Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Timpul Liber- PC Magazine Romania, Iunie 2002

motto: "daca are cineva informatii despre explozivi va rog trimiteti-mi-le"

Documentare științifică

Dan Iancu

Desigur nu acesta este scopul unui sit de documentare, deși explozibilele pot fi subiecte interesante și folositoare. Vorbim din ce în ce mai mult despre internet ca despre o unealtă necesară, iar principala misiune ar fi aceea de stocare a informațiilor în baze de date la îndemâna tuturor într-o democrație tacit înțeleasă. Foarte importante devin astfel resursele profesionale în cele mai diverse domenii, fără a face neapărat o ierarhizare a acestora. Un astfel de sit, să spunem științific, ar trebui să aibă o colecție impresionantă de legături la tot ce poate fi util în sectorul respectiv, informații la zi, precum și diferite anexe utile, cum ar fi anunțuri de locuri de muncă. Am parcurs pentru dumneavoastră câteva dintre ele, pentru a vedea cum au fost realizate, precum și de a vă sugera idei sau, de ce nu, cerințe.

Chimie studențească
Motorul inițiativei în materie de internet ar trebui să fie alimentat mai ales de tineri, pentru care această formă de publicare este o condiție sine qua non a dinamicității specifice vârstei. Nu-l cunosc pe autorul acestui sit și mărturisesc că la chimie, la teză, scriam poezii. La adresa respectivă am ajuns dintr-o curiozitate profesională (internetul) și am rămas plăcut impresionat, mai ales că e vorba de un sit de autor.

Conținutul este bogat și interesant. În principiu, este un punct de plecare foarte important pentru orice cercetător în domeniul chimiei. Vedeți în primul rând bogata colecție de legături categorisite pe subdomenii (aparataj, baze de date, furnizori de reactive, organizații, pentru studenți, reviste). Meniurile sunt dinamice, cu submeniuri adiacente, designul sobru, chiar dacă este fără diacritice, rubricile clare și bine structurate.

Avem la dispoziție chiar și programe de descărcat, în afară de cărțile pe care le puteți citi în format pdf. Am găsit articole bine ilustrate, atenție la formulele scrise corect din punct de vedere chimic, dar și mici scheme moleculare, noutăți, pe prima pagină sau arhivate, referate, materiale didactice și teze anuale. Este menționată și limba în care este prezentat materialul. Foarte interesantă mi s-a părut existența unui forum unde se pot pune mesaje (a se vedea mottoul:-)). Aici, pe lângă diferite cereri sau oferte, există și întrebări practice privind teze de doctorat etc. Una peste alta situl mi s-a părut interesant și mai ales un model în materie pentru pasionații de web și mai ales pentru entuziaștii ce doresc să își promoveze domeniul în rețea. Nota bene, autorul e din Republica Moldova.

http://chem.ourstudents.md/
Apreciere:

 

"Institutul National de Informare si Documentare"
Nu nu este o greșeală. Dacă unui particular îi mai trec cu vederea, când e vorba de ditamai institutul, național pe deasupra, nu prea îmi vine să glumesc cu limba în care este făcut situl. Dacă tot are o secțiune în engleză, care era dificultatea de a livra româneasca cu diacritice cu tot?

Altfel situl nu este chiar de lepădat, deși unele aspecte dau un fel de aer de Palatul Pionierilor. Mă refer în primul rând la neglijențe de tip corpuri de literă, când unele când altele, sau la soluții de tip frames, fiecare cum îi tună. A se vedea diferitele fundaluri sau meniurile din stânga, uneori încap alteori nu, drept care ne pomenim cu scroll-bar-uri, când ne e lumea mai dragă, sau cu însăși schimbarea meniului fără atingerea conținutului din dreapta. Se pare că fiecare capitolaș a fost făcut de altcineva. Din această cauză, în afară de aspectul incoerent, avem și soluții tehnice de construire a paginilor după fantezia fiecăruia. Mai ceva frames sau pop-up windows, la inspirație. Aceste neglijențe nu fac decât să creeze o stare de confuzie a utilizatorului care va prefera să pună mâna pur și simplu pe telefon înainte de a se "documenta"... ori aici ar fi trebuit să fie piesa de bază a sitului. Nu am găsit decât simple liste de servicii oferite, unele dintre ele de nedescifrat pentru mine (de ex. Marketing C-D). Nu am putut să accesez catalogul bibliotecii vaste a institutului pentru că pagina nu era de găsit. Poate o fi prin vreun sertar. M-au "distrat" butonașele de tip steluță, dar bomboana pe colivă a fost căutarea după "language". Am pus English și am obținut o..., nu o listă după cum ați crede ci doar cinci intrări de baze de date. Mă rog. Cam puține după gustul meu, dar asta este. La "Faculties" am obținut antetul paginii, altfel interogare nereușită. La "Universities" pagină albă. Toate acestea trei figurează sub încadrarea prețioasă de "Portal". E adevărat că mulțimea vidă e și ea o mulțime. A fost drăguț și faptul că, poziționat pe "romana", la evenimente la final mi s-a servit o hartă cu explicații în engleză. pentru cei cu răbdare nelimitată le recomand "formular de inscriere" de la publicații. După ce primești o serie de tabele interminabile, găsești oarece linii ce ar trebui să le completezi de mână. Există și un doc undeva în stânga, dar m-am prins ceva mai târzior. Mă gândesc cu groază la ce pățesc cei care comandă ceva aici sau la faptul că iau contact cu un astfel de institut prin intermediul unui sit nefericit conceput, cu foarte multe lacune și incongruențe.

http://www.inid.ro/
Apreciere:

 

Institutul de Matematică Aplicată
După ce văzusem situl de mai sus mă întrebam dacă se poate și mai rău. Desigur. Cu binele ne e nouă dificil. Luați pe post de exemplu negativ, cum nu ar trebui să arate situl unui institut al Academiei. Aprecierea nu o mai scriu pentru că e păcat de rândul respectiv. Ați spune că e bine și așa, dar vă voi contrazice, pentru că eu cred că internetul este un obraz arătat lumii și cu un efort minim, se poate arăta un sit decent care să își îndeplinească rolul de bază, informarea, iar nu acela de pagini de colorat pentru preșcolari.

http://www.ima.ro/
Apreciere:

 

ICI
Pentru cine nu știe, este de fapt Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică. Fiind în domeniu, caut un sit unde să găsesc, pe lângă noutăți naționale și internaționale, materiale sau baze de date cu materiale de ultimă oră privind limbajele de programare, noutăți tehnologice, precum și direcțiile naționale de dezvoltare. Astfel am ajuns pe pagina laboratoarelor ICI. Cum unele nu se încărcau, iar altele nu prea erau găsite, am ajuns la DSS, habar nu am ce este, unde am dat peste două fotografii. Atât. Mă rog, nu chiar, dar să plec de aici la Yahoo mi se pare cam ciudat. La Laboratorul de analiză sisteme, modelare și simulare se mai pot găsi oarece urme de documentație privind diferite modele cu care s-a ocupat institutul, deși mă îndoiesc că delta poate fi expediată într-o jumătate de pagină. Poate nu mă pricep, așa că tac. Problema este prezentarea modelelor, să nu uităm că avem de-a face cu ICI, unde soluțiile adoptate sunt la nivelul de începători lipsiți de abc-ul meseriei. Chiar și actualizările șchiopătează, a se vedea bibliografia laboratorului unde ultima intrare este din anul 2000... Mare păcat de eroziunea prezentată public a acestui for important al domeniului. Trebuie să remarc că există noutăți la capitolul e-librarie, unde listele de cărți sunt mult mai mari și variate, decât la început. Mai mult decât atât se poate și citi în direct. Desigur că nu orice autor și nu chiar în limba română (a publica poezie fără diacritice este o blasfemie, aceasta v-o spune un poet), dar este o promisiune care poate odată și-odată va fi onorată. Parcurgând alte pagini am rămas surprins de multitudinea de date incomplete. Nu cred că este permis unei astfel de ambiții ca situl să fie la acest nivel. Mă refer pe lângă aspectul deplorabil după părerea mea, și la informațiile prezentate. Unii angajați există inclusiv cu mâncarea preferată, alții cu nimic sau mai nimic. La data când privesc aceste pagini sunt locuri, unele chiar de informație curentă, neactualizate din 9 septembrie 1998. Ori dacă e să intitulăm un sit Pagina Națională a României, acest lucru obligă. De exemplu, am ajuns la Expoziții în București, unde pagina e pur și simplu albă, ori că nu merge direcționarea ori că adresa de la 7 seri s-a cam schimbat în ultima vreme. Ca să nu existe confuzii am făcut suficiente capturi de ecran pentru increduli. Regret cele de mai sus, dar vreau ca ICI să redevină acel semn la care odată demult se uitau toți în România, un punct de plecare, dar și unul de sprijin pentru specialiști.

http://www.ici.ro/
Apreciere:

 

Epsilon
La primul curs de analiză matematică la facultate, domnul profesor Solomon Marcus ne-a spus "Epsilon este metafora lucrurilor mici." Nimic mai adevărat în teoreme, dar acest sit este unul dintre cele mai complexe, perfectibil desigur, și cele mai interesante văzute de mine în spațiulo .ro. Supranumit Matematica Online, situl este foarte util micilor matematicieni. Probleme, concursuri în direct, un sit foarte interesant numai despre Olimpiada de anul acesta, fișiere cu felurite probleme de descărcat etc. Este bine construit din punctul de vedere al interfeței grafice și foarte important pentru rigurozitate, cu un aspect grafic impecabil din punct de vedere al formulării matematice. Folosind din plin posibilitățile HTML, nu se face rabat de la nici un fel de normă, formulele fiind impecabil afișate. De aici și rapiditatea încărcării. O atenție deosebită se dă micilor pasionați care nu pot sta prea mult legați la telefon. În acest caz, sunt sfătuiți cum să descarce seturile de probleme. Avem și o rubricație diversă ce cuprinde știri, un club mate, capacitate, caleidoscop, umor și multe altele. Ar trebui poate o mai coerentă folosire a diacriticelor (obsesie de poet, ce vreți), în rest numai felicitări celor de la Vâlcea pentru reușita lor. Sper că aceasta îi va face geloși pe mai marii lor din Universitate și vom vedea o concurență reală între situri pentru o mai bună și completă informație.
http://www.epsilon.ro/
Apreciere:

 

Cam acestea pentru cum ar trebui să arate un punct de plecare într-o călătorie științifică, ducem lipsă de foarte multe, dar există resurse încă neexploatate cum trebuie sau chiar de loc. Astfel de situri ar trebui să preia sarcina dificilă a traducerii termenilor de specialitate. Muguri există, vedeți tot prin Moldova, dar nu există încă o coerență absolut necesară unui astfel de demers. Dacă instituțiile naționale nu au puterea să întreprindă astfel de lucruri, mult mai ușor ar fi școlilor, învățământului în general, să dea liber elevilor în crearea unor unelte absolut necesare în acest spațiu. Până la sosirea celor 500.000 de calculatoare promise de guvern, bine ar fi ca să avem pregătite instrumentele cu care să convingem că nu suntem numai generația Pro, ci una a continuității științifice.

 



PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro