Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Soluții - PC Magazine Romania, Decembrie 2003

Stăpânul mașinilor

Răzvan Sandu

Motto:

"- Îmi pare rău să vă întrerup petrecerea, se auzi vocea lui HAL, însă avem o problemă.
- Ce anume? întrebară Bowman și Poole în același timp.
- Unitatea AE-35 a antenei este nefuncțională; am pierdut legătura radio cu Pămantul.
- Soluția ar fi să o înlocuim cu piesa de rezervă…
- Desigur, dar, după această modificare hardware, sistemul meu de operare cu inteligență artificială va expira, dacă nu reușesc să îi refac activarea prin Internet, pe situl Microsoft. Conform procedurilor de lucru ce mi-au fost implementate, soluția alternativă este activarea prin telefon sau fax, dar am probleme cu identificarea numărului celui mai apropiat distribuitor regional…"

[Arthur C. Clarke - "Odiseea spațială 2001" - fals dialog cu supercomputerul HAL9000, înzestrat cu Windows 2003 Server ☺]

Eheeei, prieteni, dacă la ultima noastră întâlnire am discutat despre procedeul de instalare al Linux-ului de pe CD-ROM, astăzi voi încerca să dau o mână de ajutor acelora dintre voi care sunt administratori pe rețele de dimensiune medie. Deseori, vă veți întâlni cu necesitatea de a instala un număr mare de mașini într-un timp scurt, iar modalitatea clasică se va dovedi prea mare consumatoare de timp. De aceea, anaconda, programul de instalare al Red Hat-ului, vă oferă și alte posibilități.

Mici detalii

Secretul succesului pentru o instalare diferită de cea clasică stă în amănunte pe care mulți dintre voi le neglijează. În febra primei instalări, câți s-au obosit să facă o explorare a CD-ROM-urilor distribuției Red Hat, pe o mașină Windows obișnuită ? Sunt convins că prea puțini !

Despre funcția directoarelor \images și \dosutils de pe primul CD am mai discutat, cu alte ocazii. Vă arătam atunci că fișierele .img pe care le găsiți aici sunt imagini exacte ale dischetelor de instalare Red Hat, iar utilitarele rawrite și rawritewin vă ajută să recreați aceste dischete folosind niște floppy-uri goale. Pe scurt, în versiunea 9 a Red Hat Linux-ului găsim următoarele fișiere .img:

bootdisk.img
drvblock.img
drvnet.img
pcmciadd.img

Discheta principală, pe care o veți folosi cel mai frecvent, este bootdisk.img. Ea servește pentru a demara instalarea atunci când aveți de-a face cu un PC mai vechi, care nu este capabil să booteze direct de pe CD-ROM. Operația este școlăresc de simplă: creați discheta (în Windows), introduceți-o în unitatea floppy, încărcați și primul CD și apoi rebootați calculatorul. Desigur, în prealabil, trebuie să stabiliți în BIOS secvența de bootare ca fiind A,C, SCSI (sau similar), adică unitatea floppy trebuie citită prima. Calculatorul va porni folosind discheta și va lansa programul de instalare al Linux-ului de pe CD-ROM, adică exact ceea ce doreați să obțineți.

Deoarece numărul de echipamente care trebuie "știut" de Linux la bootare a devenit foarte mare, driverele pentru aceste echipamente nu mai încap pe un singur floppy de 1,44 MB. De aceea, celelalte dischete conțin drivere suplimentare pentru alte dispozitive, pe care le puteți folosi cu opțiunea linux dd din primul ecran al programului de instalare. Mai precis, drvblock.img oferă drivere pentru dispozitive care scriu și citesc informația în blocuri (dispozitive SCSI), drvnet.img drivere suplimentare de rețea (cum ar fi plăci de rețea mai neobișnuite), iar pcmciadd.img suport pentru carduri PCMCIA, folosite, de obicei, la laptop-uri. Pentru cazuri cu totul speciale, alte tipuri de dischete cu drivere vă stau la dispoziție pe situl Red Hat, la secțiunea www.redhat.com/support/ errata.

Cum instalăm

Pe lângă modalitatea clasică, de pe CD-ROM, programul anaconda vă permite și alte tipuri de instalare:

Instalare de pe harddisk.

Instalarea de pe harddisk este un proces local, necesar în cazul în care ați descărcat imaginile .iso ale CD-urilor Red Hat într-un director de pe disc. Probabil că, pe calculatorul vostru, aveți deja instalat Windows într-o partiție, iar aceasta este suficient de largă încât să poată găzdui cele câteva imagini de CD-ROM, de 650 MB fiecare. Ca și în cazul altor tipuri de instalări, prima operație pe care trebuie să o faceți este să verificați faptul că ați descărcat corect imaginile - folosiți utilitarul md5sum. Apoi porniți programul de instalare bootând Linux-ul de pe discheta bootdisk.img și indicați calea directorului unde au fost salvate imaginile CD-urilor. Mai departe, procesul de instalare va decurge ca și în cazul clasic.

Instalare prin NFS.

Așa cum vă spuneam într-o discuție anterioară, Network File System (NFS) este modalitatea standard folosită în Unix pentru a partaja în rețea fișiere și directoare (la fel cum protocolul SMB/NetBIOS este utilizat în lumea Microsoft). NFS este puternic și ușor de folosit, permițându-vă realizarea de economii importante de spațiu pe disc.

Protocolul NFS poate fi utilizat pentru a exporta arborii de instalare ai distribuției sau directoare în care sunt conținute imaginile .iso ale CD-ROM-urilor de instalare. În cazul în care rețeaua pe care o administrați conține multe zeci sau sute de calculatoare, un computer jucând rolul de server NFS poate fi o modalitate extrem de comodă de a instala rapid Linux-ul pe mai multe sisteme, în birouri situate în diverse colțuri ale clădirii.

Pentru a realiza instalări, trebuie să pregătiți, mai întâi, serverul NFS. Acesta poate conține fie arbori de instalare (structuri de directoare incluzând fișierele distribuției, în formă "explodată"), fie imagini .iso ale CD-ROM-urilor. Pentru prima situație, introduceți, pe rând, CD-ROM-urile distribuției în unitatea CD și copiați fișierele într-un director de pe disc (să zicem, /opt/instaltree):

mkdir /opt/instaltree
mount /mnt/cdrom
cp -var /mnt/cdrom/RedHat
/opt/instaltree
umount /mnt/drom

Editați, apoi, fișierul /etc/exports și exportați structura de directoare creată, adăugând linia:

/opt/instaltree *(ro)
Reporniți, apoi, serviciul NFS, pentru ca arborele de instalare să devină disponibil    în rețea:
/sbin/service nfs reload

Veți putea proceda similar și în cazul în care doriți să folosiți imaginile .iso ale CD-ROM-urilor. Nu trebuie decât să le puneți pe acestea în directorul /opt/instaltree și să îl exportati, ca mai sus.

Pentru a realiza procedura prin NFS, duceți-vă la calculatorul unde urmează să instalați. Nu uitați să vă luați cu voi dischetele de instalare Red Hat, pe care le-ați pregătit mai înainte (în timp ce mergeți pe culoare, țineți-le în mână, vizibil, cu etichetele înainte și luați un aer preocupat - asta vă va spori prestigiul de administrator de rețea ☺! Trecând, nu omiteți să o salutați, cu un zâmbet larg, pe bruneta aceea înaltă și sexy - e asistenta președintelui … ☺). Odată ajunsi la destinație, reveniți la cruda realitate: veți folosi la bootare discheta bootnet.img. Vi se vor cere parametrii serverului NFS - numele sau adresa IP a mașinii și numele directorului unde ați copiat fișierele (în exemplul nostru, /opt/instaltree). Dacă totul a fost realizat corect, instalarea va decurge, mai departe, ca și de pe CD.

Instalare prin HTTP.

La fel ca și în cazul NFS, instalarea poate avea loc și dacă fișierele distribuției sunt disponibile pe un server Web. Veți folosi la bootarea stației tot discheta bootnet.img, indicând numele mașinii-server de pe care instalați și numele directorului care conține subdirectorul RedHat pe serverul vostru (să zicem /mirrors/ redhat/ i386). Dacă fișierele distribuției nu se găsesc în format "explodat", ci sub forma imaginilor de CD-Rom .iso, montați, în prealabil, aceste imagini în trei directoare de pe server, numite disc1, disc2 și disc3, folosind opțiunea -o (loopback) a comenzii mount.

Instalare prin FTP.

Protocolul File Transfer Protocol (FTP) poate fi folosit și el pentru a instala Linux prin rețea. Pentru aceasta, trebuie să aveți un server FTP funcțional, pe care să fie disponibile fișierele distribuției - în rest, pașii de urmat sunt absolut identici cu cei de la instalarea prin HTTP.

Doctore, cred că nu aceea era măseaua…

În cursul instalării, anaconda vă oferă mai multe modalitați predefinite, standard, de a realiza acest proces. În funcție de scopul sistemului pe care doriți să-l creați, sunt disponibile variantele de instalare Personal Desktop, Workstation, Server sau Custom.

Înainte de a alege un tip de instalare sau altul, este, bineînțeles, nevoie să știti exact ce acțiuni va executa anaconda asupra sistemului vostru, în fiecare caz.

Dacă sunteți începători absoluți în Linux și aveți nevoie doar de o primă impresie asupra acestui sistem, cu minimă bătaie de cap, atunci instalarea Personal Desktop este pentru voi. Așa cum spune și numele, este o instalare potrivită pentru cei care doresc să încerce Linux pe o mașină oarecare, cu interfață grafică, un laptop sau o calculatorul vostru pesonal de acasă. Veți avea nevoie de cel puțin 1,7 -1,8 GB spațiu pe disc, din care 100 MB sunt alocați unei partiții /boot, iar aproximativ dublul memoriei RAM se alocă pentru o partiție swap (toate acestea, în cazul în care alegeți opțiunea de partiționare automată a harddisk-ului).

Varianta Workstation este optimizată pentru cei care folosesc calculatorul ca unealtă de lucru pentru programare. Acest tip de instalare include și el o interfață grafică - veți avea nevoie de 2,1 - 2,2 GB, modul de partiționare fiind asemănător cu cel din cazul precedent.

Pentru administratori de rețea foarte ocupați cu download-ul intensiv de MP3-uri ☺, Red Hat oferă posmagi gata înmuiați: versiunea Server a instalării. Aceasta este gândită să fie utilizată ca bază pentru serverul vostru, fără să vă oblige să interveniți prea mult prin fișierele de configurare. Vă imaginați: sub presiunea șefului, asta ar putea să însemne să trebuiască să resetați stația dual-boot personală pentru a interveni, prin ssh, pe server, exact când Kazaa-ul ar mai fi avut nevoie de un minut de download☺ ! Extrem de supărător, nu ? Ca să nu se întâmple asta, ruinându-vă cheful de muncă, asigurați-vă că aveți disponibili între 850 MB (instalare fără interfață grafică) și 5 GB (instalare completă) și alegeți versiunea Server. Schema de partiționare automată va fi asemănătoare cu cele discutate anterior, configurația exactă depinzând de caracteristicile sistemului vostru (cantitatea de RAM și capacitatea harddisk-ului).

În fine, opțiunea Custom vă oferă o maximă flexibilitate în instalare (și de aceea este varianta pe care eu o folosesc de fiecare dată). Schema de partiționare automată va fi aceeași, dar dimensiunea instalării variază între 475 MB și 5 GB, permițându-vă să alegeți manual pachetele .rpm ce vor fi incluse. Vă recomand cu căldură o instalare completă a distribuției - din experiență, este deosebit de enervant, în momente critice, să constatați că vă lipsește cutare program …

În cazul în care realizați un upgrade de sistem de operare, versiunea mai nouă a Red Hat Linux-ului se instalează "peste" vechea versiune, fără pierderea modificărilor și a fișierelor de configurare care fuseseră personalizate. Utilitarul rpm va upgrada doar executabilele și le va menține pe acestea din urmă, fișierele "standard" care vin în noua distribuție fiind salvate alături de cele vechi cu extensia .rpmnew. Există diferențe subtile între opțiunile -i (install), -U (upgrade) și -F (freshen) ale utilitarului rpm: prima opțiune instalează un pachet indiferent de context (eventual ștergând vechile versiuni deja instalate), a doua upgradează pachetele vechi sau le instalează dacă nu existau, iar a treia nu face decât "reîmprospătarea" programelor deja existente în sistem.

"Baby, if you´ll give it to me/
I´ll give it to you…".

De câteva săptămâni, DJ-ul de la postul de radio pe care-l ascultăm aici, în birou, pare să nu mai aibă alt CD spre difuzare. Dar, nu-i nimic, asta îmi amintește că orice efort va fi răsplătit. Pentru că tot am vorbit mai sus, la fiecare dintre tipurile de instalare, de partiționarea automată, este nevoie să știti că acesta e un pas delicat care, dacă nu este realizat corect, poate duce la pierderea informațiilor de pe harddisk. De exemplu, în cazul unui sistem dual-boot, puteți pierde partițiile Windows, cu tot ce este stocat pe ele. Vă recomand, deci, să fiți atenți în momentul alegerii unei opțiuni în ecranul de partiționare automată. În orice caz, înainte de a realiza o astfel de operație, trebuie efectuată o salvare completă, pe suport extern, a celorlalte date pe care le-ați dori recuperate în eventualitatea unui dezastru ☺…

După ce ați pornit cu succes instalările de Linux despre care am vorbit mai sus, sunt sigur că doriți să vă luați toate măsurile de siguranță în ceea ce privește noile sisteme. O astfel de măsură este și crearea dischetei personalizate de pornire, pentru fiecare sistem în parte. Dacă ați fost prevăzători, ați creat-o către finalul instalării, când anaconda v-a cerut să faceți asta.

Dar dacă nu ? Sau dacă discheta "a murit", ca multe dintre floppy-urile de azi ? O puteți recrea oricând, introducând o dischetă goală în unitate și tastând (ca root):

mkbootdisk --device /dev/fd0 2.4.20-8

unde primul parametru este numele unității floppy în care se găsește discheta, iar al doilea este numărul de versiune al kernel-ului Linux care trebuie încărcat. Existența acestui disc de start vă scutește de neplăceri, de exemplu, în cazul în care Windows-ul instalat pe harddisk a suprascris MBR-ul… Eheeeee, zile grele …

La final

Sper că am reușit să vă arăt, în linii generale, ce ar trebui să faceți atunci când aveți de instalat Linux pe mai multe sisteme, într-o rețea mai mare. Aștept, deci, la [email protected] , întrebările voastre - pe cele mai interesante le vom publica și la noua rubrică de "Poștă Linux". Până atunci, vă rog să mă scuzați, trebuie să "fug" imediat - mi se spune, prin telefon, că tocmai "s-au înțepenit" niște servere (NT, cred… ☺ ) pe undeva pe la etajul doi. Da, da, vin acum…!!!

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro