Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Editorial PC Magazine Romania, Aprilie  2002

Lupi paznici la stână

Mihaela Cârstea
Redactor șef
PC Magazine România

Printre cele mai frecvent folosite cuvinte din ultimul timp se află cuvântul securitate. Scris cu majusculă, vreo 5 decenii l-am ascultat cu teamă, l-am pronunțat cu ură și nu l-am scris aproape deloc. DEX-ul ne prezintă o variantă la polul opus: "faptul de a fi la adăpost de orice pericol; sentiment de încredere și liniște pe care îl dă cuiva absența oricărui pericol". Sinonime: protecție, apărare.

Evenimente neplăcute de mai mică sau mare amploare care au pus în pericol siguranța oamenilor, a informațiilor, a bunurilor au făcut să crească interesul pentru îmbunătățirea soluțiilor de asigurare a securității, căci, nu-i așa, este mai bine să preîntâmpini posibilele pericole.

Epoca inocenței pe internet a trecut, s-a format o comunitate din ce în ce mai bine pregătită de indivizi care își canalizează abilitățile spre identificarea și străpungerea breșelor de securitate. Cunoscuți sub numele de hackeri, acești indivizi sunt blamați de unii și priviți cu admirație de alții. Fără îndoială, nu li se pot nega cunoștințele și iscusința, dar pe cei care îi admiră i-aș întreba dacă ar avea aceleași sentimente pentru cineva care ar da buzna peste ei în casă, chiar dacă nu le-ar fura nimic. Contează dacă încălcarea teritoriului privat a fost făcută de un ageamiu sau de un profesionist? Chiar v-ați pune lupul paznic la stână, așa cum propunea la un moment dat ministrul Dan Nica?

Căutând pe Google situri despre hackeri (destul de numeroase de altfel), am găsit următoarea definiție, existentă într-un îndreptar numit "Cum să devii hacker": "Este vorba de o comunitate, o cultură împărtășită, de programatori experți și de vrăjitori ai rețelelor care și-au făcut simțită prezența de-a lungul deceniilor începând din perioada primelor minicalculatoare și a experimentelor timpurii ale ARPAnet. Membrii acestei culturi au impus numele de hacker.

Hackerii au construit internetul. Hackerii au făcut din sistemul de operare Unix ceea ce este astăzi. Hackerii au creat Usenet-ul. Hackerii fac World Wide Web-ul să funcționeze. Dacă faci parte din această cultură, dacă te solidarizezi cu ea și dacă alte persoane care îi aparțin știu cine ești și te numesc hacker, înseamnă că ești hacker". Legendă? Adevăr? Dar chiar dacă hackerii au avut inițial un rol pozitiv la dezvoltarea internetului, intruziunile lor forțate nu au nici o justificare.

Când numărul inamicilor este în creștere, când riscurile sunt din ce în ce mai importante, este normal ca aceia care se simt în pericol să acționeze. Guvernele multor țări au legi care definesc infracțiunile prin internet (intercepția datelor, modificarea datelor, furtul datelor, interferența în rețea, sabotajul în rețea, accesul neautorizat, împrăștierea virușilor etc.) și pedepsele aferente acestora. În România, cardingul, răspândirea virușilor și alte asemenea acțiuni sunt privite cu prea multă îngăduință, poate să existe ceva șanse cu armaghedoanele.

Studiile arată că ignorarea pericolelor sau tratarea lor fără responsabilitatea necesară pot aduce pagube extrem de serioase. Iar noile tehnologii, pe lângă avantajele incontestabile pe care ni le oferă, permit și dezvoltarea de mijloace distructive, pe care trebuie să fim pregătiți să le preîntâmpinăm. Iată de ce, revenim în acest număr al revistei la această temă, chiar dacă ea a fost destul de des prezentă în paginile publicației.

Am acordat un spațiu mai mare ca de obicei secțiunii Cover Story pentru că discuțiile avute în diverse medii ne-au arătat că încă mai există în multe locuri mentalități de genul "mie nu poate să mi se întâmple" sau "cine are nevoie de informațiile pe care le dețin?".

Ori lucrurile nu trebuie deloc abordate cu atâta ușurință. Datele unei firme, cât de modeste, pot fi distruse, cu efect imediat și radical asupra acesteia, sau pot fi exploatate în scopul obținerii de beneficii de către alții, uneori cu rezultate nefaste nu numai asupra firmei care nu a știut să și le protejeze dar și a intimității persoanelor ale căror date figurau în bazele de date ale acesteia.

Grupajul din acest număr, intitulat "Securitatea ca mod de viață", cuprinde sperăm suficiente informații care să vă facă să reflectați asupra necesității folosirii unor soluții corespunzătoare activității dvs. Pentru că, într-adevăr și acest lucru e deseori privit cu superficialitate, crezându-se că există panacee universale. Pentru a vă veni în ajutor, ne-am adresat câtorva firme românești care oferă servicii și produse de securitate proprii sau create de alte companii. Nu ne-am propus să facem o prezentare exhaustivă a ofertei existente, ci numai să punctăm câteva dintre ele, într-o gamă cât mai diversificată. În afara grupajului amintit, veți mai putea găsi informații legate de această temă la rubricile Prima Impresie și Soluții. Iar pe CD-ROM sunt incluse câteva versiuni de încercare pentru unele dintre produsele prezentate.

Ne-am bucura dacă ne-ați scrie despre acest subiect și despre propriile voastre experiențe în această direcție. Și, nu uitați, datele dvs. nu pot fi mai importante pentru alții decât chiar pentru dvs. înșivă.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro