Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC Magazine Romania, Septembrie 2002

Slackware pentru toți

Cu câteva luni în urmă vă rugasem să ne trimteți spre înlocuire CD-urile ce conțin erori la citire. Rezultatul a constat în primirea la redacție a câtorva zeci de bucăți de astfel de CD-uri. Până aici toate bune, ne-am ținut de cuvânt și le-am înlocuit. Din păcate defectele semnalate de cei mai mulți dintre voi erau inexistente, majoritatea discurilor funcționând fără probleme pe toate unitățile din redacție. Am primit, printre altele, CD-uri vechi de câțiva ani distruse mecanic prin simplul procedeu de zgâriere.

De aceea, revin cu rugămintea de a le încerca și pe alte unități înainte de a le expedia către noi, nu de altceva, dar la cât praf e în România...
2 (doi) cititori ne-au acuzat că le-am fi infectat calculatoarele cu ceva viruși, acuzații TOTAL nejustificate. Vă asigur că toate programele sunt atent verificate și scanate împotriva virușilor înainte de includerea lor pe CD.

Haideți să ne întoarcem la scopul permanent al acestei rubrici, și să aruncăm o privire asupra conținutului CD-ului de luna aceasta.

"Grosul" îl constituie distribuția completă Linux Slackware 8.1 (mai puțin sursele pachetelor). Slack-ul necesită din partea utilizatorului cunoștințe generale de Linux, nefiind recomandat novicilor. Tuturor (mai puțin celor avansați) le recomandăm citirea cu atenție a fișierelor README, FAQ și BOOTING.

Pentru instalare aveți nevoie de cel mult 2 GB liberi pe discul vostru. Apoi se inițializează sistemul de pe acest CD și urmăriți cu atenție mesajele care apar pe consolă. Acum trebuie realizate partițiile pe care veți instala sistemul de operare Linux Slackware (una de swap și cel puțin una pentru sistem).

Aceste partiții le puteți realiza cu ajutorul utilitarului fdisk. Utilitarul setup este cel care vă va permite configurarea sistemului, alegerea aplicațiilor ce vor fi instalate și demararea propriu-zisă a instalării. Vă recomandăm alegerea unui sistem de fișiere jurnalizat: ext3, ReiserFS, JFS, și XFS. Aplicațiile sunt disponibile în format *.tgz și se gestionează cu ajutorul utilitarelor pkgtool și installpkg, removepkg, upgradepkg. Dacă dispuneți de un pachet în format rpm, îl puteți converti în tgz cu ajutorul lui rpm2targz. Nu cred că mai este necesar să vă amintesc că utilitarele se lansează tastând numele lor în consolă urmate de Enter J.

Motto-ul distribuției este "nici mai mult, nici mai puțin decât ai nevoie". Utilitarele grafice de gestiune și configurare a sistemului lipsesc cu desăvârșire. Aproape totul se setează editând manual fișierele de configurare prezente, de obicei, în /etc. Așadar cea mai utilizată aplicație va fi editorul de text de consolă pe care îl preferați (vi, joe, pico, emacs etc.). Dacă interfața grafică nu va funcționa de la început, editați fișierul /etc/X11/XF86Config conform hardware-lui vostru, sau utilizați aplicațiile xf86cfg sau xf86config.

Dintre cele mai cunoscute aplicații amintim: KDE 3.0.1, Gnome 1.4.1, Mozilla 1.0.1, XFree 4.2.0, kernel 2.4.18, KOffice 1.1.1, glibc 2.2.5, sendmail 8.4.12, bind 9.2.1, Netscape 6.2.3, WindowMaker 0.80.

Galeria agora vă recomandă în această lună o serie de fotografii, "trenuri", ale excepționalului fotograf Cosmin Bumbuț. Multă poezie, romane foileton, proză cronici și articole de opinie, iată o listă de maxim interes pentru fidelii cititori ai acestei reviste electronice. Adrian Mihalache, Nora Vasilescu și Ștefan Tiron vă invită la dialog despre internet și cyber-cultură. Ca de obicei și acest număr a fost ilustrat cu fotografii de Dinu Lazăr.

Hanno Hofer, "El" Laco Jimi, Geza Grunzo, Octavian "Barila" Andreescu, Ovidiu Condrea, ei bine da, despre Nightlosers este vorba, prin a căror amabilitate vă oferim trei melodii în format mp3 precum și videoclipul "Blue Suede Shoes", de pe CD-ul "Plum Brandy Blues" disponibil în magazinele de specialitate.

Societatea Culturală Noesis vă oferă trei cărți în format Microsoft Reader:

  • I.L.Caragiale - "Conu Leonida față cu reacțiunea" și "Începem", Dan C.
  • Mihăilescu - Cuvânt înainte la "Despre lume, artă și neamul românesc".
  • Librăria Byblos vă prezintă câteva titluri de carte de specialitate, cărți foarte utile în special celor dispuși să investească în propria carieră, și nu numai.

Gabi Piscupescu ([email protected])


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro