Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Internet Business - PC Magazine Romania, Iunie  2002

CA World 2002, pasul spre informatica universală

Mihaela Cârstea

"Informatica universală reprezintă tranziția de la tehnologia care trebuie scoasă în evidență pentru a fi utilizată la stadiul în care puterea tehnologiei e folosită în toate aspectele privind activitatea profesională Și viața personală. Cu cât tehnologia este mai puțin vizibilă Și cu cât depunem mai puțin efort pentru a o folosi, cu atât vom beneficia mai mult de ea Și ne va schimba modul de a acționa."
- Yogesh Gupta, Chief Technology Officer Computer Associates

Dincolo de cadrul natural minunat pe care îl oferă însoritul Orlando, dincolo de atracțiile existente la tot pasul în Sea World, Disney World, Universal Studios, ca să nu amintesc decât cele mai cunoscute locuri de distracție și relaxare, participarea la CA World 2002 a însemnat pentru cei aproximativ 30.000 de participanți mult mai mult. Un eveniment de această amploare, dedicat eBusiness-ului, a găzduit o gamă variată de seminarii și ateliere educaționale, conferințe de interes general sau specializate pe categorii de soluții și un centru expozițional unde au fost prezentate noile soluții Computer Associates (CA), precum și aplicații bazate pe produsele CA, realizate de firme partenere, printre care s-au aflat: Cisco, Compaq, Dell, EMC, IBM, Intel, Microsoft, SUN Microsystems, Xerox.

Parteneri, distribuitori, specialiști, clienți, reprezentanți ai presei au fost în contact cu cele mai noi produse, tehnologii, tendințe ce se manifestă în eBusiness, având posibilitatea unui dialog direct cu specialiștii companiei Computer Associates.

Am participat de-a lungul timpului, ca gazetar observator al domeniului TI, la numeroase manifestări de gen, dar nicăieri nu am găsit disponibilitatea spre comunicare la cele mai înalte niveluri ca aici. Îl știam pe Sanjay Kumar, Președinte și CEO al companiei, din fotografii, din care puteai să intuiești o personalitate cu un înalt grad de inteligență și de modestie. Realitatea a depășit așteptările. Fără pic de fanfaronadă, fără să-și atace concurența, fără grandomania pe care o mai manifestă unii, el a participat la întâlnirile cu toate categoriile de participanți, răspunzând cu atenție la toate întrebările, preocupat de a lămuri toate neclaritățile. Dacă nu ai fi știut cine este, l-ai fi putut confunda cu unul dintre numeroșii specialiști ai companiei.


"Știu că vă doriți să faceți mai mult cu puțin. Zi de zi vă confruntați cu situații de criză, iar noi încercăm să vă sprijinim să le soluționați oferindu-vă soluții inteligente". - Sanjay Kumar, Președinte și CEO Computer Associates

De altfel, preocuparea generală ca toți participanții să se simtă bine nu a lipsit. Grija față de client, față de partener nu reprezintă la CA doar un obiectiv pentru soluțiile sale software ci și unul de viață. Încercați să vă imaginați cum pot fi cazați, hrăniți, transportați..., 30.000 de oameni astfel încât totul să pară normal și veți intui că nu e lucru ușor. Nici a-ți face agenda proprie în funcție de categoria de interese pe care o reprezentai, nu era un lucru ușor având în vedere că în același timp se desfășurau mai multe conferințe, seminarii, întâlniri. Volumul tuturor evenimentelor avea peste 100 de pagini, greu să faci selecția. Dar și aici organizatorii au oferit un sprijin bine-venit propunând agende specifice pentru parteneri, pentru distribuitori, pentru presă etc.

Un alt aspect pe care l-am apreciat prin unicitatea sa și prin dorința de a-i face pe participanți să nu se simtă frustrați de absența deprinderilor de acasă privind mijloacele de comunicare. Un număr suficient de calculatoare era la dispoziția nu numai a reprezentanților presei ci a tuturor celor care doreau să folosească poșta electronică, să navigheze pe internet pentru a se documenta, a afla ce se mai întâmplă într-un anumit domeniu sau într-o anumită zonă a lumii. Mai mult, doritorii puteau să-și închirieze telefoane mobile pe durata evenimentului.

Un nou model de afaceri
De la numirea sa ca președinte și CEO al CA, în august 2000, Sanjay Kumar a accelerat creșterea companiei și a extins dominația sa globală în industrie printr-o focalizare strategică pe eBusiness. Sub conducerea sa a fost creată o nouă identitate de brand, promovată în întreaga lume, ce se bazează pe oferirea unui maximum de valoare clienților, asociaților, angajaților și partenerilor. Sub direcția lui Kumar, CA a devenit prima companie de software de întreprindere certificată ISO 9002.

La CA World 2002, orientarea spre client, calitate și tehnologie a fost mai pregnant subliniată, stând la baza unui nou model de afaceri, care va fi urmat în curând, potrivit previziunilor lui Kumar, și de restul companiilor din industria de software.

"Pentru a avea succes, clienții au nevoie de parteneriate flexibile, care să se adapteze la evoluția afacerilor lor. Ei au nevoie de soluții care să le satisfacă necesitățile și care să fie în același timp ușor de utilizat și de distribuit." - afirma în discursul său inaugural Sanjay Kumar. "Computer Associates se angajează să asigure soluții de gestiune a e-business-ului care să ofere securitate, fiabilitate, disponibilitate si performanță. Pentru atingerea acestui obiectiv este necesară realizarea unui nivel superior de servicii de calitate, care să înglobeze cele mai noi tehnologii. Scopul nostru este de a crea o nouă generație de infrastructură" - declara Kumar.

Cele șase direcții
Portofoliul de soluții oferit de Computer Associates este extrem de bogat și în continuă evoluție, numai în ultimul an fiind livrate 200 de versiuni noi de produse. Noul model de afaceri CA prevede gruparea acestora în șase mari categorii, fiecăreia corespunzându-i o familie specifică de produse:

Gestiune de întreprindere - Unicenter Soluțiile de management integrate în Unicenter asigură sănătatea și performanțele privind toate aspectele unei infrastructuri de eBusiness.

Portofoliul de servicii oferit de Computer Associates

Securitate - eTrust
Toate soluțiile eTrust oferă resurse puternice pentru construirea, gestionarea și distribuirea securității ca o componentă a managementului unui eBusiness. Ele acoperă toate cele trei segmente necesare unei protecții de încredere (trust): apărare, acces și gestiune.

Stocare - BrightStor
Asociate soluțiilor de securitate, soluțiile BrightStor asigură servicii de stocare care contribuie la protejarea și gestionarea datelor, asigurând continuitatea afacerii pe toate platformele și arhitecturile de stocare importante.

Gestiunea ciclului de viață al aplicațiilor - AllFusion
AllFusion oferă soluții complete care pot servi oricărui model de organizație să dezvolte și să distribuie aplicații pentru întreprinderi. Integrate cu celelalte produse CA, aceste soluții pot ajuta o organizație să răspundă rapid și să rămână competitivă pe o piață cu o evoluție accelerată.

Gestiunea datelor și Dezvoltarea aplicațiilor - Jasmine și Advantage
Jasmine asigură gestiunea obiectelor eBusiness. Produsul oferă bază de date obiect pentru stocarea eficientă și gestiunea conținutului complex de tipul documentelor XML sau fișierelor multimedia, aplicații de business de tip obiect și relații complexe de interacțiune între ele. Familia de produse Advantage este responsabilă de administrarea informațiilor de eBusiness prin asigurarea de aplicații de dezvoltare, de rapoarte de întreprindere și baze de date puternice. Aceste soluții integrate, bazate pe standarde deschise, includ serviciile necesare integrării rapide a aplicațiilor, bazelor de date și sistemelor partenerilor de afaceri pe platforme multiple.

Portal și Inteligența afacerii - CleverPath Soluțiile CleverPath realizează distribuția informațiilor potrivite persoanelor potrivite, la momentul potrivit, în mod personalizat.

Dincolo de puterea serviciilor oferite, soluțiile CA se caracterizează prin modularitate, scalabilitate, flexibilitate și un înalt grad de integrare, ce le permite nu numai să folosească interfețe comune ci și să-și furnizeze unele altora date de interes.

"Ceea ce este unic la CA este faptul că toate soluțiile noastre, de la Unicenter la CleverPath, eTrust și BrightStor, sunt toate integrate în back end", afirma Yogesh Gupta, CA Senior Vice President și Chief Technology Officer CA. "Soluțiile noastre sunt proiectate să rezolve problemele unei firme, bazându-se pe standarde. Noi credem că deschiderea și operabilitatea sunt cruciale".


Yogesh Gupta, Chief Technology Officer Computer Associates, dezvăluind noile soluții
Unicenter Wireless Network
Management și Unicenter
Mobile Device Management

Soluții de eBusiness în curs de dezvoltare
Mediul de business modern, în continuă schimbare, scoate la iveală în permanență noi provocări cărora trebuie să li se găsească soluții. Condițiile economice și evenimentele curente au impact asupra noastră într-o mulțime de moduri, inclusiv în micșorarea bugetelor, ceea ce atrage după sine necesitatea unei planificări mult mai atente a cheltuielilor și stabilirea unei cât mai corecte ierarhii a priorităților. Realizarea unor planificări și implementări de succes în zona securității, a managementului riscului și a recuperării din dezastre a devenit un element cheie în asigurarea continuității unei organizații. CA dezvoltă o serie de soluții care pot forma baza pentru multe infrastructuri informatice; ele utilizează întregul portofoliu de aplicații de gestiune pentru a adăuga valoarea necesară afacerii pentru a face față cu succes în mediul concurențial.

Este vorba, în primul rând, de serviciile web, realizate pe platformele .NET și J2EE, care permit organizațiilor să-și optimizeze fiabilitatea, disponibilitatea și performanțele, să minimizeze riscurile și să reducă timpul necesar promovării. Serviciile web contribuie la integrarea activității unei organizații cu multiplii parteneri de afaceri prin intermediul internetului. Tehnologia care stă la baza lor este XML, ceea ce oferă dezvoltatorilor opțiuni de implementare puternice și flexibile atât în propriul mediu de lucru cât și în integrarea cu aplicații externe. Serviciile web se bazează pe protocoale universale, precum HTTP, HTTPS sau FTP, oferind astfel facilități eficiente de planificare și integrare a sistemelor ce necesită investiții în infrastructură și costuri administrative adiționale minimale.

Tot în categoria soluțiilor în curs de dezvoltare pot fi incluse: portofoliul complet de soluții pe platformă Linux, care gestionează și optimizează atât sistemele distribuite cât și cele pe mainframe, soluții pentru aplicații realizate pe platformă Oracle și SAP, eBusiness mobil - ce acoperă o gamă variată de dispozitive wireless, soluții pentru industriile verticale.

O scurtă trecere în revistă a noilor produse
Fiecare ediție a CA World reprezintă un bun prilej pentru anunțarea de produse noi. Mă voi opri la câteva dintre ele.

CA BrightStor Portal
Noul portal BrightStor permite administrarea soluțiilor de stocare atât ale CA, cât și ale partenerilor și chiar ale concurenței, datorită caracterului său deschis și respectării standardelor de stocare existente. O adevărată soluție de stocare fără frontiere.
Portalul poate fi ușor adaptat necesităților clienților permițând adăugarea suportului pentru noi furnizori, dispozitive, aplicații și protocoale diverse. El poate fi scalat astfel încât să se adapteze la cele mai mari și diverse medii de stocare organizaționale.
Prin integrarea cu cele mai importante produse hardware și software de stocare, BrightStor Portal consolidează informația vitală stocată dintr-o întreprindere și o prezintă într-o manieră grafică, intuitivă, orientată spre necesitățile de business. Prezentările simplificate, integrate, permit managerilor să ia decizii bine documentate, mai eficiente.

Produsul a intrat în faza de testare beta la începutul lunii martie, urmând să fie disponibil pe piață în trimestrul al treilea al acestui an.

CA eTrust 20/20
Monitorizarea activității angajaților cu eTrust 20/20

"Când analizăm modul în care se asigură securitatea astăzi, observăm că există o separație între accesul fizic și securitatea electronică. Adăugați la aceasta pragul fragil dintre prea multa și insuficienta monitorizare a securității și veți realiza că trebuie să existe o cale mai bună de captare a acestei informații. eTrust 20/20 reprezintă prima tehnologie care soluționează această foarte interesantă problemă de business".- spunea Kumar la conferința de presă dedicată lansării acestui nou membru al familiei CA eTrust.

eTrust 20/20 este o nouă soluție de securitate pentru organizațiile mari, care scoate în evidență vizual evenimentele interne și tendințele anormale, oferind responsabililor cu securitatea un nou nivel de supraveghere a locurilor de muncă, lucrare dificil de monitorizat fizic și tehnologic din cauza dimensiunii, complexității si dispersiei geografice a unei mari organizații.

Odată integrat cu sistemele existente fizice și TI - inclusiv liste autorizate, ecusoane, aplicații de resurse umane - eTrust 20/20 va oferi: vizualizarea completă a fiecărui acces individual la facilitățile fizice și sistemele de informare, afișarea clară a locurilor unde este autorizat accesul pentru fiecare persoană; redarea grafică și video a istoricului acceselor individuale; stocarea în siguranță a datelor privind evenimentele și utilizatorii.
Prototipul produsului va fi testat în această vară, urmând ca el să fie disponibil pe piață în cea de-a doua jumătate a acestui an.


CleverPath Portal 4.0

CA CleverPath Portal 4.0
Noua versiune a portalului CleverPath permite organizațiilor să-și construiască și administreze eficent și în siguranță portalurile de mare importanță, oferind clienților, angajaților, furnizorilor și partenerilor lor informații și servicii personalizate. Soluția beneficiază de adaptabilitate și scalabilitate unice.

CleverPath Portal 4.0 unifică toate formularele de date în medii de lucru personalizate, intuitive, care pot fi accesate prin browsere desktop, telefoane WAP și dispozitive PDA fără fir.Toate informațiile, indiferent de sursă sau formatul nativ, pot fi integrate și prezentate utilizatorilor finali pentru asigurarea unei colaborări mai eficiente și luarea unor decizii mai inteligente.

Produsul este complet compatibil cu standardele serviciilor web, inclusiv SOAP, UDDI și XML, și oferă o gamă extinsă de facilități noi, precum: instrumente avansate pentru integrarea în portal a aplicațiilor realizate de terți atât pentru accesul desktop cât și wireless; determinarea automată a tipului dispozitivului fără fir ce urmează a fi utilizat pentru accesarea portalului astfel încât conținutul să poată fi redimensionat și prezentat corespunzător; servicii de vizualizare dinamică a datelor, care prezintă intuitiv informațiile de afaceri, în reprezentare 2D sau 3D cu interacțiuni dinamice; suport pentru Linux pe z/OS, ce permite clienților construirea de portaluri cu un grad superior de scalabilitate și disponibilitate inclusiv în mediu de lucru mainframe; integrarea cu alte soluții CA pentru a suporta o gamă largă de aplicații pentru portal.

Odată cu noua versiune de portal, CA a anunțat disponibilitatea a mai mult de 200 de noi portleți realizați împreună cu partenerii săi.
Firma de cercetare Doculabs, care a testat portalul CleverPath 4.0 și a verificat gradul său de scalabilitate, a declarat că soluția este capabilă să suporte peste 2,4 milioane de utilizatori simultan.Centrul expozițional CA World 2002

Parteneri, clienți, invitați
Imaginea despre CA World 2002 nu ar fi completă dacă nu aș adăuga măcar câteva rânduri despre centrul expozițional, care el însuși ar putea constitui un subiect de sine stătător. Nici o companie, cât de puternică ar fi ea, nu poate să ajungă la un număr mare de clienți, cu nevoi extrem de variate, dacă nu își alege parteneri alături de care să-și dezvolte soluțiile. La ediția din anul acesta a CA World au fost prezenți peste 100 de expozanți, grupați în cele șase direcții de dezvolatre ale soluțiilor CA. Cu riscul de a fi făcut o alegere subiectivă, iată câteva dintre aplicațiile prezentate: Citrix NFuse Classic funcționând sub portalul CA CleverPath, soluția de retail Cent$ (Intel și CA), soluția pentru carduri inteligente prezentată de Datakey, cadre de dezvoltarea aplicațiilor (application development frameworks) pentru logistică la nivel de întreprindere și e-commerce (Prophecy), soluții pe platformă Linux (Caldera) și multe altele.

Trebuie subliniat în mod deosebit colaborarea Computre Associates - Microsoft, toate produsele CA funcționând perfect sub diferitele variante de Windows. Printre soluțiile prezentate s-a remarcat BrightStor Enterprise Backup rulând pe un server Unisys ES7000 cu Windows 2000. La testele de performanță și scalabilitate efectuate de firma independentă DocuLabs s-a obținut backup-ul cu succes a 1,10 TB de date în numai 61 de minute de la un server online Microsoft SQL.


"Curajul nu înseamnă absența sentimentului de frică, ci capacitatea de a-ți gestiona acest sentiment astfel încât să poți rezolva ceea ce ți-ai propus". - Rudolph Giuliani, fost primar al New York-ului

Deosebit de interesante au fost și studiile de caz prezentate de FBI și Merrill Lynch, exemple concludente de utilizare cu succes a produselor Computer Associates în catastrofa din 11 septembrie 2001.

Și pentru că am amintit de această dată, sarea și piperul evenimentului CA World 2002 l-a reprezentat discursul invitatului special Rudolph Giuliani. Nu sunt o admiratoare cu orice preț a americanilor, dar trebuie să recunosc că am simțit (cred) pentru câteva minute felul lor de a privi lucrurile, mândria de a aparține unei țări de dimensiunea unui continent, credința că pot face totul, că sunt centrul lumii. M-am aflat pentru prima oară în viață în apropierea unui personaj cu adevărat carismatic, în fața căruia cei 30.000 de participanți s-au ridicat și l-au aplaudat cu nețărmurită admirație. Omul care a reușit să gestioneze momentul de criză din septembrie 2001 este incontestabil un lider.

"În opinia mea, capitalismul este cel mai bun sistem economic din istorie, pentru că el oferă cadrul de afirmare a curajului și a spiritului de conducător". - spunea el în alocuțiunea susținută în Orange County Convention Center din Orlando. Nu știu dacă această aserțiune este în totalitate adevărată, dar merită un moment de reflecție.

Cei interesați de eBusiness, în general, și de soluțiile CA, în particular, pot găsi alte repere de informare la www.ca.com, www.dna.ro (Data Network Associates, CA Business Partner în România) și soft.datacom.ro (Datacom Software, CA Certified Distributor în România).


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro