Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Timpul Liber- PC Magazine Romania, Noiembrie 2002

Teatrul românesc pe web
Tragedie sau... comic burlesc?

Emanuel Baruch (Sibiu)


Nu ne-am propus să înșirăm situri în care este prezentat programul teatrelor, alături de cel al cinematografelor, ci să poposim la prezentările virtuale ale diverselor teatre din România. Ordinea aleasă este pur întâmplătoare.

Teatrul German de Stat Timișoara
Prima pagină nu este prea bine structurată, ceea ce mă face să strâmb din nas de la bun început. Totuși, găsesc o mulțime de link-uri, așa că arunc o privire mai atentă. Avem întregul program pe anul 2001 - 2002, o trecere în revistă a proiectelor stagiunii 2002 - 2003 și o arhivă a evenimentelor, începând din 1997. Situl ne pune la dispoziție informații detaliate despre fiecare piesă de teatru în parte, iar mulți dintre actori au câte o pagină proprie. Nu îmi dau seama de ce nu există astfel de pagini pentru fiecare actor...

Fiind vorba de Teatrul German, există, bineînțeles, și o versiune germană a sitului. Iar dacă nu cunoașteți limba, puteți viziona liniștiți piesele deoarece "spectacole se traduc la cască în limba română." Interesant mi s-a părut și faptul că avem multe informații despre studiul actoriei.

Așadar, un sit destul de complet din punct de vedere al conținutului. În ceea ce privește așezarea în pagină și navigarea este loc de mai bine, mai ales ca această prezență pe internet există din 1998.

www.infotim.ro/tgst
Conținut: și jumătate
Design:

 

Teatrul Evreiesc de Stat
Chiar dacă acest teatru are o tradiție de 120 de ani, prezența sa pe internet este catastrofală. Avem o descriere pe prima pagină, o listă cu repertoriul și câteva informații despre echipă. Pe pagina cu evenimente găsim un singur anunț din 1996 (!). Iar toate acestea doar în limba engleză. Nu mai are rost să discutăm despre alte erori, ci sperăm că persoanele responsabile de acest sit se vor ocupa cât de curând de refacerea sa din temelii.

www.tes.ro
Conținut:
Design: jumătate

 

Teatrul Național Timișoara
Un sit foarte bine structurat, cu conținut mult și diversificat: producții, festivaluri, trupa (fiecare actor are o pagină proprie, cu loc pentru poză - însă pozele lipsesc peste tot). La o analiză mai atentă, observăm că paginile nu au mai fost actualizate din 1999, iar pe alocuri încă îl mai găsim pe "under construction". Și din punct de vedere grafic se mai pot face multe îmbunătățiri, dar ce rost ar avea acestea dacă informațiile pe care le găsim au doar caracter istoric... Remarcabil este faptul că situl este scris cu diacritice.

www.tnt.saratoga.ro
Conținut:
Design:

 

Teatrul Lucia Sturza Bulandra
Probabil cel mai bun sit de profil din România. Atât din punct de vedere al conținutului, cât și al designului nu prea am ce critica. Găsim tot ceea ce ne poate interesa ca amatori de teatru. Am fost plăcut surprins să văd programul proaspăt actualizat (pentru săptămâna curentă) și diacriticele la locul lor. Imaginile prezentate pot fi însă de o calitate mai bună, iar motorul de căutare nu pare să funcționeze întotdeauna corespunzător.
Lăsând la o parte aceste mici neajunsuri, putem spune că Teatrul Bulandra are o prezentare virtuală demnă de luat ca exemplu.

www.bulandra.ro
Conținut: și jumătate
Design:

 

Teatrul Național Craiova
Nu apuc să văd prea bine despre ce este vorba că dau peste o notă dezamăgitoare: "Last updated: 24 Feb 1998". Situl este (sau mai bine zis era...) destul de bine structurat, având însă multe neajunsuri în ceea ce privește așezarea conținutului în pagină. Interesantă este prezentarea unui "studiu comparativ privind veniturile realizate în anii 1996 și 1997". Nu prea pot să îmi dau seama cui folosește prezentarea unor astfel de informații pe situl unui teatru... Având în vedere că este un sit mort, mă opresc însă aici.

tnc.icnet.ro
Conținut:
Design:

 

Teatrul Național "I.L. Caragiale" București
Mult conținut dar și multe pagini goale. Cam așa s-ar rezuma ceea ce găsim pe situl Teatrului Național I.L. Caragiale. Mi-a plăcut să văd multă informație actualizată la zi, însă așezarea textului în pagini cam lasă de dorit. Pe alocuri am avut impresia că textul a fost pur și simplu "aruncat pe internet" (uitați-vă la pagina "Repertoriu"). De asemenea, cam lipsesc imaginile.

Așadar, mai este mult până când situl ajunge la valoarea teatrului pe care îl prezintă. Iar un domeniu propriu cred ca ar fi binevenit.

tnb.kappa.ro
Conținut: și jumătate
Design:

 

Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca
Un sit realizat în Flash, disponibil în engleză, maghiară și română. La prima vedere, pare bine structurat, însă dacă ne afundăm în subcapitole, vom fi foarte ușor derutați. Din fericire, există peste tot un link către meniul principal. Pe alocuri, deși ne aflăm în versiunea română, suntem aruncați în pagini în engleză sau maghiară. Am găsit și câteva galerii foto, dar imaginile nu sunt prea strălucite. Realizatorii ne pun la dispoziție și o carte de oaspeți, ceea ce nu am mai întâlnit pe celelalte situri de acest gen. Prezentarea planului teatrului mi s-a părut o idee foarte bună, dar mă așteptam la o realizare mai spectaculoasă, având în vedere că este folosită tehnologia Flash.

Cel mai mare neajuns al sitului constă în faptul că link-urile sunt la fel formatate ca și restul textului, astfel încât nu prea știi unde poți face clic.

www.huntheater.ro
Conținut: și jumătate
Design: și jumătate

 

Teatrul ACT
Ne întâmpină un intro simplu, dar interesant, după care ajungem pe home page unde găsim un meniu de navigare ieșit din comun. Vă las să-l descoperiți singuri... păcat că nu a fost folosit și pe celelalte pagini. Așadar, un sit deloc voluminos și ușor de urmărit. Totuși, aș fi vrut mai multe informații despre acest teatru și actorii săi. Pagina cu evenimente este "în construcție". La prezentarea spectacolelor, cred că era mai bine dacă se renunța la prezentarea paginilor în ferestre separate, pentru că am ajuns să am nu mai puțin de 10 ferestre deschise. Și aici, imaginile sunt de calitate foarte slabă.

www.teatrulact.ro
Conținut: și jumătate
Design: și jumătate

 

Teatrul Masca
Un sit bine realizat din toate punctele de vedere. O remarcă: nu am găsit versiunea română... probabil că nici nu există ;)

Pe sit sunt cuprinse diverse informații interesante, însă la secțiunea evenimente nu prea avem noutăți, ultimul eveniment care "urmează să aibă loc" datând din decembrie 2000... Mare mi-a fost însă mirarea când am găsit la fiecare spectacol - pe lângă imagini bine realizate - și scurte filme. Cred că este singurul sit care oferă așa ceva. Cu toate că sunt de calitate slabă și nu se distinge mare lucru în ele, am putut să le urmăresc și pe o conexiune dial-up (sonorul este însă ok). Ar fi fost, cu siguranță, mai bine dacă realizatorii sitului ar fi pus la dispoziția vizitatorilor cu conexiuni mai rapide și variante ale filmulețelor ceva mai bune din punct de vedere calitativ. Poate la următoarea actualizare...

www.masca.ro
Conținut: și jumătate
Design: și jumătate

 

Uniunea Teatrală din România
Disponibil în română, engleză și franceză, situl Uniunii Teatrale din România ar putea să fie un ghid pentru toate teatrele care vor să aibă o prezentă pe internet. Deși designul nu este ieșit din comun, informațiile prezentate sunt bine structurate și simplu de urmărit. Remarc prezența diacriticelor și - în premieră - a unei versiuni fără diacritice. O hartă a sitului face navigarea extrem de ușoară.

www.uniter.ro
Conținut: și jumătate
Design: și jumătate

 

În concluzie, siturile teatrelor sunt relativ puține la număr, iar majoritatea dintre ele nu dispun de informații actuale. Unele sunt foarte prost realizate, încât mă întreb dacă nu era mai bine să nu existe deloc. Sunt însă și câteva reușite, semn că se poate...

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro