Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Tehnologii - PC Magazine Romania, Noiembrie  2002

Paul Otellini,
președintele Intel

Intel câștigă pariul ... cu siliciul

Dan Șerbănescu

Siliciul va constitui și pe viitor "motorul" ce va alimenta dezvoltarea industriilor tehnicii de calcul și comunicațiilor și va constitui punctul de convergență ce va da startul unei a treia ere a calculatoarelor.

După o primă eră dominată de mainframe-uri și o a doua marcată de revoluția PC-ului, a sosit timpul ca noi dispozitive convergente să aducă împreună tot ce este mai bun în lumea calculatoarelor și cea a infrastructurilor de comunicații fără fir, a estimat președintele Intel, Paul Otellini, în deschiderea ediției de toamnă a Intel Developer Forum (IDF), care a avut loc la San Jose, California. Ediția americană a IDF este cel mai important eveniment anual organizat de Intel, oferind dezvoltatorilor hardware și software din întreaga industrie informații tehnice în premieră și date despre cele mai noi tendințe în tehnologie. Forumul este un program global, în cadrul căruia au loc, pe tot parcursul anului, conferințe similare în diverse părți ale lumii, dar se constituie și într-o sursă constantă de informații și suport pentru dezvoltatorii pe platformă Intel.

"Pe măsură ce industriile tehnicii de calcul și comunicațiilor trec prin cele mai importante schimbări din întreaga lor istorie, investițiile în tehnologii emergente, produse fascinante și elemente solide de infrastructură continuă. Ne aflăm în pragul creării de noi tehnologii, ce vor permite calculatoarelor și tuturor dispozitivelor de comunicații să lucreze împreună. Acest lucru este posibil grație avansului tehnologiilor bazate pe siliciu, care permit în prezent noi niveluri de integrare a celor mai diferite dispozitive. Tehnologia avansată pe 90-nanometri a Intel va permite ca, pe liniile de producție Intel, să se întâlnească, în premieră, capabilitățile logice și de comunicații cu cele clasice, specifice tehnicii de calcul", a spus Otellini.

Președintele Intel a explicat că, în prezent, PC-urile și servele sunt interconectate prin intermediul unor rețele de înaltă performanță - o mixtură de LAN-uri Ethernet, sisteme de transport al informației prin fibră optică și infrastructuri modulare de comunicații, ceea ce creează o lume cu adevărat conectată. Echipamente de comunicație precum dispozitivele handheld, telefoanele celulare, procesoarele de rețea și alte noi dispozitive ce apar oferă din ce în ce mai complexe capabilități de calcul. Rolul Intel, în viziunea președintelui companiei, este de a accelera această convergență, prin furnizarea platformelor pe bază de siliciu și a unor medii comune de dezvoltare.

Tehnologii și produse
Pentru a ilustra tendința către convergență, Otellini a demonstrat o serie de tehnologii și produse dezvoltate în prezent de Intel, cum este noua platformă Banias, care va deveni disponibilă pe piață în prima jumătate a anului viitor. Banias reprezintă primul microprocesor dar și platformă Intel, proiectate de la bun început pentru utilizatorii mobili - luând în calcul toate aspectele mobilității, oferind o mai bună metodă de utilizare a energiei electrice, performanțe sporite, un format fizic de mici dimensiuni și conectivitate wireless nativă.

În plus, Otellini a demonstrat un procesor Intel Pentium 4 operând la 3 gigaherți (GHz), anunțând că noul procesor va fi disponibil încă în cursul acestui an, cu capabilități Hyper-Threading (HT) încorporate. Tehnologia Hyper-Threading permite unui sistem rularea unor aplicații special proiectate ca și cum ar avea la dispoziție două procesoare, chiar dacă sistemul nu are montat fizic decât unul singur. HT poate asigura până la 25 de procente de performanță suplimentară pentru multe aplicații folosite pe scară largă pe pața consumer sau business, fără costuri adiționale.

Otellini a schițat, de asemenea, principalele coordonate ale tehnologiei LaGrande (LT), care va fi integrată în viitor în procesoarele Intel. Tehnologia LT va fi nucleul hardware pe baza căruia se va crea un mediu de operare sigur pentru e-business, permițând protecții la execuția aplicațiilor, memorie și dispozitive de stocare.

Cu toate că îmbunătățirile de ordin arhitectural sunt importante, Intel nu are de gând să ia piciorul de pe accelerator. Otellini a demonstrat acest lucru într-o manieră spectaculoasă, stabilind un nou prag de viteză pentru procesoare, prin rularea unui Pentium 4 la 4,7 GHz!

Nici eforturile Intel în zona enteprise nu au fost omise, Otellini aducând pe scenă nu mai puțin de zece tone de servere bazate pe procesoare Itanium 2, pe care le-a numit versiunea tehnologică a curentului "heavy metal". El a demonstrat modul în care un server partiționat (Unisys ES7000) cu procesor Itanium 2 poate fi upgradat în plin regim de funcționare - operație cunoscută în industrie sub denumirea de "hot swap". Folosind un server 16-way Itanium 2, Otellini a demontat un nod de patru procesoare Itanium 2 și l-a înlocuit pe loc cu un nod 4-way Madison, ceea ce a avut efectul vizibil al unei creșteri de proformanță instantanee. Madison, a treia generație a familiei de procesoare Intel Itanium, va fi disponibil pe piață în cursul anului viitor.

De asemenea, în sprijinul dezvoltatorilor software, Otellini a anunțat crearea Intel Software College, o varietate de cursuri în clasă sau online pentru trainingul dezvoltatorilor în domenii precum cele patru arhitecturi Intel, tehnologii de platformă și instrumente de dezvoltare pentru mai multe sisteme de operare.

Intel încalcă Legea lui Moore
Intel va folosi tehnologii integrate pe bază de siliciu pentru a atinge, în următoarea decadă, un punct de convergență al sistemelor computerizate cu cele de comunicații, ceea ce va deschide perspectiva unui viitor digital marcat de simplificarea, ieftinirea și mai ușoara folosire a dispozitivelor electronice.
Atât Pat Gelsinger, Chief Technology Officer, cât și Sunlin Chou, vicepreședinte senior, sunt de acord că tehnologiile pe bază de siliciu care integrează funcții de calcul și de comunicații vor aduce beneficii de tip Legea lui Moore unor domenii precum cel al comunicațiilor wireless sau optice. Cei doi au dezvăluit, de asemenea, că unul dintre obiectivele vizate de Intel este acela de a extinde valabilitatea Legii lui Moore pe termen nedefinit, pe baza cercetărilor avansate în domeniul nanotehnologiei bazate pe siliciu. Celebra Lege a lui Moore stipulează că densitatea tranzistorilor din circuitele integrate se dublează la fiecare doi ani, ceea ce are drept rezultat performanțe sporite, la costuri în scădere.

"Noi credem că integrarea pe siliciu va permite noi tehnologii inovatoare, disponibile oriunde și la costuri scăzute, ceea ce va duce la o lume în care toate calculatoarele vor comunica și toate dispozitivele de comunicații vor calcula", a spus Gelsinger.

Între tehnologiile studiate de Intel este și cea a "radiourilor din siliciu", bazată pe procesul de producție de mică putere CMOS. În următorii câțiva ani, aceste radiouri vor fi integrate cu viitoarele procesoare Intel, astfel încât orice dispozitiv "motorizat" de un astfel de cip va avea capabilități wireless radio native.

În plus, Gelsinger a demostrat un laser reglabil cu elemente fotonice din siliciu și a anunțat că departamentele de cerctare ale corporației sunt pe cale să aplice Legea lui Moore în crearea de componente cu un grad înalt de integrare, care includ pe un singur cip funcționalități digitale și dispozitive opto-electronice bazate pe siliciu. Scopul acestei cercetări este scăderea dramatică a costurilor asociate rețelelor optice, prin integrarea tehnologiilor componente în elemente de bază din siliciu, cu costuri scăzute.

Nu în ultimul rând, referindu-se la o tehnologie cunoscută drept "rețele senzoriale", Gelsinger a spus că beneficiile senzorilor din siliciu, sofisticați dar cu costuri reduse, capabili atât să calculeze, cât și să comunice, sunt deja testate în prezent în condiții reale de rețea.

Pe măsură ce Intel continuă cercetările avansate în materie de miniaturizare a senzorilor integrați în siliciu, corporația dezvoltă, de asemenea, și instrumentele software pentru programarea rețelelor senzoriale, pentru a permite industriei să beneficieze de avantajele acestor noi tehnologii cât mai repede.

Legea lui Moore și nanotehnologia
Eforturile departamentelor de cercetare-dezvoltare ale Intel în direcția noilor tehnologii pe siliciu, materiale sau structuri de dispozitive ce pot extinde valabilitatea Legii lui Moore includ litografia Extreme Ultraviolet (EUV), noi structuri ale tranzistorilor și materiale dielectrice pentru porțile tranzistorilor, în plus față de inovații precum gravarea în adâncimea plăcuțelor de siliciu, care va fi folosită începând cu anul viitor, în procesele de producție pe 90 nanometri ale Intel.

"Vom continua să împingem limitele Legii lui Moore prin includerea a tot mai multe capabilități în siliciu, grație cercetărilor avansate și investițiilor pe care le facem în nanotehnologii", explică Chou. "Intel a fost lider în era nanotehnologiei în ultimii doi ani, prin producerea de procesoare cu tranzistori mai mici de 100 nanometri. Cercetările noastre depășesc cu mult nivelul tehnologiei pe 90 nanometri, ce va intra în producție de serie anul viitor".

Chou a mai precizat că unul dintre proiectele de cercetare ale Intel, dedicat tranzistorilor Terahertz (tranzistori de mare viteză pe care Intel îi va lansa în producție în a doua jumătate a acestui deceniu), este focalizat pe modalitatea de producerea a unor tranzistori experimentali, non-plani cu triple porți CMOS (numiți tranzistori Tri-Gate). Acest tip de tranzistori nu vor mai avea actualul design "plan", folosind în schimb o arhitectură tridimensională, care mărește suprafața porților tranzistorilor, cu efectul creșterii performanțelor și posibilitatea producerii de procesoare mai rapide.

De asemenea, Chou a menționat și colaborarea Intel cu diverse universități în proiecte pe termen lung în domeniul nanotehnologiei, cum sunt nanotuburile din carbon și nanofirele din siliciu, structuri conductoare sau semiconductoare care într-o bună zi ar putea oferi performanțe sporite procesoarelor. Pentru moment, Intel estimează că folosirea practică a nanotuburilor sau nanofirelor în dispozitive de calcul mai are de așteptat cel puțin zece ani.

Platforma Banias pentru PC-uri mobile
Intel a dat publicității, în cadrul IDF, informații referitoare la viitoarea sa platformă pentru calculatoare mobile, cu numele de cod Banias, care va beneficia de o arhitectură complet nouă a microprocesorului. Platforma este proiectată să ofere durate de viață mai mari ale bateriilor, performanțe remacabile, noi formate subțiri și ușoare pentru calculatoarele mobile și conectivitate simplificată wireless nativă.

"PC-urile mobile pe platformă Banias vor oferi simplitate și performanță în domeniul conectării wireless, într-o gamă largă de formate atractive", a declarat Anand Chandrasekher, vicepreședinte al Intel Mobile Platforms Group. "Cu platforma Banias, Intel trece la o abordare holistică a proiectării pentru mobilitate - de la modul în care microarhitectura Banias a fost proiectată din start pentru un consum redus de energie, în paralel cu oferirea unor performanțe înalte, până la modul în care celelalte componente ale platformei lucrează împreună pentru a oferi cel mai bun grad de mobilitate wireless sau modul în care Intel colaborează cu alte companii pentru a rezolva problemele ridicate de mobilitate și ușurință în folosire".

Noua arhitectură mobilă
Noua microarhitectură Banias va furniza performanțe de vârf, cu un consum minim de energie, totul într-o carcasă de dimensiunile unui notebook. Intel a dezvăluit detalii privind patru noi tehnologii care vor crește performanța, în paralel cu reducerea consumului de curent: Advanced Branch Prediction, Micro-Op Fusion, Power Optimized Processor System Bus și Dedicated Stack Manager. Advanced Branch Prediction analizează comportamentul din trecut al unui program și prezice operațiunile pe care este probabil că le va efectua în viitor, ceea ce are drept rezultat un plus de performanță. Atunci când mai multe operații sunt gata să fie executate concomitent, tehnologia Micro-Op Fusion le combină într-o singură operațiune, ceea ce îmbunătățește atât performanța, cât și consumul de energie. Spre deosebire de multe dintre sistemele existente, care alimentează componentele chiar și atunci când acestea nu sunt folosite, Power Optimized Processor System Bus implementează inovații în materie de arhitectură și circuite, ce permit variații mai mici ale voltajelor și o administrare mai strictă a buffer-elor, alimentând cu curent doar acele componente care au nevoie. În plus, Dedicated Stack Manager folosește un dispozitiv hardware special pentru a ține evidența internă a instrucțiunilor pe care le are de executat procesorul, ceea ce elimină întreruperile. Combinate, aceste tehnologii îmbunătățesc semnificativ performanțele sistemului, fără a sacrifica durata de viață a bateriei.

Conectivitate wireless uniformă
Platforma Banias integrează tehnica de calcul cu comunicațiile, oferind conectivitate nativă wireless în bandă dublă. Soluția permite conexiuni atât în standardul 802.11a, cât și în 802.11b - la 54 Mbps, respectiv 11 Mbps - asigurând compatibilitatea inversă cu infrastructurile WLAN existente, permițând accesul la o gamă largă de rețele, de la cele de companie, la cele de acasă sau zonele cu conectivitate wireless din aeroporturi, hoteluri, restaurante și alte locuri publice. Calculatoarele Banias se pot conecta automat prin cea mai rapidă conexiune disponibilă într-o anumită locație. Soluția wireless inclusă de Intel în platforma Banias este proiectată să lucreze fără probleme cu procesorul și cu cipsetul și este proiectată, testată și validată, oferind experiențe de cea mai bună calitate. În plus, utilitarul Intel PROSet va permite utilizatorilor platformei Banias să treacă fără întreruperi de la o conexiune prin cablu, la una wireless LAN de mare viteză, fără a fi necesară oprirea aplicațiilor.

Componenta wireless LAN a platformei Banias va include o soluție care îmbunătățește semnificativ folosirea simultană a tehnologiilor Bluetooth și 802.11b. Acest lucru reduce la minim potențialele conflicte dintre cele două tehnologii și oferă trafic optimizat, o rază de operare și viteze de răspuns mult mai bune, în ambele tipuri de rețele wireless.

O altă premieră anuntață de Intel la San Jose este primul controller Gigabit Ethernet, dezvoltat pentru a răspunde necesităților de înaltă performanță și consum energetic scăzut ale calculatoarelor mobile. Intel 82540EP Gigabit Ethernet Controller are caracteristici automate de reducere a consumului care permit scăderi cu până la 75% ale consumului actualelor controllere Gigabit Ethernet. Noul controller este validat pentru platforma Banias, pentru a se scurta perioadele de design și calificare ale dezvoltatorilor. Intel PRO/1000 MT Mobile Connection oferă conexiuni de rețea 10/100/1000 Mbps, peste cabluri standard de cupru Category-5, fiind capabil să negocieze automat cele mai mari viteze de transfer posibile.

Mai mult chiar, Intel 82540EP Gigabit Ethernet Controller este compatibil în privința numărului de pini cu cele mai recente controllere 10/100 LAN on motherboard (LOM) ale Intel, ceea ce înseamnă că producătorii de PC-uri pot oferi capacități de trafic de rețea de 10 ori mai mari, fără a fi nevoie de noi plăci de bază.

Premiile Intel Innovative PC 2002
Intel a premiat cele mai inovative modele de calculatoare desktop, business și mobile, construite pe baza procesoarelor Intel Pentium 4, Mobile Intel Pentium 4 - M și Mobile Intel Pentium III - M. În cadrul unei ceremonii ce a avut loc în cadrul Intel Developer Forum, Louis Burns, vicepreședinte și co-general manager, Intel Desktop Platforms Group, a decernat premiile pentru inovație PC următoarelor sisteme: Acer TravelMate 100, Gateway 700XL, IBM ThinkPad X30, Legend Tianqui 9220, Legend Kaitan 6800, Panasonic CF-R1 Let's Note Light, Toshiba Portege 4010 și Samsung Sens P10.

"În ultimii ani, programul Innovative PC Award a crescut, incluzând în competiție platforme PC mai diverse, ale unort producători din întreaga lume. Calculatoarele premiate anul acesta stabilesc, în mod clar, noi și incitante recorduri în materie de construcție a calculatoarelor", a declarat Burns. Parte a inițiativei Intel "PC Ease of Use", primele premii pentru inovații au fost acordat în ediția IDF din toamna anului 1999.

Dar mai bine să vă facem cunoștință cu laureații:

Acer TravelMate 100 (Categoria Slate / Tablet Mobile PC)
TravelMate 100 este un Tablet PC convertibil, care integrează răspunsuri la toate nevoile naturale și practice ale unui uitlizator și revoluținează modalitatea convențională de folosire a PC-urilor mobile cu ajutorul unui stilou special. Mai mult, caracteristicile wireless integrate și panoul convertibil fac din TravelMate 100 un adevărat calculator mobil. Este construit în jurul unui procesor Mobile Intel Pentium III la 700 MHz.

Gateway 700XL (Categoria Consumer Desktop)
Gateway 700XL este un calculator destinat utilizatorilor casnici, cu multe caracteristici și cu performanțe de top, incluzând cele mai recente tehnologii. Toate acestea pleacă de la un procesor Intel Pentium 4 la 2,8 GHz.

Componenta DVD-R, displayul flat LCD de 18" și un sistem de sunet opțional 4.1 fac din această mașină un adevărat centru multimedia. Cu un total de șase porturi USB, modelul oferă multiple posibilități de conectivitate.

Legend Tianqui 9220 (Categoria Consumer Desktop)
Legend Tianqui 9220 oferă o putere imensă de procesare, dar și un grad de accesibilitate sporit, grație unui număr mare de opțiuni I/O disponibile pe panoul forntal. Este echipat cu un procesor Intel Pentium 4 la 2,4 GHz. Cu șase porturi USB, dintre care patru USB 2.0 în panoul forntal, conectivitatea este mai simplă ca oricând.

Legend Kaitan 6800 (Categoria Business Desktop)
Legend a câștigat și premiul la categoria Business Desktop. Kaitan 6800, are dimensiuni reduse ale carcasei și este "motorizat" de un procesor Intel Pentium 4 la 2,4 GHz. Tastatura și mouse-ul wireless mențin biroul liber de cabluri. Aceleași opțiuni USB ca și modelul câștigător al categoriei Consumer.

IBM ThinkPad X30 (Categoria Mini-notebook Mobile PC)
IBM ThinkPad X30, câștigătorul categoriei mini-notebook, este un model super-ușor, super-mic și super-portabil. Sistemul este echipat cu un procesor Intel Mobile Pentium III la 1,2 GHz. X30 are o carcasă dura, însă foarte ușoară de titaniu și este o adevărată punte între lumea funcționalității și cea a portabilității.

Toshiba Portege 4010 (Categoria Thin and Light Mobile PC)
Echipat cu noul procesor de mic voltaj Intel Mobile Pentium III, la 933 MHz, cu tehnologie Enhanced Intel Speed Step, Portege 4010 oferă putere de calcul timp de până la 7,6, cu bateria primară și cea opțională Slim SelectBay. Alte dispozitive SelectBay disponibile includ un DVD și un CD-RW. Portul 1394 extinde expandabilitatea și funcționalitatea sistemului.

Samsung SENS P10 (Categoria Full-size Notebook Mobile PC)
Samsung SENS P10 este un notebook de dimensiuni standard cu caracteristici "șic". Echipat cu procesor Mobile Intel Pentium 4 la 2,0 GHz, acest notebook conține caratceristici foarte prietenoase, cum ar fi un control al CD-ului audio amplasat sub un capac sau opțiuni alternative, precum memory stick.

Panasonic CF-R1 "Let's Note Light" (Categoria Sub-notebook Mobile PC Category)
Modelul "Let's Note Light" are un design compact, care ascunde o mașină foarte puternică. Echipat cu un procesor Intel Mobile Pentium III la 800 MHz, acest sistem ultra-compact are caracteristici de vârf, precum un hard disk de 20 GB și 128 MB de RAM. Modelul este disponibil, pentru moment, doar în Japonia.

Noutățile anunțate de Intel nu se opresc aici. Urmăriți în numerele viitoare ale revistei prezentări ale celor mai noi tehnologii, de la Serial ATA II, la noile cipseturi, tehnologia AGP 8x sau bus-ul PCI Express.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro