Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Talkshow - PC Magazine Romania, Decembrie 2003

Domnul InfoPath

Tudor Toma - Group Program Manager Productivity and Business Services Group Microsoft Corp

Cum ați ajuns la Microsoft?

După terminarea facultății am lucrat pentru câțiva ani într-un colectiv de cercetare în Inteligență Artificială, în cadrul Catedrei de Calculatoare din Politehnică, sponsorizat de ITC. În acest timp am avut șansa să lucrez cu un grup minunat de tineri absolvenți, sub îndrumarea profesorului Christian Giumale. Obiectivul colectivului nostru era să aplicăm cercetarea din Inteligența Artificială în industire. A fost o perioadă de emulație profesională în care am învățat cum să proiectăm "smart" software care să rezolve problemele concrete ale utilizatorilor din industrie. Eu am lucrat la proiecte de sisteme expert industriale și la interfațarea în limbaj natural a bazelor de date. În 1990 am trimis demo cu produsele noastre la diverse firme. Fox Software a fost interesată de ele. În vara lui ´90 m-am întâlnit la Viena cu David Fulton, Fox Software CEO, care mi-a propus sa implementez o interfață naturală pentru FoxPro 2.0, iar în ´91 m-am angajat ca software engineer la ei. În acel moment, FoxPro era cea mai performantă bază de date pe piață, cu cea mai rapidă technologie de bitmap indexing, numită Rushmore. La începutul lui 1992, Microsoft a încheiat un acord cu Fox și în vară, împreună cu familia, m-am mutat în Seattle, ca dezvoltator de software la Microsoft.

Dacă ați fi pus în postura de a recomanda cuiva Office 2003 cum ați proceda?

Foarte simplu. Aș răspunde la întrebarea: care este valoarea lui pentru utilizatori? În primul rând, Office 2003 crește productivitatea prin noi utilități în aplicațiile desktop. Exemple sunt noua interfață utilizator, modul de lucru offline și protecția anti-spam în Outlook, "smart pages" și "smart panes" în Word și XML support în Word și Excel. În al doilea rând, Office 2003 oferă soluții de "team collaboration" ce sunt foarte ușor de implementat folosind Windows SharePoint Services și SharePoint portal Server, integrate cu aplicațiile desktop. În al treilea rând, Office 2003 este un client excelent pentru aplicații "LOB - line of business". Office 2003 s-a transformat dintr-o suită de programe într-un sistem integrat, mult mai versatil și performant, "Office System".

Ce este InfoPath?

InfoPath este o nouă aplicație în Office 2003 pentru crearea de informații structurate. Să încep cu un exemplu: la întoarcerea dintr-un "business trip", în avion, creezi un nou "trip report" în InfoPath. Mai întâi completezi informațiile pentru decont. Apoi descrii în detaliu întâlnirea cu primul client și adaugi o listă de sarcini pe care trebuie să le execuți. Repeți aceeași operație pentru toți ceilalți clienți și apoi corectezi toate greșelile din raport. A doua zi la birou trimiți raportul creat offline. Informațiile sunt prelucrate pe server: decontul este trimis la financiar, detaliile sunt trimise în mail la întreaga echipă iar sarcinile pentru fiecare client sunt adăugate la lista ta de acțiuni într-o bază de date.

Scenariul de mai sus este posibil pentu că InfoPath folosește XML la colectarea informațiilor. Datele pot fi editate și validate offline, iar conținutul poate fi prelucrat cu ușurință pe server. XML și familia sa de standarde au stat de la început la baza proiectării produsului InfoPath. Formatul de prezentare este hierarchic, permite grupuri de controale repetate și crearea de liste cu date semi-structurate. Sursa și destinația datelor poate fi un fisier XML, un formular în SharePoint, o bază de date în Access sau SQL Server sau un Serviciu Web, care poate comunica cu sisteme back-end cum ar fi Siebel sau SAP. Scenariile tipice includ aplicații la nivel de echipă, departament și companie. Exemple sunt rapoarte, sondaje, formulare medicale, polițe de asigurări etc. Proiectarea unui formular este extrem de rapidă și poate reduce timpul de dezvoltare de la săptămâni la zile și chiar ore. Dar poate cea mai bună descriere sunt cuvintele unui dezvoltator software: "InfoPath face din lucrul cu formulare, distracție!"

Cum s-a născut InfoPath?

InfoPath s-a născut prin combinarea a ani și ani de zile de experiență în editare structurată de documente, în baze de date, în technologii de access la date, și în formate de reprezentare. Eu am avut privilegiul să fac parte din grupul inițial de creatori ai conceptului pentru InfoPath. Echipa creată în jurul acestui concept a adăugat câțiva ani de "hard work" ca să creeze prima versiune a produsului, care se lansează acum în Office 2003. Este o mare satisfacție să participi la nașterea și dezvoltarea unui produs care să devină parte din Office cu posibilitatea de a fi folosit de milioane de utilizatori din întreaga lume, inclusiv din România în limba română.

Cum vă vedeți viitorul în cadrul Microsoft?

Eu sunt de peste 11 ani la Microsoft. În România m-am format ca inginer, dar la Microsoft mi-am împlinit aspirațiile profesionale. Aici am învățat să mă integrez într-un effort colectiv, să înțeleg procesul de dezvoltare de software, să prețuiesc utilizatorii și să muncesc din greu pentru a-i ajuta. Este un mediu extrem de efervescent și captivant care te atrage și nu-ți mai dă drumul. După cum spunea un coleg, "oamenii aici sunt obosiți și fericiți".

a consemnat Dan Iancu


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro