Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Timpul Liber- PC Magazine Romania, Iunie 2002

Mozaic

Dan Iancu

Acum când eu scriu e încă aprilie. Dar când veți citi acest articol, vara va fi mai aproape, deci vacanța, și m-am gândit să vă prezint unele situri, nu neapărat înscrise sub o temă. Deci o să vă prezint de pe ici pe colo ce mi s-a părut interesant. Aceasta nu înseamnă că nu le vom privi critic, cu bune și cu rele.

Bun sau rău
Ideea de a face un forum nu e nouă. Nici cea a fotografiilor discutate. Mai sunt și alte cazuri, chiar pe aici pe la noi. Situl cu pricina, www.badorgood.com, este un astfel de forum fotografic, unde se pot discuta poze din cele mai variate categorii. Asocierea cu www.fotomagazin.ro este binevenită, pentru a da de lucru redactorilor, care și așa taie frunză la câini :-) Situl, plăcut la înfățișare, este dedicat împătimiților, amatori sau profesioniști, ce pot astfel dezbate la obiect sau bate câmpii, după cum le e voia. Prezentarea fotografiilor sau comentarea lor se face după înscriere, ca să știe lumea cu cine are de-a face, deși în realitatea virtuală dedublarea este o virtute în sine. Presupun că rațiuni de moderare au creat această necesitate, deși câteva facilități precum căutarea (excelent realizată, după bucăți din titlu sau nume de autori) sau lista tuturor fotografilor o impuneau. Avantajele sunt în primul rând accesul rapid, poți doar să te uiți fără să faci login, tematica afișată, precum și posibilitatea de a vedea cele mai noi comentarii sau cele mai comentate și/sau văzute fotografii. Să nu uităm că putem vedea și fotografiile după autori. Situl este automatizat. Mi-a plăcut ideea de forum în forum, precum și faptul că poți scrie cu diacritice, ceea ce nu s-a întâmplat autorilor și nici scrisorilor primite de autori. Mă rog. Am încercat, merge la afișare sau comentarii. Un punct slab ar fi faptul că o modificare adusă unei fotografii nu se face decât cu ștergere-inserare. La fel și cu comentariile care-ți pot scăpa de sub control. Mă gândesc că asta ar complica viața administratorilor, dar drumul spre perfecțiune nu e ușor. Ar mai fi ceva. Necesitatea unei moderări, dacă participanții nu au moderație. Nu e gratuit ce spun, pentru că, în general, viața unui forum, eleganța sau distincția sunt date de participanți. Ar fi ideal ca fiecare să-și poarte de grijă, dar încă nu am văzut așa ceva. Problema nu e simplă, de fapt mult mai complicată decât pare la prima vedere, pentru că implică aprobări la sute de mesaje pe zi, plus o întârziere în apariția lor, ceea ce nu este foarte încurajator. Faptul că măcar din când în când se mai face curățenie, tot e ceva pentru dinamică.
www.badorgood.com
Apreciere:

 

CineMagia
Un sit complet, mă rog cu romgleza de rigoare, elegant, cu o ramificație bogată și cu actualizări de ultimă oră. Unul dintre siturile cu o rubricație bine pusă la punct, atât din punctul de vedere al conținutului cât și al așezării în pagină. Un singur minus la design. Contrastul slab, după opinia mea, între corpurile de literă (fonturi) și fundalul negru. Fiind destul de subțiri literele în gri dau o oarecarea senzație de oboseală. Apoi o legătură vizitată este marcată în general cu o nuanță mai ștearsă, pentru a atrage atenția asupra locurilor nevizitate încă. Oricum sunt doar mici amănunte. Chestiuni de gust până la urmă, dar apreciez că e corect să le semnalizez aici. Și acum să trecem la lista parcă nesfârșită a realizărilor. Aveți la dispoziție cam tot ce vă trece prin minte în materie de informație cinematografică. Chiar dacă unii ar strâmba din nas, nemulțumiți, găsesc faptul de a avea la dispoziție un astfel de sit profesionist făcut, dinamic și cu un potențial enorm, un fapt pozitiv. Să începem cu cea mai proaspătă realizare, rezervarea biletelor. Excelent gândită, simplă și la obiect, sunt foarte curios cum va arăta în real, mai ales că sălile respective vor trebui să aibă o linie în direct cu situl pentru a preîntâmpina biletele eliberate cu același loc. Mi se pare foarte interesant că se oferă o facilitate modernă fără a interveni binecunoscuta mentalitate "dacă o să..." și viața trece, iar drobul de sare rămâne la locul lui. Vorbeam de rubricație. Cel mai important sector este cel al programului cinematografelor. Am găsit nu numai Bucureștiul ci și alte orașe, cum ar fi Câmpulung sau Orșova, de exemplu. Este o inițiativă bună și rămâne doar ca legăturile să funcționeze pentru a fi un sit important în domeniu la nivel național. Informațiile despre cinematografe pot fi completate, actualmente sunt doar parțial la unele, dar aceasta depinde și de bunăvoința celor implicați. Avem și o rubrică despre ce vom vedea în curând pe ecrane. Prezentările sunt ample și complete incluzând și imagini din filme. Interactivitatea creată de posibilitatea votării filmului sau de a-ți spune părerea despre el este un element foarte important în dinamica vizitării sitului, poate mai folositor educației internetistice decât concursurile găzduite. O altă componentă importantă este cea a noutăților din lumea filmului. Știri despre vedete, noi pelicule, case de producție, toate acestea întregesc un sit excelent realizat și, cred eu, în continuă dezvoltare și perfecționare. Rubrica mea preferată este cea a gafelor, unde veți găsi lucruri la care nici măcar nu v-ați gândit. Pe scurt, CineMagia este un adevărat portal românesc cinematografic, un punct de referință pentru împătimiții celei de-a șaptea arte. Faceți de exemplu o căutare cu "pintilie". Pe mine m-a impresionat calitatea informației obținute.
www.cinemagia.ro
Apreciere: și jumătate

 

Fundu-Moldovei
Este un sit cu o morală. Cine vrea poate. Nu știu cum se face, dar acest sit, de când am aflat de el, îmi dă sentimentul că speranța nu este deșartă. Nu numai că un oarecare patriot local a pus câteva pagini încropite cu un editor html ca să anunțe lumii existența comunei. Nu numai că defectele sitului sunt de discutat la nivel de profesioniști. Nu numai că îmi place să vorbesc despre entuziasm. Este un sit bine, nu excepțional, făcut, complet din punct de vedere al informației necesare și de o meticulozitate demnă de remarcat. Foarte stufos, situl are bunul simț să ne spună că vorbim românește, de ce oare acolo se poate și prin București ba, nu înțeleg. Există unele observații privind folosirea spațiului. Conceput a fi pentru un ecran de 800x600, lungimea fixă a tabelului de la prima pagină a fost abandonată uneia procentuale (97%), improprie textului neformatat ca lungime de rând. În mod normal, un cititor are posibilitatea mult mai restrânsă de a parcurge o lungime maximă când ecranul monitorului are 1024. Mai sunt câteva amănunte uitate pe parcurs. De exemplu, motivul popular din stânga nu este prezent la în pagina cu harta (localizare/d_cm_ fm.htm). Mai sunt de completat harta sitului și paginile în engleză. Atenție la corpurile de literă folosite. Este de preferat ca să fie aceleași pe toate paginile, nu numai pe cele românești. Mi-a plăcut și prezența revistei școlii din Botuș, dar aștept prezența lor interactivă. Mai este în adevăr suficient de muncă, dar ceea ce este prezent acum reprezintă un îndemn și în același timp o afirmare.
www.fundu-moldovei.ro
Apreciere:

 

LiterNet
Iată un sit ambițios ce își dorește a fi un adevărat portal cultural. Mai mult decât atât, se autointitulează "portalul cultural". Dorința de unicitate e de bun augur pentru că țintește sus. El este moștenitorul unei alte ambiții nefinalizate, despre care am scris la timpul cuvenit, dar care și-a schimbat opțiunile. Să vedem ce este acum și cam ce s-a făcut. Punctul forte este fără îndoială agenda culturală. O adevărată concurentă pentru Observatorul Cultural, mai ales că aici diacriticele sunt la locul lor :-) Din păcate agenda culturală este mărginită doar la București în ceea ce privește teatrele și filmele. Cum am prezentat mai sus, un sit mult mai complet în materie de filme. Aici, pe lângă acoperirea națională, sunt mici elemente lipsă. În primul rând interactivitatea de votare. Se poate spune că votul spectatorilor este neprofesionist, dar creează dependența de sit, atât de necesară pentru existența lui.

De altfel la legendă există patru și cinci stele. Restul cotațiilor sunt lipsă la inventar. E adevărat că se pot deduce, dar... Interesant mi s-a părut calendarul ce dă posibilitatea de a vedea ce spectacole sunt în ziua respectivă. Aș sugera desființarea simbolului "?", pentru a nu crea confuzii subliminale. Altfel, veți găsi cronici ale unor cunoscuți și reputați critici de film sau de teatru, un index de filme, aflat încă la început, index de piese de teatru și, mai ales poezii cu care din vremurile de pionierat, pe când Răzvan Penescu potcovea agenda culturală și o trimitea pe e-mail, debutau aceste mesaje. Atelierul este o altă secțiune interesantă ca propunere. Aici vom găsi "Povestea Maraton" a lui Ștefan Caraman asezonată cu părerile unora și răspunsurile lui.

Dar LiterNet nu este doar un simplu sit, ci și o editură ce scoate cărți în format electronic. Acestea pot fi citite loco, adică în direct, sau pot fi descărcate în mai multe formate. Mi se pare salutară această inițiativă, mai ales că unii vor într-un fel alții alt fel și uite așa se poate împăca orice capră ce sare la gâtul editorului. Mai drăguță mi s-a părut definiția cărții electronice. "Termenul de carte electronică (în engleză eBook) denumește în mod generic orice text de dimensiunile unei cărți obișnuite, dar care poate fi citit prin intermediul computerului, pe monitor". Parcă spunea cineva de pasul de la ridicol la grotesc. Secțiunea cu adevărat rămasă de căruță este cea a scriitorilor români. Cinci nume doar. Se pot propune, dar deși am făcut-o nu am observat vreo modificare. Poate dacă vor mai veni voluntari. Păcat de lunga lista de bibliografie selectivă. pentru că din selecție lipsește Lovinescu, de exemplu. Ar mai fi lucruri unde rigurozitatea și constanța sunt de dorit, dar să vorbim puțin și despre aspectul grafic. Nota de ansamblu este eleganța, fără distorsiuni. Interesantă și complexă construcția forumului. O notă slabă este neformatarea rândurilor, uneori mult prea lungi.
www.liternet.ro
Apreciere: și jumătate

 

O părere
Primesc acum câteva zile pe adresa mea electronică următorul mesaj: "Mă numesc Sorin David Otelariu, sunt preot în Episcopia Caransebeșului și aș dori să vă supun atenției două situri realizate de mine, la care am făcut recent update: www.episcopia-caransebesului.go.ro și www.invatamantul-religios.go.ro. Orice fel de observații sunt binevenite. Cu respect, Preot Sorin David Otelariu". Se pare că din ce în ce mai mulți preoți cată spre o a doua calificare. Aceea de webmaster. Îmbucurător e faptul că nu o fac precum neofiții ci mult mai spectaculos. Cele două situri de mai sus nu sunt fără greșeală, cine o fi, nu știu, dar exemplul este notabil și munca pe măsură. Siturile sunt spectaculoase grafic vorbind, poate aș fi dat o mai mare masără textului, precum și posibilitatea de a-l manevra manual. Dar e limba română (atenție la ferestrele cu programa și alte câteva pagini). Aștept o dezvoltare a primului în sensul unor informații mai cuprinzătoare sau chiar imagini, iar cel de-al doilea va trebui să conțină bibliografia în direct. Aveți dreptate, e un proiect ambițios, dar de ce nu? În fond și la urma urmei, dacă internet nu e, nimic nu e:-)
www.episcopia-caransebesului.go.ro
www.invatamantul-religios.go.ro
Apreciere:


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro