Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Legislație - PC Magazine Romania, Mai 2002

Interconectarea la rețelele de comunicații electronice

Alexandra Bocan - Miculiți șI Asociații, Linklaters

La începutul lunii februarie a intrat în vigoare Ordonanța Guvernului nr. 34/2002 privind accesul la rețelele de telecomunicații electronice și la infrastructura asociată, precum și interconectarea acestora. Această reglementare pregătește terenul pentru cel mai așteptat eveniment al anului viitor: liberalizarea pieței de telecomunicații.

Unul din subiectele reglementate de noua ordonanță este interconectarea rețelelor de comunicații electronice.

Ce interconectăm?
Pentru a putea defini interconectarea, este necesar în primul rând să înțelegem ce se interconectează, mai precis să descifrăm sensul noțiunii de rețele de comunicații electronice. Acest termen include orice resurse care permit transportul semnalelor prin fir, radio, fibră optică sau orice alte mijloace electromagnetice. Intră aici rețelele de comunicații prin satelit, cele utilizate pentru transmiterea comunicației audiovizuale, rețelele de cablu TV, dar și rețelele fixe, cu comutare de circuite sau de pachete, inclusiv internet. O rețea de comunicații este considerată publică atunci când este utilizată, în întregime sau în principal, pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice destinate publicului.

Doi utilizatori ai aceleiași rețele de comunicații publice pot comunica între ei folosind doar respectiva rețea. Lucrurile sunt însă diferite atunci când se dorește conectarea unor utilizatori ce folosesc rețele diferite de comunicații - de exemplu, în cazul serviciilor de telefonie, atunci când un abonat Romtelecom dorește să apeleze un abonat Mobifon. Pentru realizarea unei astfel de transmisii este necesar să "lucreze în echipă" ambele rețele de comunicații, pentru ca semnalul să poată ajunge de la un utilizator la altul. Aici intervine subiectul articolului nostru de astăzi - interconectarea.
Pe scurt, interconectarea este o legătură între două rețele de comunicații, care permite utilizatorilor unei rețele să comunice cu utilizatorii altei rețele sau să aibă acces la serviciile oferite de altă rețea.

Cum realizăm interconectarea?
Din punct de vedere tehnic, interconectarea se poate realiza într-o multitudine de modalități și poate presupune legături între două sau mai multe rețele.

Esențial este însă faptul că interconectarea se realizează pe baza unui contract între titularii rețelelor implicate. Este necesar ca aceștia să ajungă la un acord privind nu doar aspectele tehnice ale interconectării, ci și problemele financiare. Nu este absolut necesar ca interconectarea să se facă în schimbul unei remunerații. De exemplu, o modalitate de interconectare a unui ISP este peering-ul, în cadrul căruia unul sau mai mulți operatori se înțeleg să facă schimburi de trafic fără plata unei taxe.
Totuși, în cele mai multe cazuri interconectarea presupune plata unei taxe pentru folosirea rețelei celuilalt operator. Dacă există o disproporție economică între cele două părți la acordul de interconectare, partenerul mai puternic poate de multe ori să impună tarife. Interesul de a obține interconectarea este al noului-venit, care nu poate oferi un serviciu competitiv în cazul în care clienții săi nu vor putea să comunice cu cei ai operatorului dominant. În mod evident, acesta din urmă are o poziție avantajoasă, pe care o va putea exploata, menținându-și astfel puterea pe piață.

Cum negociem cu un operator dominant?
Din fericire, lucrurile nu sunt atât de negre. Conform Ordonanței, operatorul dominant nu are nici pe departe posibilitatea de a șicana un operator nou-intrat pe piață, refuzând să încheie un acord de interconectare sau impunându-i acestuia condiții nefavorabile.

Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știți pentru a negocia eficient cu un operator dominant:

  • În primul rând, orice operator este obligat să negocieze încheierea unui acord de interconectare, la cererea unui alt operator.
  • Acordul de interconectare nu poate cuprinde obligații care nu au legătură cu serviciul de interconectare efectiv oferit. Dacă totuși ele apar în contract, clauzele respective vor fi nule.
  • Operatorul dominant poate fi obligat de stat să publice o ofertă de referință ce reprezintă de fapt un set minimal de obligații pe care operatorul dominant se obligă să le includă în orice acord de interconectare.
  • De asemenea, statul poate impune operatorului dominant obligații de nediscriminare, pentru a se asigura că acesta aplică condiții echivalente, în circumstanțe echivalente, altor persoane care furnizează servicii echivalente. Statul poate controla dacă operatorul dominant pune la dispoziția terților servicii și informații în aceleași condiții, inclusiv în ce privește calitatea, cu cele oferite pentru propriile servicii sau pentru serviciile furnizate filialelor, sediilor secundare (sucursale, reprezentanțe) sau partenerilor lor.

Dacă o analiză de piață relevă absența unei concurențe reale care presupune că operatorul dominant poate menține tarifele la un nivel excesiv de înalt sau poate reduce tarifele în mod nejustificat, autoritatea de reglementare poate să îi impună acestuia obligații referitoare la acoperirea costurilor și controlul tarifelor, inclusiv obligația de fundamentare a tarifelor pe costurile pentru furnizarea anumitor forme de interconectare.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro