Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Octombrie 2003


Imaginați-vă cum ar fi să vizionați filmele preferate pe parcursul întregului zbor între Los Angeles și Londra


Bill Howard
Columnist al PC Magazine.

Adio MP3; Bun venit PVP

Piața player-elor MP3 este complet perimată, chiar dacă unele modele sunt încă oarecum demodate: Încercați numai să vedeți dacă reușiți doar să numiți și alte câteva player-e mai grozave în afară de iPod! Este timpul să-i declarăm victorie lui iPod și să trecem la următoarea mare invenție din domeniul divertismentului personal. Aceasta se numește personal video player (PVP), și este un dispozitiv care adaugă un ecran color la tradiționalul player MP3, fiind conceput pentru playback audio și video.

Dacă intenționați să achiziționați un player audio bazat pe hard disk, puteți să luați deja în considerare un player audio/video.

Începând chiar din acest an vor apărea pe piață mai multe modele de astfel de dispozitive - aproape câteva zeci dacă extindem definiția aceastora pentru a include și PDA-urile Palm OS sau Pocket PC-urile cu ecran color. Cele mai ciudate player-e video personale pe care le-am văzut până acum sunt Archos Video AV 320 și Thomson RD2780 RCA Lyra Audio/Video Jukebox. Mai există de asemenea, SmartDisk FlashTrax, dar acesta are mai puține opțiuni de înregistrare decât celelalte modele. Iar până la sfârșitul anului este posibil să vedeți și PVP-uri bazate pe un design de referință Intel folosind Microsoft Windows CE.

Un PVP tipic costă în jur de 500$ și are un display color de 3, 4 inch cu o rezoluție de 320 pe 240, hard disk cu o capacitate între 20GB și 40GB, posibilitatea de a înregistra audio (MP3 și poate WMA) și video (MPEG-4) și 4 ore de autonomie a bateriei. De asemenea, are interfață USB 2.0 iar în momentul în care este conectat la PC sau notebook apare ca un hard disk.

PVP-urile pot avea și slot-uri CompactFlash (cu adaptor pentru Secure Digital și Memory Stick). Chiar dacă un PVP este puțin cam mare pentru a-l lua când faceți jogging, acest lucru nu este imposibil, un astfel de dispozitiv cântărește sub un pound și încape într-un buzunar.

Cum se folosește? Imaginați-vă cum ar fi să vizionați filmele preferate pe parcursul întregului zbor între Los Angeles și Londra. Capacitatea de stocare de 20GB vă permite să stocați 10 filme de lung metraj, 20 de episoade din Idolii Americii, 350 de CD-uri cu muzică și orice poză digitală pe care ați făcut-o vreodată.

Pe lângă faptul că se pot transfera prin USB fișiere multimedia de pe PC, cu un PVP se pot face și înregistrări video prin conectarea la televizor, player DVD sau VCR printr-o mufă jack-in. Se înregistrează în format MPEG4, în timp real. Protecția la copiere a unui DVD poate interfera chiar și cu un semnal video analog, chiar dacă în timpul primelor teste cu dispozitivul Archos, DVD-urile video au fost întregistrate corect. Iar în timpul unui zbor de 10 ore apare și problema bateriilor fixe interne, care au o autonomie de doar 4 ore.

Veți vedea că și între PVP-uri există diferențe. Modelul Archos oferă opțional și o cameră video atașabilă, iar dispozitivele de codificare sunt disponibile ca add-on-uri externe. Dispozitivul Thomson dispune de un codificator integrat și un slot CF. SmartDisk folosește PC-ul pentru codificare.

Pentru o exepriență interesantă puteți încerca modelul Panasonic SV-AV30, un PVP (dispune și de cameră video digitală), cu card SD care are în prezent o capacitate de 1GB ce va fi extinsă anul viitor până la 4GB. Același lucru este valabil și pentru PDA-urile cu carduri de memorie mari.

Și player-ele audio au evoluat. Totuși, sunt surprins că nici o companie nu concurează încă iPod-ul cu un player audio mic și drăguț, care să aibă un preț cu 25% mai mic decât cel de la Apple. Competitorii au rămas încă la dispozitive de 2 - 5 inch cu aspect de cărămidă și interfețe de coșmar. Și în plus, copierea lui iPod nici nu necesită cine știe ce știință - nu trebuie decât să realizezi că în procent de 99% oamenii vor să aibă acces la muzică online, fără cabluri, iar în prezent numai Apple oferă această facilitate (prin iTunes, la iTunes Music Store, www.apple.com/music).

Acum nu rămâne de văzut decât care produs o să devină iPod-ul player-elor video personale. Primii pași îmi par promițători.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro