Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Decembrie 2003


... mai apare câteodată un Socrate la televizor, dar e repede condamnat.
La indiferență.


Mircea Sârbu
Director al firmei IntraWeb Software și columnist al revistei PC Magazine România.

Vot electronic

Mulți cred (și nu doar copiii) că oamenii care au trăit în urmă cu câteva mii de ani erau niște pitecantropi ceva mai evoluați, căznindu-se să scoată sunete articulate. Însă unii dintre noi știu că, de fapt, omul în sine n-a evoluat sensibil de pe vremea când a descoperit focul. Grecii - niște balcanici, nu-i așa? - au inventat democrația și pe urmă au așteptat vreo 2.500 de ani ca să fie primiți în Uniunea Europeană.

Ce ne deosebește pe noi, cei de acum, de atenienii din vremea lui Pericle? Singura noastră superioritate evidentă este cea tehnologică. În rest... mai apare câteodată un Socrate la televizor, dar e repede condamnat. La indiferență.

Cât despre democrație... Ea a virat spre o formă reprezentativă care atenienilor le era străină. Parlamentul lor era agora și toți cetățenii erau deputați. Dacă trebuiau alese comitete și comisii mai restrânse, se proceda ceva mai democratic decât acum: se trăgea la sorți. Mandatele fiind limitate în timp, fiecare cetățean avea practic ghinionul să treacă prin toate funcțiile de conducere posibile. Spun "ghinion" pentru că obligațiile erau multe, de la adunarea săptămânală din agora până la "cantonamente" de mai scurtă sau mai lungă durată. În vremea asta, afacerile erau conduse de femei sau de sclavi iar cei mai săraci dintre cetățeni primeau un soi de indemnizație din banii publici. În schimb, fiecare cetățean știa foarte bine cum funcționează mecanismele cetății și, chiar desculț, era animat de un spirit civic ce deriva din mândria că părerea lui contează. Pentru că fiecare vot în agora era, de fapt, un referendum.

Astăzi, arareori ni se cere părerea. Iar când ni se cere, arareori știm despre ce e vorba. Iar când știm despre ce-i vorba, ni se face lehamite. Iar când ni se face lehamite, ne uităm la televizor. De unde aflăm lucruri irelevante, dar interesante. De pildă, faptul că militarii români aflați în misiuni prin Irak, Afganistan și fosta Iugoslavie au spus și ei "DA pentru Europa" printr-un sistem de vot electronic.

Ei, vedeți cum tehnologia face diferența? Oricât de avizată, părerea atenianului care lipsea din agora nu era luată în considerație, pe când acum, oricât de neavizată, părerea fiecăruia contează. Grație tehnologiei!

Tot grație tehnologiei (numite Internet), am avut posibilitatea să particip la o mică dezbatere privind tehnicile moderne de votare. Am aflat astfel nu numai păreri (cele mai multe avizate, și nu doar din perspectiva tehnologiei) ci și o serie de informații utile despre cum stă treaba prin alte părți. Astfel, am aflat că în cantonul Geneva, unde 90% din voturi sunt exprimate prin poștă, un mecanism de e-voting funcționează în cazul consultărilor plebiscitare (care sunt foarte dese, democrația elvețiană fiind mai "directă" decât prin alte părți). Toți cetățenii primesc din vreme niște materiale pentru votare (printre care bănuiesc că se află și ceva documentație privind obiectul votului, nu video-clipuri cu Andreea Marin) iar cei care optează pentru votul electronic trebuie să răzuiască un spațiu de pe copertă (ca la loz în plic) pentru a afla parola care, împreună cu anul nașterii, va identifica votul și va evita voturile duble. Se poate vota oricând, până la ora închiderii urnelor.

Frumos, nu-i așa? Însă elvețienii îmi par lipsiți de imaginație. Mă gândesc că n-ar fi greu de implementat și niște tombole electronice pentru cei ce votează. De asemenea, cred că prin supermarketuri ar putea fi trimiși funcționari cu laptop-uri conectate wireless la Internet, pentru un vot rapid și comod, la botul calului. Încă și mai multe posibilități s-ar deschide dacă urmașii lui Wilhelm Tell ar avea șansa de a beneficia de un sistem integrat care să cumuleze date cu caracter personal despre toți cetățenii. Cu ajutorul acestuia, pensionarii ar putea primi e-mail-uri prin care li se aduce la cunoștință că votul este o îndatorire cetățenească și o condiție esențială pentru a primi pensia la timp, țăranii ar afla prin aceleași metode că subvențiile...

Dar n-au nici imaginație, nici sistem integrat. Noi avem imaginație și, prin grija guvernului (H.G. 952/14.08.2003), vom avea și sistem integrat.

Cu riscul de a vă părea retrograd, vă mărturisesc că prefer metoda clasică. Fie și doar ca să văd oamenii îmbrăcând hainele de duminică pentru a îndeplini - precum vechii atenieni în agora - un frumos ritual democratic.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro