Agora
Media
www.agora.ro
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Legislație - PC Magazine Romania, Septembrie 2002

Din ce în ce mai greu să fii hacker

Alexandra Bocan - Miculiți & Asociații - Linklaters

Pe la mijlocul lunii iulie, un titlu de pe news.com și alte situri de știri a dat cu siguranță fiori împătimiților calculatoarelor - "Camera reprezentanților aprobă închisoarea pe viață pentru hackeri". Din fericire, noul proiect american de "Lege pentru sporirea siguranței cibernetice" (Cyber Security Enhancement Act), care urmează a fi dezbătut și în Senat, nu este atât de restrictiv pe cât ați crede la prima vedere.

Proiectul, care poate fi găsit la http://thomas.loc.gov, face parte din eforturile guvernului american de a asigura o protecție sporită împotriva criminalității pe internet. Principalele mijloace de atac ale administrației americane vor fi creșterea pedepselor pentru infracțiunile săvârșite prin intermediul calculatorului și posibilitatea autorităților de a obține în condiții mai puțin restrictive date confidențiale de la furnizorii de servicii internet, și, deci, de a avea acces la comunicările prin e-mail.

Salutat cu entuziasm de Microsoft și Business Software Alliance, proiectul a atras însă multe critici în ceea ce privește impactul asupra drepturilor și libertăților civile. Acestea nu au vizat introducerea pedepsei pe viață, având în vedere că această pedeapsă este prevăzută numai pentru cazuri cu adevărat grave, când făptuitorul provoacă sau încearcă să provoace, cu intenție sau din neglijență, moartea uneia sau mai multor persoane. Deși această prevedere a atras atenția presei, controversa a avut de-a face mai ales cu atingerile aduse dreptului la secretul corespondenței. Conform proiectului, furnizorii de servicii internet vor putea dezvălui datele confidențiale ale clienților lor, în anumite condiții, autorităților federale, statale sau locale.

Reglementarea actuală prevede această posibilitate numai cu privire la organele care asigură aplicarea legii (cum ar fi poliția). Teama de efectele devastatoare ale folosirii internetului de către grupări teroriste a fost însă mai puternică decât dorința de a proteja libertățile civile, numai trei dintre membrii Camerei Reprezentanților votând împotriva proiectului.

Datorită extinderii globale a internetului, care face ca un "clic" dintr-o parte a lumii să producă efecte la mii de kilometri distanță, o nouă reglementare americană ar avea impact asupra comunității TI la nivel global. În măsura în care efectele unei infracțiuni se produc pe teritoriul Statelor Unite, instanțele SUA au competența de judecată, chiar dacă fapta a fost săvârșită pe teritoriul altui stat. Cu toate acestea, o persoană nu poate fi arestată și supusă judecății conform dreptului din SUA decât dacă ajunge pe teritoriul american - de bună voie sau, mai ales în cazul infracțiunilor grave, prin extrădare.
Constituția României, cel puțin în forma actuală, interzice extrădarea propriilor cetățeni. Aceasta nu înseamnă însă imunitate pentru hackerii români. Chiar dacă, pentru moment, un Cyber Security Act românesc nu există încă, legislația în vigoare nu lasă mult loc de mișcare pentru aceștia.

Noua lege a comerțului electronic incriminează, pe lângă fapte legate de mijloace electronice de plată, și "efectuarea de operațiuni neautorizate într-un sistem informatic". Astfel, pentru accesul neautorizat într-un sistem informatic sau într-un domeniu hackerul român riscă închisoare de la 3 luni la 3 ani sau amendă penală. Durata pedepsei crește vertiginos pentru transferul neautorizat de date (de la 1 la 12 ani) și pentru modificarea sau distrugerea informației stocate într-un sistem informatic ori domeniu (de la 3 la 15 ani).

În plus, nu trebuie uitat că scopurile în care are loc accesul neautorizat sau urmările acestuia pot constitui ele însele infracțiuni; omorul, distrugerea sau delapidarea nu își pierd caracterul penal doar pentru că sunt săvârșite prin intermediul calculatorului. Și un hacker român riscă închisoarea pe viață dacă, de exemplu, provoacă, în mod intenționat, moartea a două sau mai multe persoane prin efectuarea activităților sale.

În ceea ce privește corespondența, Constituția proclamă secretul acesteia ca fiind inviolabil. Desfășurarea instrucției penale este însă unul dintre cazurile în care drepturile constituționale pot fi restrânse. Mai mult decât atât, legile privind traficul de persoane și traficul de droguri fac chiar referire expresă la posibilitatea de a supraveghea sistemele informatice. Astfel, cu autorizarea procurorului, se pot supraveghea sistemele informatice folosite de o persoană despre care există indicii temeinice că pregătește săvârșirea unei infracțiuni prevăzute în legile de mai sus ori care a comis o astfel de infracțiune.

În astfel de condiții, sfatul avocatului nu poate fi decât unul: s-ar putea să fie o aventură să fii hacker, dar e o aventură ilegală. Atât la ei, cât și la noi.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro