Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Timpul Liber- PC Magazine Romania, Septembrie 2002

De vacanță

Dan Iancu

Dacă tot suntem în vacanță, vă invit să citim ceva, cu umor, dar nu lipsit de finețe, pentru minți sprintene și în căutarea unor situri elegante.

Caragiale
Tot românul e născut poet, dar de Mitică nu scăpăm indiferent ce ar spune amicul Caraman, pentru că personajul caragialian e deja un substantiv comun și cum la noi tragediile sunt, mai în glumă mai în serios, dedate la persiflare, un sit precum acesta era necesar de mult timp. Societatea Culturală Noesis (www.noesis.ro) a făcut efortul, împreună cu alții, de a crea pentru dumneavoastră un astfel de loc unde se îmbină eleganța interfeței grafice cu utilitatea. Cei, pe care îi știți de acum din CD-ul revistei noastre prin multele volume publicate în format electronic, au trecut și la lucruri serioase începând o serie de restituiri literare de amploare cu emblematicul nenea Iancu. Meniul este generos și acoperă cam tot ce ar trebui să fie într-un astfel de sit.

Opere, Studii Critice, Multimedia, Galerie Foto, Documente, Evenimente. Ceea ce lipsește, și cred că era imperios necesar, este o notă mai aproape de spiritul dramaturgului, poate o modalitate de interacțiune cu situl unde să simțim pe pielea nostră ce va să zică, mă-nțelegi, monșer... dar cum autorii au promis că până la iarnă situl va fi complet, au tot timpul de pe lume să se gândescă ce și cum. Este impresionantă colecția de mici secvențe video în interpretări celebre, precum și ampla galerie foto. Suntem în anul Caragiale și figurile actorilor care au trăit prin Caragiale și care s-au identificat cu personajele sale să fie prezentate generațiilor mai tinere. Consider acest sit un demers cultural bine organizat, un fel de model de îmbunătățit, nu numai de urmat. Astfel, împreună cu CD-ul editat și prezentat la Târgul de carte Bookarest, acest sit este un instrument de lucru excelent și poate un mod de a apropiat pe tineri de lectură.
www.caragiale.net
Apreciere:

Tiuk!
Chiar dacă autorii au uitat diacriticele pe drum, este totuși o revistă literară. Ce o definește ca fiind altfel sau măcar distinctă de restul celor prezente, cam puține după părerea mea, este nota de umor, ironie să-i spunem mai corect, prezentă în comentarii și în interfață. Pe lângă soluția adoptată, meniuri curgătoare și plimbărețe, interfața grafică este unitară și excelentă ca grafică. Ceea ce lasă de dorit este așezarea în pagină, nu întotdeauna bine găsită, iar uneori deranjantă (a se vedea articol pe două coloane mult prea apropiate sau lipsa unei margini generoase în dreapta). Dacă autorii s-ar mai privi puțin în oglinda paginii poate ar schimba fonturile, ca și corp de literă, inclusiv culoarea (personal mi-au plăcut tonurile de bej și aș fi vrut ceva asortat, iar nu negru). Dar toate acestea nu m-au împiedicat să remarc bogăția cuprinsului, valoarea unor texte sau nealinierea la ce se știe despre... :-) O altă recomandare privește ținuta fotografiilor. Poate nu avem tot timpul fotografii de calitate, dar unele dintre ele, din păcate într-un număr destul de mare, sunt de-a dreptul de nepublicat. Eu cred că o revistă de artă ar trebui să fie mai atentă cu arta fotografiei și să o respecte cel puțin cum respectă literatura sau grafica.
www.freewebz.com/tiuk!/
Apreciere:

7Days
Ce pot face niște fotografi care se întâlnesc pentru șapte zile în Maramureș? O lume. Situl nu e de citit, dacă ne referim la litere, este de meditat, de gândit peste el sau prin acel receptacol care transformă fotografia într-un poem din care să pleci spre un altul. Comparația cu poezia îmi este mai aproape mai ales că narațiune unei fotografii ține de o tăietură în timp, cum spunea Eugen Ionescu, "poezia e țipăt nu discurs." Aici nu țipă nimeni, dar intensitatea este la aceeași cotă. Pe de altă parte, situl este foarte aproape de ceea ce îmi doresc față de o asemenea temă. Referințe biografice, o galerie amplă perfect ilustrând personalitatea fiecărui participant, adrese de e-mail și o prezentare pe măsură, sobră și accesibilă, fără sofisticării inutile. Doar contrastul mult prea mic la texte este un firav minus. Vă recomand să vă delectați împreună cu mine. Îi veți putea întâlni pe Cosmin Bumbuț, Silviu Gheție sau Vasile Dorolți, dar nu numai.
www.7days.ro
Apreciere:


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro