Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Soluții - PC Magazine Romania, Iunie  2002

Motto: "Corpus omne perseverare în statu suo quiescendi vel movendi uniformiter în directum, nisi quantenus illud a viribus impressis cogitur statuum suum mutare."

("Corpurile rămân întotdeauna în stare de repaus sau de mișcare uniformă în linie dreaptă, atât timp cât nu există o forță aplicată care să le schimbe această stare de mișcare.")

Falsă introducere în artele marțiale

Răzvan Sandu

Poate că cea mai mare schimbare pe care Linux vrea să o aducă în lumea TI este aceea a mentalității utilizatorilor. Multe tehnologii schimbă modul cum privim calculatorul ca instrument, dar aici vorbim de o regândire a felului cum ne înțelegem pe noi înșine. Cum ne autocunoaștem. Cum ne autodisciplinăm. Cum devenim mai educați, mai stăpâni pe sine. Mai buni. Și mai moderni.

Despre aceste lucruri fundamentale - documentare, lectură, autoeducare, redefinire - va fi vorba în cele ce urmează. Acesta este codul samuraiului care pune piciorul în lumea Unix.

Chemarea străbunilor
Înrudindu-se cu familia Unix, Linux beneficiază de cea mai mare moștenire de cultură tehnică care există în domeniul TI. Asta impune respect, fiindcă, din anii `70 încoace, o întreagă generație de programatori celebri, studenți și hackeri din toată lumea și-a pus amprenta asupra Unix.

Îndepărtându-vă sistemele de operare Microsoft, senzația de "stânjeneală" pe care o veți avea la început va fi cu atât mai mare cu cât foarte puține cărți, persoane sau situri vă vor explica noțiunile de bază. Acest lucru se datorează și faptului că Unix este mediul de lucru zilnic pentru studenții celor mai multe universități occidentale. Studenți care capătă primele deprinderi despre el încă din anul I - contul de utilizator și adresa de e-mail individuale se primesc la înscriere. Cu timpul, posibilitățile de comunicare și atenta proiectare ce stă în spatele Unix-ului devin ca o a doua natură - excelent punct de plecare pentru formarea viitorilor absolvenți! În România, Unix este o mare necunoscută dincolo de porțile facultăților de automatică. De aceea, fondul inițial de cunoștințe trebuie obținut pe alte căi.

Nu aș vrea ca dvs. să repetați experiența mea personală. Mărturisesc că, la începutul studiului, îmi vărsam furia pe nevinovata tastatură - în ciuda a 15 ani de experiență în DOS și Windows, nici nu reușeam să închid corect calculatorul! Deci, vă recomand, pentru început, un document foarte general: Unix and Internet Fundamentals HOWTO. El poate fi obținut de la www.tldp.org și reușeste, în câteva pagini, să facă o introducere pentru cei total străini de mediile Unix.

Mergi cu mine până la biblioteca școlii ?
Încercând să obțineți primele noțiuni despre Linux din cărți, vă veți izbi de la început de dificultăți. Viteza extraordinară cu care acest proiect evoluează face ca lucrările apărute pe piață să fie, de obicei, depășite încă de la apariție. Potențialii autori nici nu se încumetă să scrie foarte multă documentație în formă clasică - ce rost ar avea să publici o carte care, la lansare, nu va mai interesa pe nimeni?

Faptul de a citi că o sarcină se poate rezolva într-un anumit mod și a descoperi că în practică cele scrise nu sunt aplicabile poate fi derutant. Parcurgeți întotdeauna secțiunea introductivă a cărții, acolo unde autorii scriu la ce versiune de Linux și la ce distribuție anume se referă lucrarea. Comparați aceste date cu cele ale Linux-ului instalat - dacă diferența este mare, informațiile prezentate ar putea fi deja perimate.

Excepție fac cărțile destinate începătorilor, care descriu acea parte a sistemului comună tuturor mediilor Unix - ele constituie un bun început pentru un studiu serios. Însă în scurt timp vă veți plictisi să citiți, sub diverse forme, despre procedura de copiere a unui fișier dintr-un director în altul. Și atunci ?

Lucrări care v-ar putea fi de ajutor sunt și manualele diverselor versiuni de Unix comercial. Ele nu se găsesc pe piața românească în mod curent, iar prețurile sunt destul de mari, dar scrierea lor didactică v-ar putea fi utilă pentru a înțelege bazele - acel "fond comun" de cunostințe Unix despre care vorbeam la început.

Recent, câteva edituri românești au adus pe piață mai multe traduceri excelent realizate, destinate novicilor. Fără pretenția de a putea furniza o listă completă, iată câteva titluri:

 • Levine, John R.; Levine, Margaret Young - "Unix pentru to(n)ți", Ed. Teora, București, 1996
 • Hall, Jon "maddog"; Sery, Paul G. - "Red Hat Linux pentru ... amici!", Ed. Tehnică, București, 2001
 • Qualline, Steve - "Descoperiți sistemul de operare Linux", Ed. Teora, București, 1998
 • "Internet pentru începători", editată sub auspiciile Fundației Soros
 • Barkakati, Naba - "Totul despre Red Hat Linux", Ed. Teora, București, 2001
 • Carter, Gerald; Sharpe, Richard - "Samba", Ed. Teora, București, 2001
 • Wilensky, Marshall; Leiden, Candace - "TCP/IP pentru to(n)ți", Ed. Teora, 1996

Reviste
Despre rolul revistelor în peisajul TI românesc cred că nu mai este cazul să mai adaug nimic. Probabil că cei mai mulți dintre actualii utilizatori le datorează accesul la Linux. Publicațiile din domeniu ne-au adus nu numai distribuțiile (prin intermediul CD-ului insoțitor), dar și un fond important de cunoștințe de pornire, de neînlocuit.

Oceanul de biți
Surpriză, nu? - Internetul este cea mai bogată sursă de documentație pentru Linux. Principala dificultate constă în a găsi și a sorta această mare de informații.

Tot mai des, generațiile noi de utilizatori tind să confunde web-ul cu internetul în sine. Se ignoră faptul că World Wide Web-ul este numai unul dintre serviciile marii rețele, celelalte fiind poșta electronică, FTP-ul, Gopher-ul, WAIS-ul, news-ul, finger-ul, chat-ul etc. Pentru dvs., aceasta este o confuzie care trebuie definitiv înlăturată!

Cel puțin câteva dintre serviciile internet amintite sunt importante surse de informare pentru Linux. Desigur, cel mai popular și accesibil ar fi web-ul, dar și listele de discuții, news-ul și serverele FTP pot contribui în aceeași măsură la obținerea documentației.

Iată numai câteva resurse avute la dispoziție:

 • Liste de întrebări frecvent puse. Dacă dvs.vă confruntați cu o problemă, este foarte probabil ca și altcineva să fi pus întrebări despre ea. Listele cu Frequently Asked Questions (FAQs) sunt punctul de start al oricărei căutări de informație, pe pagini web sau în documente tipărite. De acolo trebuie întotdeauna să începeți.

 • Documentele HOWTO. Atunci când doriți să rezolvați o sarcină specială, ce se adresează unei zone delimitate a sistemului ("Ce trebuie să fac pentru a-mi configura imprimanta?" sau "Cum pot primi și trimite e-mail-uri?"), răspunsul se găseste în documentele numite HOWTO. Aceste documente, scrise de voluntari experimentați, sunt disponibile pe situl The Linux Documentation Project (TLDP), la www.tldp.org/, dar toate marile portaluri vă vor trimite și către alte locații.
  Din ce în ce mai mult, români din țară și din diaspora contribuie la traducerea documentației Linux și în românește. Dacă doriți să participați, contribuția dvs. este oricând binevenită - acesta este cheia care asigură accesul unui număr mai mare de utilizatori de la noi la o cultură alternativă Windows-ului. Situl TLDP și cel al Grupului Utilizatorilor Români de Linux (RLUG - www.lug.ro) vă pot îndruma cum să vă oferiți ajutorul.

 • Liste de discuții prin poșta electronică. Până acum câțiva ani această modalitate de obținere a suportului tehnic era aproape necunoscută la noi. O listă de discuții este o comunitate de utilizatori, definită ca atare pe un server, care schimbă informații despre un anumit subiect. Mesajele postate de un participant sunt trimise serverului listei, iar aceasta are grijă ca fiecare dintre membrii săi să le primească pe toate. De obicei, este modalitatea cea mai rapidă de a obține soluții pentru problemele tehnice - funcționează excelent. Ați încercat vreodată să sunați la numărul de telefon indicat în prospectele software-ului comercial pentru obținerea asistenței? Este foarte probabil ca răspunsul obținut după o lungă așteptare să fie "Ne pare rău, este vorba de o configurare deosebită la care nu vă putem ajuta ...". Ahhhhhh !

Pentru Linux, listele cele mai active în România par a fi cele găzduite de portalul România Online (lista [email protected]) și cele ale RLUG ([email protected], [email protected], [email protected] etc.)

 • News. În ciuda numelui, serviciul Usenet News nu se referă numai la știri. Funcția sa este asemănătoare listelor de discuții prezentate mai sus, dar mecanismul de replicare a "articolelor" ("articles") este diferit. Subiectele sunt organizate în uriași arbori ierarhici, astfel încât vă puteți abona la grupuri de discuții despre orice subiect imaginabil.
  Din păcate, deși cantitățile de date vehiculate sunt impresionante, această formidabilă sursă de informație pare a fi mai puțin folosită la noi. Dacă aveți acces la un server News, puteți configura programele Outlook Express sau Outlook pentru a prelua știrile unui anumit grup (v. menurile Tools -> Accounts -> News, respectiv View -> Go To -> News). Pentru Linux, câteva exemple de newsreadere (programe-client pentru serviciul News) sunt trn, tin și Pine, disponibile gratuit în distribuție.

Iată câteva denumiri de grupuri News
relevante: comp.os.linux.help, comp.os. linux.setup, comp.os.linux.answers, comp. os. linux.announce, comp.os.linux.advocacy, comp.unix.misc

 • File Transfer Protocol (FTP). Pe lângă programe, serverele FTP pot conține și documentație: fișiere README, manuale în format .pdf etc. Vă semnalez faptul că distribuția Red Hat este "oglindită" ("mirrored") pe cel puțin trei situri FTP din România: //ftp.dntis.ro/, //ftp. timisoara. roedu.net și //ftp.warp.ro.

Ajunși aici, mă simt dator să fac o recomandare. Modalitatea de acces la un server FTP prin intermediul unei pagini web (prin protocolul HTTP) este comodă, dar pentru descărcarea propriu-zisă a programelor folosiți protocolul FTP (prin intermediul clienților specializați). Beneficiați astfel de avantaje: reluarea descărcării în cazul în care legătura internet s-a întrerupt brusc în timpul download-ului și utilizarea cu mai mare eficiență a lățimii de bandă. În definitiv, protocolul FTP a fost special proiectat în acest scop! Sub Windows, programele-client sunt utilitarul ftp clasic (în linie de comandă) sau popularul CuteFTP, iar Linux vă oferă (și) unealta mea preferată, wget.

 • Manuale și ghiduri "pas cu pas". Manualele online și ghidurile asistate ("tutorials") vă oferă o imagine coerentă a cunostințelor despre Linux. O lectură aproape obligatorie sunt excelentele "Linux System Administrator's Guide - SAG" ("Ghidul administratorului de sistem Linux") și "Linux Network Administrator's Guide - NAG" ("Ghidul administratorului de rețea Linux"), disponibile în cadrul proiectului TLDP. Un foarte serios document destinat studiului gradat este și cel oferit de Rute (www.obsidian.co.za/rute/).

 • World Wide Web. Nu pot inventaria aici multitudinea de resurse oferite de web pe tema Linux-ului. Este suficient să folosiți un motor de căutare pentru a găsi instantaneu câteva sute de link-uri către situri ce conțin referințe. Le voi aminti numai pe cele fundamentale: www.linux.org, www.kernel.org, www.sourceforge.net, www.freshmeat.net, www.tldp.org, www.gnu.org, www.ibiblio.org, la care se adaugă paginile principale ale distribuțiilor (ca www.debian.org) și subpaginile dedicate documentației (ca www.redhat.com/docs).

În țară, resursele web destinate Linux-ului tind să se grupeze în jurul furnizorilor de internet, al revistelor, al siturilor întreținute de hackeri și al grupurilor oficiale de suport. Detalii puteți găsi la www.lug.ro. O modestă încercare personală de a identifica cât mai multe resurse Linux în România este situl proiectului Linux Will Go To Romania (www.linuxwill.go.ro).

Ai carte, ai parte
De ce Linux este cotat ca software gratuit de vreme ce achiziționarea pachetului original al unei distribuții poate costa peste 200$? Răspunsul ar fi acela că softul în sine este gratuit - se găsește pe internet - dar serviciile adăugate (împachetarea pe CD-ROM, documentația tipărită însoțitoare, suportul, preconfigurarea și alte "ajustări" care fac exploatarea mai comodă) costă bani. Din când în când, este recomandabil să faceți lectura manualelor distribuției dvs., pentru a descoperi noutățile. Spre exemplu, pachetul Red Hat 7.0 DeLuxe conține următoarele materiale ce țin de informarea utilizatorului:

 • Documentation CD (#3 - ghiduri, manuale, FAQs, HOWTO-uri în mai multe limbi)
 • Source CD (#4 - sursele programelor din distribuție)
 • Red Hat Installation Guide (tipărit)
 • Red Hat Getting Started Guide (tipărit)
 • Red Hat Resource Guide (tipărit)
 • Pliante, autocolante cu sigla Red Hat și alte materiale publicitare
 • Formular de înregistrare ca utilizator autorizat
 • Dreptul de acces la situl de suport Red Hat Network (//rhn.redhat.com) pentru o perioadă limitată

Sunt prea puține firmele românești care oferă, în momentul de față, pachetele originale ale distribuțiilor - personal, n-am reușit să identific decât Romsym Data, Genesys România, ProVision și MaroNet. Lipsa acestor "boxed set"-uri se simte cel mai acut în magazine, care par a ignora complet software-ul non-Windows - cu toate că numărul de utilizatori din acest segment a crescut exponențial. Concurența, clar, nu funcționează încă - este și vina noastră, a celor ce folosim Linux. Haideți să-i întrebăm, din ce în ce mai des... De noi cine se ocupă? Declar licitația deschisă!

V-au dat manuale gratuite la școală?
Ceea ce în Windows se numeste help, în Unix se cheamă pagină manual (man) sau pagină info. Sistemul man cuprinde scurte descrieri ale utilizării unui program, în general nu mai lungi de o pagină, în timp ce fișierele info pot conține întreaga documentație a acestuia. Spre exemplu, comanda man emacs va afișa câteva informații despre editorul de texte emacs, în timp ce info mgetty vă va oferi acces la "povestea" completă despre faxing. Atenție, însă: paginile manual sunt destinate doar persoanelor care vor să-și reamintească rapid sintaxa unei comenzi deja cunoscute.

Întoarcerea la surse: iarba verde de acasă ...
Un vechi slogan Unix spune "Use de force / Read the source". Pentru dvs., sursele programelor sunt izvorul ultim de informație, unde puteți descoperi toate detaliile de implementare. Ba mai mult, puteți opera modificări. În general, limbajul folosit este C, mai rar C++, iar comentariile incluse în fișiere vă pot fi cu atât mai utile cu cât mulți din autorii acestor programe sunt adevărați experți mondiali...

Dacă nu ați avut ocazia să utilizați până acum instrumente avansate de programare, Linux le oferă pe întreg lanțul de la sursă la executabilul final. Printre altele, puteți beneficia gratuit de sisteme de arhivare automată ce țin evidența versiunilor succesive ale fișierelor-sursă, destul de greu de sincronizat în cazul lucrului în echipă. Acestea sunt Concurrent Version System (CVS) și mai vechiul Revision Control System (RCS). Cât despre compilatorul gcc al Proiectului GNU (zis, de unii, și "compilatorul lui Stallman"), eu nu-mi pot permite să fac nici o apreciere - programatori cu experiență spun că numai celebrele compilatoare ale firmei Borland par să fi ajuns vreodată la un asemenea nivel de calitate.

Scrieți numai în Esperanto
Începând studiul, vă veți confrunta curând cu o întrebare mai puțin evidentă: ce format de fișier ar trebui să folosesc pentru documentație? Partizanii Windows-ului vă vor privi ciudat, fiindcă li se pare firesc să folosească, tacit, formatul Word (.doc). Însă acesta este un format proprietar Microsoft. Atunci?

Scopul pentru care creați documente determină formatul lor. Pentru fișiere ce urmează a fi vizualizate sau imprimate cu o calitate ireprosabilă, formatul Portable Document Format (.pdf) este întotdeauna preferat. Fișierele .pdf pot fi deschise cu Acrobat Reader, pe orice platformă hardware/software. Fișierele PostScript (.ps) sunt destinate tipăririi - fie direct, pe imprimantele care cunosc acest limbaj, fie prin intermediul filtrelor. Documentele pentru publicare pe internet vor folosi HTML (cu cât mai puține extensii nestandard), iar când spațiul ocupat este un criteriu important, formatul text (.txt) este imbatabil.

În ultimul caz, fișierele create sub Windows și Linux nu sunt perfect compatibile. Mediile Microsoft folosesc perechea de caractere ASCII CR/LF drept secvența de sfârșit de linie, dar mașinile Unix utilizează doar LF. Ca urmare, un text redactat sub Linux va apărea în Notepad ca o singură linie, foarte lungă. Nu vă îngrijorați: Word detectează problema și va formata corect un text pe care l-ați adus din mediul Unix.

Dacă sunteți deja în situația de a redacta documente în Linux, vă recomand călduros formatul Standard Generalised Markup Language (SGML), o variantă mai generală a clasicului HTML. Modalitatea cea mai uzuală de a crea un document SGML este exportarea din excelentul procesor de text Lyx, (la www.lyx.org îl găsiți în versiuni Linux și Windows). Rezultatele obținute fiind cu adevărat impresionante, facilitățile acestui sistem de pregătire a documentelor vor face obiectul unei discuții viitoare.

Mă voi mărgini să spun că un document .sgml poate fi transformat, printr-o singură comandă, spre mai toate formatele posibile: ASCII, HTML, PostScript, Device Independent File (.dvi), Rich Text Format (.rtf) și apoi Word (.doc) etc. în lumea Windows, ați visat întotdeauna să dactilografiați un text o singură dată, apoi să puteți să-l folosiți, fără modificări, ca fișier de imprimat, hypertext, text ASCII, text formatat etc. Visul dvs. a devenit acum realitate.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro