Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Timpul Liber- PC Magazine Romania, Mai 2002

"Deschide-ne poarta..."

Dan Iancu

O să-mi fac obiceiul de a comenta diferite situri globale, așa-numitele portaluri, măcar o dată pe an. Motivul e simplu. Nu cred că la acest nivel de dezvoltare a internetului în patria noastră cineva cât de cât serios, nu că alții ar fi neserioși, are cutezanța de a construi un astfel de întreprindere complexă și ambițioasă care să acopere cel puțin un domeniu de activitate. Ce ar trebui să conțină un portal pentru a avea șansa ca titulatura să nu fie vorbă-n vânt? În primul rând, o colecție de legături la cât mai multe situri din domeniul respectiv. Dacă este un portal general va trebui să dețină o sumă bună de astfel de referiri din mai multe sfere de activitate, grupate și ierarhizate cât mai sugestiv pentru a ușura căutarea. Dacă la început orice motor de căutare se dorea a fi un portal, acum nu se mai poate vorbi de o funcție unică. O altă caracteristică importantă este furnizarea de știri. Din moment ce se dorește ca intrarea în internet să fie prin situl respectiv, trebuie asigurat cetățeanul de un minimum de vești proaspete, care să-l facă să nu mai caute creanga prin tot felul de alte situri. Apoi diferite utilități de tip chat, forum, poștă electronică și alte asemenea adăugiri care să satisfacă necesitățile vizitatorului. Nu e simplu mai ales că o multitudine de astfel de fucțiuni are și un revers din punct de vedere funcționare. Nu e ușor să construiești ceva care să se încarce relativ repede și să te trimită urgent unde dorești.

Precizez de la început că nu am făcut o listă completă, nu am cum și nici nu mi se pare de o importanță capitală. Încerc doar să semnalez probleme și cerințe unor jucători majori. Cei care nu sunt pomeniți au ocazia să se considere excepționali, deși eu nu m-aș baza pe aceasta. De limba română nu vorbesc pentru că este o boală generală. Nu avem capacitatea de a dori să vorbim în propria limbă și preferăm false scuze tehnice. Mai grav e că am primit astfel de demonstrații de la programatori, de la care ai pretenția că rezolvă problemele, nu inventează unele inexistente. În consecință am scăzut din start aprecierile. O fi marfă să vorbești cu băiat de băiat, dar nu cred că o revistă scrisă-n romgleză v-ar plăcea.
Ne vom ocupa de marile portaluri românești la ora aceasta, nu pentru că nu le-ați ști, dar pentru că evoluția lor este un barometru destul de precis în ceea ce privește stadiul actual al spațiului .ro. Există și unele astfel de situri dedicate unor domenii, dar multe dintre ele sunt încă la început și cam scârțâie la capitolul conținut.
Deci să deschidem poarta...

Romania Online
O evoluție mult mai rapidă decât credeam. După problemele de încărcare de la apariție, situl a devenit rapid și echilibrat. Știrile sunt de la BBC, avem și horoscop, nu am nimic împotrivă, prognoză meteo în mai multe orașe, poate se mai adăugă pe parcurs și o hartă sau amănunte, revista presei, diferite sondaje, programul tv, programul cinematografelor și recomandări de filme etc. Situl este reușit din punctul de vedere al designului și are o sumedenie de lucruri utile. Mi-a plăcut în special faptul că este aerisit și foarte plăcut la vedere. Utilitățile sunt bine alese și pot fi un sumar de bază pentru oricine ce dorește să construiască un astfel de sit. Există unele minusuri ce pot fi îndreptate destul de ușor. În primul rând unele dintre ferestrele ce se deschid la o mărime fixă și care nu permit redimensionarea. De aici avem neplăcerea de a fi devoiți să derulăm stânga-dreapta, ceea ce nu este tocmai folositor. O altă problemă, o semnalez aici deși e general valabilă, ar fi cea a siturilor moarte sau cu erori de transmisie.

Ar fi de preferat ca referirile la ele să fie scoase după un timp. Apoi în aceeași idee poate o sortare după un criteriu ales de autorii sitului ar face bine, deoarece lipsa oricărui criteriu încurcă la căutare. Apoi dacă tot am vorbit de horoscop ar fi indicat sa nu gasesc aceeași previziune două zile la rând.

Cel mai important sector al acestui portal este cel financiar. Excelent realizat, cu știri, date de ultimă oră privind atât cursul valutar cât și piața de capital, informații utile pentru orice vizitator etc. Paginile bine grupate, păstrând stilul general al portalului, sunt bogate în informații și instrumente de lucru cum ar fi convertor valutar, curs la o anumită dată, căutare de acțiune după indice.
www.rol.ro
Apreciere:

 

Kappa
Are cea mai bogată colecție de adrese de portaluri. Din păcate aspectul grafic lasă de dorit. În momentul parcurgerii unei categorii, dacă ai și norocul ca aceasta să fie bogată, citirea devine un lucru anevoios, rândurile lungi și dese fiind cheia marilor succese... Nici despre stil nu prea putem vorbi în acest sit, senzația fiind una de lipsă de spațiu și lipsa dorinței de perfecțiune. Deși știrile la Rompress se pot citi cu diacritice, în fereastra ce își derulează conținutul acestea lipsesc, diacriticile desigur, nu știrile.

Punctul forte al sitului îl constituie prezența unui catalog al firmelor românești, la data când scriu acest articol lista cuprinzând 4332 de firme. Spre deosebire de pagina principală a portalului, aici formele devin mai clare, aspectul mai îngrijit și, ce e mai important, informația concisă și la obiect. Impresionantă este și modalitatea în care a fost construită căutarea după diferite criterii (localitate, denumire, clasă, activitate CAEN etc.). Există chiar și o hartă interactivă unde poți accesa firmele dintr-un anumit județ. Mai mult decât atât aceste pagini sunt la dispoziția firmelor ce doresc să aibă prezente datele de contact pe internet. pe aceeași linie este și secțiune de pagini personale. Aici se poate să construiești un sit personal simplu și elegant. Există și diferite moduri de a căuta, inclusiv prin țara de locație sau după interesele afișate. Se mai poate rafina desigur această căutare, dar administratorii au destul de mult de furcă la ștergerea siturilor nepersonalizate.

Sunt mai multe utilități existente pe situl acesta. Dintre ele am remarcat dicționarul explicativ al limbii engleze. Excelent din punct de vedere al timpului de acces și al complexității răspunsului. Tot la paginile găzduite de kappa se află și diferite publicații. Din păcate, neprevenit fiind, scrie doar Mozaicul presei, nu am găsit decât trei ziare, din care unul e oricum mai jos. Mă refer la Ziarul personal. La fel și la starea vremii unde doar vreo cinci orașe beneficiază de prognoza meteo.
www.kappa.ro
Apreciere:

 

Alabala
...portocala spune vorba descântecului de v-ați ascunselea. Nu știu de ce, dar nu-mi place să văd rafturi goale. Pesemne am rămas de pe vremea anterioară cu o anumită fobie la lipsuri. Aici categorii sunt, slavă Domnului, dar mă întreb dacă nu ar fi fost normal ca să existe ceva expus să facă poftă și la alții să se înscrie. Din moment ce există opțiunea de a crea o categorie nu văd de ce se umple pagina cu subcategorii inutile. Nu am făcut o numărătoare a celor înscriși, dar nu cred că paginile goale aduc clienți. tot aici mai e ceva. Practica, de la Yahoo citire, ne învață că subcategoriile din meniul principal pot fi apelate direct.

Cinstit să fiu așa mi s-ar părea normal. În plus aici există informația cam câte situri sau firme sunt în așteptarea includerii oficiale în baza de date. Interesant mi-am spus și m-am uitat la subcategorie. Din păcate am prostul obicei de a-l pune pe Pristanda să-și numere steagurile. restul sper că-l bănuiți. Două la școala de fete...

Mi-au plăcut în schimb jocurile interactive. Fiind un pasionat al sokobanului mi-a făcut plăcere să îl găsesc din nou, excelent realizat și foarte rapid. la fel sau aproape la fel de bine realizat este și capitolul gastronomic. Spun la fel de bine pentru că există totuși niște minusuri. De exemplu la inscriere modul de preparare nu implică numărul de porții, dar la afișare cam asta e. Și iar am dat de minusul semnalat mai sus. Cauți restaurante și găsești ioc... Intenția nu face casă bună cu realizarea. Aștept un anunț când se mai umple... O bilă albă pentru personalizarea sitului. Aici puteți vizita o fotogalerie sau să participați la lucrările unui cenaclu literar. La acesta din urmă lipsa diacriticelor joacă unele feste autorilor sitului. A se vedea "Concepte matematice și filosofice în poezia lui Nichita Stănescu". M-ar fi interesat dar din păcate... Nu știu ce gândește autorul despre asta.
www.alabala.ro
Apreciere:

 

Portal
Bun nume. Și folositor. Îmi aduce aminte de Marchez. Am mai scris despre acest sit. Pe scurt și-a găsit un stil pe care îl cultivă și bine face. În cei câțiva ani de când îl cunosc a evoluat, chiar dacă uneori sinuos. Pesemne preferă ocolișurile. Eu liniile directe. Dar să lăsăm divagațiile. Interfața grafică elegantă a fost concepută pentru o parcurgere rapidă și interesantă. Neajunsurile încep de la numere. Nu le-am înțeles așa cum nu le-am înțeles mai sus. Ce rost are să scrii patru și să fie șapte în realitate? Mult mai interesantă mi s-a părut sortarea siturilor înscrise după numărul de accese ce păleacă de aici. Dar dacă într-un loc greșești de ce nu ai face-o și aici. E de preferat ca vizitatorul să nu fie aiurit pentru că nu va mai crede nimic.

Pe lângă eleganța designului, pe care am amintit-o, de altfel cu toate minisiturile derivate au o anumită prestanță și finețe grafică, o altă caracteristică importantă o constituie informațiile utilitare de tot felul, de la prefixele telefonice până la adrese de bănci nefalimentate încă. E un punct bun pentru un portal unde tipul acesta de informație trebuie să fie la îndemână. Subsiturile de care vorbeam sunt din ce în ce mai diverse. Culinarul și-a îmbunătațit forma de la ultimul meu articol, Med-info este relativ nou, foarte util, mai ales că am găsit un dicționar, incomplet deocamdată, dar destul de bogat. Am mai văzut Mașini, Kiosk, Analyzer, Recomandă. Informații foarte utile și o bună așezare în pagină. Anumite lucruri îngreuneașă afișarea, cum ar fi de exemplu listele enorme. poate ar fi fost o idee mai buna ca să se înceapă cu mai puțin lăsând clientul să mărească numărul de situri afișate.
www.portal.ro
Apreciere:

 

Bumerang
Am și eu o întrebare. Cine s-a gândit că un articol, o știre, un text în general trebuie să fie centrate? Mi-a plăcut ideea cu minisitul pentru Oscar, mai complet decât la alții, dar centrarea textului este o catastrofă grafică după părerea mea. Deși există o listă suficient de mare de adrese ale ziarelor și revistelor, autorii paginilor au vrut să fie excentrici și au folosit atributul center la greu. Toate lucrurile erau astfel aliniate și după ceva vreme am renunțat să mai citesc ceva. De altfel nici nu a putut să fie vorba de noutăți majore sau de utilități particulare, care să transforme situl în ceva necesar sau să fie căutat doar pentru acele calități particulare, sau cel puțin eu nu am găsit. În afară de revista proprie, la care nici acum nu m-am lămurit dacă trebuie să o ceri număr de număr sau nu, cu toată părerea de rău nu prea am ce semnala.
www.bumerang.ro
Apreciere:

 

Alte concluzii
Există foarte multe situri care la ora actuală de numesc portal. De obicei sunt doar un soi de motoare de căutare cu ceva utilități. Mai mult sau mai puțin veți regăsi la ele o parte din observațiile făcute mai sus. În tabelul alăturat vă ofer o listă pe care puteți să o parcurgeți și să vă alegeți ce doriți. Siturile de mai sus nu sunt cele mai minunate sau favoritele mele. Am ales doar câteva nume pentru a vedea cam ce se poate. Nu-i vorbă că vor evolua sau vor deceda ca orice ființă vie. Depinde de public în special. Evident că nu există o rețetă bătută-n cuie și ce am spus mai sus sunt doar părerile mele. Personal văd internetul ca paleta unui pictor unde sunt puse culorile cu care lucrează de obicei. Un portal trebuie să dea vizitatorului posibilitatea de a-și alege paleta cât mai variat sau de fapt cât mai personal. În momentul când o astfel de opțiune va fi îndeplinită cu succes, combinând puterea de căutare, interfața grafică, personalizarea, domeniul de știri preferat, atunci se cheamă că un portal și-a atins scopul de a deveni cu adevărat poarta de intrare în internet.

În tabelul alăturat veți găsi și alte situri mai mult sau mai puțin reușite. le veți putea judeca mai bine poate decât mine, dar nu uitați că un portal nu e patul lui Procust.

http://expresiv.rohost.com
http://romania.thebans.com
http://romaniabynet.com
http://search.mic.ro
http://webindex.edison.ro
http://www.acasa.ro
http://www.afla.ro
http://www.archiweb.ro
http://www.axanet.ro
http://www.beautifulromania.com
http://www.betesda.com
http://www.cauta.home.ro
http://www.click.ro
http://www.clopotel.ro/

http://www.ebony.ro
http://www.fast.ro
http://www.gaseste.com
http://www.goldentop100.ro
http://www.index.ro
http://www.index2000.ro
http://www.iromania.com
http://www.la-start.ro
http://www.onlinemedia.ro
http://www.onlinero.com
http://www.plus.ro
http://www.repertoar.ro
http://www.resurse.com
http://www.ro.org

http://www.rofind.com
http://www.romaniacom.home.ro
http://www.rospotline.com
http://www.run.ro
http://www.start.ro
http://www.startpage.ro
http://www.stop.ro
http://www.top100.ro
http://www.unet.ro
http://www.verde.ro
http://www.vreau.com
http://www.zuky.ro
http://zbaghi.hypermart.net
................................etc.

Redacția PC Magazine România nu este răspunzătoare de funcționarea acestor adrese și nici de conținutul acestora. Această listă nu este un ghid și nici nu avem pretenția de a vă furnizat toate adresele de situri ce se doresc a fi portaluri.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro