Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Timpul Liber- PC Magazine Romania, Martie 2002

e-Dicționare, unelte necesare

Dan Iancu

Unul din instrumentele de lucru necesare pentru editarea de texte este dicționarul. Dacă folosim îndeobște un calculator ar fi de preferat ca respectivul instrument să fie dotat și cu dicționare specializate pentru a ne scuti de umblatul prin tomuri dificil de manipulat. Litera International ne prezintă o serie intitulată "Mari dicționare ale limbii române" pe lângă alte produse ce vin în sprijinul elevilor, studenților și nu numai. Colecția integrală a realizărilor firmei o puteți consulta prin internet la adresa www.litera.ro. Situl elegant și simplu de parcurs se constituie de altfel într-o e-librărie cu posibilitatea de a cumpăra online cărți și CD-uri, dar și de a descărca e-cărți gratuit. Tot în sit veți putea primi codurile generate pentru aplicațiile cumpărate de la această editură. și cum vorbim de o editură serioasă, ce tipărește în limba română, evident că diacriti- cele nu lipsesc din paginile sitului... decât rareori. O singură obiecțiune am și anume a se evita folosirea fonturilor serifate care pun probleme de contrast și claritate la citirea textelor explicative. De altfel și la titluri se poate mări puțin contrastul pentru a evita oboseala. Altfel situl este complet cu posibilități de căutare și o eleganță a încadrării și folosirii spațiului din cele mai frumoase. Vă puteți abona și la Clubul Litera pentru a fi la curent cu ultimile apariții editoriale.

Tot pe sit veți găsi și patru dicționare electronice sub formă de demo pe care le puteți încerca pentru a vă face o idee mai bună asupra performanțelor programelor respective. Dicționarul Englez-Român de termeni de afaceri, Dicționarul Ortografic al Limbii Române, Marele dicționar de neologisme și Noul Dicționar Explicativ al Limbii Române sunt titlurile oferite. Interesantă este și soluția de modularizare a aplicațiilor pentru a ușura munca utilizatorilor. Astfel nu este nevoie de a lansa mai multe aplicații pentru a le consulta pe rând, ci o singură lansare de program asigura accesul la toate dicționarele aferente prin interfața comună. Aceasta uniformizează modul de căutare, secvențial sau direct, și explicațiile apar simultan pentru toate dicționarele selectate. De fapt instalările ulterioare ale altor dicționare vor funcționa de fapt ca niște simple actualizări interfața fiind prevăzută cu toate funcțiile existente sau promise. Există în prezent, pe lângă selectările dicționarelor, funcția de anagramare, iar pe viitor va fi realizată și o funcțiune de rime foarte folositoare poeților :-).

Cerințele minime de sistem sunt și ele evident comune. Sistem compatibil IBM-PC, Pentium, MS Windows 95/ 98/ 2000/ Me/ NT/ XP, 16 MB RAM, CD-ROM, 20 MB HDD. Există în aceste dicționare aproape 85.000 de cuvinte titlu. Marele Dicționar de Neologisme are peste 65.000 de definiții complete și vine însoțit de Dicționarul ortografic al limbii române cu 75.000 de cuvinte explicate. Din păcate nu am găsit date și despre Noul Dicționar Explicativ al limbii române (NODEX).

Aștept în continuare și explicații privind noile definiții ce vor fi adăugate, pentru că presupun că nu se vor opri aici. De asemenea există două trimiteri în "Contens", la Ajutor, nerezolvate deși la "Index" ele există bine mersi.
Prezentarea elegantă a CD-urilor completează o reușită elegantă a Grupului Editorial Litera și seria care ne-a fost promisă (Dicționar de sinonime și antonime, Dicționar de termeni de afaceri englez-român, Noul dicționar universal al limbii române etc.) va completa lista intrumentelor de lucru atât de necesară unei tratări moderne a textului, mai ales că unii nu fac deosebirea între calculator și mașină de scris.


Mai multe informații le găsiți la:
Litera Internațional O.P. 33, C.P. 63, sector 1
București, tel: (01) 3310660,
e-mail: [email protected], www.litera.ro.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro