Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Editorial PC Magazine Romania, Septembrie  2002

Ferește-mă, Doamne, de prieteni...

Mihaela Cârstea
Redactor șef
PC Magazine România

Bomba financiară de la WorldCom - Încrederea a fost ucisă - Cea mai mare fraudă înregistrată vreodată - Analiștii condamnă telecomunicațiile, iată câteva dintre titlurile de primă pagină ale ziarelor și agențiilor de știri din ultimele luni.

Ce s-a întâmplat? După câteva scandaluri financiare de proporții, precum cele de la Enron, Global Crossing, Adelphia Communication sau Tyco International, semnalate începând de la sfârșitul anului 2001, iată că a venit rândul unei companii mult mai importante de pe piața americană - WorldCom, cel de-al doilea operator de telefonie de distanță mare după AT&T, și care, conform declarațiilor echipei sale de conducere, transportă jumătate din traficul mondial realizat pe internet - care a raportat un profit fals de 3,8 mld.$ în ultimele 15 luni.

Primii incriminați au fost directorul financiar al companiei și firma însărcinată cu auditul WorldCom, nimeni alta decât Arthur Andersen, deja găsită vinovată pentru distrugerea materialelor reprezentând auditul de la Enron.

John Sidgmore, Chief Executive Officer al WorldCom, și-a manifestat imediat nemulțumirea sa personală și a echipei manageriale. Ironie a sorții, descoperirea fraudei a venit la numai 3 luni după numirea sa în cea mai înaltă funcție, când în discursul de investitură își luase angajamentul că WorldCom va funcționa în concordanță cu cele mai ridicate standarde etice.

Ultimele scandaluri financiare din rândul marilor corporații americane au zdruncinat puternic încrederea investitorilor, care probabil că își vor îndrepta atenția spre alte zone ale lumii. Și nu este vorba numai de investitorii străini ci, conform analiștilor economici, chiar și de cei americani. Este o lovitură dată economiei Statelor Unite mai puternică decât atacul terorist din 11 septembrie.

Într-un discurs ținut la începutul lunii iulie, președintele Bush a criticat aspru lipsa de autoritate morală a conducătorilor, avansând chiar propunerea unor pedepse extrem de aspre, incluzând detenția, pentru managerii companiilor care raportează rezultate financiare false.

Am putea spune despre istoria WorldCom că a eșuat dintr-o poveste de succes într-un adevărat dezastru. Ridicată ca urmare a unei lungi serii de achiziții în anii '90, compania s-a dezvoltat urmând tendința ascendentă a dezvoltării telecomunicațiilor, ajungând să aibă 60.000 de angajați în 65 de țări. Steaua sa norocoasă a început însă să apună spre sfârșitul anului 1999 datorită investițiilor în servicii de telecomunicații și echipamente. Ca urmare a proastei administrări, fostul Chief Executive Officer a fost demis în aprilie anul acesta, dar efectele gravelor sale erori au devenit vizibile de-abia în 25 iunie.

Noul CEO al WorldCom a pus compania pe 22 iulie sub protecția legii falimentului, care îi permite să funcționeze, să se reorganizeze și să pună în aplicare un plan de plată a creditorilor, al căror număr se ridică la peste 1000. Conform lui Sidgmore acest proces de reorganizare va dura între 9 și 12 luni și va însemna un nou început. Pentru a face față datoriilor existente vor fi vândute o parte din active, totuși compania intenționează să păstreze UUNet, filiala care comercializează servicii Internet marilor corporații și altor clienți, precum și unitățile pentru operațiunile de distanță mare.

La sfârșitul lunii iulie, WorldCom a primit un sprijin financiar de 2 mld.USD de la Citigroup, J.P. Morgan și GE Capital, care îi va permite, în cazul în care finanțarea va fi aprobată de autoritatea în domeniu, reluarea activității.

S-a apelat de asemenea la un alt auditor - KPMG, au fost numiți în conducerea companiei doi specialiști care vor efectua o investiție amănunțită privind practicile financiare ale WorldCom.

Pe 2 august, Scott Sullivan, fostul director financiar al WorldCom, și inspectorul David Myers, au fost arestați sub acuzația de fraudă, uneltire pentru comiterea fraudei de securitate și furnizare de informații false. Cei doi sunt pasibili pentru aceste delicte la 65 de ani închisoare. Bernie Ebbers, cofondator al WorldCom, demis în aprilie din funcția de director executiv, nu a primit deocamdată nici o acuzație. În schimb, au căzut alte capete, precum fondatorul companiei de televiziune prin cablu -Adelphia, doi din fii săi și două alte persoane din conducerea companiei sub acuzația de a fi escrocat compania cu sute de milioane de dolari; și fostul CEO de la Tyco International, acuzat de evaziune fiscală în valoare de 1 milion de dolari.
O săptămână mai târziu, o nouă dezvăluire. Nu era vorba de numai 3,8 mld. dolari, ci de aproape dublu - 7,1 mld. Un audit intern a scos în evidență alți 3,3 mld.$, reprezentând raportarea de venituri false. Purtătorul de cuvânt al WorldCom a declarat că această sumă reprezintă bani din rezervele companiei, care au fost raportați eronat ca venituri operaționale din 1999 până în primul trimestru al anului 2002.

Noua descoperire a determinat compania să planifice revizuirea situației financiare din 2001 și primul trimestru 2002, cum era prevăzut inițial, ci și din 2000 și 1999.

Compania susține de asemenea că dispune în prezent de 50,6 mld. $ în bunuri materiale, cifră care este echivalentă cu PIB-ul cumulat al Cehiei și Ungariei în anul 2001.

Alături de US Securities and Exchange Commission - forumul financiar de control, compania se află și sub investigarea Departamentului de Justiție și a Congresului Statelor Unite.

Fiecare zi poate aduce noi amănunte privind acest caz și, de ce nu, dezvăluirea altor situații similare în rândul marilor corporații americane. Începutul mileniului III nu pare a fi deloc favorabil Statelor Unite.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro