Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Legislație - PC Magazine Romania, Decembrie 2002

tehnologia informației din punct de vedere juridic
Internetul între copy-right și copy-wrong

Mihaela Cârstea

Mulți dintre cei ce folosesc internetul sunt tentați să considere că tot ceea ce se găsește cu atâta ușurință acolo reprezintă un bun public, fie că este vorba de știri, de rezultate ale unor cercetări științifice, de opere literare, muzică, fotografii, desene ș.a.m.d.

Așa să fie oare? Dacă citim cu atenție condițiile de descărcare a fișierelor, ce sunt afișate într-o fereastră ce apare pe ecran după comanda de download, și nu vom da cu nepăsare clic pentru a activa mai rapid descărcarea, vom constata că ne angajăm într-un contract de care ar trebui să fim conștienți pentru că este necesar să îl respectăm.

Conform BSA, pirateria prin internet se referă la orice formă de piraterie software care implică utilizarea internetului ca mijloc de promovare sau distribuție a programelor software protejate prin legea copyright-ului.

Un studiu efectuat de această organizație în prima jumătate a acestui an, arată că mai puțin de jumătate din utilizatorii de internet din SUA chestionați plătesc cu regularitate pentru software-ul pe care-l descarcă prin internet, deși majoritatea sunt de acord că dezvoltatorii de software trebuie să fie recompensați pentru munca lor. Acest studiu reprezintă o primă tentativă a BSA de a înțelege comportamentul utilizatorilor și atitudinea acestora în privința distribuției de software.

Cu toate că distribuția neautorizată de software prin internet reprezintă în momentul de față doar un segment mic din pierderile de 12 mld.$ cauzate industriei de software de piraterie, lucrurile nu trebuie să scape de sub control deoarece se estimează că până în 2005, două treimi din distribuția de software se va realiza prin internet.

CĂI DE MANIFESTARE A PIRATERIEI PRIN INTERNET
Istoria a arătat că orice tehnologie nouă este folosită atât în scopuri constructive cât și distructive. Internetul nu face excepție. Posibilitățile extrem de variate de comunicare pot fi folosite în scopuri benefice, dar oferă și o mulțime de modalități care permit dezvoltarea pirateriei. Iată care sunt principalele căi de manifestare a pirateriei prin internet:

Peer-to-Peer (P2P) - Tehnologia P2P permite utilizatorilor să localizeze, partajeze și distribuie informații între stații de lucru fără conectarea la un server central, reprezentând una dintre cele mai populare modalități de transfer de materiale protejate prin internet. Ex.: programe pure P2P ca Gnutella sau FreeNet elimină serverul, nu există nici un punct central din care sistemul să poată fi oprit.

E-mail - Poșta electronică permite transferul de materiale piratate prin fișiere atașate sau codificare în textul mesajelor, precum și distribuția de reclame, oferte, comenzi etc.

News Groups - Funcționează ca o poștă electronică publică. Deși majoritatea servesc ca mijloace de informare legitime, pot constitui și vehicule pentru distribuția de software piratat. Participanții pot codifica software-ul piratat în corpul mesajelor postate. Pentru facilitarea transferului, software-ul este divizat în fișiere de dimensiuni mici (aprox. 1 MB).

Internet Relay Chat (IRC) - Sistemul de chat interactiv prin internet permite vizualizarea a ceea ce tastează ceilalți membrii conectați la chat ca și când s-ar tasta de pe propriul calculator. El reprezintă o modalitate foarte populară de a face cunoscute noile situri pirate care permit download-urile. Ca și în cazul News Group-urilor, reprezintă o modalitate facilă de a pune în legătură ofertanții și solicitanții de software ilegal.

Situri de licitații - permit achiziționarea online pe lângă produse legale și de CD-uri, DVD-uri piratate, software contrafăcut etc.

File Transfer Protocol (FTP) - limbaj standard care permite schimbul rapid și ușor de fișiere de dimensiuni mari între calculatoare diferite. Uneori pirații penetrează calculatoarele unor companii, ale instituțiilor guvernamentale, educaționale și folosesc facilitățile FTP pentru a stoca și facilita download-area programelor.

Informații de fraudare - În afara software-ului piratat, internetul a devenit și depozitarul unor informații pentru păcălirea mijloacelor de protecție a software-ului. De exemplu, situri pirat oferă liste de numere seriale care permit persoanelor care obțin copii pirat ale unor programe soft să realizeze instalarea completă a acestora, să obțină asistență tehnică și chiar să își înregistreze programele.

Link-uri la situri - Natura grafică a Web-ului i-a inspirat pe pirați, care lucrează clandestin sau în grupuri mici și creează în fața dvs. situri ilegale de promovare. Una dintre cele mai frecvente abordări constă în prezentarea de linkuri către alte situri de unde poate fi descărcat cu ușurință software ilegal. Creatorii și operatorii de directoare pirat vânează linkuri noi sau interesante pentru a-și face siturile mai atractive.

Linkuri directe - Unii pirați creează pe același calculator pagini web și stochează software-ul piratat, care poate fi descărcat din pagina respectivă. Un astfel de sit are însă limitări importante datorită resurselor pe care le necesită.

Linkuri la distanță - Sunt similare cu cele directe, dar programele sunt stocate pe alte calculatoare.

Activități de "elită" - Pirații de elită sunt experți angajați în activități mai specializate decât traficul de soft piratat, cum ar fi crearea de "crack-uri" pentru dezactivarea protecției la copiere, instalare, înregistrare.

PIRAȚII INFORMATICI
În afara celor care își procură prin diverse metode produse software fără licență, era digitală a facilitat și apariția piraților informatici. În prezent există trei categorii de astfel de pirați: hackeri, phreakeri și crackeri. Hackerii sunt persoane care pătrund fără autorizație în rețelele de calculatoare, prin internet, forțând barierele de securitate existente. Phreakerii sunt hackeri care au cunoștințe aprofundate în sistemele de telecomunicații și care își folosesc cunoștințele pentru a se sustrage de la plata facturilor telefonice pentru folosirea internetului. Crackerii sunt persoane care sparg protecția produselor software pentru a le putea folosi fără plata licenței. Interesant este că marea lor majoritate nu recunosc că fac ceva rău, dimpotrivă de cele mai multe ori prin activitatea lor sesizează breșele de securitate existente în diferite organizații, ajutându-le astfel să ia măsurile necesare, sau acționează ca un fel de haiduci moderni care iau de la cei bogați și-i sprijină pe cei săraci.

"Pirații secolului XVIII erau aventurieri aparținând tuturor națiunilor, refugiați politici sau persecutați din cauza religiei lor, care se izolau în locuri unde descopereau libertatea și primele utopii. Azi, pirații informatici au la rândul lor propriile utopii și ideologii destul de asemănătoare. Insulele au devenit zone de autonomie temporară. Noi nu navigăm pe aceleași mări, nu căutăm bogăție, ci mai degrabă cultură, cunoaștere. Nouă ne place informatica și preferăm să creăm decât să distrugem. Avem și noi morala noastră. Ceea ce facem, facem pentru alții, furnizăm crack-uri de programe celor care nu își permit să plătească. Nu ne plac parolele care ascund informații importante. Ne place justiția socială și acționăm în conformitate cu idealurile noastre. Culpabilizarea hack-erilor este o exagerare, ea blochează o stare de spirit".- susținea un hacker francez.

CE ESTE ȘI CE NU ESTE WAREZ?
Software-ul piratat prin internet este cunoscut și sub denumirea de warez. Și, cu toate că până acum am vorbit numai despre piraterie, vom vedea în continuare că nu orice produs software descărcat din internet intră în această categorie.
V-ați întâlnit atât pe internet cât și pe CD-urile revistelor de specialitate cu termenii shareware, freeware, public domain. Criticile și reproșurile de multe ori agresive ale unor cititori ce se simt frustrați că găsesc produse care funcționează doar un număr limitat de zile sau nu sunt complete (așa cum le găsesc la vânzătorii ambulanți de pe străzi sau care își fac cunoscute ofertele prin internet), mă fac să subliniez înțelesul acestor termeni. Cele trei categorii oferă, după cum veți putea constata, diverse grade de libertate în folosirea acestor de produse software.

Shareware este un produs software care este distribuit gratuit, în scopul încurajării utilizatorilor de a-i încerca funcționalitățile. Unii producători oferă o versiune shareware a programului lor pentru un anumit interval de timp (de obicei 30 de zile), la expirarea căruia folosirea fără licență devine un act de piraterie. Alte produse shareware, numite și liteware, au dezafectate anumite funcții esențiale (de exemplu, editorul HTML - HTML Assistant Pro - care permite crearea și afișarea de pagini web, dar nu permite utilizarea facilităților de creare și utilizare de formulare), ce sunt activate odată cu achiziționarea licenței.

Freeware este un produs software care poate fi folosit gratuit o perioadă de timp nedeterimnată. Totuși există câteva restricții. Dreptul moral al autorului asupra produsului se păstrează, astfel, de exemplu, dacă produsul conține informații despre autor, suprimarea acestora constituie contravenție. De asemenea, un program freeware nu poate fi incorporat într-un alt program dezvoltat ulterior.

O categorie specială de programe freeware sunt așa numitele postcardware, care pot fi utilizate gratuit pe baza unei cărți poștale trimise de utilizator furnizorului ca formă de plată. În acest fel, furnizorul are un control asupra numărului de copii folosite.
Public Domain Software sunt programe care pot fi utilizate fără restricții, inclusiv ca părți componente ale altor programe. Astfel de programe au fost realizate de-a lungul anilor de comunitatea Unix.

PROVOCAREA DIGITALĂ AFeCTEAZĂ ȘI INDUSTRIA DIVERTISMENTULUI
Nu numai produsele software sunt piratate prin internet, formatele digitale de reprezentare a sunetelor și imaginilor contribuie la diversificarea posibilităților de stocare și distribuire a muzicii și filmelor, nu întotdeauna însă pe căi legale. Specialiștii studiază fenomenul pentru a avertiza din timp asupra pericolelor posibile.

Compania de cercetare Forrester Research susține că "Pirateria prin internet nu este periculoasă pentru industria muzicală". Un studiu dat publicității pe 13 august 2002, efectuat asupra 1000 de consumatori online din SUA, arată că nu s-a observat o descreștere evidentă a vânzărilor de CD-uri cu muzică digitală, iar lucrurile pot fi îmbunătățite dacă vor fi perfecționate modalitățile de căutare, copiere și plată a firmelor autorizate de distribuție.

Specialiștii de la Forrester Research consideră că scăderea vânzărilor din ultimii doi ani nu se datorează download-urilor, ci mai degrabă recesiunii sau competiției altor mijloace de divertisment, cum ar fi de exemplu jocurile video. Mai mult, Forrester prezice o creștere a veniturilor din vânzările de muzică digitală în US de la 3 mil.$ în 2001 la peste 2 mld.$ în 2007, reprezentând 17% din totalul veniturilor ce urmează a fi obținute în industria muzicală.

Un alt studiu, realizat de KPMG și The Economist Intelligence Unit, dedicat situației mediilor digitale, publicat pe 2 octombrie 2002, la care au răspuns șase din cele zece companii media de vârf din SUA, Marea Britanie, Australia și Japonia, a urmărit colectarea de informații privind modul în care răspândirea pirateriei software (CD, MP3, DVD etc.) pe internet afectează strategiile companiilor media de distribuire de conținut digital și servicii. 43% din repondenți au spus că oferă majoritatea produselor pe internet, iar 81% au afirmat că folosesc diferite modalități de codificare/protecție la copiere a conținutului.

Subliniind amenințarea deosebită pe care o reprezintă pirateria prin internet, raportul subliniază că firmele de media sunt ele însele vinovate de amploarea pe care a luat-o pirateria. În primul rând, noile modele de business ar fi trebuit să țină seama nu numai de beneficiile cât și de riscurile internetului. Apoi, furnizorii ar trebui să prevadă metode de fidelizare a clienților, să prevadă reduceri masive de costuri etc., astfel încât cumpărarea produselor piratate să nu mai fie atractivă. Nu în ultimul rând, ar trebui să se acorde o atenție sporită metodelor de codificare.

Dinamica dezvoltării noilor tehnologii a făcut ca pentru a doua oară în cei cinci ani de existență a legii copyright-ului în SUA, să fie necesară luarea unor decizii privind modalitățile de aplicare ale acesteia și identificarea excepțiilor. În Statele Unite se desfășoară în prezent o dezbatere publică referitoare la protejarea conținutului media digital: muzică, film, software, cărți electronice etc., care urmează a fi finalizată pe 18 decembrie. Necesitatea dezbaterii a apărut ca urmare a unor controverse privind aplicarea acestei legi. Nu se urmărește modificarea legislației existente, ci sugestiile publice privind tipurile de activități care ar trebui legalizate în spiritul legilor curente.

Sub microscopul public se află așa numita clauză anti-fraudă a Digital Millenium Copyright Act, care interzice folosirea în scop de înșelăciune a "metodelor tehnologice care controlează accesul la o lucrare", precum și crearea și distribuirea de instrumente cu același scop. Legea a fost folosită la Hollywood pentru interzicerea programului DeCSS, care poate fi utilizat la copierea DVD-urilor. De asemenea a stat la baza arestării de către FBI a programatorului rus Dmitry Sklyarov, care a contribuit la crearea tehnologiei de spargere a protecției cărții electronice despre sistemele Adobe. Printre excepțiile propuse se află posibilitatea de ștergere din filme a unor scene cu un conținut discutabil, care să poată fi închiriate părinților sau altor persoane care doresc eliminarea unui anumit tip de abordări.

Notă: Puteți trimite orice întrebare privind pirateria software sau legea copy-right-ului pe adresa [email protected]. Veți primi răspunsuri de la avocați ai biroului BSA România și ai altor specialiști din domeniu.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro