Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Noiembrie 2003


Dacă tot nu ești Bill Gates măcar un bun specialist să fii.


Irina Athanasiu
Profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea "Politehnica" București.

Și dacă nu ești Bill Gates?

(1) Am auzit ceva de genul - "mai nou firmele cer pentru angajare experiență de cel puțin doi ani, și asta nu este corect". Cel care a enunțat textul anterior uită că firmele sunt create pentru a produce bani. Salvarea omenirii este scopul fundațiilor. Orice inversare a obiectivelor între cele două tipuri de organizații este imorală, ilegală sau ambele. Situația pe piața muncii TI s-a schimbat mult în ultima vreme peste tot în lume. Dacă pentru cinci posturi de programatori există un singur candidat, nimeni nu mai întrebă de experiență. Cunoștințe minime și multă bunăvoință sunt suficiente. Diplomele, certificatele nu sunt neapărat necesare. Dacă situația este inversă și pentru orice post de programator există cinci candidați lucrurile se schimbă. Începe să conteze experiența, competența. Acum trei, patru ani în SUA firmele își trimiteau emisarii pentru a racola absolvenți în centrele universitare cu mult înainte de data absolvirii iar pachetele de angajare conțineau în afară de salarii mari și asigurări medicale, cele mai fanteziste elemente: ore de fitness, vacanțe plătite etc. Acum situația s-a schimbat mult. Absolvirea unei facultăți de calculatoare nu garantează găsirea unui loc de muncă. Contează și ce și cum ai învățat în timpul facultății.

(2) Conform Forbes (www.forbes.com /2003/09/17/rich400 land.html) lista celor mai bogați zece americani conține 4 nume legate de TI: Bill Gates (1), Paul Alien (3), Larry Ellison (9) și Michael Dell (10). Ce au cei patru în comun - și-au creat averile în ultimii 30 de ani și au abandonat studiile universitare foarte devreme. Secretul succesului financiar în TI este abandonarea studiilor? Bill Gates trăind și într-o altă epocă ar fi făcut bani. Și tot nu ar fi avut nevoie de studii. În legătură cu TI există diferite tipuri de cariere. A alege traiectoria cea mai potrivită așteptărilor dar și datelor personale nu este un lucru simplu.

(3) Outsourcing o veste bună sau o veste proastă? Ca în multe alte cazuri răspunsul este "depinde". Sunt unii care susțin că este o "veste proastă" deoarece a face outsourcing, pentru o firmă de TI, poate să însemne centre de suport clienți, prelucrări de date, implementări pe baza unor specificații foarte detaliate, teste de anduranță etc. Activități care nu necesită o calificare înaltă. Mutarea lor în țări din Asia sau Europa de Est reduce costurile firmelor din SUA sau vestul Europei. Datorită nivelului tehnic scăzut relocarea se poate face cu riscuri reduse și în mod repetat. Este ceva rău pentru noi în acest model? Într-o țară în care rata șomajului este ridicată, orice loc de muncă creat este benefic. Cine împiedică o firmă X care începe să facă activități de tipul amintit să preia în timp activități mai calificate. Și firmele sursă au drept obiectiv să producă bani. Orice scădere de costuri cu menținerea calității este de dorit. După ce firma X reușește să câștige încrederea firmei sursă tot ce mai trebuie este să demonstreze că are sau că poate angaja persoane care să preia și activități mai calificate. Și atunci lucrurile se schimbă. Este un model pe care l-am văzut funcționând. Mult mai rar am văzut funcționând modelul celălalt - cel "romantic". O echipă elaborează un produs undeva în România. După care deși nu există bani de reclamă și distribuție "străinătatea" află și dă năvală să achiziționeze produsul respectiv. Un astfel de model este de tip "și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți".

În mod obiectiv (inclusiv din motive culturale) este greu să se identifice de aici nișe neexploatate, produse la care nu s-a mai gândit nimeni. Și apoi să se întâmple și ca cei care au posibilitatea să afle și să fie dispuși să investească. Ca la orice "petrecere", este nevoie de o invitație care se poate primi de la o cunoștință sau se poate cumpăra. Și dacă nu există forță financiară, pe ce se poate baza o firmă românească pentru a reuși ceva - pe calitatea profesională a angajaților și pe un management inteligent și eficient.

De ce am alăturat cele trei puncte de mai sus ? Cred că în perioada care urmează o carieră în TI va fi posibilă numai pe baza unei competențe reale. Care nu apare din senin.

Morala: Dacă tot nu ești Bill Gates măcar un bun specialist să fii.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro