Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Mai  2002

Chiar și cel mai neclintit promotor al Linux-ului admite că acesta este prea excentric pentru utilizatorul mediu.

John C. Dvorak, Publicist comentator al PC Magazine USA

Va fi Linux-ul sistemul de operare al viitorului?

În ultimele decenii, de când se vorbește de calculatoarele personale, am fost martorii unui șir neîntrerupt de tranziții. Am trecut de la dischetele de 5,25" la cele de 3,5". Am înlocuit mașinile CP/M cu cele de tip IBM, apoi cu clonele de PC, și am trecut de la imprimantele matriceale la cele laser și cu jet de cerneală. Am schimbat sistemul de operare cu linii de comandă cu sistemul cu interfață grafică.

Cel mai consecvent jucător a fost Microsoft, mai întâi ca furnizor al sistemului de operare DOS și apoi al numeroaselor versiuni de Windows. În ultimul timp însă Microsoft și-a mai pierdut din vitalitate, ba chiar a devenit cam greoi. În acest context, a început să se ridice Linux-ul, aflat în prezent în centrul atenției. Dar ce șanse are el să înlocuiască Windows-ul, cel mai răspândit sistem de operare pentru calculatoarele de birou?

În majoritatea tranzițiilor tehnologice pe care le-am urmărit în domeniul tehnologiei, lucrurile s-au îndreptat spre produsele superioare sau având un element evident de noutate. Microsoft oferă, cel puțin pentru moment, cel mai bun mediu de operare pentru calculatoarele de birou. Dar superioritatea nu este singura cauză a schimbării. Criteriile economice joacă și ele un rol. Microsoft a dovedit acest lucru făcându-și loc pe piața browser-elor de internet cu un produs de mâna a doua, dar care avea un "clenci" economic - era gratuit. Și a confirmat astfel afirmația lui Adam Osborne de la sfârșitul anilor '70: "Adecvat înseamnă suficient." În acest moment, Linux se află exact în aceeași poziție. Microsoft ar trebui să-și facă griji.

Chiar când scriu acest articol, orice tranziție către Linux depinde probabil de cinci factori. Iată-i enumerați în ordinea inversă a importanței.

5. Compatibilitatea cu Windows. Consider compatibilitatea cu sistemul Windows ca fiind cireașa de pe tort, atâta timp cât celelalte criterii sunt îndeplinite. Astăzi, principala utilizare a calculatoarelor de birou bazate pe Windows o constituie suita Office, și majoritatea distribuțiilor de Linux au deja înlocuitori adecvați pentru Office. În definitiv, Microsoft Office are o vechime îndelungată și, dacă nu ați observat încă, a fost clonat "până la pierderea identității".

4. Minimizarea factorului cult. Comunitatea Linux manifestă tendința de a ține departe sistemul Linux de lumea calculatoarelor de birou, pur și simplu din fanatism. Nimic nu-i dezgustă însă pe oameni mai mult decât să fie asociați cu o gașcă de smintiți sau de trăzniți care îți dau fiori. Această problemă a făcut cel mai mare rău calculatoarelor Amiga și continuă să afecteze produsele firmei Apple. Aici este vorba de calculatoare, nu de stiluri de viață. Acestea sunt sisteme de operare, nu partide politice. Majoritatea utilizatorilor de Linux sunt băieți liniștiți, dar din comunitate fac parte destui angoasați și indivizi chinuiți de neliniști ca să îndepărteze marele public și în cele din urmă să ucidă platforma pe vecie. E un aspect periculos.

3. Standardizare. Diferitele variante de Linux nu sunt pe deplin compatibile și avem nevoie de o organizație independentă care să ofere siguranța că lucrurile pot fi standardizate, de la formatele de fișiere la organizarea directoarelor. Aceasta ar trebui să fie o organizație independentă similară cu IEEE sau W3C.

2. Ușurința în utilizare. Chiar și cei mai înfocați promotori ai Linux-ului recunosc că acest sistem de operare este prea excentric pentru utilizatorul obișnuit. Nu există nici un motiv pentru asta. În cazul în care comunitatea ar reuși să facă din Linux un sistem de operare mai ușor de folosit decât Windows-ul, atunci Linux-ul ar "zbura".

1. Adobe Photoshop. Aceasta riscă să fie afirmația mea cea mai controversată. Dar eu susțin că Adobe Photoshop - nu Microsoft Office - va fi elementul hotărâtor pentru Linux. Nu există un înlocuitor pentru toate funcțiile și facilitățile oferite de Photoshop și spun asta după ce am văzut de ce sunt în stare și presupușii substituenți precum The GIMP. Photoshop nu are rival la categoria sa. Pretendenții nu-l pot concura și nici n-o vor face până când Photoshop nu epuizează gama de îmbunătățiri veritabile, așa cum s-a întâmplat cu Microsoft Office. Numai stagnarea generează cu adevărat imitația. Portarea Photoshop-ului pe platforma Linux ar transforma peste noapte întreaga piață a computerelor. Aceasta ar afecta atât pe Microsoft, cât și pe Apple, dar cel mai tare pe Microsoft. Probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este mare ținând cont că lui John Warnock, președintele firmei Adobe, tot nu i-a trecut iritarea pentru lansarea surprinzătoare a fonturilor True Type făcută de Gates în urmă cu câțiva ani. Supărarea a fost atât de mare încât portarea tuturor produselor Adobe pe platforma Linux ar putea fi o decizie bună pentru afaceri și un ghimpe în ochii Microsoft-ului.

Din nefericire, comunitatea Linux pierde prea multă energie pe lucruri precum terminologia (de exemplu, controversa GNU/Linux contra Linux). Am sentimentul că Linux se află la un punct de răscruce: ori devine foarte important, ori rămâne o notă de subsol în istoria sistemelor de operare. Înclin să cred că va deveni foarte important, și când spun asta mă refer la piața calculatoarelor de birou.

Traducere: Constantin Dumitru


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro