Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


IPRO - PC Magazine Romania, 2002
Comunitatea experților și a cititorilor PC Magazine - Internet PRO

Folosirea imaginilor în paginile web - JPG vs. GIF

La începuturile internetului, când acesta era folosit doar în scopuri militare și academice, browserele puteau afișa numai text. Mai târziu, când a devenit evident potențialul acestui nou mediu de comunicare, ele au fost adaptate astfel încât să poată să aducă și imagini pe ecranele internauților. Primul browser care suporta imagini alături de text a fost realizat de National Center for Supercomputing Applications (NCSA) din Illinois și s-a numit Mosaic.

NCSA a introdus în limbajul HTML și tag-ul <img> iar aproape toate browserele care au urmat (inclusiv Internet Explorer și Netscape Navigator) au avut la bază tehnologia folosită la Mosaic. Astfel, paginile web s-au dezvoltat, vizitatorii au fost din ce în ce mai pretențioși iar webdesignerii au venit cu fel de fel de soluții în întâmpinarea acestor noi cerințe. Au apărut meniurile de navigare cu butoane, imaginile din fundal, imagini care se schimbă atunci când sunt atinse de cursorul mouse-ului, imagini animate, pe scurt, web-ul a căpătat culoare. Cu aceasta au început însă să apară și problemele.

Cel mai mare obstacol în calea folosirii imaginilor l-a constituit, și încă îl constituie, dimensiunea relativ mare a acestora. Nu mă refer la dimensiunea vizibilă a unei imagini ci la mărimea fișierului acesteia. Astfel, pentru a umple un ecran cu text într-o pagină web este suficient aproximativ 1 kB. Însă o imagine măsurând numai 100 x 100 pixeli poate trece cu ușurință de 10 kB iar o fotografie normală poate avea chiar și peste 100 kB. În aceste condiții, timpul de așteptare pentru vizionarea unei pagini web s-a mărit considerabil. Mulți designeri web și-au umplut paginile cu efecte grafice extraordinare, însă cu siguranță nu toți vizitatorii acestora le-au putut admira. Nu cred că nu vi s-a întâmplat niciodată să închideți o pagină web înainte ca aceasta să se fi încărcat, pentru simplul motiv că descărcarea imaginilor părea că durează o veșnicie.

Ca o regulă de bază a web-ului, folosiți GIF pentru butoane, icon-uri și alte efecte grafice care nu necesită o paletă de culori prea diversificată.
JPG este ideal pentru imaginile fotografice.

Odată cu dezvoltarea internetului au apărut însă și conexiuni din ce în ce mai puternice, astfel încât astăzi această problemă nu mai este de prea mare actualitate. Din păcate în România prețul unei astfel de conexiuni la internet este destul de ridicat și majoritatea utilizatorilor încă folosesc conexiuni dial-up normale. De aceea vă sfătuiesc să nu supraîncărcați paginile web cu efecte vizuale. Va mai trece ceva timp până când designerii spațiului web românesc vor putea să nu își mai facă griji cu privire la durata de acces a paginilor lor, așa cum se întâmplă prin lumea așa-zis civilizată.

Cele mai folosite formate de imagini pe web sunt GIF (Graphic Image File Format) și JPG / JPEG (Joint Photographic Experts Group). Înainte de a analiza aceste două formate, să trecem în revistă principalele atribute ale imaginilor. Așadar, ele se includ în paginile web astfel:

<img src="sursa.jpg" width="100" height="200" vspace="5" hspace="3" alt="Text alternativ" align="left" border="0">
Width și height determină lățimea și înălțimea imaginii în pixeli (sau în procente). Cu ajutorul lui vspace și hspace se stabilește spațiul orizontal (în pixeli), respectiv vertical dintre imagine și restul conținutului care o înconjoară. Atributul alt precizează un text alternativ care va fi afișat atunci când imaginea respectivă nu a fost încărcată, astfel încât utilizatorul să își poată face o idee cu privire la ceea ce ar trebui să apară în locul respectiv. Acest text va apărea pentru scurt timp și atunci când cursorul mouse-ului va fi plasat pe imaginea respectivă. Tag-ul img suportă și atributul align="left", respectiv align="right". Atunci când o imagine este introdusă în text cu unul din aceste atribute, ea se va alinia la stânga, respectiv la dreapta container-ului părinte, fiind înconjurată de text. Nu folosiți atributul align="center" pe tag-ul unei imagini, deoarece nu va avea nici un efect. Pentru a centra o imagine introduceți-o într-un div astfel:

<div align="center"> <img src="imagine.gif"> </div>

Atributul align al unei imagini mai suportă și alte valori, și anume top, middle și bottom. Acestea se referă la alinierea verticală a imaginilor, în funcție de textul care le însoțește. Top va determina ca textul să fie aliniat cu partea de sus a imaginii, middle va face ca mijlocul textului să fie aliniat cu mijlocul imaginii, iar bottom va aduce pe aceeași linie partea de jos a textului cu partea de jos a imaginii. Border="pixeli" va încadra imaginea într-o ramă de o anumită dimensiune.

Culoare
Principala diferență dintre GIF și JPG o constituie numărul de culori care poate fi afișat. Formatul GIF suportă maxim 256 de culori pe 8 biți. Așadar, fiecare pixel dintr-o astfel de imagine poate primi o valoare de la 0 la 255 care corespunde unei anumite culori. În comparație, formatul JPG poate afișa 16.777.216 de culori pe 24 biți. Ca o regulă de bază a web-ului, folosiți GIF pentru butoane, icon-uri și alte efecte grafice care nu necesită o paletă de culori prea diversificată. JPG este ideal pentru imaginile fotografice. Paletele de culori disponibile utilizatorilor depind atât de hardware (monitor, placă video) cât și de software (sistem de operare, setări, drivere).

 

gif
jpg
fig 1.


Acestea fiind spuse, discuția noastră asupra folosirii celor două formate s-ar putea termina aici. Mai sunt totuși multe de spus. La prima vedere, JPG pare a fi un format net superior în comparație cu GIF. Nu este adevărat. Cele două formate se completează reciproc iar răspândirea și folosirea lor în paralel nu este deloc întâmplătoare. După cum spuneam, atunci când nu avem nevoie de prea multă culoare, ar fi mai bine să apelăm la GIF, altfel vom încărca inutil paginile. Dacă pentru graficul din Figura 1 folosim GIF, fișierul va avea 3,6 kB. Același grafic, salvat ca JPG va avea 12,9 kB însă diferența de caliatate nu este sesizabilă.


fig 3.

În plus, GIF suportă transparența și animația. Transparența înseamnă că valoarea unei culori este înlocuită de "gol" astfel încât atunci când imaginea va fi afișată într-o pagină web, în locul culorii transparente va apărea fundalul paginii (care poate fi o culoare sau o imagine). Dacă în graficul din Figura 1 înlocuim albul cu transparență și includem imaginea într-o pagină cu un fundal vărgat vom obține efectul din Figura 2.

fig 2 Animația GIF presupune salvarea în cadrul aceluiași fișier a mai multor cadre care vor fi afișate în mod succesiv, putându-se stabili durata afișării fiecăruia, precum și de câte ori să se repete animația. Procedeul este același ca și în cazul desenelor animate de la televizor iar dimesiunea unui fișier GIF animat va fi direct proporțională cu numărul de cadre incluse. Această tehnologie a fost prima care a adus mișcare pe paginile web. În prezent, ea este însă pe cale de dispariție, animațiile Flash fiind din toate punctele de vedere net superioare. Singurul avantaj al GIF-urilor animate îl constituie faptul că utilizatorii nu au nevoie de vreun plug-in pentru a le putea vizualiza. (vezi Figura 3)

Până în urmă cu câțiva ani, GIF mai avea un atu față de JPG: permitea ca o imagine salvată în acest format să se încarce mai întâi la o calitate redusă, iar apoi - pe măsură ce browser-ul o descărca de pe server - aceasta să devină din ce în ce mai clară. Această opțiune la optimizarea GIF-urilor se numește "Interlaced" și sporește dimensiunea fișierului cu câțiva octeți. În comparație cu GIF-urile, imaginile JPG se descărcau linie cu linie, însă apoi a apărut această opțiune și pentru acest format; în acest caz ea se numește "progressive JPG" și determină ca fișierul imaginii să fie un pic mai mic decât în mod normal.

Pe multe pagini web am văzut astfel de JPG-uri de slabă calitate. Realizatorii acestora se pare că au fost mai preocupați de dimensiunea în kB a imaginilor decât de aspectul lor.

Comprimare
Comprimarea face ca unele grafice mari să "încapă" în fișiere mai mici. Formatele GIF și JPG comprimă imaginile în mod diferit.

GIF folosește în principal tehnica bazată pe comprimarea pe lungime. După cum am mai spus, fiecărui pixel dintr-o imagine îi corespune o valoare între 0 și 255 iar ceea ce se salvează în fișier nu este altceva decât o succesiune de astfel de valori. Însă într-o imagine nu fiecare pixel diferă de cel de lângă el, ci apar mai degrabă șiruri de pixeli identici. Prin comprimare, în fișierul GIF nu se va salva câte o valoare pentru fiecare pixel în parte, ci succesiuni de genul "următorii 30 de pixeli au valoarea 189, următorii 80 de pixeli au valoarea 34 ș.a.m.d.". Această tehnică reduce semnificativ dimensiunea GIF-urilor și tot din cauza ei o imagine va avea o cu totul altă dimensiune atunci când este răsturnată. În Figura 4, graficul cu linii orizontale are 299 octeți iar cel cu linii verticale are 855 octeți.

 

gif 4 culori gif 16 culori
gif 64 culori gif 256 culori


JPG reduce mărimea fișierului unei imagini prin scăderea calității acesteia. Imaginea este simplificată însă ochiul nu va sesiza aceste pierderi minime de informații. Totuși, diferența de spațiu de memorie ocupat de un JPG optimizat prin această metodă poate fi semnificativă. Desigur, dacă "supra-optimizăm" un JPG, rezultatul va fi catastrofal. În Figura 5, prima imagine are 27,82 kB, iar cea de a doua 10,48 kB.


fig 4.

Pe multe pagini web am văzut astfel de JPG-uri de slabă calitate. Realizatorii acestora se pare că au fost mai preocupați de dimensiunea în kB a imaginilor decât de aspectul lor. Totuși, dacă tot vrem să-i încântăm pe vizitatorii noștri cu efecte vizuale de orice fel ar fi mai bine să dăm o atenție sporită rezultatului final. Altfel paginile noastre nu își vor atinge scopul, vizitatorii probabil că vor pleca dezamăgiți și șansa ca ei să se mai întoarcă va fi minimă. Procedeul optimizării imaginilor pentru web nu este unul simplu iar lucrul cu programele grafice necesită destul de multă experiență. Se poate spune că un sit are o grafică bună (mă refer la aceasta din punct de vedere tehnic, și nu al valorii ei artistice) atunci când se găsește acel raport ideal între calitatea imaginilor (GIF sau JPG) și timpul necesar descărcării lor. Nu optimizați niciodată o imagine cu scopul de a o aduce la o anumită dimensiune pentru că uneori se pierde o bună parte din calitate pentru doar câțiva octeți. Unui vizitator puțin îi va păsa dacă o imagine are 3, 5 sau 20 kB; ceea ce contează pentru el este cât de repede a fost ea încărcată. Așadar, atunci când ne apucăm de un sit este bine să știm de la bun început pe ce fel de server va fi găzduit, deoarece viteza acestuia este unul din factorii cei mai importanți în determinarea succesului paginii noastre; indiferent cât de bine optimizăm imaginile, dacă gazda noastră web este de slabă calitate, întreg efortul a fost în zadar.


fig 5.

Vorbeam de lucrul cu programele grafice. Există o mare diversitate în acest sens, de la programe freeware până la suite de aplicații grafice care costă câteva mii de dolari. Multe dintre aceste programe au funcții create special pentru optimizarea imaginilor pentru web. Menționez doar câteva dintre cele mai de succes aplicații grafice, lăsându-vă pe dumneavoastră să decideți care este cel mai potrivit pentru lucrul pe web: Adobe Photoshop (versiunea 6), Corel Draw (versiunea 10) și Macromedia Fireworks (versiunea 4).

Emanuel Baruch

 

Soluții și probleme

Dacă soluția ta va fi aleasă de redacția PC Magazine România drept ,,Soluția Lunii" vei primi un abonament pe un an la revista noastră. Soluțiile și problemele pot fi trimise pe adresa [email protected] sau prin poștă pe adresa Redacția PC Magazine România, București, CP 94 OP 49, împreună cu datele de identificare, cu mențiunea pentru rubrica ,,Internet PRO". Soluția și problema anului vor primi un premiu de 100$.

 

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro