Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Septembrie  2002
Nu-mi place ideea că toată lumea trebuie să plece în țări "bune" și "bogate"

Konstantin Klyagin, Programator la firma ieșeană WEBSCI

România, ca loc de afirmare

Alexandru Voiculescu

Konstantin Klyagin, un tânăr rus de 21 ani, a absolvit deja universitatea și are 4 ani de experiență în programare "serioasă" în Harcov, Ucraina. A scris două programe cunoscute cititorilor noștri, fiind incluse pe CD-ul revistei PC Magazine: centericq (numărul 5/2002) și motor (numărul 8/2001). Primul este un program pentru comunicare folosind internetul, singurul din genul lui care permite comunicarea în mod text folosind mai multe protocoale, iar celalalt este un IDE complet pentru dezvoltarea programelor UNIX. Din întâmplare locuiește în țara noastră de aproape un an și deja ne-a învățat limba.

PC Magazine: Nu este secret că centericq, un program de-al tău, este foarte popular în rândul utilizatorilor de UNIX. Cum ai ajuns să-l scrii?

Konstantin Klyagin: Când s-a întâmplat existau foarte puține programe pentru Linux pentru comunicarea prin protocolul ICQ. Cele care aveau interfața prietenoasă erau făcute pentru X, iar celalaltele erau prea ascetice. La început foloseam micq, apoi am găsit zicq și chiar am început să fixez niște bug-uri și să-l îmbunănățesc. Dar apoi am realizat că nici cu acela nu sunt mulțumit. Atunci am hotărât să scriu un progrămel care să-mi satisfacă cerințele și cu o interfață bună pentru mod text.

PC Magazine: Ce nu ți-a plăcut la alte programe gen ICQ? Ești adeptul principiului: dacă ai nevoie de ceva ce nu există, scrie-l singur?

Konstantin Klyagin: Toate erau pentru X sau aveau interfața foarte rudimentară. Vroiam să am mai mult, pentru că folosesc diverse sisteme de mesagerie instantanee. Despre principiu, pot spune că nu este prima dată când scriu pentru că nu mi-a convenit ce exista deja. De obicei creez programe pentru mine, dar apoi se dovedește că mai sunt și alții care le-ar folosi cu plăcere. Așa s-a întâmplat și cu programul meu pentru BBS Tornado, pe care l-am scris când aveam 15 ani, și apoi cu centericq-ul.

PC Magazine: Presupun că la început centericq-ul a fost făcut numai pentru ICQ. Cum ai hotărât să adaugi suportul pentru protocoalele Yahoo!, MSN, AIM și IRC?

Konstantin Klyagin: Ai dreptate și eram foarte mulțumit numai cu ICQ până ce Mirabilis (sau AOL deja) a adăugat niște bug-uri la protocolul său vechi și toate programele de client care-l foloseau au început să meargă prost, inclusiv icq99b-ul lor. Era o adevarată catastrofă - toți clienții pentru sistemele UNIX nu mai mergeau. Era nevoie de o bibliotecă nouă pentru protocolul ICQ și a apărut curând. Dar ca să comunic cumva cu prietenii și partenerii am restructurat codul programului ca protocoalele noi să fie adăugate mai ușor. Apoi a apărut și biblioteca open source pentru icq2000, pe care am integrat-o în centericq. Recent am adăugat și IRC, pentru că mi s-a părut că acest protocol este extraordinar de popular la internet caffe-urile din România, și am vrut să comunic mai ușor și pe rețeaua respectivă.

PC Magazine: Dar de ce n-ai schimbat numele programului cu ceva mai potrivit?

Konstantin Klyagin: Numele original a fost lăsat din motivele istorice. Apropo, "icq" poate fi interpretat nu numai ca "I seek you". Gândește-te mai bine și vei avea multe variante, ca "Instant messaging queue" sau "Internet managed quarrel", de exemplu :).

PC Magazine: Ce viitor crezi că va avea domeniul de Internet Messaging?

Konstantin Klyagin: Cred că progresul în acest domeniu nu se va opri, că oamenii oricum au nevoie de comunicare și vor comunica cu siguranță.

Probabil că vor apărea și alte sisteme de messaging, mai rapide, cu mai multe facilități. Chiar dacă centericq nu are încă suport pentru Jabber, acesta cred că va fi un protocol popular în viitor.

PC Magazine: Programatorii buni sunt căutați în toată lumea. Cum s-a întamplat că ai venit tocmai în țara noastră? De ce n-ai ales Statele Unite sau Europa de Vest?

Konstantin Klyagin: Nu-mi place ideea că toată lumea trebuie să plece în țări "bune" și "bogate" ca cele pe care le-ai menționat. Din păcate, în ciuda faptului că țările noastre sunt vecine, la noi nu se știe nimic despre România, și într-adevăr a fost o pată albă pe hartă. De aceea, mi s-a părut interesantă propunerea de la Websci să lucrez în biroul de aici.

PC Magazine: În ce alte țări ți-ai dori să lucrezi pentru a le cunoaște mai bine?

Konstantin Klyagin: Acum vreau să mai stau în România o perioadă. Pe viitor, încă nu știu; totul depinde de diferitele variante pe care le voi avea în țările respective. Aș prefera tot ceva absolut necunoscut pentru mine, Africa de Sud sau Noua Zelandă, dar și altele unde n-am fost s-ar potrivi.

PC Magazine: Totuși, cum ai reușit să termini facultatea la vârsta de 20 de ani?

Konstantin Klyagin: E simplu. Până ce s-a introdus sistemul de educație european la noi (foarte tâmpit, după părerea mea), care prevede 12 clase la școală, aveam doar 10. Și am intrat la școală cu un an mai devreme decât este normal. În urma unui calcul simplu rezultă că la 6 ani am început școala, la 16 am intrat la universitate și la 20 am absolvit.

PC Magazine: Se vede că-ți place foarte mult să comunici cu oamenii (altfel n-ai fi scris centericq-ul ;)). Din această cauză ai învățat românește? Pe cât înțeleg eu, te puteai descurca și numai cu engleza, că WebSci este o firmă americană unde cunoașterea limbii engleze este obligatorie pentru fiecare.

Konstantin Klyagin: Îmi place să comunic și ce m-a șocat puțin când am venit a fost faptul că niciunul dintre colegii din afara României care lucrează aici nu a învățat românește.

PC Magazine: Spune-mi acum despre Motor. Am înțeles de ce ai scris centericq, dar care a fost motivul pentru a scrie Motor? Ai auzit de Kdevelop, Code-Forge și alte IDE-uri pentru UNIX?

Konstantin Klyagin: Sigur că am auzit, și chiar m-am uitat la ele. Dar atunci nu există decât un IDE pentru consolă, RHIDE care mergea greu și de fapt este un port de pe MS-DOS. Asta nu mi-a plăcut atunci și am hotărât să schimb situația scriind un IDE de consolă cu mai multe capacități folositoare. Evident, eu aveam nevoie de un astfel de program.

PC Magazine: Ce OS folosești? Consola sau X-ul? Ce window manager? Ce editor de text? Ce calculator folosești la dezvoltare? Știi că tuturor le place să afle lucruri de acest gen.

Konstantin Klyagin: Folosesc Linux și acasă și la serviciu. Mai mult lucrez în consolă, dar am și X-ul pornit ca să navighez pe web (folosesc Mozilla), ca să văd documentele Word și la alte chestii care nu pot fi făcute în consolă. În X folosesc GNOME cu Enlightenment. Dintre editoarele de text prefer mcedit, și cel integrat în motor la dezvoltare.

PC Magazine: De ce tocmai Linux? Ce te atrage la el mai mult?

Konstantin Klyagin: Îmi plac două chestii. Prima este că poți accesa sursele tuturor programelor, și a doua, că tot sistemul este făcut pentru programator. Adică mă simt comod cu el.

PC Magazine: Ne poți spune cam câți utilizatori au programele tale?

Konstantin Klyagin: Nu e ușor să-i numeri. Pot spune numai ce văd din statistica sitului; de exemplu, în cursul lunii iunie, centericq-ul a fost descărcat de 6000 de ori și motor de aproape 1000. Cred că sunt suficienți.

PC Magazine: Ce-ți place să faci în afară de programare? Cu ce te ocupi în timpul liber?

Konstantin Klyagin: Uneori, când găsesc teme interesante, scriu articole pentru diferite situri și reviste. De obicei sunt despre programare, dar sunt și exepții: recent s-a lansat în revista rusească "argc & argv" un articol despre România din punctul de vedere al unui programator. De asemenea, scriu și diverse observații pe situl meu (http://konst.org.ua/), aproape în fiecare săptămână, în rusă și engleză. Dacă am destul timp liber călătoresc cu colegii; în România aveți niște munți superbi, mi-au plăcut mult.

PC Magazine: Mulțumesc mult pentru răspunsurile tale, Konstantin. Îți urez mult noroc și succes în continuare.

Konstantin Klyagin: Mulțumesc la fel, mi-a făcut plăcere.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro