Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Soluții - PC Magazine Romania, Mai  2002

La început a fost hardware-ul ...

Răzvan Sandu

Motto:
"- Pisică dragă, mi-ai putea spune încotro ar trebui s-o iau ca să plec de aici ? zise Alice.
- Ehh, asta depinde foarte mult de locul unde vrei să ajungi, spuse Pisica.
- Păi, nu prea îmi pasă unde ajung, zise Alice.
- Atunci n-are nici o importanță în ce direcție o iei, răspunse Pisica"
Lewis Caroll - din discuția Alicei cu Pisica de Cheeshire


Cele mai multe întrebări pe care le primesc zilnic pe teme de Linux vin din partea celor care au auzit de acest sistem de operare și doresc să-l încerce pentru prima dată. Unii sunt pasionații care testează, din principiu, tot ceea ce apare nou și le este, totodată, accesibil. Alții sunt utilizatori medii, pe care veșnica "plimbare" între o scrisorică redactată în Word, un stat de plată în Excel și o pagină Web cu (prea) multe reclame pare că a cam început să-i plictisească. Și doresc ceva nou, cu adevărat mai bun. Pentru toți aceștia, voi încerca să fiu de folos în cele ce urmează.

Înainte de a discuta despre detaliile instalării unui sistem de operare, se cuvine să ne ocupăm, mai întâi, de hardware-ul pe care acesta va rula. În ciuda părerii generale, majoritatea distribuțiilor noi de Linux nu sunt cu nimic mai greu de instalat decât Windows 95. Datorită faptului că Linux a evoluat foarte mult într-un timp extrem de scurt, utilizatorii își mai amintesc încă experiențe neplăcute pe care le-au trăit cu versiuni care sunt azi istorie. De asemenea, nu trebuie subestimată contra-reclama făcută de firmele care vând produse concurente și își văd interesele amenințate de free-software.

Linux cere însă utilizatorului o mult mai aprofundată cunoaștere asupra hardware-ului pe care-l are la dispoziție. Filozofia este aceea de a oferi o maximă flexibilitate în configurare, dar plecând de la ideea că utilizatorul "știe ce face". Pe piața românească, obținerea informațiilor mai detaliate despre hardware cere însă puțină atenție. Pe de o parte, componentele vândute sunt, în general, din categoria celor ieftine, care dispun de o documentație superficial alcătuită - sau nu dispun deloc de documentație. Pe de altă parte, gradul de cultură (și de interes) non-Windows al vânzătorilor și al utilizatorului mediu este destul de scăzut (v. și articolul "Clientul nostru ... stăpânul lui", apărut în numărul 3/2002). La toate acestea se adaugă costurile relativ mari și performanțele modeste ale legăturilor internet, care fac documentația și driverele mai puțin accesibile utilizatorului casnic.

Nu în ultimul rând, lumea TI se arată, în ultima vreme, destul de neclară din punctul de vedere al clientului final. Tehnologiile și standardele apar și dispar cu o viteză amețitoare, mult prea mare pentru un utilizator casnic. Procesoarele își schimbă generația, poți afla că plăcile de bază nu mai integrează porturile sau sloturile la care conectai vechile echipamente... Dacă doriți să cumpărați un computer nou sau să faceți upgrade celui vechi, veți vrea cu siguranță să aveți o idee încotro se îndreaptă lucrurile, pentru a ști ce să achiziționați. O alegere greșită nu numai că nu vă va ajuta să vă protejați investiția dar, într-un interval de 2-3 ani, se poate dovedi o eroare extrem de scumpă. De câte ori ați constatat, încercând să upgradati un calculator, că din vechiul sistem rămân numai carcasa și tastatura - asta fiindcă la achiziția inițială ați ales componente "neinspirate" ?

Să facem planul
Deci, cu ce ar trebui să începem? Ca de obicei, cu autocunoașterea. Oricât ar părea de școlăresc, vă îndemn să realizați, mai întâi, un inventar detaliat al hardware-ului existent în propriul calculator - în cazul în care nu ați întocmit deja unul. Acest inventar vă va fi oricum util, indiferent de sistemul de operare folosit.
Simplu spus, adunați în jurul dvs. toată documentația componentelor (manuale, CD-uri, etc.), deschideți - dacă se poate - carcasa computerului și încercați să centralizați, pe o foaie de hârtie, datele din următorul tabel.

Desigur, aceste informații au titlu de exemplu - unele nu sunt necesare în cursul instalării Linux-ului, iar altele ar putea fi cu ușurință adăugate. Un inventar cât mai detaliat merită însă oricum realizat, fiindcă existența lui vă va scuti de multe probleme ulterioare - vă va da un control mai complet asupra calculatorului, va facilita un upgrade și vă va ajuta să remarcați eventuale incompatibilitați între elemente.

Este bine să aveți la îndemână acest inventar, întocmit cu acuratețe, în momentul instalării Linux-ului - nu există nici o modalitate să aflați, în mijlocul procesului, parametri indispensabili ca frecvențele de sincronizare ale monitorului, tipul cipsetului plăcii de rețea sau numărul de cilindri ai discului hard.

Codul numeric personal, vă rog!
Gurile rele spun că nucleul de Linux (kernel-ul) ar fi cel mai bun "detector" de hardware care există la ora actuală pe piață. Totuși, nu vă bazați numai pe asta !
Dacă documentația componentelor lipsește sau este incompletă, puteți colecta datele cerute mai sus dintr-o multitudine de surse. Cele mai la îndemână sunt Control Panel-ul Windows-ului (dacă acest sistem de operare este deja instalat), informațiile afișate pe ecran la pornire și, bineînțeles, simpla inspecție vizuală a plăcilor.

În situații speciale este nevoie de o identificare foarte exactă a hardware-ului. Această cerință apare mai ales în cazul componentelor ieftine sau bulk - la care numele producătorului nu este inscripționat nicăieri - dar și al unor plăci ieșite din comun, al anumitor modemuri etc. Dacă întâlniți o asemenea placă, soluția recomandată este consultarea sitului web al producătorului, pentru a obține - de obicei - un manual în format .pdf și driverele corecte, actualizate.

Din păcate, din cauza anonimatului, nici acest lucru nu este, întotdeauna, ușor de realizat. Vă amintiți însă că anumite piese de hardware - teoretic, toate - sunt identificate cu ajutorul numărului unic asignat de Federal Communications Commision - așa-numitul FCC-ID. Acest identificator este inscripționat în clar pe plăci și vă poate fi util la obținerea rapidă a unor informații complete. Reținând FCC-ID-ul componentei cercetate și vizitând pagina www.windrivers.com/ company.htm puteți scurta mult drumul către aflarea țintei finale.

Alte dispozitive au chiar un număr de identificare "înglobat" în structura lor fizică. De exemplu, în cazul unui adaptor Ethernet, adresa sa hardware (MAC - Media Access Control, de nivel 2 OSI) este unică, iar prima jumătate a acestei adrese (primii 24 de biți) reprezintă un cod ce definește producătorul plăcii.

Am plecat să colindăm ...
Dacă vă găsiți în situația favorabilă de a instala Linux pe un calculator pe care îl alcătuiți chiar în acest moment, merită să vă informați asupra hardware-ului compatibil înainte de a face achiziția. Unul dintre lucrurile care se reproșează în mod constant Linux-ului este lipsa de suport pentru componenta X sau Y. În fapt, utilizatorii uită că, în 90% din cazuri, driverele diverselor echipamente sunt scrise de programatori independenți și făcute publice pentru comunitatea free-software, pe baza licenței GPL. Aceasta înseamnă că driverele amintite nu pot apărea simultan cu cele Windows, care sunt puse la dispoziție chiar de producătorul echipamentului, în momentul lansării pe piață. Din fericire, în ultima vreme, tot mai mulți producători de hardware realizează importanța sistemelor de operare alternative și oferă "in the box" ambele seturi de drivere.

În cazuri nedorite, fabricantul nu numai că nu furnizează drivere Linux/Unix pentru hardware-ul său, dar nici nu face publice informații tehnice minime despre respectivul echipament - informații care ar permite comunitații open-source să scrie driverele necesare... În fața unui asemenea zid al tăcerii, lupta devine aproape imposibilă, deși unele echipe de programatori de pe internet au reușit să realizeze adevărate miracole în "ghicirea" funcționării acestor dispozitive proprietare. Explicații mai detaliate vă stau la dispoziție la www.gphoto.org/.

Un alt criteriu este și gradul de răspândire al componentei hardware discutate. Linux fiind un sistem de operare "scris de utilizatori, pentru utilizatori", puteți fi sigur că, dacă aveți o piesă hardware ce este folosită și de mulți alții, mai devreme sau mai târziu va apărea un driver pentru ea. În cazul utilizatorului mediu, care folosește o distribuție Linux consacrată, aceasta înseamnă numai că trebuie să aibă puțină răbdare -componenta în care nu este suportată în actuala versiune a distribuției, aproape sigur va apărea peste câteva luni, în următoarea. Spre exemplu, distribuția Red Hat Linux 7.2 nu suportă placa de sunet Creative Audigy, "moștenitoarea" seriei Live!, dar driverele pentru această placă vor apărea fără îndoială la release-ul următor.

În cazul în care nu doriți să vă asumați nici un risc la cumpărarea hardware-ului, singurele soluții sunt să alegeți plăci care beneficiază de suport Linux direct din partea producătorului sau să consultați listele de compatibilitate hardware (HCL - Hardware Compatibility List) ale principalelor distribuții. Iata câteva adrese web unde puteți găsi, cu ajutorul unui motor de căutare, informații despre hardware-ul dorit:

Printre modemurile astea n-aveți, cumva, vreun modem?
Un caz aparte pe piața de hardware îl reprezintă acele componente destinate exclusiv unui anumit sistem de operare. Cazul cel mai întâlnit este acela al "winmodem-urilor" și al "winprintere-lor" - echipamente cărora le lipsește, pur și simplu, un anumit circuit electronic. Funcția circuitului lipsă este emulată prin software - software de Windows, desigur. Ținta finală a acestei mici "găselnițe" fiind cucerirea pieței prin scăderea prețului de vânzare.

Dacă nu vă enervează să aveți în calculator hardware ce nu funcționează decât sub un anumit sistem de operare - "imprimantă de Windows" ar suna cam ca "medic de picior stâng" - vă puteți încerca norocul în magazinele românești. În special în ceea ce privește modemurile interne, acestea excelează în a oferi echipamente "Windows-only". Mai puțin fair-play pentru utilizatorul neavizat este faptul că respectiva "însușire" a dispozitivului nu este întotdeauna anunțată explicit pe cutie. Și nici măcar scoasă în evidență de către vânzător. De multe ori, detalii de genul "Acest modem este un winmodem?" sau "Ce clasă fax este suportată?" nu pot fi aflate decât prin testarea efectivă a echipamentului în cauză. Problema devine de-a dreptul dificilă în cazul în care aveți parte de un vânzător mai puțin... cooperant, fiindcă un dispozitiv ales greșit se poate dovedi pur și simplu inutilizabil sub Linux.

Pentru aceia dintre dvs. care plănuiesc să utilizeze mașina Linux pentru a trimite și primi faxuri, sunt dator să adaug că programul mgetty, unul dintre cele mai răspândite software-uri pentru această sarcină, nu acceptă decât modemuri care oferă cel puțin clasa de faxing 2. Detalii relevante despre multe modele de modemuri puteți găsi pe pagina web a lui Gert Doering, autorul programului, care se găsește la alpha.greenie.net.

Pentru a veni în întâmpinarea criticilor malițioase ale "concurenței", creatorii sitului www.linmodems.org/ au dorit să demonstreze că modemurile "Windows-only" pot deveni, la o adică, "Linmodemuri". Pentru acele modele de winmodemuri pentru care producătorii oferă suficiente date tehnice, programatorii open-source au creat software-ul necesar funcționării sub Linux. Totuși, dacă sunteți în situația de a cumpăra un modem nou sau dacă aveți nevoie de o soluție de comunicare 100% stabilă, nu vă pot recomanda decât un modem "clasic", full-hardware - de preferat un model extern. Motivele ar fi mai multe. Winmodem-urile încarcă suplimentar procesorul sistemului, iar legăturile realizate cu ajutorul lor au reputația de a nu fi foarte fiabile. În fine, dacă aveți vreo problemă cu un winmodem "transformat" pentru funcționare în Linux și căutați soluția pe vreo listă de discuții, este foarte probabil să primiți un răspuns de genul "go buy a modem, please" - mulți utilizatori avansați refuză să se ocupe de astfel de componente, pe care le consideră "crippled hardware", "hardware handicapat". Dacă cele expuse mai sus nu sunt suficient de convingătoare, puteți găsi toate detaliile la www.idir.net/~gromitkc/winmodem.html.
"This program has performed an illegal operation ..."

Aaa, nu, nu, nu vă speriați, glumeam! Uff!

Culoarea monitorului meu bate puțin în albastru, dar asta-i doar din cauza reglajului plăcii video... Și, fiindcă tot veni vorba despre placa video, vă voi atrage atenția asupra unuia dintre puținele puncte în care mai puteți întâmpina probleme la instalarea unei distribuții de Linux moderne.

În cursul instalării Linux-ului, programul de instalare vă va solicita să faceți câteva alegeri:

  • Instalarea va decurge în mod grafic (implicit) sau în mod text?
  • Doriți să configurați interfața grafică Linux în timpul instalării sistemului de operare sau amânați această fază pentru mai târziu?
  • După rebootare, Linux va prezenta, în mod implicit, interfața grafică (dacă ați configurat una) sau ecrane în mod text?

Vă recomand soluția mai "conservatoare" a instalării în mod text, cu amânarea configurării interfeței și cu rebootare în același mod text. Această alegere vă scutește de problemele ce pot apărea în cazul în care dispuneți de un sistem video mai neobișnuit, mai vechi sau căruia nu îi cunoașteți exact caracteristicile.

Instalarea Linux se va desfășura normal, rămânând ca detaliile funcționării interfeței grafice (opționale) să fie stabilite după ce sistemul este instalat și funcționează.
Procedând astfel, nu vă asumați nici un risc - chiar dacă unii dintre dvs. ridică din sprâncene când aud despre lipsa interfeței grafice și a clicurilor de mouse... În fapt, instalarea se desfășoară tot printr-un sistem de meniuri, dar acestea sunt reprezentate pe ecrane alfanumerice, ca în cazul vechilor programe DOS. Pentru aceia dintre dvs. care își mai amintesc Windows-ul 3.1, situația este similară (păstrând proporțiile): se bootează mai întâi în mod text-only, urmând ca apoi, dacă se dorește, să se încarce interfața grafică printr-o singură comandă, dată explicit (aceasta comanda este "startx"). Se obține astfel maximum de flexibilitate în configurarea și utilizarea sistemului de operare, fiindcă, în funcție de operația ce trebuie executată, puteți alege modul cel mai potrivit.

Presupunând că ați obținut un sistem Linux perfect funcțional, care bootează în mod text - despre aceasta, în numerele viitoare - veți dori să îi adăugați și o interfață grafică. Acest lucru se face, de obicei, cu ajutorul programelor Xconfigurator și xvidtune. Nu vă gândiți însă să lansați aceste programe fără să aveți, în prealabil, informații de detaliu despre hardware-ul grafic. În special, sunt importante tipul cipsetului plăcii video, frecvențele de sincronizare orizontală și verticală ale monitorului, cantitatea de memorie video instalată, rezoluția maximă și adâncimea de culoare dorită.

FOARTE IMPORTANT ! Nu specificați niciodată, pentru monitorul dvs., frecvențe de sincronizare mai mari decât cele indicate de producător în documentație. Această greșeală poate duce la deteriorarea permanentă a monitorului sau a plăcii video, mai ales în cazul echipamentelor mai vechi, care nu sunt protejate! Dacă nu sunteți sigur asupra acestor caracteristici sau nu aveți la îndemână manualul monitorului, preferați alegerea unor parametri inferiori celor estimați, pentru siguranță.
Orientativ, o placă video rezonabil de nouă va putea realiza o rezoluție de cel puțin 1024x760 puncte, cu o frecvență de refresh de minim 60 Hz și la o adâncime a culorii de 16 biți. Monitoarele "obișnuite", de birou, sunt de tip SuperVGA, au o diagonală de 14" sau superioară, cu o rezoluție de 1024x768 puncte (NI - "non-interlaced", adică având linii neîntrețesute) și suportă frecvențe de sincronizare orizontale de 30-54 kHz și verticale de 50-100 Hz.

Desigur că o placă video "de vârf" vă va oferi o calitate a imaginii de invidiat, cu condiția să nu fie un model atât de recent încât driverele pentru Linux să nu existe încă. Utilizatorii Linux acordă respectul lor celor care fabrică echipamente "de top", le utilizează și le cunosc produsele, iar marii producători încearcă să răspundă acestor solicitări oferind și drivere Linux bine puse la punct, înzestrate cu toate facilitățile. Un exemplu elocvent este "regina" Matrox Millenium 450 DualHead, ca și plăcile GeForce de la Nvidia. Altele, cum ar fi plăcile ATI, foarte răspândite la noi, funcționează fără probleme, deși driverele sunt dezvoltate de colective de programatori independenți.

Dar nici dacă aveți o mai veche placă video PCI - cum ar fi varietatea de plăci cu cipset din familia S3 DX/GX, made in China sau Taiwan - nu trebuie să disperați. Și aceste plăci vor funcționa "out-of-the-box". Pe sistemele pe care am lucrat, unele mici probleme au fost generate de "antice" plăci video VGA ISA, dar și acelea au putut fi configurate, până la urmă. O atenție mai deosebită merită să acordați circuitului video inclus pe unele plăci de bază mai noi - încercați să obțineti informații asupra suportului Linux de care se bucură cipseturile înainte de a achiziționa placa.

Decoruri exotice
În cazul echipamentelor mai puțin comune, este indicat să petreceți puțin timp studiind documentația înainte de a face o achiziție. Spre exemplu, nu veți dori să cumpărați o nouă cameră de fotografiat digitală - al cărui preț poate depăși 1.000$ - și să constatați că nu puteți "descărca" imaginile fotografiate în computer (sub Linux). Situl programului gPhoto (www.gphoto.org/), o aplicație ce vă permite să exploatați noua dvs. cameră, conține și lista completă a modelelor curent suportate. Vă faceți singur un serviciu consultând această listă înainte de a lua decizia ce cameră foto să cumpărați.

Pentru cei ce au nevoie de un scanner pe port paralel, soluția frecvent folosită se numește SANE - Scanner Access Now Easy (panda.mostang.com/sane/). În ceea ce privește suportul pentru aparate USB, dispozitivul mixt HP PSC 750 (imprimantă color + copiator + scanner) a funcționat bine cu ajutorul driverului Linux obținut de pe situl HP. Dacă veți utiliza viitorul computer pentru sarcini "misson-critical", prezența unui adaptor SCSI și a echipamentelor aferente este o necesitate. Mai departe, imaginația producătorilor de hardware și a utilizatorilor nu are limite - mouse-uri cu rotiță, joystick-uri de toate formele, tablete grafice ... Cu un efort minim, sunt sigur că veți putea selecta echipamente compatibile cu sistemul de operare Linux care să satisfacă toate nevoile dvs. Iar dacă nu, poate că dorința de a face să funcționeze hardware-ul pentru care nu dispuneți de un driver va fi atât de mare, încât vă va îndemna să îl scrieți personal și să îl oferiți comunitații open-source. În definitiv, Linux nu este decât "agregarea" acestor voințe și pasiuni individuale, nu?

În loc de concluzie
Se spune că Linux este "friendly", numai că își alege cu grijă prietenii. Lumea Unix și cultura pe care aceasta o generează se bazează pe dorința de autoeducare și de autoinstruire firească a utilizatorilor. Dacă la următorul sistem achiziționat veți privi de aproape, fără grabă, problema alegerii și documentării hardware-ului, cerând vânzătorilor să-și facă datoria de a vă pune la dispoziție informații detaliate, precum și setul complet de CD-uri și manuale, atunci aceste rânduri își vor fi atins scopul. Și sunteți gata să mă însoțiți mai departe - la prima instalare de Linux.

Vă îndemn, deci, să depășiti stânjeneala cu care oricine abordează o noua zonă. Și, înainte de toate, să alocați un minim de timp studiului, lecturii documentației - înainte de a cumpăra. După ce veți "filtra" reclamele la modă, pseudo-facilitățile de care nu aveți, de fapt, nevoie, după ce veți începe să aprofundați puțin esența tehnologiilor pe care toți le tratăm, de multe ori, la repezeală - veți putea, zic, să construiți o soluție matură, stabilă. Acesta este primul pas în Unix.

Nu voi încheia acest articol închinat circuitelor și electronicii fără a mulțumi domnului Sorin Aliman de la firma Python Systems, furnizorul meu de hardware, fără ajutorul căruia nu aș fi avut posibilitatea să testez comportarea Linux-ului pe configurații foarte variate. Dumnealui m-a sprijinit în mod deosebit în obținerea acelor date tehnice despre compatibilitatea componentelor cu Linux - atât de rare pe piața TI din România - a driverelor și a documentației.

Figura 1.
Pe plăcile de bază noi, porturile USB tind să le înlocuiască pe celelalte.

Figura 2. Pe această veche placă ISA pot fi observate mai multe elemente de identificare, care vă pot ajuta: țara de origine, modelul, tipul cipsetului video, identificatorul FCC-ID și numărul de serie.


Figura 3. La un preț sub 100$, familia de modemuri full-hardware U.S. Robotics 56k funcționează impecabil și sub Linux (date și fax), dispunând de cele mai multe dintre funcțiile "fratelui mai mare" Courier V.Everything. Aceste modemuri sunt asamblate și în România.

Figura4. Aici puteți alege între instalarea grafică și cea în mod text

Figura 5. De ce v-ați teme de o instalare care are loc într-un mediu foarte asemănător cu cel DOS ?


Figura 6
. Imprimanta HP LaserJet 1100A este un bun exemplu de echipament destinat unui birou mic, care nu vă va crea probleme. În plus, Hewlett-Packard acordă atenție mișcării Linux, oferind suport pentru hardware-ul vândut.


Figura 7
. Modelul avansat de aparat de fotografiat digital Nikon Coolpix 995, cu conectare USB, nu poate fi utilizat direct în distribuția Red Hat Linux 7.2, fiindcă aceasta include încă versiunea 0.43 a programului gPhoto. Pentru a-l face să funcționeze, trebuie să descărcați de pe internet și să instalați cel puțin gPhoto 2.0

Figura 8. Unitatea magneto-optică SCSI Iomega MO1.3 poate fi o alegere bună dacă doriți să arhivați periodic datele contabile existente pe sistemul Linux pe care tocmai l-ați adăugat la rețeaua unei firme mici. Arhivarea se poate executa la fiecare 24 de ore, peste noapte, fiindcă Linux poate fi "învățat" să se descurce fără prezența dvs.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro