Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Timpul Liber- PC Magazine Romania, Aprilie 2002

Stăpânul inelelor
Bodo Bridger from Bywater (aka Dan Iancu)

Dan Iancu

Pentru cei care au rămas pe scaune așteptând ca filmul să continue cele trei ore de proiecție li s-au părut doar introducerea, un fel de aperitiv la o masă copioasă, și frustrarea resimțită din cauza tăieturii nefericite a finalului nu a făcut decât să incite la căutări pe internet după urma siturilor dedicate acestei fascinante mitologii generate de J.R.R. Tolkien. Ca să vă scutesc de căutări prea multe vă invit să facem o excursie în această lume mirifică cu admiratori fanatici și realizări, uneori, pe măsură.

Să începem cu filmul
Un sit impecabil făcut prin complexitate și abordare. Având două versiuni, una pentru cei nu prea amatori de flash, cealaltă cu plug-in-ul în funcțiune și detectare automată a lui, paginile vă stau la dispoziție cu cele mai interesante informații cu privire la producerea acestui film. Mici imagini, dar și filme pentru vizitatorii răbdători sau cu o "țeavă" mai bună, ilustrează tot parcursul realizării inclusiv modalitățile de construire a decorurilor sau de abordare a costumelor personajelor.

Avem la dispoziție trei secțiuni. Prima este dedicată filmului și conține informații despre actori, realizatori, personaje, inclusiv limbajul folosit (limba elfilor, dar și accentele specifice fiecăruia). Este foarte interesant din punct de vedere al concepției acestui sit faptul că nu s-a făcut o economie de legături care să permită vizitatorului treceri rapide de la o informație la alta. Din câte mi-am dat seama nu a fost uitat nimeni, persoană sau colectiv, și astfel putem să aflăm toate amănuntele interesante despre participanții la acest proiect foarte ambițios. Cea de a doua secțiune se referă la legendă și aici poți găsi o sumă importantă de imagini. Poate cel mai interesant spațiu este acordat hărții interactive.

Harta nu este doar un desen pe care te poți plimba sus jos, nord sud, mare mic, ci și legătura la o bază de date privind povestea în sine. Găsim aici explicații despre locuri, culturi, personaje, și ele la rândul lor aflate într-o rețea bine pusă la punct, astfel încât poți afla foarte repede ce te interesează fără a fi nevoit să parcurgi paginile din urmă. Tot la această secțiune, se pot descărca diferite savescreen-uri, fundaluri, pictograme sau chiar harta interactivă pentru uzul pe Palm sau Pocket PC. Cea de a treia secțiune este pentru înrăiți. Un magazin de suveniruri, mostre din banda sonoră, imagini video, legături la diferite forumuri de discuții, iată lucruri demne de scormonit.

Situl merită a fi văzut de către oricine, mai ales de cei care doresc să învețe, pentru că este o experiență interesantă în ceea ce privește completitudinea, modul de realizarea al interfeței, dinamic și extrem de minuțios, în același timp fiind elegant și perfect lizibil.
www.lordoftherings.net

Situl inelelor
Lumea lui J.R.R. Toalkien este un sit dedicat siturilor dedicate...:-) Interesul este de fapt în a găsi situri noi nu neapărat folosind motoarele de căutare, ci pagini care să-ți dea posibilitatea de a fi la zi cu noutățile din lumea virtuală a siturilor pe această temă. Avem trei posibilități de parcurs, după popularitate, după categorie sau după calitate. Se pot înscrie astfel situri ce urmează ca după validarea lor ca membri să fie plasate într-un clasament oarecare conform unui vot înregistrat aici. La data când scriu acest articol sunt 271 de membrii, dar ei nu sunt chiar toți cei existenți la această oră în internet.

Situl nu este pretențios, este doar corect făcut fără a excela în grafică, el dorindu-se doar un ghid. De altfel în afară de un forum sau niște trimiteri la situri de cumpărat jucării sau vizionat afișe nu avem mai nimic. De aici se poate pleca mai departe.
www.tolkienworld.com

Cel mai popular
Am purces la drum alegând cel mai populat din siturile lumii lui Tolkien. În sfârșit aici găsim o enciclopedie a mitologiei tolkiene. Din păcate, deși are foarte multe intrări, unele lucruri esențiale nu le veți găsi aici. Eu am încercat să găsesc definiția unui hobbit și mi s-a răspuns că încă nu e gata... În schim altele, mai ales numele personajelor, sunt tratate pe larg cu trimiteri la colaterali. Mi-a plăcut interfața, în tonul legendelor, și modul discret de a plasa butonul de votare, fără obligație și fără scoatere de ochi. Poate acesta e motivul pentru care este cel mai popular sit.

Pe lângă enciclopedie mai avem rezumate ample ale cărților, o cronologie foarte detaliată, o listă a tuturor cărților lui Tolkien, un script de scriere în tengwar (atenție la descărcarea fonturilor necesare), generatoare de nume de hobiți, elfi, pitici sau ce vă simțiți, articole și diferite jocuri sau desene. Desigur că un concurs de întrebări cu privire la această lume legendară nu putea să lipsească, precum și un forum sau un loc de pălăvrăgit. Una peste alta situl este amplu cu multe informații și merită a fi luat în considerare.
www.barrowdowns.com

Cel mai cel mai
Poate cel mai lucrat sit din punct de vedere multimedia. Spun poate pentru că nu întotdeauna poți găsi ceea ce te interesează și am dus dorul unei hărți generale a locurilor legendei. Există una doar pentru trilogie, nu și pentru prima carte din serie, The Hobbit, și nici pentru postume. De altfel nici aceasta nu este completă având deseori inscripția "comming soon". Altfel butoane interesante, grafică bine închegată, dar cu lacune mari privind informația necesară. Un lucru care mi-a plăcut este calendarul original de la noutăți.
www.thereandbackagain.net

Ghid interactiv
Sau Enciclopedia Ardei. "Arda" este numele lumii elfilor în limba lor. Situl este un proiect personal și este de altfel câștigătorul concursul siturilor dedicate operei lui Tolkien în poratalul Yahoo. mult mai puțin spectaculos din punct de vedere al soluției alese (frames), dar mult mai important din punct de vedere al informației. Nefiind un ambițios, autorul nu a încercat să facă un sit valabil pentru orice cerință. În schimb a binevoit să pună o pagină cu restricțiile și modul de funcționare, ceea ce dorim și altora pentru a fi feriți de surprize.

Cum nu interfața, corectă dacă nu interesantă, este obiectivul acestui sit, vă voi spune de ce am ales să-l prezint. După cum spuneam informația este aici principala cauză. poate cel mai complet sit de nume, poate cea mai bună rețea de informații și fără discuții cele mai bune hărți interactive. Legăturile încrucișate sunt prezente peste tot în articole, în fișe și în indexurile tematice. 2244 de intrări, dintre care 504 cu definiții exhaustive. Pe lângă indexul alfabetic putem accesa indexul lacurilor sau al cetăților. Avem la dispoziție și o listă a diferențelor dintre film și carte, desigur cu legături încrucișate. E adevărat că imagistica este slabă, dar la cantitatea de date prezentă nu cred că putem să avem pretenții și de foarte multe imagini. Îmi este clar că pentru un împătimit, o astfel de enciclopedie (cu trimitere și la una în franceză) este absolut necesară pentru a avea o referință de căpătâi. O listă completă (sper) a siturilor tolkiene poate fi deasemenea găsită aici.
www.glyphweb.com/arda/default.htm

Agenția de Știri
Un subiect atât de vast nu putea să nu aibă și o agenție de știri proprie. Tot ce vă închipuiți că are CNN-ul veți primi și aici. În primul rând scrisori de noutăți cu peste 6500 de abonați. Știrile se actualizează zilnic. Căutările se fac pe bază de cuvinte cheie. Votări interactive cu privire la film vă vor da posibilitatea să vă spuneți părerea despre prima serie. Următoarele oricum sunt anunțate la următoarele Crăciunuri. Cum unui sit de senzație îi stă bine cu bombele mediatice avem la dispoziție rapoarte de spion cu cele mai controversate știri și comentarii. De exemplu în interviul dat de Orlando Bloom în revista germană Bravo, acesta ar fi spus că...
www.theonering.net

Limba
După cum ați și auzit în film unul din cele mai interesante aspecte ale mitologiei tolkiene este lingvistica. Sunt nenumărate siturile care de-a lungul vremii s-au ocupat cu acest interesant aspect. Unul dintre aceastea, deși e departe de a arăta foarte frumos sau a fi la înălțime din punct de vedere tehnic, este www.geocities.com/Athens/Parthenon/9902/. Îl semnalez în primul rând pentru că autoarea este o adevărată pasionată a lingvisticii specifice și, de ce nu, o specialistă. Aveți la dispoziție pe lângă lista limbilor vorbite, alfabetele folosite și ghiduri de pronunție. De altfel se pare că aici siturile personale devin foarte productive. Un alt loc este www.uib.no/People/hnohf/ unde prezentările sunt foarte complete, inclusiv date istorice, înțelegând prin istorie parcursul anilor din imaginația lui J.R.R. Tolkien.


 

În loc de încheiere
Și mai sunt foarte multe. Despre comunitatea strânsă în jurul acestei minunate mitologii se pot scrie cărți, la fel cum se scriu acum studii importante despre poveștile acestei lumi. Internetul cred că a fost ocazia unică și excepțională care a legat oameni din felurite locuri sub o singură flamură. O să rămâneți uimiți ce arie de răspândire are în lumea reală această comunitate, poate cea mai importantă existentă la ora actuală. Oricum ar fi să luăm filmul, reușit sau nu, 13 nominalizări este totuși un succes, lumea elfilor, hobiților, piticilor, orcilor și altor asemenea ființe fantastice ne rămâne în suflet ca visul nostru de mai bine indiferent de cât de tineri suntem.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro