Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


SOFTWARE- PC Magazine Romania, Septembrie 2002

Fenomenul Linux

Alexandru Voiculescu, Ramiro Voicu

Linux este fenomenul care a reușit să uimească în ultimii ani întreaga lume TI, fiind sistemul de operare cu cea mai rapidă dezvoltare dintre toate cele existente, conform unor studii efectuate de IDC - International Data Corporation - www.idc.com).
Asociat în principal cu mișcarea GNU (un acronim recursiv de la GNU is Not Unix - www.gnu.org/home.ro.html), acesta a reușit să aducă un suflu nou în lumea sistemelor de operare.

Ceea ce trebuie știut este faptul că GNU a apărut cu mult înaintea Linux-ului, în 1984, în timp ce primele linii de cod scrise pentru Linux au apărut abia în 1991 (este vorba desigur de primul kernel, dezvoltat la acea vreme doar de către Linus Torvalds). Există foarte multe distribuții de Linux, doar câteva fiind publice, adică putând fi descărcate de pe internet și instalate (accesând adresa http://old.lwn.net/Distributions/ veți descoperi aproape 300 de distribuții). Ceea ce a lipsit Linux-ului multă vreme de la apariție a fost un standard pentru ierarhia în sistemul de fișiere a programelor și aplicațiilor, dar mai ales a bibliotecilor. Specificațiile pentru "standardizarea pinguinului" sunt disponibile la www.linuxbase.org, iar primele încercări ale distribuitorilor de a se conforma Standardului de Bază Linux (Linux Standard Base - LSB) au început în acest an. O altă problemă, care încă nu este rezolvată complet, este lipsa unui suport real pentru programe ce folosesc caractere specifice unei anumite limbi, cunoscut sub numele de internaționalizare ("i18n" - o prescurtare de la internationalization - între litera de început "i" și ultima literă "n" există 18 litere). În 1998 s-a format Free Standards Group, în cadrul căreia există inițiative de standardizare a celor expuse ceva mai devreme, tocmai pentru a încuraja dezvoltarea de aplicații și programe pentru Linux. Mai multe detalii despre toate aceste standarde se pot găsi la www.freestandards.org/.

Un alt efort pentru realizarea unui distribuții unitare destinate totuși mediului business este inițiativa UnitedLinux (www.unitedlinux.com). SuSE, Caldera, Conectiva și Turbolinux au anunțat pe 30 mai 2002 că vor construi o distribuție conform standardelor amintite mai sus. Va fi mult mai ușor pentru producătorii de hardware să realizeze suportul software pentru echipamentele destinate și unui utilizator Linux. Proiectul a demarat și este susținut de firme importante din lumea TI: AMD, Borland Software Corporation, Computer Associates, Fujitsu Siemens, Fujitsu, Hewlett-Packard, IBM, Intel, NEC, Progress Software și SAP.

Lucrul cel mai de seamă la Linux este faptul că întregul sistem de operare, aici incluzând kernelul și o serie întreagă de aplicații, este pus la dispoziție inclusiv cu sursele, făcând din acesta un bun studiu de caz pentru cei interesați. Multe universități și facultăți de specialitate din întreaga lume își dezvoltă propriile distribuții de Linux. În România nu știu dacă există deocamdată astfel de preocupări, cel puțin în facultățile de specialitate, în ceea ce privește acest sistem de operare. Fiind un bun studiu de caz, Linux-ul ar putea fi introdus încă din licee, măcar la cele de informatică, pentru că există suport pentru cea mai mare parte a aplicațiilor necesare.
Am testat pentru dumneavoastră 6 distribuții dintr-o gamă variantă: Red Hat Professional 7.3, SuSE Professional 8.0, Mandrake 8.2, Slackware 8.1, Lycoris Desktop /LX, Debian 2.2r6. Există diferențe notabile și credem că veți dori să încercați să instalați măcar una dintre ele.

Nucleul unui sistem de operare - Mini - HOW TO
La baza oricărui sistem de operare se află nucleul acestuia sau kernelul. Un sistem de operare nu ar folosi însă la nimic dacă ar fi format doar din kernel și nu ar avea și alte module, programe sau aplicații care să ruleze peste acest nucleu. Acesta poate fi încadrat în două mari categorii și anume monolitic sau pe straturi. Kernelul de Linux se încadrează în prima categorie conținând în principiu marea majoritate a serviciilor oferite de sistemul de operare, cum ar fi administrarea proceselor, a comunicației între acestea, a memoriei, a sistemului de fișiere și a dispozitivelor dintr-un calculator. Cea de-a doua categorie, cea a kernelelor pe straturi se caracterizează în principal prin asigurarea unui minim necesar funcționării, cum ar fi comunicația între procese și o administrare minimală a memoriei și a dispozitivelor. Au existat o serie de păreri pro și contra în ceea ce privește cele două arhitecturi, mai ales după lansarea Linux-ului, deoarece se consideră că primul tip de nucleu este inferior celui de al doilea din punct de vedere arhitectural, primul necesitând restartări ale sistemului de operare dacă se dorește adăugarea de noi funcționalități, dar și din punct de vedere al securității.

Caracteristic celor monolitice este că driverele și serviciile se execută în același spațiu de adresare a memoriei ca și nucleul (spațiu kernel), ceea ce poate duce la probleme grave de securitate și stabilitate. În cazul microkernel-urilor, se execută în spațiul nucleu doar un număr minimal de servicii, restul lansându-se în spațiul utilizatorului. Totuși, performanțele nucleelor monolitice pe sisteme cu un singur procesor sunt mai bune decât cele oferite de microkernele. Conform numelui (și teoriei), microkernel-urile sunt mai mici decât monoliticele(un kernel obișnuit de Linux are cam 700 kB dacă este compilat și, în general, sub 1 MB).
Deocamdată printre cele mai cunoscute sistemele de operare care folosesc un microkernel (un tip de nucleu pe straturi) se numără Microsoft Windows NT/2000/XP, câteva Unix-uri, precum QNX, Digital UNIX și toate sistemele real-time. De aici și părerile împărțite în ceea ce privește cele două tipuri de nucleu, știut fiind faptul că de obicei sistemele de operare de la Microsoft necesită restartări când se adaugă noi drivere. Există încă din 1990 și o inițiativă open-source, cunoscută sub numele de GNU/Hurd, pentru un sistem de operare bazat pe un microkernel (Mach), însă deocamdată lucrurile nu sunt atât de stabile pe cât se dorea la început. Noi am dori ca în scurt timp să ajungem să scriem și despre Hurd, așa cum este cazul Linux-ului în momentul de față, având în vedere faptul că este proiectat ca un sistem de operare mult mai puternic decât Linux-ul.

 

Slackware 8.1
www.slackware.com;

Slackware Linux este întreținut în principal de către Patrick Volkerding, cunoscut sub numele de "The Man" în lumea Slackware. Istoria acestei distribuții este interesantă și cred că merită amintită foarte sumar în cele ce urmează. Slackware Linux a apărut din SLS, la fel ca și SuSE, în momentul în care un profesor de la universitatea unde studia Patrick l-a rugat pe acesta să îi arate cum să instaleze un Linux pe care să-l poată folosi atât acasă, cât și la facultate în cadrul proiectelor pe care acesta le coordona. Inițial, Patrick a reușit să creeze câteva scripturi pentru crearea, instalarea și updatarea de pachete, însă nu-și imagina că Slackware Linux va deveni o distribuție publică sau că va reuși să aibă succesul pe care-l are în ziua de azi. Așadar, pornit mai mult dintr-un hobby, la fel ca și kernel-ul lui Linus Torvalds, Slackware Linux a ajuns în ziua de azi să fie una din cele mai populare distribuții, fiind folosit atât ca stație de lucru, cât și ca server de Web, Ftp sau Email. Prima versiune a fost lansată în aprilie 1993, iar ultima, cea pe care o vom detalia în cele ce urmează, pe 18 iunie 2002. Este o realitate faptul că Slackware Linux, sau mai pe scurt Slack, este, alături de Debian, distribuția cea mai apropiată de UNIX din cele existente, termen cunoscut sub numele de "UNIX-like".

Descrierea ce poate fi găsită pe site prezintă Slack-ul ca pe un sistem de operare Linux avansat, cu două priorități de bază, și anume: ușurința folosirii și stabilitatea. Mulți îl consideră însă ceva mai greu de administrat, în comparație cu un Red Hat, SuSE sau Mandrake. Este desigur mai mult o chestie de nuanță, având în vedere că este un Linux. Nu este recomandat însă începătorilor sau celor care nu vor să înțeleagă ce este acela un Linux, un kernel sau ce sunt modulele de kernel. Majoritatea configurărilor necesită cunoștințe prealabile. De exemplu, instalarea unui mouse USB, problemă cu care m-am confruntat în mod direct, presupune modificarea unor scripturi de inițializare a sistemului, lucru ce nu este posibil de realizat cu ajutorul unor wizarduri, cum este cazul celor trei distribuții mai sus amintite. Instalarea se face în mod text, existând posibilitatea alegerii unui anumit kernel la bootare, deși cel implicit este suficient de general pentru o instalare normală. Este recomandată parcurgerea atentă a fișierelor README, FAQ și BOOTING înaintea începerii instalării. Slackware 8.1 vine cu versiunea 2.4.18 de kernel și are suport pentru sistemele de fișiere jurnalizate, ca ReiserFS, JFS, XFS și ext3, existând posibilitatea alegerii unui anumit tip de sistem de fișiere în cadrul procedurii de instalare (la instalarea RedHat-ului, de exemplu, nu se poate alege decât între ext2, vechiul sistem de fișiere fără suport de jurnalizare, și ext3). Fiind lansat ceva mai târziu față de celelalte distribuții, și versiunile de aplicații și programe sunt mai noi. Slackware 8.1 include browser-ul Mozilla 1.0, KDE 3.0.1 și Gnome 1.4.1. Toate acestea se pot regăsi pe CD-ul de instalare prezent și în revistă. Există pe lângă acesta și posibilitatea achiziționării online a setului complet de 4 CD-uri de la store.slackware.com, la prețul de 39,95$. Pe lângă distribuția standard, acest set include și ZipSlack-ul, o distribuție de Slackware ce poate fi instalată direct pe partiții de Windows, tip FAT. Se asigură suport prin telefon și email, existând și companii specializate pentru așa ceva, toate regăsindu-se la adresa www.slack ware.org/support/. Metodele de instalare suportate sunt de pe CD, de pe hard disk sau prin NFS. Ceea ce se poate regăsi în celelalte distribuții și nu putem găsi în Slackware este imposibilitatea folosirii unui server FTP sau HTTP pentru instalarea prin rețea. O caracteristică importantă, ce deosebește Slackware Linux de celelalte distribuții, este faptul că nu se intervine cu absolut nimic în sursele de kernel, acestea fiind cele originale de la kernel.org.

Formatul standard al pachetelor Slackware este .tgz și există o serie de programe pentru instalarea, upgradarea și ștergerea pachetelor, cum ar fi installpkg, upgradepkg. și care nu pot fi folosite decât direct din linia de comandă. Există și un instrument general - pkgtool - ce poate fi folosit în consolă, fiind bazat pe ncurses. Sunt suportate și rpm-uri, existând posibilitatea instalării direct a acestora sau transformării în tgz cu ajutorul comenzii rpm2tgz.

La instalare, se poate opta pentru un anumit manager de ferestre, KDE, GNOME sau WindowMaker, ce poate fi shimbat și mai târziu însă prin crearea manuală cu ajutorul comenzii ln, fie în home-ul user-ului a unui link cu numele $HOME/.xinitrc, fie în /etc/X11/xinit/xinitrc, pentru opțiunea default, către /etc/X11/xinit/xinitrc.windowmanager (unde windowmanager poate fi înlocuit cu kde, gnome, wmaker etc). Nu există un switchdesk așa cum este cazul Red Hat sau Mandrake. Dacă nu reușiți să porniți serverul de X, atunci va trebui să configurați manual în /etc/X11/XF86Config diverse setări, care se reduc în principal la driverul pentru placa video sau căile către fonturi.
- Ramiro Voicu

 

Red Hat Professional 7.3
www.redhat.com;
www.romsymdata.ro;

De cele mai multe ori, cu mici excepții, Linux-ul este asociat cu numele de Red Hat Linux, fiind, alături de SuSE, distribuția cea mai răspândită în toată lumea. Există diverse variante de integrare ale Red Hat Linux, pornind de la Embedded Linux pentru dispozitive cu puține resurse (de obicei memorie puțină, procesoare specializate, stocarea fizică este posibil să lipsească), cum ar fi imprimante sau PDA-uri, până la soluții enterprise pentru rețele mari și foarte mari. Red Hat are încheiate parteneriate strategice cu firme de renume, cum ar fi IBM, Oracle sau Hewlett Packard. Tot Red Hat este compania care dezvoltă și o soluție de mediu asemănător UNIX sub Microsoft Windows, cunoscută sub numele de Cygwin, ultima versiune având și posibilitatea instalării și rulării unui server de X direct în Windows. Mai multe detalii puteți găsi la http://sources.redhat.com/cygwin/. Revenind la RedHat 7.3, acesta are trei pachete de bază și anume Red Hat Linux 7.3 Personal Edition (59,95$), Red Hat Linux 7.3 Professional Edition (199,95$) și Red Hat Linux Advanced Server, o soluție completă, tip enterprise, la care prețul se stabilește în funcție de configurație și de suportul oferit, pornind de la 799$ și ajungând până la 2499$. Pentru acesta din urmă se asigură un timp de răspuns de maxim o oră, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Noi am avut la dispoziție varianta Professional, care este o soluție viabilă atât ca stație de lucru cât și ca server pentru rețele de tip mic și mediu. Acest pachet conține pe lângă Red Hat 7.3, împreună cu codul sursă, o documentație bogată (Ghid de instalare, Ghid de personalizare, Ghid de start, Ghid de referință, Ghid pentru Red Hat Network, CD de documentație) și CD-uri suplimentare (cu versiunea completă de StarOffice 5.2, aplicații pentru server și dezvoltare). Procedura de instalare după CD este simplă și intuitivă, existând atât preconfigurații, ca de exemplu Workstation, Server sau Laptop sau o instalare Custom în care se lasă la latitudinea utilizatorului alegerea de pachete. Se poate opta fie pentru o instalare în mod grafic, fie pentru una în mod text. Există de asemenea posibilitatea instalării prin rețea, fiind suportate FTP, HTTP sau NFS. Pachetele de bază în orice distribuție Red Hat Linux sunt RPM-urile (RPM = RPM Package Manager, definiția este recursivă la fel ca și GNU = GNU's Not Unix sau JINI = JINI Is Not Initials). Există posibilitatea instalării, ștergerii sau upgradării de pachete RPM fie direct din linia de comandă folosind rpm (Red Hat Package Manager), fie folosind utilitare grafice ca gnorpm (pentru Gnome) sau kpackage (pentru KDE). Pentru cei care doresc sau au o altfel de ierarhie a fișierelor, sau pur și simplu nu doresc instalarea în forma existentă în pachetul RPM, se poate folosi rpm2cpio combinat cu cpio pentru o instalare după preferințe. NU se recomandă o astfel de procedură, deoarece de obicei RPM-urile conțin biblioteci partajate (pentru utilizatorii de Windows acestea pot fi văzute ca niște dll-uri) ce trebuie să se regăsească în anumite directoare ale sistemului de fișiere (mai multe despre acest standard la www.pathname. com/fhs/). La instalarea sistemului nu se permit decât partiții de tip ext2 sau ext3, recomandarea noastră fiind aceea de a o folosi pe cea din urmă, deoarece este un sistem de fișiere jurnalizat. Există modulele de kernel și alte sisteme jurnalizate, ca de exemplu JFS și ReiserFS, care pot fi montate după instalare. Instalarea Red Hat Linux 7.3 pare cea mai firească pentru noii veniți, dar și pentru utilizatorii experimentați. Tot la instalare există posibilitatea configurării unui firewall cu trei variante de securitate: High, Medium și No Firewall. Recomandarea noastră este ca să alegeți opțiunea No Firewall în cazul în care mașina pe care faceți instalarea va fi folosită ca stație de lucru, celelalte două opțiuni presupunând ceva cunoștințe despre rețele TCP/IP, fiind necesare doar în cazul în care "Linux-box"-ul va rula un server (Web, Mail, Ftp etc) sau va fi folosit ca router și va fi accesibil din internet.

Red Hat Linux 7.3 vine cu o suită de aplicații destinate configurării în mod grafic a sistemului, cu aplicații specifice atât interfeței Gnome cât și KDE, multe dintre acestea regăsindu-se și în celelalte distribuții, deși probabil că utilizatorii experimentați rămân fanii liniei de comandă. Printre aplicațiile și programele care se regăsească în varianta Professional se numără: KDE 3.0, GNOME 1.4, XFree86 4.2, Apache WebServer 1.3.23-9 (se recomandă updatarea către o versiune mai nouă a acestui pachet datorită unor bug-uri de securitate), SUN Java 2 Standard Edition, GIMP, XINE DVD Player și multe altele. Pentru varianta Professional Edition se asigură suport timp de 60 de zile pe web, respectiv 60 de zile prin telefon pentru instalare, în timp ce pentru cealaltă variantă, Personal Edition, doar 30 de zile suport pe web pentru instalare. Există posibilitatea menținerii sistemului dvs. la zi prin subscrierea la serviciul Red Hat Network (RHN). Serviciul este foarte folositor atât simplilor utilizatori cât și administratorilor de rețea ce au mai multe sisteme Red Hat de administrat (Enterprise Systems Management), acestea putând fi înregistrate sub un singur cont, notificările făcându-se prin email în cazul unor update-uri necesare sistemelor înscrise în RHN. Singura condiție impusă este ca sistemul Red Hat ce rulează pe mașina înscrisă în RHN să fie o versiune cel puțin egală cu Red Hat 6.2. Costul este de 60$/an/sistem pentru serviciul de bază. Cei înscriși în RHN mai au și avantajul de a fi primii ce beneficiază de imaginile ISO în cazul apariției unor noi versiuni ale sistemului de operare.
- RV


Debian GNU/Linux 2.2r6 ("potato")
www.debian.org;

Debian-ul este distribuția care a fost cunoscută din totdeuna ca fiind cea mai sigură dintre toate cele existente. Este știut faptul că de această distribuție se ocupă o comunitate restrânsă de dezvoltatori, pachetele fiind foarte bine studiate și testate înainte de a fi lansate ca release-uri într-o distribuție. De obicei, aplicațiile și programele sunt cu câteva versiuni în urma celorlalte distribuții, inclusiv kernelul, Debian-ul fiind singura distribuție dintre cele prezentate care încă nu suportă versiunea 2.4.

Suportul este asigurat de obicei în cadrul listelor de discuții, cel comercial fiind aproape inexistent. Procedura de instalare este cea mai dificilă dintre toate cele existente. Am avut ceva probleme la configurarea inițială a serverului de X, fiind necesară o rebootare și o repornire a întregului proces, având grijă să sărim peste acea parte de preconfigurare a serverului grafic. Există două posibilități de instalare: simple și advanced. În prima variantă, se aleg task-uri de instalare, fiecare task presupunând instalarea mai multor pachete reunite sub acesta; în cea de-a doua variantă, existând posibilitatea alegerii efective a fiecărui pachet în parte.

Instalarea se poate de pe CD sau prin rețea, fiind suportate protocoale ca FTP, HTTP, NFS. În principiu, instalarea se compune din două părți. Într-o primă fază se aleg și se formatează partițiile, se copiază kernelul și o distribuție de bază, se instalează un boot manager, se stabilește parola de root. După o rebootare urmează cea de a doua fază în care are loc alegerea efectivă a task-urilor sau a pachetelor ce se doresc a fi instalate. După terminarea acestei faze, sistemul este gata de lucru, ne mai fiind necesară nici o rebootare deoarece sistemul a fost practic instalat în prima fază, în cea de a doua fiind instalate doar aplicații și programe. Având încă versiunea 2.2 de kernel, este evident că nu poate fi vorba de posibilitatea alegerii pentru partiții a unor sisteme de fișiere jurnalizate, cum ar fi ReiserFS, JFS, XFS sau ext3, singura partiție suportată fiind cea de tip ext2. Meritul de bază al acestei distribuții este acela că este cel mai apropiat de comunitatea Open Source. Distribuția este destinată în principiu dezvoltatorilor și celor care își doresc un Linux sigur. Pachetele sunt de tip .deb, fiind administrate cu ajutorul unui utilitar numit APT (Advanced Package Tool). Pachetele cu care vine distribuția de bază sunt XFree86 3.3.6, GNOME 1.0.56 etc., deci destul de vechi în comparație cu toate celelalte distribuții prezentate. Debian 2.2, nume de cod Potato, a fost lansat pe 14 august 2000 și în prezent a ajuns la versiunea stabilă actualizată r6, r7 fiind încă în teste. În principiu, doar s-au corectat bug-uri și problemele de securitate. Versiunea viitoare 3.0, woody, va conține XFree86 4.1, GLibC 2.2, KDE 2.2 și avea ca opțiuni kernel 2.4 și GCC 3.0.

Așadar și pe viitor Debian va păstra o atitudine conservativă, securitatea și stabilitatea fiind preferate performanței și noului. Oricum, pentru cei care-l folosesc nimic nu se compară cu Debian-ul. - Alexandru Voiculescu

 

 

Mandrake Linux 8.2
www.mandrake.com;

Ultima versiune de Mandrake este 8.2, nume de cod "bluebird" (pasărea albastră), nu aduce îmbunătățiri majore seriei 8.x, fiind în linii mari una de actualizare a pachetelor. Versiunea poate fi descărcată gratuit de pe siturile de tip "mirror" (oglindă), are 3 CD-uri și conține numai aplicații gratuite.

Procedura de instalare nu a suferit modificări majore, fiind extrem de intuitivă chiar și pentru cei care încearcă pentru prima dată un sistem de operare din familia Linux. Singura problemă pe care am întâlnit-o apare la sistemele de calcul ce au placa video integrată pe plăci de bază de tip SiS: sistemul se blochează pentru că nu detectează corect memoria rămasă disponibilă și pentru a inițializa sistemul este necesar parametrul de kernel 'mem=###M' (unde ### reprezintă dimensiunea memoriei disponibile în MB - problema a fost întâlnită și la Red Hat 7.3 având aceeași soluție).

Internaționalizarea este serios luată în considerare de cei de la MandrakeSoft, fiind disponibile pentru instalare peste 40 de limbi. Pentru a scrie cu diacritice corect în limba română aveți la dispoziție două variante de mapări ale tastaturii: qwerty și qwertz.

În prima variantă, tastatura se comportă la fel ca cea americană normală, iar diacriticele le obțineți folosind AltRight, tasta Alt din dreapta tastei Space (apăsați simultan pentru: ă=AltRight-a, â=AltRight-q, ș=AltRight-s, ț=AltRight-t, î=AltRight-i). Tastatura qwertz este la fel ca cea românească pe care o întâlniți în sistemle de operare Microsoft Windows. La trecerea sistemului într-o anumită limbă se schimbă (traduc) meniurile din toate managerele grafice.

Mandrake 8.2 păstrează încă sistemul de gestiune dual: LinuxConf și DrakConf. LinuxConf-ul reprezintă moștenirea de la Red Hat (distribuția de la care a plecat Mandrake) și permite modificarea setărilor obișnuite ale sistemului: gestiunea utilizatorilor, a serviciilor (dns, mail, ftp), data, ora, utilizatorii virtuali de e-mail, configurarea plăcii de rețea, a modemului. DrakConf (Mandrake Control Center) e un utilitar cel puțin la fel de complex, care se dorește a fi pentru Linux ceea ce este ControlPanel-ul pentru Windows 2000. El permite configurarea completă a sistemului, de la partea de hardware ce folosește HardDrake (placă de rețea, video, sunet, tuner) până la cele mai utilizate servicii (web, ftp, dns, samba, NIS, firewall). Tot de aici putem repartiționa discul în mod grafic cu ajutorul DiskDrake-ului. În încercarea de a face cât mai prietenoasă și mai familiară configurarea sistemului, au fost introduse wizard-uri pentru toate serviciile ce pot fi setate grafic.

Mandrake folosește kernel 2.4.18 (ultima versiune stabilă apărută), are suport pentru patru sisteme jurnalizate de fișiere: EXT3, ReiserFS, XFS și JFS și permite criptarea sistemului de fișiere. Versiunea de Samba 2.2.3 este una specială, ce în echipă cu XFS, permite partajarea fișierelor în gen Windows-NT folosind ACL-uri (access control lists - liste de control al accesului). Versiunea Mandrake 8.2 mai include Apache 1.3.23, PHP 4.1.2, MySQL 3.23.47, PostgreSQL 7.2, Sendmail 8.12.1, Postfix 20010228, KDE 2.2.2, GNOME 1.4.1, XFree86 4.2, GCC 2.96 și 3.0.

Pentru actualizarea pachetelor se folosește MandrakeUpdate care se poate conecta la aproape 100 de servere de tip "mirror". Noile versiuni pot fi din categoria celor în dezvoltare, de tip "cooker", sau variante mai noi decât cele instalate stabile și testate.

Instalarea sistemului nu s-a modificat substanțial, dar remarcăm la finalul procesului posibilitatea actualizării on-line a întregului sistem. Astfel putem avea de la prima inițializarea a sistemului un Linux de ultimă oră. -Av

 

 

Lycoris Desktop/LX
www.lycoris.com;

Cu scopul declarat de a realiza un Linux ușor de mânuit pentru utilizator, tânăra companie Lycoris (fosta Redmod Linux Corp.) a lansat distribuția Desktop/LX (recent redenumita distribuție RedmondLinux Personal). Din această cauză lipsesc din distribuție pachetele care oferă servicii (cu excepția serverelor de samba 2.2.1 și openssh 3.0.2) și s-au inclus doar cele de tip office, multimedia și amuzament.

Interfața este construită în jurul versiunii de KDE 2.2.2., modificate să semene cu cea de la Microsoft Windows XP. Pachetul de tip office este suita KOffice 1.1, ce conține un editor de text (KWord), un program de calcul tabelar (KSpread) și o aplicație de prezentare (KPresenter). Pentru gestiunea fișierelor și navigarea pe internet sunt incluse Konqueror (2.2.1) și Mozilla (0.9.7). Cum serviciile de mesaje instantanee sunt tot mai utilizate, nu puteau lipsi aplicațiile de conectare la acestea: LICQ (client de ICQ), KSIRC (client IRC) și KIT (client AOL). Nici transferul de fișiere nu a fost uitat, fiind prezente Gftp, QTella și KNapster. Gestiunea fișierelor audio/ video este realizată cu ajutorul programelor XMMS, KSCD, RealPlayer și Xine DVD/Divx, iar dacă dispunem de un TV Tuner, aplicația XawTV ne permite vizionarea canalelor de televiziune. Pentru introducerea imaginilor în calculator de pe scanner se poate folosi Kooka, iar descărcarea pozelor de pe o cameră digitală foto este intermediată de gPhoto.

GIMP (GNU Image Manipulation Program), prezent în versiunea 1.2.2, este o aplicație asemănătoare Adobe Photoshop-ului și ne permite prelucrarea profesională a imaginilor. Koncd face parte din suita KDE și vă permite scrierea CD-urilor în Linux. Pentru amuzament au fost introduse 10 jocuri, dintre care amintim Solitaire, Tetris, Galaga și Asteroids.

Instalarea sistemului este probabil cea mai simplă din câte am întâlnit. Distribuția de la Lycoris nu permite nici un fel de selecție a pachetelor (individuală sau pe grupuri). Astfel, procesul de instalare a pachetelor (gestionat de rlizard) începe imediat după alegerea partițiilor, rulând în fundal, iar configurările sistemului (numele calculatorului, parola de root, utilizatorii, legătura la internet) se realizează în paralel. După finalizarea tuturor setărilor, ne putem delecta cu un Solitaire până la terminarea instalării.

O aplicație extrem de utilă realizată de Lycoris este Network Browser-ul ce ne permite o intercomunicație simplă cu alte sisteme Linux sau Microsoft Windows (folosind samba), în gen "Network Neighborhood" de la Microsoft. Sunt incluse facilitățile drag&drop prin rețea, nefiind necesară operația "smbmount". Distribuția ne mai pune la dispoziție două utilitare specializate pentru actualizarea pachetelor cu software și pentru instalarea de noi programe de pe siturile Lycoris. Pentru că această versiune de Linux se adresează mai ales celor obișnuiți cu mediile de lucru Microsoft Windows, s-au realizat modificări la nivel de interfață pentru a elimina senzația de necunoscut. Astfel, desktop-ul conține "My Linux System" și "Network Browser", iar configurarea sistemului se realizează prin intermediul unui "Control Panel", care este de fapt binecunoscutul KDE Control Center. Managerul sistemului de fișiere, Konqueror-ul, recunoaște aplicațiile executabile de Microsoft Windows și le rulează folosind Wine (Wine Is Not an Emulator, versiune 20011226), independent de prezența unei partiții cu Windows pe sistemul dumneavoastră. Cu ajutorul Wine-ului putem chiar instala programe de Windows.

Manualul tipărit, ce însoțește distribuția, este sumar și se rezumă la un ghid de instalare de 30 de pagini. Documentația sistemului este prezentă în format electronic și poate fi consultată prin intermediul KDE HelpCenter-ului.

Lycoris Desktop/LX este construit în jurul kernelului 2.4.12, cu versiunea XFree86 4.1.0 a serverului grafic. - AV

 

 

SuSE 8.0
www.suse.com, www.suse.de/en
Distribuitor în România: Genesys

SuSE Linux este distribuția europeană (germană) cea mai de succes. Deși se axează pe personalizarea sistemului pentru cât mai multe țări europene, SuSE se poate folosi oriunde în lume. Din păcate, limba română lipsește din sistem, numai KDE 3.0 putând fi setat în limba română.

SuSE 8.0 Professional se distribuie pe 7 CD-uri și un DVD ce conține toate pachetele. Ideea cu DVD-ul a fost preluată și de cei de la Red Hat. În pachet mai sunt incluse 3 manuale: unul de inițiere în SuSE Linux (Basics Manual), unul de configurare a sistemului, Reference Manual (componente hardware, servicii, interfețe grafice, echipamente de printare și scanare), a rețelei și serviciilor aferente (conexiune, DNS, NIS, NFS, FTP, Samba, Apache, proxy, firewall) și o carte cu prezentarea aplicațiilor importante, acoperind toate domeniile (office, multimedia, grafică). Există și o versiune Personal ce conține numai 3 CD-uri, care este mai slab documentată.

Pentru evaluare, SuSE pune la fiecare lansare la dispoziția curioșilor o versiune de un CD ce nu se instalează, dar permite inițializarea sistemului și crearea unei impresii. Din păcate aceasta este singura imagine ISO descărcabilă gratuit, cele ale distribuției lipsind complet, deși pachetele pot fi descărcate de pe sit. Există și o procedură dificilă de instalare din pachete, care probabil că nu se va simplifica niciodată.

Dintre cele aproximativ 2000 de pachete open-source sau comerciale remarcăm kernel 2.4.18, glibc 2.2.5, KDE 3.0, GNOME 1.4.1 RC1, SuSE Firewall 2. Configurarea firewall-ului s-a simplificat și, din câteva clicuri, un începător poate realiza o setare funcțională.

SuSE 8.0 conține mai multe pachete de tip office, dar versiunea de StarOffice pe care o instalează automat este 5.2. Este prezent și OpenOffice641, dar vă recomandăm folosirea versiunii finale 1.0 care a apărut recent.

Este posibilă folosirea a patru sisteme de fișiere jurnalizate: ReiserFS, EXT3, XFS și JFS cu facilitatea de criptare a datelor.

Aplicația care include procedura de instalare și cu ajutorul căreia se realizează toate configurările sistemului se numește YaST2 (Yet another Setup Tool versiunea 2). YaST2 are module specifice pentru fiecare componentă hardware, respectiv serviciile instalate. Aceste module realizează mai întâi o detecție a componentelor sugerând folosirea unui driver, dacă sunt mai multe disponibile. Am remarcat faptul că YaST2 verifică dacă noile configurări necesită anumite programe și dacă acestea nu sunt deja instalate solicită cd-ul ce le conține. De asemenea, în cazul apariției unor conflicte între pachete, ni se sugerează o rezolvare argumentând alegerea unei variante.

La prima vedere, SuSE 8.0 pare o versiune de actualizare a pachetelor și părea mai normală o denumire de 7.4. Totuși supriza există în cadrul fișierelor de configurare: pentru o mai bună compatibilitate cu specificațiile LSB (Linux Standard Base), scripturile de sistem au fost trecute în /etc/init.d și /etc/sysconfig, rolul lui /etc/rc.config fiind minimal acum. Preferința pentru /opt a rămas, aici fiind instalate managerele grafice KDE și Gnome, navigatoarele de web Netscape, Mozilla și alte aplicații sunt de obicei în /usr. - Alexandru Voiculescu

Red Hat Professional 7.3
Este imposibil să se facă o alegere care să mulțumească pe toți utilizatorii de Linux, fiecare distribuție având fanii ei. În plus, luând în considerare faptul că absolut oricine își poate crea propria distribuție sau poate modifica una existentă pentru a o face să semene cu oricare alta, criteriile de stabilire a unei ierarhii între distribuții, trebuie alese cu grijă. Suportul tehnic, varietatea programelor și a aplicațiilor distribuției de bază, ușurința administrării pentru utilizatori cu ceva mai puțină experiență, ne-au determinat să alegem Red Hat Linux. Alegerea a fost dificilă, foarte aproape aflându-se SuSE, însă larga răspândire a Red Hat-ului, dar și faptul că nouă ne-a lăsat impresia unei distribuții mature, bine echilibrate, atât ca desktop cât și ca server, au făcut ca acesta să câștige. Red Hat oferă soluții dintre cele mai variate de la sisteme embedded până la servere de baze de date și clustering. Fiecare distribuție are specificul ei, alegerea celor care îndrăgesc wizardurile fiind în mod sigur Mandrake, la polul opus situându-se Slackware și Debian. Asta nu înseamnă că Slackware, de exemplu, este foarte greu de administrat. Din contră, unora li se pare chiar mai simplu după ce au acumulat cunoștințele necesare. Lycoris este o distribuție dedicată stațiilor de lucru, ușor de gestionat, dar destul de puțin documentată și cu puține aplicații. Ceea ce ne-a plăcut atât la Red Hat, cât și la SuSE, a fost faptul că cele două distribuții au reușit să se situeze undeva la mijloc între multitudinea de wizarduri regăsită la Mandrake și aproape inexistența din Slackware sau Debian. Însă lucrul cel mai bun ar fi să încercați și dumneavoastră cel puțin o distribuție din cele prezentate.


 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro