site-ul www.sourceforge.net.

Spre deosebire de alte ´abilități´ pe care programatorii le obțin de la diferite firme, cu costuri mai mici sau mai mari, un programator OpenSource va avea ca principala armă renumele pe care-l va obține în comunitatea OpenSource, renume care poate să conteze extrem de mult. Această comunitate de programatori devine din ce în ce mai mare, iar firmele care se ocupă cu asistența și chiar producția de software OpenSource sunt din ce în ce mai multe și chiar foarte profitabile.

Sourceforge.net este unul dintre cele mai folosite site-uri ale comunității OpenSource. Numărul de proiecte găzduite este undeva peste 50.000, numărul de utilizatori sare și el de 50.000 iar serviciile pe care vi le ofera merg începând cu un subdomeniu nume_poiect.sorucefrge.net pentru a vă găzdui și a vă promova proiectul, și până la scripturi PHP și baze de date MySQL. Stocarea pe server se poate face în limita a 100MB, ceea ce reprezintă o foarte bună valoare din acest punct de vedere, iar administrarea proiectului se realizează printr-o interfață web bine realizată. Accesul la fișierele proiectului se realizează prin SSH (mod securizat).

Pentru a vă înregistra un proiect aveți de completat un formular, și dacă sunteți acceptat, atunci beneficiați de toate facilitățile de mai sus. Trebuie să precizăm că exemplul acestui site reprezintă o dovadă vie a importanței pe care comunitatea OpenSource o acordă comunicației și colaborării via Internet, dar și a importanței pe care rețeua monidală o are asupra celor care lucreaza în regim OpenSource. Se poate spune fără teama de a greși că Internet-ul și comunitatea OpenSource nu ar fi la fel una fără cealaltă.

Mai trebuie spus doar că pentru a obține licența publică GNU puteti să consultați adresa www.gnu.org unde veți găsi și alte informații interesante despre subiectul nostru. De asemenea, o traducere a acestei licențe poate fi întâlnită la adresa www.roedu.net gplro.html, versiune pe care vă invităm să o studiați, iar dacă descoperiți că termenii precizați sunt ceea ce doriți și dumneavoastră să realizați, atunci, puteți să spuneți cu mândrie că veți deveni programator OpenSource. Spor la programare, și bug-uri cât mai puține☺.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro