Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Decembrie  2002


Matti Virtanen, vicepreședinte și managing director HP ISE (International Sales Europe)

Nu costurile contează, ci recuperarea investiției

Dan Șerbănescu
Mihaela Cârstea

Compania Hewlett-Packard a fost unul din sponsorii Conferinței regionale ministeriale pan-europene în pregătirea summit-ului mondial pentru societatea informațională din 2003. Matti Virtanen - vicepreședinte și managing director HP ISE (International Sales Europe) - s-a aflat la București pentru a participa la sesiunea plenară a conferinței. Pe parcursul scurtei sale vizite, a răspuns și la câteva întrebări din partea PC Magazine.

PC Magazine: Pentru început, probabil întrebarea pe care o întâlniți cel mai des. Care este stadiul fuziunii HP-Compaq?

Matti Virtanen: Pentru mine este cea de-a noua fuziune din carieră, iar integrarea în teritoriu a structurilor celor două companii a fost o experiență realmente bună. Fuziunea s-a dovedit foarte bine pregătită, în acest proces fiind implicate circa 1.200 de persoane. Din punct de vedere managerial, a fost una dintre cele mai ușoare fuziuni prin care am trecut. M-a impresionat să descopăr că în cele două companii culturile erau foarte similare. Au existat, desigur și unele diferențe. Poate Compaq a fost un pic mai agresivă în anumite aspecte, iar HP este mai stabilă și foarte sistematică. Din această perspectivă, este o combinație bună de aptitudini și moduri de abordare, dar există și nuanțe. Integrarea celor două culturi, care este elementul cheie, a fost relativ ușoară. Spre exemplu, acum în ședințe nici nu mai țin minte exact de la care companie provine fiecare. Fuziunea este deja istorie și sunt foarte mulțumit să constat că și în România, ca în alte părți ale lumii, ea funcționează foarte bine și avansează agresiv. Compania rezultată este una foarte puternică, cu aptitudini complementare și cu cât procesul integrării avansează, cu atât mai logic devine.

PC Magazine: Puteți face o evaluare globală a implicării HP în proiectele de e-governement lansate de autoritățile române și ce înseamnă aceste proiecte pentru dumneavoastră din punct de vedere al veniturilor estimate?

Matti Virtanen: În primul rând, sunt extrem de mulțumit să decopăr voința fermă a Guvernului român de a merge către societatea informațională și guvernare electronică. Acest angajament este foarte clar, începând cu președintele țării și întregul guvern. Suntem foarte mulțumiți pentru că acest mod de gândire seamănă cu al nostru. Ne-am implicat activ în multe proiecte de e-government ale Executivului de la București. Proiectele principale sunt cel privind Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate, în legătură cu care am semnat un contract pentru un proiect în valoare de 120 mil.$, pe care am dori să îl demarăm cât mai curând posibil, cel mai târziu la începutul anului viitor, precum și cel de dezvoltare a sistemului pilot pentru e-procurement, proiect în valoare de circa 6-7 mil.$. Acestea sunt cele două proiecte majore, foarte publice și de care noi suntem foarte mulțumiți, iar reprezentanții Guvernului par și ei la fel de mulțumiți. Principalele mele priorități sunt, așadar, cele două proiecte menționate, a căror implementare va constitui și un pas foarte important pentru țară, în condițiile în care ne vom asigura că procesul de e-procurement va fi unul transparent. Cât despre venituri, este o chestiune delicată, ca toate problemele bugetare în proiectele în care ne-am implicat, pentru a ne asigura că unele dintre probleme vor fi rezolvate cu ajutorul nostru.

PC Magazine:
În urma contactelor avute cu oficialii români se prefigurează încheierea unui parteneriat global între HP și Guvernul României?
Matti Virtanen: Cred că deja avem un parteneriat puternic și funcțional. Nu am resimțit nevoia de a "formaliza" în vreun fel această relație de colaborare, care este una deja foarte activă, în diverse sectoare ale activităților guvernamentale. Proiectul CNAS este un bun exemplu în acest sens, dar putem menționa și colaborarea cu Ministerul Sănătății pentru portalul ministerului și pentru susținerea online a examenului de rezidențiat al medicilor, proiect pentru care am echipat ministerul cu 100 de PC-uri . Am mai realizat și proiectul pilot de colectare electronică a taxelor. Așadar colaborăm deja pe mai multe planuri, așa că nu mai e nevoie de formalizarea acestei relații.

PC Magazine:
Ați avut întâlniri cu președintele Ion Iliescu și cu alți oficiali români, între care și ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Dan Nica. La ce rezultate ați ajuns?

Matti Virtanen: Rezultatele discuțiilor confirmă faptul că parteneriatul nostru este unul puternic și că ambele părți doresc să continue colaborarea, în zone în care noi suntem experți și Guvernul identifică necesități. Așadar, discuțiile au confirmat că ne aflăm pe drumul cel bun, împreună.

PC Magazine: Cât de important este pentru HP proiectul "eEurope 2005 - Societatea Informațională pentru toți"?

Matti Virtanen: Este foarte important. Este un cadru excelent de colaborare cu sectorul public și este focalizat pe chestiunile esențiale. Trebuie să ai o infrastructură realmente puternică, atât din punctul de vedere al echipării cu calculatoare, cât și din cel al existenței unei rețele broadband pentru conectarea lor la internet. Dar cele mai importante sunt, în cele din urmă, serviciile oferite cetățenilor. Iar gradul lor de satisfacție este, în ultimă instanță, cel mai corect indicator. Despre asta este, de fapt, vorba: conectivitate, acces și servicii. Noi credem că cel mai bun indicator al gradului de dezvoltare a societății informaționale se referă la măsura în care oamenii au acces la internet și conținutul disponibil suportă necesitățile utilizatorilor. Nu e vorba de numărul de calculatoare, ci de servicii. Iar asta e o mare schimbare față de modul de gândire anterior și noi suntem foarte mulțumiți de acest lucru, pentru că mută accentul pe modul în care guvernele ar trebui să urmărească recuperarea investițiilor și nu costurile de implementare. Nu costurile contează ci recuperarea investițiilor într-un interval acceptabil. De aceea este un cadru de colaborare excelent.

PC Magazine: Ce loc ocupă România în prioritățile HP pentru această zonă a Europei?

Matti Virtanen:
Unul foarte înalt. Ca întotdeauna, România reprezintă o oportunitate majoră. Avem o echipă excelentă aici. Problema este una de nivel al investițiilor, care este o problemă constantă, oriunde în lume. Aș poziționa România în aceeași categorie ca orice altă țară din Europa Centrală și de Est angrenată în procesul de integrare în Uniunea European și NATO. Comparativ cu alte piețe, România are încă de recuperat din punct de vedere al infrastructurii și nivelului investițiilor, dar cred că România este pe drumul cel bun. Mentalitatea corectă există și de la asta pleacă totul.

PC Magazine: Integrarea României în NATO va schimba în vreun fel atitudinea HP?

Matti Virtanen:
Nu, noi am avut întotdeauna o atitudine pozitivă față de România. Integrarea va reprezenta un moment de cotitură, ceea ce înseamnă că, pentru a îndeplini criteriile de membru, Guvernul va trebui să facă investiții în anumite domenii ale infrastructurii, iar asta e un lucru bun pentru că va ajuta la consolidarea tranziției către o societate informațională. Deci, atitudinea noastră nu se va modifica - noi am văzut întotdeauna România ca pe o piață importantă și ne aflăm aici pe termen lung.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro