Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Editorial PC Magazine Romania, Martie  2002

Culmea modestiei: Să fii bucuros că nimeni nu vorbește despre tine

Mihaela Cârstea
Redactor șef
PC Magazine România

Comunicarea este o artă. Comunicarea este o știință. Comunicarea este un instrument de management, de marketing, de vânzări ș.a.m.d. Comunicarea este o modalitate de a-ți face dintr-un potențial dușman un prieten. Comunicarea este un mijloc de a ne informa reciproc, de a face un schimb de păreri, de a polemiza, de a negocia. Un instrument ce pare a ne fi atât de la îndemână nouă oamenilor, dar pe care adesea îl neglijăm.

Cu toate acestea, de-a lungul timpului, oamenii s-au preocupat de îmbunătățirea facilităților de comunicare, majoritatea noilor tehnologii contribuind substanțial la creșterea vitezei și calității transmisiei de informații și chiar la dezvoltarea unor mijloace noi de comunicare.

În momentul în care scriu acest text, flacăra olimpică de-abia a fost aprinsă cu două zile în urmă. În fața noastră - pe ecranele televizoarelor, pe monitoarele calculatoarelor, pe posturile de radio, în ziare și reviste - se află Olimpiada de iarnă 2002, un exemplu relevant de activitate "mission critical" în folosul comunicării. Proiectul TI al unui astfel de eveniment este cu totul special. În primul rând data începerii sale, care se stabilește cu câțiva ani înainte și care nu poate fi modificată. Apoi, funcționarea trebuie să fie ireproșabilă timp de 17 zile, fără buguri, fără probleme hardware. ,,Experiența unei vieți", cum declara David Busser, coordonatorul sistemului informatic și de comunicații al olimpiadei de la Salt Lake City. Și, culmea sacrificiului, măsura bunei funcționări a sistemului o va da absența comentariilor. Căci totul trebuie să se petreacă firesc, absența reproșurilor sau discuțiilor despre sistem însemnând funcționarea sa perfectă.

Anul acesta, infrastructura TI a fost realizată de compania SchlumbergerSema din Barcelona, care a înlocuit compania IBM, coordonatoarea sistemelor olimpice din ultimii 40 de ani. Staff-ul este format din profesioniști reprezentând 23 de națiuni: 600 de persoane lucrează full-time la proiect, și alți 2300 de angajați și voluntari funcționează numai pe perioada olimpiadei.

Sistemul, în valoare de 300 milioane de dolari, trebuie să soluționeze probleme legate de desfășurarea întrecerilor, raportarea rezultatelor, coordonarea transportului și întreaga logistică a evenimentului, pe scurt toate problemele de comunicare necesare celor 3.500 de sportivi și oficiali, celor 70.000 de spectatori zilnic, unui milion de vizitatori web și a celor aproximativ 9.000 de ziariști acreditați la eveniment.

Numai crearea rețelei a reprezentat o sarcină extraordinară. SchlumbergerSema împreună cu alți 14 furnizori de tehnologie au elaborat software înglobând 10 milioane de linii de cod, la un cost de 300 milioane dolari. Rețeaua utilizează 32.000 de mile de cablu optic, ce conectează 225 de servere, 1850 mașini fax, 1210 imprimante, 4.500 stații de lucru și laptopuri.

Desigur experiența anilor trecuți a fost foarte importantă. De exemplu, temperatura foarte scăzută de afară (-32 grade Celsius) a impus găsirea de soluții pentru asigurarea condițiilor proprii de lucru pentru calculatoare.

De asemenea, s-a optat pentru folosirea tehnologiilor considerate ca având un grad ridicat de fiabilitate. Iată de ce dispozitivele wireless au lipsit la această ediție a olimpiadei. Iată de ce PC-urile și stațiile de lucru rulează Windows 98 sau NT 4.0 și nu XP, nici chiar Windows 2000. Busser a preferat să joace sigur și să nu-și asume riscuri inutile. Proiectul jocurilor olimpice din iarna 2002 prevede mai multe planuri de backup. Aplicațiile de gestionare a rezultatelor au fost scrise pentru fiecare loc de desfășurare a competițiilor de către un alt subcontractor. În cazul unor defecțiuni hardware, au fost prevăzute planuri de rezervă. Planul B prevede rularea aceluiași software pe mașini diferite, iar planul C rularea softului realizat de un alt subcontractor pe alte echipamente hardware.

Comunicarea înseamnă azi nu numai rețele de calculatoare. Telefoanele celulare sunt folosite de toată lumea și nu puteau fi ignorate nici la Salt Lake City. Operatorii AT&T Wireless și Qwest Communications și-au asumat responsabilitatea asigurării pe durata a 18 zile a unor legături "perfecte" chiar în situația în care posesorii telefoanelor s-ar afla în mașină la 3.700 metri altitudine. Pentru aceasta s-au instalat 177 de noi antene staționare și există încă 35 de antene mobile.

Centrul nervos al operațiilor - Information Technology Center - poate fi considerat fără exagerare echivalentul olimpic al camerei de control de la NASA.
Și dacă tot ce v-am spus până acum nu vi se pare de ajuns din punctul de vedere al sistemului informatic și de comunicații de la Salt Lake City, atunci am să mai adaug și soluțiile de securitate adoptate, fără precedent până în prezent la o olimpiadă. Dar cum olimpiada este încă în plină desfășurare, ele rămân deocamdată secrete.

Despre securitate, de altfel, vom vorbi pe larg în numărul viitor al revistei, pentru că aceasta reprezintă o direcție de mare interes oriunde în lume.
În acest număr, dedicat comunicării, veți găsi un grupaj despre GPRS - tehnologie ce deschide posibilități teoretic nelimitate de realizare de aplicații ce oferă servicii utilizatorilor de telefoane mobile; tot în domeniul mobilității - un test comparativ de notebook-uri, ce vă va permite să faceți alegerea optimă din cele 18 modele prezentate; un interviu cu cosmonautul Dumitru Prunariu, singurul român care a comunicat cu semenii săi dintre stele; metodele de comunicare online ale câtorva ziare și... vă las să descoperiți singuri restul.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro