Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Soluții - PC Magazine Romania, Decembrie 2003

"Momeala"

Florin Iliescu

Dacă aveți de gând să instalați sau folosiți deja un sistem de detectare a intruziunilor în rețeaua dumneavoastră conectată la Internet, probabil ca vă confruntați cu un număr mare de mesaje de avertizare despre posibile atacuri. Cum se face totuși că, deși numărul de atacuri este așa mare, nu a fost semnalat nici un incident de securitate? Se pune deci întrebarea, câte din incidentele de securitate raportate de sistemele de detectare a intruziunilor sunt de fapt amenințări reale. Această problemă este cunoscută drept răspuns pozitiv fals, când un sistem de detectare a intruziunilor raportează un ca incident de securitate o acțiune legitimă. Desigur că scenariul opus, al unui răspuns negativ fals, când o acțiune ilicită nu este raportată, este mult mai periculos, dar o neînțelegere corectă a expunerii unui sistem poate duce la costuri suplimentare nejustificate pentru a implementarea unor controale care nu aduc nici un beneficiu. De asemenea, răspunsurile pozitive false, pot distrage atenția de la adevăratele vulnerabilități ale sistemului.

O metodă eficientă pentru a detecta posibila activitate ilicită, reducând foarte mult, și chiar eliminând răspunsurile pozitive false este folosirea unei momeli. Momeala, referită în literatura de specialitate ca "honeypot" este o resursă a unui sistem informatic a cărei valoare este dată de utilizarea ilicită sau neautorizată. Resursa nu are nici o valoare pentru organizație și nu este autorizată nici o activitate pentru ea orice interacțiune cu aceasta fiind foarte probabil să fie rău intenționată.

Conceptul, de parte de a fi nou, poate avea diverse implementări în tehnologia informației, având avantajul flexibilității și simplicității. Momeala poate avea diverse forme, un fișier, o înregistrare într-o bază de date, un e-mail, acest lucru fiind limitat doar de imaginație. Deși nu rezolvă probleme specifice, ea poate identifica foarte eficient autorul. De exemplu, un document pe rețea, care pare a conține informații confidențiale, la care accesul ar trebui foarte bine controlat, este citit sau copiat de un angajat, ce nu este îndreptățit să facă acest lucru. Monitorizarea accesului la acest fișier, va indica imediat o posibilă problemă de securitate și autorul.

Implementarea conceptului de momeală în securitatea informației poate avea o formă slab interactivă sau puternic interactivă, în funcție de numărul de acțiuni pe care o persoana neautorizată le poate exercita asupra unui sistem momeală.

Sistemele slab interactive emulează servicii si sisteme de operare, sunt în general ușor de implementat și prezintă un risc minim, dar și informația pe care o colectează este limitată. Sistemele puternic interactive constau în sisteme de operare și servicii reale, fără nici un fel de emulare, implementarea lor este mai complexa si prezintă un risc mai ridicat, dar si informația colectata este mult mai detaliata.

Dacă nu doriți încă să investiți într-o astfel de momeală informatică, dar vă pasionează tema cu pricina, puteți jongla cu soluții gratuite precum:

Symantec Decoy Server creează o rețea fictiva cât de poate de reală, care este utilizată drept ținta pentru atacuri, protejând astfel zonele critice ale rețelei. Tehnologia utilizata pentru întinderea capcanelor permite detectarea timpurie și devierea atacurilor. enterprisesecurity.symantec.com

KFSensor este un sistem de detectare a intruziunilor de tip gazdă, care se comportă ca o momeala care atrage si detectează accesele neautorizate prin simularea unor servicii vulnerabile si a cailor troieni. Sistemul este foarte configurabil, oferind un jurnal detaliat, analiza atacurilor si alarme. Această abordare completează celelalte forme de asigurare a securității. www.keyfocus.net/kfsensor

NetBait incorporează tehnologiile sistemelor de detectare a intruziunilor, firewall si de tip momeala, rezultatul fiind o rețea sau mai multe rețele virtuale care comunica cu serverul principal pentru detectarea atacurilor si redirectarea traficului după un set de reguli configurabile. NetBait derutează atacatorii creând o arhitectura dinamica cu rute de comunicație nedefinite. www.netbaitinc.com

Specter momește atacatorii cu servicii Internet precum SMTP, FTP, POP3, HTTP si TELNET. Specter rulează pe un calculator dedicat conectat într-o zona a rețelei unde sunt așteptate atacuri, cum ar fi in zona demilitarizata accesibila din Internet. Specter poate instalat si in rețeaua interna pentru a determina activitățile suspecte din interiorul organizației. www.specter.com

Florin Iliescu este Senior Consultant la Ernst & Young și poate fi contactat la adresa [email protected]


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro