Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Internet Business - PC Magazine Romania, August  2002

Vorba multă, sărăcia ... bugetului


Dan Șerbănescu

Poate părea un paradox, însă, în pofida perpetuării unei situații de incertitudine economică, dublată de noi atacuri cibernetice asupra sistemelor tot mai interconectate, dar și de riscuri de genul atacurilor teroriste, bugetele TI și în special cele alocate securității în cel mai bun caz stagnează, dacă nu continuă tendința de descreștere din ultima vreme. Cu toate astea, lumea vorbește mult despre securitate și o îngrijorătoare proporție din factorii de răspundere chestionați recent de Ernst & Young se simt într-o relativă siguranță. Ei nu doar că nu duc mâna la portofel, dar nici nu-și dau întotdeauna seama de ce ar trebui să o facă.

schemă: Încredere în posibilitatea detectării unui atac împotriva propriilor sisteme

În mediile de afaceri de astăzi, perspectivele asigurării securității sistemelor informatice nu par prea optimiste, relevă Studiul Global asupra Securității Informației 2002, dat publicității recent de compania de audit Ernst & Young.

Numai 40% din companii cred că sunt capabile să detecteze un atac asupra sistemelor lor informatice, în vreme ce 40% din ele nici măcar nu investighează incidentele de acest gen. Funcționarea sistemelor critice este din ce în ce mai fragmentată, peste 75% din companii trecând prin astfel de căderi, dar numai 53% dispunând și de planuri de rezervă pentru asigurarea continuității afacerii. Doar 41% din firme sunt îngrijorate de atacurile interne asupra sistemelor, în pofida dovezilor de netăgăduit a preponderenței acestora, și mai puțin de jumătate au programe de training în materie de securitatea informației, destinate propriilor angajați.

Asta înseamnă că organizațiile trebuie să fie foarte atente la unele elemente cheie, precum posibilitatea ca personalul disponibilizat să lase în urmă stricăciuni, abuzul de încredere în doar câțiva indivizi, presiuni bugetare sporite ce creează vulnerabilități tot mai mari, decizii pe termen scurt în legătură cu reducerea costurilor, terți furnizori de servicii care caută să-și reducă cheltuielile pe seama clienților, posibilitatea producerii de fraude.

Una din provocările cele mai mari ale securității informației o reprezintă viteza schimbării și amenințările din ce în ce mai sofisticate. Circa 60% din cei chestionați se așteaptă la vulnerabilități financiare și de imagine mai mari, pe măsură ce crește gradul de interconectare a echipamentelor.

În proporție de 66%, directorii chestionați au acuzat lipsa de informare a personalului, care reprezintă o barieră în calea obținerii unui grad satisfăcător de securizare a informației.

Securitatea: problema departamentelor TI sau a consiliilor de administrație?

O strategie de securizare a informației reprezintă un cadru pentru luarea deciziilor și stabilirea priorităților unei companii. În proporție de 74%, companiile sunt convinse că dispun de astfel de strategii, ceea ce, dacă este și adevărat, reprezintă, în opinia Ernst & Young, un element încurajator. Totuși, chestiunea esențială nu este elaborarea unei strategii, ci alegerea celor mai potrivite căi de implementare.

Elementul principal al administrării securității este monitorizarea performanțelor. Dar monitorizarea depinde în mod esențial de sistemele de măsurare și evaluare, iar răspunsurile celor chestionați în legătură cu costurile sistemelor TI, în general, și a celor de securitate, în special, relevă unele îngrijorări. Cheltuielile pentru securitate pot să apară ca un capitol distinct în bugete, însă unele componente ale sistemelor de securitate nu sunt monitorizate și nici nu pot fi identificate în vreun buget, cum este cazul tipic al sistemelor de proiectare și administrare a securității aplicațiilor și de detecție a pătrunderilor neautorizate. Revenind la studiu, 73% din cei chestionați au fost de părere că structura bugetelor actuale acoperă nevoile pe termen scurt. În proporție de 61%, proiectele TI globale ale companiilor trec printr-un proces de raționalizare, dar partea de securitate pare să fie ferită oarecum de asta - doar 34% raționalizează proiectele de securitate TI și numai 7% plănuiesc o reducere a personalului serviciilor de securitate. 51% cred că partea de securitate, comparativ cu celelalte proiecte TI, reprezintă o prioritate, iar 35% îi acordă un grad egal de prioritate. Doar 13% se așteaptă la reduceri de buget pentru securitatea TI, însă 41% au răspuns că nu știu dacă se preconizează așa ceva în compania lor.

Un alt semnal de alarmă identificat de Ernst & Young se referă la planurile de continuitate a afacerilor. Chiar dacă 70% din companii intenționează să extindă aceste planuri, ca și pe cele de recuperare în caz de dezastru, numai 29% tratează asigurarea continuității afacerii ca pe o cheltuială de tip unitate de business separată, în vreme ce 45% o plasează în cadrul bugetului TI, ceea ce înseamnă, probabil, că multe companii percep continuitatea afacerii ca pe o responsabilitate a departamentelor TI și nu a consiliilor de administrație.

Multe companii dezvoltă planuri tehnice de asigurare a securității. Aceste planuri pot include politici, proceduri și mențiuni privind anumite tehnologii folosite - cu alte cuvinte sunt focalizate pe specificațiile tehnice. Dar pentru ca o strategie de securitate să funcționeze optim, ea trebuie îmbrățișată și chiar determinată de cei ce au putere de decizie în toate compartimentele unei organizații și trebuie să includă o analiză profundă a naturii precise a riscurilor în afacerea respectivă, în strânsă corelare cu "cultura de întreprindere" a respectivei organizații.

Probleme de implementare
schema: Acțiuni preconizate în mediul curent
Mai puțin de jumătate din companiile participante la studiu au un program de informare și pregătire a angajaților în chestiuni de securitate a sistemelor TI și doar o treime intenționează să lanseze astfel de programe.

În viziunea Ernst & Young, trainingul reprezintă o componentă fundamentală a unei strategii de securitate eficiente, iar cei 66% care au văzut în lipsa acestuia o barieră în calea atingerii nivelului de securitate dorit nu fac decât să confirme părerea analiștilor. Cele mai multe activități par să aibă loc la nivelul "minimului necesar" în materie de securitate TI și anume în zone precum procedurile de protecție împotriva virușilor, administrarea accesului și administrarea firewall-ului. De asemenea, o altă concluzie a studiului a fost penuria de specialiști angajați ai companiilor (53% din cei chestionați au acuzat lipsa acestora).

Doar 40% din cei supuși studiului au recunoscut că au fost ținta unui atac asupra datelor (viruși), rețelei interne sau provenit din internet. Numărul celor atacați este probabil mult mai mare, fiind cunoscut că multe organizații nu recunosc niciodată public că sunt vulnerabile la astfel de atacuri.

Cei mai mulți (57%) se tem de un atac din exterior, mai degrabă decât din interior (41%), chiar dacă grupurile de analiști continuă să confirme că mai mult de trei sferturi din atacuri au loc din interior. Cealaltă mare temere (probabil indusă și de mass-media) este cea de atacuri împotriva codului, prin viruși sau "viermi"(59%).

Disponibilitatea sistemelor
Care sunt costurile operaționale sau pierderile financiare generate de imposibilitatea accesării sistemelor de către 10.000 de angajați și/sau clienți sau parteneri de afaceri timp de - să spunem - patru ore? Marea majoritate a celor chestionați nu au fost în măsură să răspundă la o astfel de întrebare.

Întreruperi sau blocaje au fost înregistrate de trei sferturi din companiile studiate. Din acestea, 56% au fost de natură software, 49% au reprezentat căderi ale sistemelor de telecomunicații, iar un sfert au fost generate de erori de operare, capacități insuficiente de procesare sau căderi datorate terților parteneri de afaceri. Opinia unanimă a fost că impactul operațional al acestor căderi a fost mai mare decât cel financiar sau cel de imagine. Planuri de continuitate a afacerii au doar circa 40% din companii, iar 21% nu le-au testat niciodată. În privința recuperării în caz de dezastru, 71% din cei chestionați au afirmat că au astfel de planuri, însă 16% nu le-au testat încă.

Faptul că principalele motive ale căderilor au fost de natură hardware, software sau de telecomunicații nu este, în sine, surprinzător. Îngrijorător este numărul mare de căderi raportate din cauze operaționale. Există din abundență exemple de afaceri care, într-o formă sau alta, depind de sisteme TI și nu au planuri testate de continuitate a afacerilor, deci foarte probabil nu vor supraviețui unui dezastru. În prezent, a devenit foarte greu de identificat o organizație care să nu depindă cumva de o componentă TI, motiv pentru care statisticile privind companii care nu și-au făcut nici un fel de "plan B" sunt cu atât mai alarmante.

Încotro ne îndreptăm?
Două treimi din companiile studiate cred că riscurile cele mai mari provind din interconectarea din ce în ce mai acentuată a sistemelor, iar menținerea securității și a caracterului privat al informațiilor frânează considerabil o conectivitate mai mare.
Principalele tehnologii folosite sunt aplicațiile standard oferite de vendori și standardele de securitate definite. În proporție de 19%, companiile dezvoltă proiecte largi de implementare a infrastructurii de chei publice (Public Key Infrastructure - PKI), iar alte 26% vor lansa proiecte pilot în acest sens. Sistemele biometrice pentru controlul accesului sunt folosite de numai 5% din companii, iar alte 11% plănuiesc proiecte pilot în domeniu. Cât despre sistemele de autentificare, statisticile sunt surprinzător de sărace, față de interesul crescut din ultima vreme pentru astfel de tehnologii. Doar 36% din companii folosesc Intrusion Detection Systems (IDS), alte 24% pregătindu-se să implementeze și ele această tehnologie.

Folosirea pe scară mai largă a acestor tehnologii este frânată de o serie de factori. Costurile sunt văzute de 38% din cei chestionați drept bariera majoră, chiar dacă lipsa competențelor, neînțelegerea potențialului tehnologiilor și o serie de alte chestiuni tehnice sunt și ele văzute drept piedici.

Reducerea interacțiunii cu partenerii de afaceri nu este o opțiune, consideră Ernst & Young. Conectivitatea sporită nu va dispărea și reprezintă un factor de risc pe care companiile trebuie să îl mențină sub control. Se pare că există încă destulă rezistență față de noile tehnologii, cum ar fi sistemele biometrice de administrare a accesului, sistemele wireless sau sigiliile electronice. Companiile care nu vor reuși să înțeleagă noile tehnologii ar putea pierde o imensă oportunitate de rezolvare a problemelor de securitate, avertizează Ernst & Young.

A sosit, deci, timpul ca oamenii de afaceri să înțeleagă, anticipeze și administreze securitatea informației și disponibilitatea sistemelor ca pe elemente de maximă prioritate atât pentru supraviețuirea companiei, cât și pentru obținerea avantajului competitiv.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro