Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Soluții - PC Magazine Romania, Iulie  2002
Motto: "- Turnule, nu reușesc să iau legătura cu ceilalți. Spune-le tu să nu mai schimbe cursul ca să vină după mine. Am ajuns la apa cea albă." (Ultima comunicație radio cu un pilot militar dispărut fără urmă deasupra Triunghiului Bermudelor)

Țara de dincolo de negură

Răzvan Sandu

Mă bucur să anunț acelora care au urmărit discuția noastră despre sistemul de operare Linux că a sosit și clipa cea mare: realizarea instalării! În cele ce urmează, voi încerca să vă ofer un mic ghid practic, astfel încât instalarea să decurgă fără probleme.

Pentru aceia dintre dvs. care mi-au adresat prin e-mail întrebări nerăbdătoare, voi face o precizare: episodul acesta își găsește locul abia acum fiindcă nici o introducere în lumea sistemelor Unix nu poate fi corect făcută fără a cunoaște întâi în detaliu hardware-ul pe care urmează să lucrăm și fără a fi citit și înțeles câteva piese de documentație fundamentală. În lipsa acestor elemente, prima instalare se transformă, aproape întotdeauna, într-un prilej de mari decepții, pierderi de date, nervi sau chiar pagube financiare. Asigurați-vă, deci, că sunteți familiarizați cu elementele prezentate în întâlnirile noastre anterioare și că ați parcurs pașii sugerați acolo - nu voi mai reveni asupra lor, din dorința de a nu repeta cele spuse.

Înainte de a începe
Conform celei mai complete liste pe care am putut s-o găsesc (www.sourceforge.net), au fost înregistrate până acum nu mai puțin de 182 de distribuții de Linux. Între acestea există diferențe mari privind procedurile detaliate de instalare. La prima vedere, diversitatea lor v-ar putea intimida, dar, odată ce vă veți fi însușit filozofia Linux, va fi ușor să înțelegeți că, sub o formă sau alta, toate realizează aceleași operații. Nu veți găsi în lumea Unix ghiduri în binecunoscutul stil Windows ("dați clic pe tab-ul X aflat în meniul Y și alegeți opțiunea Z"), ci vi se vor furniza toate elementele pentru a înțelege singuri procesul și vă veți descurca ușor la fața locului. Aceasta este, și în opinia mea, metoda de învățare corectă - cunoașteți pe cineva care a reușit să memoreze combinațiile de taste ale tuturor programelor existente?

Pentru că trebuie să fac totuși referire la un anumit proces de instalare, voi folosi ca exemplu distribuția Red Hat, cea mai cunoscută la noi (și, totodată, una dintre cele mai vechi și mai stabile). Considerând cazul cel mai frecvent, presupun, de asemenea, că dispuneți de un calculator rezonabil de nou, având instalat sistemul de operare Windows 95 sau superior și că aveți la îndemână cel puțin o cutie de dischete de bună calitate.

Cerințele hardware pentru sistem pot varia și ele în limite foarte largi. Există distribuții de Linux ce pot rula pe un 386 prevăzut cu câțiva megaocteți de RAM, folosind ca suport două dischete - este cazul distribuției Brutalware. Însă dacă doriți un sistem comod, de birou, care să ruleze și aplicații grafice X, vă recomand minim 32 MB RAM pentru a instala Red Hat Linux.

O regulă de aur Unix spune că nu contează de cât spațiu pe disc dispuneți - el este insuficient. Versiunea Workstation a instalării Red Hat, cea care este realizată în cazul în care alegeți "procedura automată", "typical", necesită aproximativ 1 GB liber pe discul hard. Pentru o instalare completă veți avea nevoie, însă, de 3 GB numai pentru sistemul de operare. Pentru un utilizator obișnuit cu Windows, consumul de spațiu poate părea exagerat, dar nu trebuie uitat că Linux conține "in the box" zeci de aplicații care pe platformele Microsoft se achiziționează separat.

Ce se găsește în cutie
Începând cu versiunea 7.0, distribuția Red Hat are nevoie de două CD-uri de instalare, identice cu cele care pot fi descărcate gratuit prin FTP. Se adaugă un Documentation CD (care cuprinde documente HOWTO, liste de FAQs și alte ghiduri, unele și în limba română), un CD cu sursele programelor și unul conținând o suită de aplicații gratuite grupate sub denumirea de PowerTools. Dacă ați achiziționat cutia originală a distribuției, vă veți bucura și de pachetul complet de birou StarOffice 5.2 de la Sun, de un număr mare de CD-uri cu aplicații comerciale (în general jocuri) și de un set complet de manuale tipărite, foarte necesare utilizatorilor de orice nivel. Dintre acestea, Installation Guide acoperă toate detaliile procedurilor de instalare de bază, iar Reference Guide (existent în format electronic pe CD-ul cu documentație) se adresează utilizatorilor mai avansați care doresc să realizeze instalări de tip server, prin rețea, sau au nevoie de alte opțiuni mai rar întâlnite. Dacă aveți ocazia, vă recomand să răsfoiți măcar aceste ghiduri înainte de demararea instalării - vă vor ajuta să vă familiarizați cu procedura ce urmează.

Deoarece lucrarea propriu-zisă se face folosind numai cele două CD-uri de bază, acestea merită o analiză mai atentă. Sub Windows, introduceți în unitate primul CD și identificați, pentru început, subdirectoarele dosutils și images. Pentru moment, ne sunt necesare utilitarul de DOS rawrite.exe și cele câteva fișiere cu extensia img care se găsesc aici (șapte la număr în distribuția Red Hat 7.2).

Rawrite este un program care permite recrearea unei dischete originale pornind de la "imaginea" ei. El copiază bit cu bit fișierul .img furnizat ca parametru de intrare pe discheta indicată (de obicei unitatea A). Introduceți o dischetă în unitate și, folosind o fereastră DOS, lansați în execuție utilitarul rawrite. La cerere, indicați drept fișier de intrare fișierul boot.img existent pe CD (cu calea completă, dacă este nevoie). Confirmați faptul că discheta țintă se găsește în unitatea A și așteptați câteva secunde, timp în care conținutul fișierului va fi transferat pe dischetă. Extrageți discheta, protejați-o la scriere și etichetați-o cu numele fișierului copiat, boot.img. Este necesar să repetați această operație și pentru celelalte șase fișiere .img existente pe CD. În final, veți obține un set complet de dischete utilitare Red Hat, numite: boot.img, bootnet.img, drvblock. img, drvnet.img, oldcdrom. img, pcmcia.img, pcmciadd.img.

Cu excepția unor cazuri speciale, pe care le voi aminti doar în treacăt aici, pentru prima instalare de Linux nu veți avea nevoie decât de prima dischetă, boot.img.

Menționez că rawrite este un utilitar care vă poate fi util nu numai în legătură cu sistemul de operare Linux, ci și pentru reproducerea 1:1 a oricărei dischete de a cărei imagine dispuneți.

Să apelăm la un manager
În mod tradițional, în lumea Unix software-ul este distribuit în format arhivat și compresat folosind succesiv utilitarele Linux tar și gzip. Fișierele obținute au extensia .tar.gz și pot cuprinde fie codul sursă al programului (cazul cel mai frecvent), fie fișiere binare precompilate pentru o anumită platformă hardware.

Pentru a ușura și automatiza distribuția software-ului, firma Red Hat a pus la punct tehnologia Red Hat Package Manager (rpm) și utilitarul Linux ce poartă acest nume. În ciuda faptului că și alte distribuții oferă utilitare echivalente (cum ar fi cel de la Debian, care folosește fișiere de tip .p kg), formatul .rpm de la Red Hat s-a bucurat de un enorm succes de piață, devenind un standard aproape universal acceptat.

Un fișier cu extensia rpm este un pachet software arhivat ce posedă proprietăți remarcabile atunci când este manipulat cu ajutorul utilitarului în linie de comandă rpm sau al altor programe similare cu interfață grafică X:

  • poate fi instalat, dezinstalat sau upgradat printr-o singură comandă;
  • i se poate verifica integritatea după download;
  • conține informații despre software-ul arhivat, iar aceste informații pot fi imediat afișate;
  • conține lista fișierelor arhivate;
  • se poate verifica imediat dacă un program ce a fost instalat folosind un pachet .rpm a fost alterat, comparând fișierele de pe sistem cu cele din pachetul .rpm original (printr-o procedură complet automată);
  • în cazul în care două programe împachetate în format .rpm depind funcțional unul de celălalt, lista dependențelor (dependencies) este inclusă în pachete - dacă A depinde de B și veți încerca să instalați A fără B, utilitarul rpm vă va avertiza;
  • conține informații asupra numărului de versiune al software-ului - în mod implicit, o versiune de program se instalează "peste" cea existentă pe sistem numai dacă este mai nouă decât aceasta;
  • upgrade-ul între două versiuni ale aceluiași program se realizează automat, iar fișierele de configurare ce au fost modificate manual de utilizator în vechea versiune sunt portate automat în cea nouă.

De exemplu, pachetul software aspell-de-0.1.1-9.i386.rpm conține corectorul ortografic aspell pentru limba germană, versiunea 0.1.1-9., în format binar compilat pentru procesoare din familia Intel 386. Similar, pachetul anonftp-4.0-4.src.rpm conține codul sursă al serverului de FTP anonim anonftp, versiunea 4.0-4. Conform convenției de notare folosite în Linux pentru numerele de versiune, pachetele denumite cu un număr impar pe poziția a doua sunt pachete aflate în stadiu experimental (beta sau alpha), iar cele ce includ o cifră pară pe aceeași poziție sunt pachete stabile, mature.

Continuând analiza primului CD, puteți descoperi că "inima" viitorului dvs. sistem Linux se găsește în subdirectorul \RedHat\RPMS. Aici este găzduită colecția de programe, arhivată în format .rpm, care va fi instalată pe discul hard la "nașterea" sistemului (pe ambele CD-uri de instalare). Tot de aici puteți lua programele lipsă, în cazul în care efectuați întâi o instalare parțială de tip Workstation și doriți ulterior să o "completați".

Având la dispoziție tehnologia rpm, instalarea software-ului Linux devine o operație cel puțin la fel de simplă și de sigură ca și instalarea oricărui software din mediile Microsoft. Nu trebuie decât să aduceți pe sistemul dvs. pachetele .rpm necesare (folosind ca sursă internetul, diverse CD-uri etc.) și să le instalați, cu o singură comandă de genul:

rpm -ivh anonftp-4.0-4.i386.rpm

A mai rămas vreo felie din tortul de aseară ?
Odată ce ați confecționat setul de dischete de instalare și ați descoperit câte ceva despre modul cum este distribuit software-ul în lumea Linux, nu ne mai rămane decât să începem instalarea propriu-zisă. Dintre pașii ce trebuie parcurși, primul și cel mai dificil este partiționarea discului hard al mașinii dvs., adică rezervarea spațiului care va fi utilizat de noul sistem de operare.

Din câte am putut să constat, partiționarea este o operație care dă naștere la un număr mare de greșeli și confuzii. Lucru cu atât mai regretabil cu cât este și unul dintre momentele în care se pot pierde iremediabil date!

Când vorbim despre "spațiu liber" (pe discul hard) destinat amplasării Linux-ului, nu este vorba de zona neocupată de date din interiorul partiției Windows, ci de o zonă situată "în afara" acestei partiții. Dacă întreg discul hard a fost dedicat Windows-ului, atunci el este alocat în întregime acestui sistem de operare și nu există o a doua "zonă" a discului. Obiectivul operației de partiționare este tocmai să o creăm, realocând în acest scop o parte din spațiul neocupat cu date existent în Windows. Deși Linux oferă - prin intermediul unor utilitare foarte comode - opțiunea partiționării în momentul instalării sistemului de operare, o flexibilitate maximă se obține efectuând această operație înainte de instalarea propriu-zisă. Pentru cei care nu știu încă acest lucru, atenție: repartiționarea "de la zero" a unui disc hard, adică ștergerea partițiilor existente și recrearea lor după o altă schemă - operație numită și "partiționare distructivă" - duce la pierderea tuturor datelor de pe partițiile șterse!

Dacă dispuneți de un sistem sau de un disc hard nou, care nu conține Windows sau alte date pe care doriți să le păstrați, partiționarea va fi deosebit de ușoară. Dacă, în schimb, doriți să "restrângeți" partiția Windows existentă și să "faceți loc" pentru cea de Linux, este nevoie de mai multă atenție, fiindcă datele pot fi pierdute din greșeală. Vă recomand cu căldură să efectuați salvări de siguranță ale informațiilor existente (fișierele personale ale utilizatorilor din sistem) și să aveți la îndemână CD-urile de instalare ale programelor, fiind pregătit să le reinstalați la nevoie. Arhivarea acestor date se poate face pe dischete, dar o soluție mai elegantă și mai comodă este să împrumutați de la un prieten o unitate Zip externă, o unitate de bandă, una magneto-optică sau măcar un CD-writer.

Pe primul CD de instalare, în același director \dosutils, veți găsi utilitarul fips. Acesta vă va ajuta să redimensionați nedistructiv eventuala partiție Windows existentă, restrângând-o și lăsând loc liber pentru crearea celei destinate Linux-ului. Documentația fips se găsește alături de executabil și trebuie citită cu atenție înainte de a încerca să folosiți programul. Dacă vă sunt mai familiare alte utilitare comerciale, cum ar fi PartitionMagic, le puteți folosi cu succes pe acestea.

Pentru crearea partițiilor Linux nu veți putea folosi utilitarul fdisk din DOS sau Windows, fiindcă acesta nu "știe" să creeze alte partiții decât cele proprii. În schimb, instrumentul echivalent Linux (numit tot fdisk) poate gestiona câteva zeci de tipuri de partiții diferite (în help-ul programului veți găsi aceste partiții identificate prin coduri).

Marea împărțeală
Mai întâi, pentru a evita orice confuzie, iată cum denumește Linux unitățile de disc fix IDE:
Luând ca exemplu primul disc, partițiile primare sau extinse sunt denumite /dev/hda1 - /dev/hda4, iar partițiile logice poartă numele /dev/hda5, dev/hda6 etc.

Linux are nevoie de cel puțin două partiții: una principală ("root", notată cu "/", tipul 83) și una de memorie virtuală, "swap" (tipul 82). Eventualele partiții Windows sunt (și rămân) de tipul 6 (FAT), b sau c (FAT32) sau 7 (NTFS). Fișierele sistemului se găsesc pe partiția principală. Dintre acestea, nucleul Linux ("kernel") și alte câteva fișiere trebuie să fie disponibile imediat, în momentul bootării. Deoarece unele BIOS-uri nu "știu" să citească informații cuprinse dincolo de primii 1024 cilindri ai discului hard, iar discurile moderne depășesc întotdeauna această limită, este bine să creați și o a treia partiție, numită "/boot", chiar la începutul discului. Aceasta va avea o dimensiune de maximum 50 MB, tipul 83, și va cuprinde fișierele critice (amplasate acolo automat de către sistemul de operare).

Partiția de memorie virtuală este, de obicei, egală ca dimensiune cu cantitatea totală de RAM folosită, dar nu mai mare de 128 MB. În cazul în care dispuneți de mai mult RAM și estimați că veți folosi intensiv aplicații mari consumatoare de memorie, preferați varianta de a crea mai multe partiții de swap cu dimensiunea de 128 MB (ideal, pe discuri hard diferite, dacă există mai multe în sistem).

În rezumat, un sistem (cu un singur disc hard) care va fi destinat să booteze atât în Windows cât și în Linux trebuie să conțină (exemplu):Ê
În funcție de configurația existentă și de cea proiectată a sistemului dvs., puteți obține o schemă de partiționare ca aceea descrisă anterior pe diverse căi. Dacă alegeți calea de instalare recomandată, cea cu un disc hard "curat", partițiile de mai sus pot fi create direct cu utilitarul fdisk al Linux-ului. Pentru configurații mai complexe, vă recomand să parcurgeți secțiunile dedicate din Reference Guide-ul de la Red Hat și următoarele documente HOWTO și mini-HOWTO existente la www.tldp. org/: Partition, Large-Disk-HOWTO, Linux+Win95 și Linux+WinNT.

Pentru cei care doresc să realizeze partiționarea discului folosind utilitarul amintit (chiar dacă nu realizează momentan și instalarea), metoda cea mai directă este declanșarea procesului folosind dischetă boot.img și primul CD și alegerea opțiunilor "Custom Installation" și "fdisk" atunci când vi se solicită acest lucru. Procedura poate fi întreruptă imediat ce noua structură de partiții a fost scrisă pe disc, adică după părăsirea (cu salvare) utilitarului fdisk. Din comenzile fdisk, probabil nu veți folosi decât opțiunile Menu (m), Print (p), Toggle (t), New (n), Delete (d), List (l), Write (w) și Help (?).

LILO
Nu, nu, nu-i vorba de personajul feminin al grupului "Vacanța Mare", ci un program! LILO - The LInux LOader - este un bootloader, adică un program care vă permite să alegeți, în momentul bootării, ce sistem de operare trebuie încărcat (dacă există mai multe instalate pe calculatorul dvs.). Linux dispune de două asemenea bootloadere, celălalt (mai nou) fiind GRUB.

Dacă Linux împarte același sistem cu DOS, Windows 95, 98 sau oricare alt sistem instalat pe o partiție FAT sau FAT32, lilo poate fi instalat în Master Boot Record-ul discului hard (zona comună). Pentru cazul în care veți folosi, alături de Linux, Windows 2000 sau Windows XP instalate pe o partiție NTFS (soluția recomandată din punct de vedere al securității și stabilității), trebuie să recurgeți la un artificiu: instalați lilo în primul sector al partiției Linux, și lăsați Windows-ul să-și amplaseze în MBR propriul bootloader (pe care îl veți folosi ca să bootați și Linux). Sistemele de operare Microsoft "presupun" că sunt singure pe disc și suprascriu MBR-ul fără "să se uite" ce se găsește acolo.

Procedura de realizare a dual-boot-ului între Linux și un Windows pe NTFS va fi descrisă separat - în caz de urgență, o puteți găsi tot la www.tldp.org, în documentul mini-HOWTO Linux+NT Loader. Alte documente care pot fi utile sunt Multiboot-with-Lilo și Multiboot-with-GRUB. Pentru moment, tot ceea ce este necesar este să fi auzit despre lilo.

Nașterea unei mașini Unix
Odată ce ați realizat corect partiționarea discului, operația de instalare de pe CD-ROM este la fel de ușoară ca și cea a Windows. Desigur, meniurile nu sunt aceleași, dar programul setup (numit, în Red Hat Linux, anaconda) nu va cere decât informații generale: zona de fus orar în care vă găsiți, adresa IP a mașinii (dacă aceasta va fi legată într-o rețea), parola contului de administrator (în Unix, contul root) etc.

Introduceți discheta boot.ini (creată anterior) și primul CD în unitățile respective și reporniți calculatorul. După un timp, necesar încărcării kernel-ului, veți fi întampinați de ecranul text în care începe instalarea distribuției.

Pentru cazul în care nu sunteți 100% sigur de parametrii subsistemului video, renuntați momentan la tentația instalării în mod grafic și alegeți opțiunea de instalare în mod text (meniuri alfanumerice). Pentru aceasta, scrieți cuvântul "text" după prompterul boot: ce apare în josul ecranului. Marea aventură a început!

Dacă pregătirea dvs. teoretică a fost făcută corect, sunt sigur că nu veți întâmpina probleme. Câteva opțiuni ce apar merită o atenție mai specială și le voi detalia în cele ce urmează.

Limba. Veți constata cu plăcere că Linux poate purta dialogul de instalare în mai multe limbi, printre care și româna.

Tipul de instalare. Puteți alege între instalări de tip Workstation (implicită, pentru sisteme de birou uzuale), Server (optimizată pentru servere fără interfață grafică), Custom (personalizată - recomandată dacă ați urmat cele spuse până acum), Laptop (pentru sisteme mobile) și Upgrade (pentru cazul în care aveți deja o versiune mai veche de Linux deja prezentă și doriți să o aduceți la zi, nedistructiv). Dintre aceste variante, opțiunea Custom vă oferă nu numai un control complet asupra procesului, dar și posibilitatea de a instala toate programele cuprinse în distribuție. Dacă aveți pe disc și o partiție Windows plină cu date, atenție: opțiunile de instalare "automate" pot duce accidental la pierderi de informație, fiindcă schimbă structura de partiții a discului. De aceea, Custom sau Upgrade (dacă este cazul) sunt singurele recomandate aici.

Montarea. Partițiile pe care le-ați realizat anterior cu fdisk trebuie montate, adică atașate viitorului sistem de fișiere Linux. În tabelul dat ca exemplu înainte, sunt enumerate și punctele de montare pentru aceste partiții (vă vor fi cerute de utilitarul numit Disk Druid). Nu trebuie decât să le indicați, fără a mai umbla la structura de partiții a discului. În cazul în care aveți o partiție Windows FAT32, montați-o ca /mnt/win (sau /mnt/win1, /mnt/win2 etc., dacă sunt mai multe) - o veți putea accesa din Linux. Dacă partiția Windows a fost construită pe NTFS, omiteți montarea - Linux nu știe încă să citească/scrie NTFS cu suficientă siguranță.

Alegerea pachetelor. Vi se va oferi opțiunea de a alege care dintre pachetele .rpm existente în distribuție (cele din \RedHat\RPMS) vor fi instalate. Dacă dispuneți de spațiu suficient, vă recomand să derulați lista până la ultima poziție și să bifați căsuța Everything - o instalare completă. Lipsa anumitor pachete poate fi destul de frustrantă ulterior, dacă nu ați învățat cum să le adăugați după instalarea Linux ...

Parola de root. root este utilizatorul-administrator al sistemului. Puterea sa este enormă, fiind singurul utilizator care are control absolut asupra mașinii/rețelei (inclusiv în sensul distrugerii). De aceeea, trebuie să folosiți o parolă sigură pentru acest cont - nu introduceți data dvs. de naștere, prenumele soției, numărul de la mașină sau vreun cuvânt din dicționar. Talentul în alegerea unei parole va crește odată cu experiența - pentru moment, alegeți o parolă cât mai sigură, cât mai lungă și cât mai personală.

Lilo. Veți fi întrebat dacă doriți să instalați lilo în MBR sau în primul sector al partiției Linux. Dacă aveți instalat Windows pe NTFS, alegeți a doua opțiune; dacă nu, prima este cea implicită (corectă, de exemplu, pentru Windows 95/98).

Discheta de boot personalizată. Spre finalul procesului vi se va recomanda să creați o dischetă de boot personalizată (nu o confundați cu discheta de boot boot.img pe care ați creat-o la început). Aceasta vă va permite să lansați sistemul în caz de dezastru. Este un instrument de siguranță, așa că folosiți o dischetă de bună calitate și chiar realizați un duplicat după ea, după încheierea instalării. Dacă aveți un sistem Windows pe NTFS și ați încărcat lilo în primul sector al partiției Linux, această dischetă va fi singura metodă prin care veți putea boota în Linux, până în momentul în care veți opera modificările necesare în bootloader-ul NT-ului.

Modul de boot. Linux poate boota atât în mod grafic, cât și în mod text. Pentru motivele expuse în articolele anterioare - flexibilitate - vă recomand a doua metodă. Ea vă poate feri de neplăceri în cazul în care ați configurat incorect sistemul grafic. Acesta este, oricum, disponibil ulterior, indiferent în ce mod ați pornit inițial. Desigur, fac excepție cei care se tem peste măsură de lucrul în mod text dar, dacă ați ales un sistem Unix, bănuiesc că nu faceți parte dintre ei...

Mai lungă-mi pare calea acum, la-ntors acasă ...
Procesul de instalare se finalizează cu ejectarea automată a CD-ului și reboot-ul sistemului. Fără discheta de boot personalizată în unitate, calculatorul va porni și veți vedea meniul grafic al bootloaderului lilo. Verificați întâi dacă simpaticul Windows se încarcă normal, ca și până acum. Reporniți apoi mașina și alegeți cealaltă opțiune, numită Linux. Dacă totul este în regulă, sistemul va începe să se încarce și veți vedea, pe fondul ecranului negru, un șir lung de OK-uri scrise cu verde. Acestea sunt "programe de fundal" (daemons) care își încep activitatea. În final, dacă ați ales ca Linux să booteze în mod text, obțineți prompterul la care trebuie să introduceți (pentru început) numele de utilizator root și parola aleasă.

Dacă ați ajuns aici, aștept e-mail-urile dvs. la [email protected], ca să ne bucurăm împreună (sau ca să rezolvăm problemele apărute)!

Oprirea calculatorului ("shutdown") se realizează cu comenzile (tastate la prompter):
shutdown -h now
sau
poweroff

Alte proceduri de instalare
Ne-am ocupat mai sus numai de procedura de instalare cea mai simplă, folosind o unitate CD-ROM. Linux poate fi instalat însă și în alte maniere: în rețea, prin sistemul Network File System (NFS), de pe discul hard etc. Pentru aceasta, s-ar putea să aveți nevoie de celelalte dischete de tip .img. Detalii se găsesc în manualul Reference Guide de la Red Hat - nu ne putem ocupa aici de proceduri detaliate.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro