Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Legislație - PC Magazine Romania, Mai 2002

Poșta legislativă


Lucian Bondoc - Miculiți și Asociații, LinkLaters

"Am o idee de portal pe o anumită structură, eventual în combinație cu un e-magazin însă, din păcate, nu am banii necesari pentru a demara acțiunea. Am găsit un "sponsor" cu care urmează să mă întâlnesc în câteva săptămâni, însă nu știu dacă nu ar trebui să-mi "înregistrez" ideea, brandul. Poate el mă refuză și o aplică ca și cum ar fi ideea lui. Deci, dacă da, unde pot să-mi oficializez (invenția) ideea".

Scrisoarea dvs. oferă foarte puține informații cu privire la natura obiectului a cărei protejare o doriți. În consecință, vom încerca să analizăm pe scurt posibilele variante de răspuns în acest sens.

Ca punct de plecare, trebuie reținut că dumneavoastră aveți în momentul de față un know-how, adică o creație protejată în fapt prin secret. Pentru a asigura păstrarea acestui secret, aveți posibilitatea ca, în momentul în care începeți negocierile cu "sponsorul", să solicitați semnarea unui contract de asigurare a confidențialității conținutului negocierilor (în scopul evitării problemelor referitoare la comensurarea pagubelor, se poate prevede o clauză penală în contractul respectiv).
În ceea ce privește răspunsul la problema asigurării protecției juridice printr-un drept exclusiv, acesta diferă în funcție de ce reprezintă o "idee de portal pe o anumită structură" : (i) un software; (ii) o invenție; (iii) o invenție și un software; (iv) altceva.

(i) Dacă este vorba despre un soft, atunci aveți deschisă doar calea dreptului de autor (Legea nr. 8/1996). Așadar, vă veți putea "proteja" numai prin publicarea operei dumneavoastră. Puteți explora de asemenea posibilitățile deschise de către art. 3 din O.G. nr. 124/2000 pentru completarea cadrului juridic privind dreptul de autor și drepturile conexe, prin adoptarea de măsuri pentru combaterea pirateriei în domeniile audio și video, precum și a programelor pentru calculator (înregistrarea ca autor la ORDA prin intermediul unui agent economic).

(ii) Dacă este vorba despre o invenție (din descrierea furnizată este dificil de spus), vă puteți proteja prin constituirea unui depozit reglementar la OSIM în vederea obținerii brevetului de invenție care o să vă acorde prioritate, precum și dreptul provizoriu de exploatare exclusivă din clipa înregistrării documentelor.

(iii) Există și posibilitatea să fie vorba atât de un soft, cât și de o invenție. Art. 13 din Legea nr. 64/1991 exclude de la brevetare, printre altele, "programele de calculator în sine". Per a contrario, acele programe care nu sunt "în sine" pot fi brevetate. În doctrină s-a dat ca exemplu un echipament care, pentru funcționare, încorporează obligatoriu și un soft anume creat în acest scop. În acest caz, dumneavoastră ați putea folosi cumulativ posibilitățile prezentate mai sus (la (i) și (ii)).

(iv) Dacă este vorba despre o "idee" sau, eventual, "soluție cu caracter economic sau de organizare", în sensul art. 13 din Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenție, text care însă exclude ideile și asemenea soluții de la brevetare. Legea nr. 8/1996 conține o prevedere similară, excluzând "ideile" de la protecția prin dreptul de autor. În acest caz, ar rămâne de explorat calea protecției prin reglementările referitoare la protecția concurenței comerciale, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile necesare (în primul rând, existența raporturilor comerciale).

Întrebarea dumneavoastră ridică de asemenea probleme legate de protecția semnelor distinctive, și anume înregistrarea portalului respectiv ca "domain name".

În aces sens, în primul rând precizăm că, în prezent, înregistrarea unui portal ca "domain name" nu este reglementată ca atare din punct de vedere juridic, aplicându-se regulile (mai multe detalii la www.mcti.ro) stabilite de unele asociații profesionale din domeniul INTERNET-ului, mai precis de către ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Un "domain name" poate fi înregistrat și ca marcă la OSIM. Având în vedere că, atât înregistrarea ca domain name, cât și înregistrarea ca marcă, implică plata unor taxe, recomandăm întreprinderea acestor demersuri numai dacă, în raport cu "ideea" concretă pe care o aveți, asemenea înregistrări ar fi absolut necesare, ținând seama de faptul că înregistrările menționate nu vă protejează conținutul ideii, ci numai "semnul distinctiv" al ideii. Dacă "ideea" dvs. este un anumit cuvânt sau o anumită reprezentare grafică etc. care ar urma să fie utilizate în acel portal combinat cu un e-magazin, atunci este bine să se procedeze și la cele două înregistrări menționate.

 

Începând din acest număr, cititorii revistei PC Magazine pot intra în contact cu specialiștii firmei de avocatură Miculiți și Asociații, Linklaters. Întrebările dvs. pe teme legislative sunt așteptate în continuare pe adresa [email protected].

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro