Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Timpul Liber- PC Magazine Romania, Februarie 2002

hehehe.2001.eu

Dan Iancu

Uneori îți vine așa să privești peste umăr să vezi ce-a fost. Zis și făcut. Am fost la Mihaela-n birou și am luat teancul de PC Magazine România să văd ce-am scris anul trecut și să încerc să le fac o vizită celor pe care i-am pomenit, să caut de noutăți și evoluție. Mulțumesc aici tuturor celor care mi-au scris, de bine, de foarte bine sau m-au înjurat bine. Vreau să le spun tuturor că scriu despre ce văd indiferent cine e cel în cauză. Prieten, cunoscut, dușman, străin sunt cuvinte care nu au amestec cu articolele mele. Pot greși este adevărat, dar nu prea mult, după cum mă cunosc. Apoi trebuie știut că viața pe internet e una zbuciumată și nu rareori ce era scris în articol era depășit de realitatea "crudă". Criteriile după care am construit această serie sunt destul de simplu de evaluat. Tonul e dat de vizitatorul simplu care are nevoie la un anumit moment dat de un anume tip de sit. Fiecare tip are cerințele lui, din punctul de vedere al celui de mai sus. Distanța de la dorințele lui și realizare am încercat s-o contorizez în aprecierile finale. Nu mă impresionează aparatul tehnic, dacă folosirea lui este nepotrivită. În același timp internetul trebuie să dea posibilitatea de destindere și interfața joacă un rol important, chiar dacă unii cred că nu am căderea să fac judecăți estetice. În general mă feresc de așa ceva și operez cu criterii suficient de simple cum ar fi contrastul dintre fundal și corpul de literă folosit. Cine stă mult pe web știe cât de dificil este să citești materiale pe fundaluri încărcate. Și așa mai departe... Oricum durerea mea cea mare este scrisul în românește.

ianuarie
Încă nu-mi venise cu aprecierile. www.colegi.ro e foarte puțin schimbat ca interfață, dar iată că observația majoră a primit o rezolvare și se poate căuta o școală după criterii și nu după listă. Îmi mențin părerea de atunci că este un sit foarte util. Am și primit o seamă de misive de la foști colegi de liceu.

februarie
Maximul acordat a fost de trei bile roșii din cinci. Siturile de forță de muncă sunt situri predominant tehnice. Criteriile au fost determinate de numărul și calitatea facilităților oferite posibililor angajați sau angajatorilor. www.bestjobs.ro este primul din lista celor trei de trei stele. Am înregistrat o evoluție pozitivă cu o îmbunătățire evidentă a căutării, cu rubrici noi, de exemplu cursurile, o simplificare a interfeței grafice și un număr sporit de înregistrări. În general observațiile de acum un an le-am găsit rezolvate excelent, precum și unele noutăți interesante cu privire la completarea CV-ului. De altfel este și schimbarea cea mai spectaculoasă. Celelate două, www.jobbank.ro și www.myjob.ro, nu au schimbări radicale, dar se mențin în aceiași parametri funcționali.


martie
Portaluri. În fiecare an în numărul din martie al revistei mă voi ocupa de portaluri. Mă rog, atâta timp cât nu o să mă calce mașina pe care mi-o tot promit unii cititori reclamangii. Nu cred că am posibilitatea în următorii cincizeci de ani să termin cu enumerarea tuturor portalurilor, mai ales că lumea nu face sit, ci portal, așa că revenirile nu le văd folositoare. www.index2000.ro a fost câștigătorul de atunci. Nu am remarcat nimic nou fundamental, decât ceva mai multe situri în liste. Din păcate nici aspectul grafic nu a fost îmbunătățit, se pare că suficiența ține de frig. Mai grav e că portalul literar pe care îl recomandam atunci a dispărut. În locul lui e altul, dacă ar fi să vorbesc despre autori, dar... Vedeți la www.liternet.ro. o promisiune.


aprilie
"Hristos a Înviat,
Mă scuzați că vă deranjez cu acest e-mail, dar țin să vă mulțumesc pentru încurajarea pe care mi-ați adus-o în pagina revistei PC Magazine România în legatură cu "webmaster preot paroh Pînzaru Gheorghe"... Pagina respectivă... nu reprezintă aproape nimic concret... (din cauza întârzierii primirii informațiilor de la Arhiepiscopia Sucevei)... dar pe viitor sperăm că va arăta mai bine. Ce am vrut să vă sugerez ... Nu știu dacă ați vizitat pagina parohiei la care sunt eu, parohia Văscăuți. Dacă nu ați vizitat-o aș vrea să intrați să o vedeți, am intrat într-un link Mânăstirile din Bucovina (cu peste 30 de fotografii la fiecare mânăstire, imagini și text personale), precum și o serie de link-uri interesante... Poate într-un viitor articol veți putea adăuga și această pagină care se găsește la adresa : www.geocities.com/ghedani/
Vă mulțumesc
Preot paroh Pînzaru Gheorghe Cristinel"
E cea mai frumoasă misivă pe care am primit-o de la un cititor al revistei noastre. În rest nimic nou.


mai
Siturile foto au luat amploare. Unii s-au schimbat cu totul, www.artstudio.ro, alții s-au extins, www.fotografu.ro, iar alții se schimbă încet, dar sigur, www.fotomagazin.ro. Există și implicații în crearea altor situri de web cum ar fi www.efoto.ro. În principiu e loc și de mai bine. Emulația și multitudinea de situri apărute dau dinamism acestui domeniu despre care o să mai vorbim. Așteptăm și situl fotografilor de presă cu care suntem amenințați de mai bine de juma' de an. Problematica unui astfel de sit este interesantă și cum imaginea este unul dintre cele mai importante componente ale internetului, se cer abordări pe măsură, adică profesioniste și imaginative. Deși părerile sunt împărțite, cred că abordările nestandard dau posibilitatea autorilor să-și mărească impactul asupra publicului.


iunie
Turismul ar trebui să fie tema cea mai răspândită pe web. Părerea mea. În plus ar fi bine ca soiul acesta să beneficieze de cele mai importante tehnologii în domeniu. Multimedia, inclusiv filme, baze de date, pagini dinamice cu conținut personalizat etc. www.etourism.ro are o parte importantă din ele, dar așteptările sunt mai mari având în vedere concurența și domeniul extrem de uzual.


iulie
Revistele ce apar pe internet nu au întotdeauna constanță. Oricum și acesta este un subiect amplu, greu de terminat. Dintre rarele apariții impecabile sau pe aproape unde.etopia.ro ocupă un loc aparte. Bogdan Surdea este o rara avis care se ține de proiectul său cu modestie și încăpățânare. La mulți ani, UNDe.


august
În nopțile fierbinți de august cluburile sunt poate punctele care dau în clocot de-a dreptul. www.backstage.ro a rămas tot acolo. Adică la fel de interesant și pe primul loc ca apreciere. O nouă înfățișare, asortată cu ce se petrece acolo, cu un design de nota zece. Fotografiile rămân slăbuțe, deși există o oarecare îmbunătățire. O mențiune pentru revista Șapte Seri, care a schimbat fundalul și botoanele. Dar atât. Poate află și ei că acum este Târgul Internațional de Arte Vizuale.


septembrie
Rămân cu Indaco în continuare.
www.indaco.ro


octombrie
În octombrie ne-am uitat la un festival. Organizatorii promit ca la anul să se țină de cuvânt și să ne surprindă cu el. La rândul meu am promis că voi fi atent. Puțini știu că mă bucur de reușite mai mult decât cred cei ce iau critica drept insultă. Ar fi frumos să fie o seamă de festivaluri ale internetului românesc pentru că o evaluare continuă și profesionistă ne va mări cota reducând, ca procent, numărul siturilor fără conținut sau oribile ca înfățișare. Eu sper că se va folosi mai mult și limba română.

noiembrie
O altă problemă importantă la ordinea zilei, librăria electronică. Aștept în continuare o revigorare reală, fără ordin de la partid. De fapt problema mea este refuzul de a vorbi cu, de a sprijini pe, de a avea încredere în tinerii care au avut inițiative notabile. La târgul de carte Gaudeamus câțiva dintre ei, www.noesis.ro, www.asalt.seanet.ro, biblioteca.euroweb.ro și www.liternet.ro au avut curajul să declare înființarea unei asociații a editorilor de carte electronică din România. Nimeni, dar nimeni dintre scrobiți nu s-a dus până la ei să vadă ce au în cap. Și atunci când ei au încercat să vorbească nimeni nu i-a ascultat sau i-a dus cu preșul.

decembrie
E târziu și mi-e cam foame. Timpul scurt care a trecut de la apariția articolului cu pricina nu mi-a permis să aflu de noi situri culinare, dar între timp am aflat câteva lucruri noi. De exemplu, de www.culinar.ro că s-a schimbat. Așa e. La față. La rețete mai dificil. Altfel se pare că-s pe drumul cel bun. Mai vedem. Aflu în schimb cu plăcere că bucatarialianei.tripod.com ia și premii. La mai mare.

A trecut anul. Cineva îmi spunea că am dreptate doar 80%. Am întrebat unde am greșit. "La ton" mi s-a răspuns și mi-am adus aminte de caricaturile fără cuvinte. Pentru liniștea lui îi răspund că nu am de gând să-l schimb, mai ales că nu trăim într-o lume perfectă.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro