Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Tehnologii - PC Magazine Romania, Noiembrie  2002

Nokia face un nou pas în evoluția spre 3G

Mihaela Cârstea

Piața telefoniei mobile are un dinamism spectaculos. Ritmul noutăților este, fără nici o exagerare, bulversant. În 10 ani, numărul abonaților din întreaga lume a ajuns la 1 miliard. Tehnologii precum GPRS, WAP, WCDMA, Bluetooth, 3G, WLAN, Symbian oferă posibilitatea creării unor servicii cu un spectru nelimitat.

Unul dintre cei mai mari jucători de pe piața telefoniei mobile este compania Nokia, situată pe locul 5 în topul "interbrand" al celor mai profitabile companii din lume, după Coca-Cola, Microsoft, IBM și GE. Cu o rețea globală de 54 centre de cercetare și dezvoltare în 14 țări, în care lucrează 18.600 de oameni (35% din întreg personalul) și în care s-au investit în 2001 2.985 mil. euro (9,6% din vânzări), compania își aduce un aport deosebit de important în dezvoltarea domeniului.

Premieră mondială
În cadrul unei conferințe internaționale de presă, care a avut loc pe 26 septembrie la Helsinki, compania a prezentat primul telefon mobil compatibil 3GPP (Third Generation Partnership Project) care funcționează atât în frecvențele GSM 900/1800, cât și folosind protocolul WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access) - Nokia 6650. Unul dintre avantajele interfeței radio WCDMA din telefonul Nokia 6650 îl reprezintă posibilitatea funcționării mai multor sesiuni de date simultan. Aceasta permite, de exemplu, captarea și expedierea a ceea ce vede utilizatorul în timp ce vorbește la telefon.

Noul model se adresează oamenilor de afaceri care au nevoie de funcționalitate superioară, dar apreciază și o prezentare de înaltă calitate. Designul tehnologic se bazează pe o soluție care integrează cipurile GSM și WDCMA într-un singur circuit, oferind astfel un timp îndelungat de convorbire (până la 2 ore și 20 minute în rețelele WCDMA și până la 2 ore și 40 minute în rețelele GSM) și de standby (până la 14 zile). Nokia 6650 dispune de un ecran color mare, cameră integrată pentru realizarea de fotografii și secvențe video, precum și servicii vocale, opțiuni multiple de conectivitate pentru date și interfață utilizator avansată.

Nokia 6650 este primul telefon Nokia care are capacitatea de a înregistra sunet și imagini video în același timp. Camera VGA poate fi rapid activată prin simpla deschidere a capacului de protecție a obiectivului. Pe lângă imaginile statice, pot fi captate videoclipuri (cu sunet), cu o durată de până la 20 de secunde, în 4096 de culori. Imaginile sau videoclipurile pot fi vizionate și stocate în telefonul Nokia 6650 sau pot fi trimise sub forma unui mesaj multimedia spre un telefon compatibil sau către o adresă de email. Telefonul include software-ul Nokia PC Suite care permite utilizatorilor să vizualizeze și chiar editeze pe PC elemente de conținut multimedia stocate în telefon, putând astfel crea filme personale. Softul permite de asemenea sincronizarea datelor personale, precum notițele de calendar și informațiile de contact, între PC și telefon. Este inclus și un browser WAP 1.2.1 compatibil GPRS pentru descărcarea de aplicații suplimentare în telefon, suport pentru tonuri de apel polifonice, aplicație portofel pentru tranzacții mobile și posibilități de conectare pentru transmisii de date, folosind USB, Bluetooth și infraroșu. Compatibilitatea cu WCDMA le oferă profesioniștilor care utilizează frecvent comunicațiile mobile posibilitatea de a se conecta în vederea transmiterii de date, folosind un laptop, la viteze mult mai mari decât cele oferite de un modem conectat la o linie fixă (terestră). Cu ajutorul noului set cu cască wireless Bluetooth, lansat tot pe 26 septembrie, utilizatorii de telefoane Nokia 6650 își vor putea gestiona ușor apelurile și mesajele chiar și atunci când se află în mișcare.

Noul set cu cască este compatibil și cu alte telefoane Bluetooth care suportă versiunea standard Bluetooth 1.1. și profilele Bluetooth handsfree sau set cu cască, oferind astfel posibilități îmbunătățite de interoperabilitate pentru diverse mărci la nivelul întregii industrii de profil. Telefonul cântărește 141 g și are o memorie dinamică de 7 MB. Datorită avantajelor tehnologice și sprijinului primit din partea întregii industrii de profil, tehnologia radio în bandă largă oferă posibilitatea unei evoluții firești de la standardul GSM la un univers al comunicațiilor mobile îmbogățit. WCDMA oferă o utilizare mai rapidă și mai flexibilă a serviciilor mobile, datorită utilizării unei benzi de frecvență extinse, vitezelor mari de transfer al datelor și posibilităților îmbunătățite de roaming. Odată cu evoluția serviciilor mobile, a aplicațiilor și posibilităților de utilizare, WCDMA va continua să dezvolte funcțiile și aplicațiile specifice telefoanelor mobile, pentru a oferi o capacitate sporită a serviciilor de voce și date.

Primele livrări de telefoane Nokia 6650 în vederea testărilor efective în rețea, coordonate de operatori, vor începe în cursul trimestrului patru al anului 2002. În funcție de momentele alese pentru deschiderea rețelelor WCDMA și de interoperabilitatea dintre rețele, servicii și terminale, se estimează că primele livrări comerciale de telefoane Nokia 6650 vor începe în prima jumătate a anului 2003.

Serviciile, interfața cu utilizatorul
Performanțele unui telefon mobil, tehnologiile incorporate, pot fi de un nivel cât se poate de ridicat, utilizatorii nu pot beneficia de ele dacă nu sunt puse în valoare de serviciile operatorilor. Iată de ce, lansarea telefonului mobil Nokia 6650 a fost însoțită de lansarea primelor servicii 3G funcționale atât în rețelele GSM cât și UMTS de către Sonera, cel mai important furnizor de servicii de telecomunicații mobile și avansate din Finlanda.

"Serviciile de telefonie mobilă adresate consumatorilor și oamenilor de afaceri se vor dezvolta extrem de rapid în următorii doi ani" - aprecia Anni Vepsalainen, Executive Vice President Sonera. "Serviciile lansate acum reprezintă doar o mostră a modului în care va arăta noua lume a comunicațiilor mobile. Reprezintă primul pas dintr-un lung proces evolutiv. Pasul următor va consta în transpunerea acestor servicii, la întreaga lor capacitate, în rețeaua UMTS".

Dar să vedem despre ce este vorba. În primul rând, Sonera oferă utilizatorilor un nou meniu de servicii colorat, bazat pe icon-uri. Lungile liste de cuvinte au fost înlocuite de icon-uri simple, similare cu cele de pe PC-uri, reprezentând serviciile active. Variatele servicii de mesagerie au fost grupate într-un nou Message Center, care face posibilă expedierea de mesaje text și multimedia, de e-mail-uri către unul sau mai mulți destinatari. În același loc pot fi salvate mesaje și informații de contact. Din Centrul de Mesagerie pot fi transmise imagini dintr-o colecție disponibilă creată de utilizatorul însuși cu un telefon MMS sub forma unor cărți poștale tradiționale. De exemplu, o imagine luată într-o excursie împreună cu un text introdus de la tastatură sunt tipărite sub forma unei cărți poștale, care este expediată la adresa indicată. Dacă Centrul de Mesagerie funcționează la fel pe internet, el poate fi folosit fie de pe un telefon mobil, fie de pe calculator.

Utilizarea imaginilor deschide noi oportunități serviciilor de conținut. Pentru început este posibilă trimiterea prin rețea de imagini, text, sunet și grafică, în viitor vor putea fi trimise și videoclipuri și imagini video în timp real.

Un alt serviciu interesant, prezentat de Sonera, face posibilă obținerea știrilor și a prognozei vremii, informații care se actualizează la fiecare apelare a serviciului. Costul include doar valoarea transmisiilor de date GPRS. Interesant, deși în anumite situații pare a fi prea insinuant, printre serviciile Sonera se află și un serviciu de localizare a unui telefon într-o arie restrânsă. Pentru o companie de transport care își poate eficientiza traseele pare a fi foarte util, mai ales că este o soluție mult mai ieftină comparativ cu GPRS-ul, în alte cazuri însă poate încălca dreptul la intimitate. Din gama de servicii, desigur că nu putea lipsi, pentru momentele de relaxare, o gamă variată de jocuri care beneficiază de facilitățile multimedia ale telefoanelor 3G.

Expoziția și demonstrațiile făcute au putut da o imagine participanților despre perspectivele tehnologiei mobile. Cu siguranță însă că realitatea ne va depăși imaginația.

GLOSAR

 • GSM (Global System for Mobile Communications) - sistem de comunicații mobile bazat pe o tehnologie de transmitere a datelor digitale și o arhitectură de rețea mobilă, care permite roaming-ul.
 • GPRS (General Packet Radio Service) - standard creat de ETSI pentru transmisia de date în pachete în rețelele GSM.
 • UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) - standard de comunicații mobile bazat pe a treia generație a tehnologiei broadband.
 • CDMA (Code Division Multiple Access) - tehnică de transmisie folosită mult timp de sistemele radio militare, implementată de curând în sistemele de comunicații mobile, precum WCDMA folosit în UMTS. În CDMA, fiecare transmisie are loc cu aceeași frecvență, și fiecărei transmisii de date sau voce îi este asociat un cod separat astfel încât mai mulți utilizatori să poată folosi simultan aceeași frecvență de bandă.
 • WDCMA (Wideband Code Division Multiple Access) - tehnologie radio folosită în standardul UMTS.
 • WAP (Wireless Application Protocol) - protocol standard, internațional, deschis pentru aplicațiile care funcționează în rețelele mobile. Este o interfață tehnică pentru oferirea de servicii de tip internet prin intermediul telefoanelor mobile și a altor dispozitive fără fir. Funcționează în rețelele 2G, 2,5G și 3G.
 • Symbian - sistem de operare pentru terminale mici, inclusiv telefoane. Interfețele deschise oferite de sistemul de operare permit dezvoltarea de funcții suplimentare și programe pentru telefoane.
 • MMS (Multimedia Messaging Service) - standard de mesagerie creat de 3GPP și Forumul WAP. Permite transmisia și recepția de mesaje care conțin text, imagini, sunet, grafică prin intermediul unui terminal mobil sau e-mail.
 • EDGE (Enhanced Data rates for Global Evolution) - următorul stadiu de dezvoltare al tehnologiei GSM. Permite creșterea vitezei de transmisie a datelor până la 384 kbps. Operatorii din America de Nord vor utiliza în serviciile 3G EDGE în loc de UMTS.
 • 1G - prima generație de comunicații mobile, care permite transmisia de voce în rețelele NMT.
 • 2G - a doua generație de comunicații mobile, care permite transmisia de voce, text (SMS) și date. Permite pentru prima oară serviciile WAP.
 • 2,5G - generație superioară 2G, care aduce o îmbunătățire a calității și vitezei transmisiei de date. Permite o îmbunătățire a calității serviciilor WAP și face posibilă transmisia și recepția de mesaje MMS.
 • 3G - a treia generație de comunicații mobile, bazată pe o nouă tehnologie radio și de comunicații, care asigură o creștere importantă a vitezei de transmitere a datelor. Serviciile 3G sunt mult mai vizuale și ușor de folosit și pot fi oferite în mai multe rețele (GSM&GPRS &UMTS).
 • Ecosystem 3G - întregul mediu de lucru al comunicațiilor mobile 3G, care include tehnologiile de rețea, rețelele, serviciile și terminalele, precum și alți jucători din domeniu, ca de exemplu: producătorii de echipamente, operatorii, integratorii, furnizorii de servicii și producătorii de conținut.
 • Terminal 3G - telefon în mod dual care funcționează într-o rețea 3G. În Europa, toate terminalele 3G sunt și terminale 2G și 2,5G.

PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro