Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Editorial PC Magazine Romania, Decembrie  2002

Alunelu', alunelu'...

Dan Șerbănescu
Redactor Șef

PC Magazine România

De unde trage ăla în mine? Of, nu-l văd și nici pușca cu lunetă nu o am la mine. Trebuie să-mi lipesc o notă pe frigider: "Sniper! Don't leave home without it". Până una-alta, mă omoară animalu'. Ia să vedem noi ce știu să facă grenadele alea...

Ooops! M-ați prins. M-am luat cu jocul și nici n-am băgat de seamă că a venit și numărul de decembrie. Nu vă impacientați. Gata, l-am închis și sunt întru totul al dumneavoastră.

Dar să nu vă imaginați că ați scăpat. Ne-am tot gândit ce să vă facem noi cadou de sărbători. Păi, utilitare v-am tot dat și ar trebui ca "bucătăria" calculatorului dumneavoastră să fie perfect utilată. Și, oricum, nu-i cadou de nuntă. De-ale business-ului nici nu îndrăznim, că v-o fi fost de ajuns tot anul. Cosmetice pentru tenul XP-ului (și nu numai) parcă nu ne prea vine să vă dăm. Sunt perene și este și o chestie de gust.
Gata, știm. O să vă oferim un întreg număr de revistă care, într-o formă sau alta, se referă la ... tada ... jocurile pe PC. Mulți dintre voi ne-ați scris, de-a lungul timpului, cerându-ne cu insistență astfel de subiecte; alții probabil că nici nu vreți să auziți de jocuri. Acum, probabil că nu vom putea mulțumi pe toată lumea, dar vin Sărbătorile, așa că mizăm pe spiritul dumneavoastră ... festiv. Și apoi, calul de dar... Chiar dacă nu aveți intenția de a vă juca pe calculator, poate că măcar vă dăm o idee despre ce anume ar putea să-i aducă Moșu' puștiului. Și punem pariu că va aprecia mai mult un joc pe PC sau, și mai bine, un PC pentru jocuri, decât cine știe ce fular, mănuși, căciulă ori pereche de ciorapi.

Așa că l-am sunat pe bunul nostru prieten shuKaru - nu este prietenul nostru imaginar, ci un tip "hârșit" în ale joacelor pe calculator, credeți-ne - și împreună cu băieții de la laborator am pus la cale cele ce veți citi în continuare. Desigur, nu avem nici pretenția și nici intenția de a concura cu revistele de profil, pe care le citim și noi cu pasiune și, uneori, cu o undă de invidie. Mă întreb cum o fi să ai un job în care ești plătit ca să te joci?

Dar să nu divagăm. Așadar, ediția de decembrie a PC Magazine este una tematică, ceea ce constituie o premieră pentru noi. Veți găsi în paginile ei prezentări și teste ale unor super-sisteme, în care au intrat doze masive de... steroizi. Mă întreb dacă există vreodată riscul unei supra-doze în materie de dotare a unui sistem PC. Probabil că nu. Veți găsi și date despre cele mai noi apariții pe piața jocurilor, numai bune de rulat pe sistemele în cauză.

De ce jocuri? Dacă sunteți un tip "serios", care nu "mușcă" la argumentul cu Sărbătorile, vi-l pot oferi pe cel cu industria. Pentru că, în materie de jocuri, despre asta este vorba. E suficient să aveți răbdare să citiți creditele din finalul oricărui joc de mare succes și veți constata că la el a lucrat o armată de programatori, cyber-artiști, oameni de marketing, etc., cu nimic mai prejos decât echipele care produc, spre exemplu, lung metrajele de mare succes ale Hollywood-ului. Desigur, în Vest jocurile aduc și sume de bani deloc de neglijat producătorilor. În România, nu trebuie să vă spun eu că lucrurile nu stau deloc așa. Rata pirateriei, chiar dacă o mai fi scăzut ea la aplicațiile de business, în materie de jocuri rămâne absolut covârșitoare. Ceea ce nu e bine deloc, dar asta e o altă discuție. Apropo, despre piraterie puteți citi lucruri interesante în rubrica noastră de legislație.

Dacă nici argumentul cu industria nu vă convinge, mai încerc cu cel cu tehnologia. PC-ul, în forma în care apare el în prezent pe birourile dumneavoastră, datorează foarte mult jocurilor, din punct de vedere al tehnologiilor înglobate. Bătăliile de pe piața plăcilor video, luptele de monitoare sau cursa înarmării cu... gigaherți, în general competiția de pe piața PC-urilor este măcar stimulată, dacă nu parțial determinată de jocuri. Care au nevoie de resurse de sistem, de viteze mari de transfer sau operare, în general de tot ceea ceea ce imuabila lege a cererii și ofertei face să apară pe piață. Și care, în cele din urmă, înseamnă progres.

Clasicul PC nu este singurul mediu de operare care poate rula jocuri. Vărul său primar - PDA-ul a căpătat și el astfel de apucături, iar unchiul plecat în călătorie de afaceri - telefonul mobil mai rulează și el, între două apeluri, câte un joc. Desigur, există și impresionanta piață a consolelor specializate pentru jocuri, subiect pe care îl vom aborda pe larg în numerele noastre viitoare.

Dar ar fi mai bine să nu vă mai țin de vorbă și, ca să termin ce am început:


... hai la joc!


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro