Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Soluții - PC Magazine Romania, Noiembrie  2002

Soluții pe scurt

Urmărirea modificărilor în documentele Word 2000
Word-ul oferă o facilitate mai puțin cunoscută prin care schimbările efectuate asupra unui document pot fi urmărite, lucru extrem de util în mediile în care se colaborează intens pentru finalizarea unor documente. Dat fiind că mai mulți utilizatori
lucrează pe un document, este foarte dificil să se urmărească toate modificările efectuate (și mai ales cine le-a operat), fiind și mai complicată problema revenirii la o versiune anterioară. Iată în continuare câteva informații privind această facilitate, fără de care veți constata că nu mai puteți lucra în continuare.

Pentru a activa funcția de urmărire a versiunilor, selectați Tools, Track Changes, Highlight Changes. În caseta de dialog Highlight Changes bifați Track changes while editing și Highlight changes on screen. Apoi dați OK. Acum puteți începe editarea documentului. Word va marca eliminările de text prin tăierea respectivelor fragmente cu o linie orizontală, în timp ce adăugirile la versiunea anterioară vor fi subliniate. Pentru a vedea rapid cine a efectuat o anume schimbare, poziționați cursorul deasupra zonei de interes. Numele autorului va apărea într-un balon împreună cu data și ora exactă când a fost operată modificarea.

Pentru activarea/dezactivarea rapidă a acestei facilități, puteți da direct dublu-clic pe caseta TRK aflată în partea de jos a ferestrei de editare Word, în status bar.

Atunci când trebuie să produceți versiunea finală, mergeți în Tools, Track Changes, Accept or Reject Changes. Caseta de dialog Accept or Reject Changes va fi afișată pe ecran. Folositi-vă de butoanele Find din partea dreaptă a casetei de dialog pentru a localiza fiecare modificare, identificată prin autor și data efectuării. Dați Accept sau Reject pentru a aproba sau a elimina schimbarea propusă de autor. Puteți de asemenea să alegeți să acceptați sau să eliminați toate schimbările în bloc, folosindu-vă de Accept All sau Reject All.

Pentru a ocoli dialogul Accept or Reject, vă puteți folosi direct de meniul contextual asociat fiecărei modificări din text (Accept Change sau Reject Change).

 

Instalarea a două instanțe Win2K
Dacă rulați setup.exe folosind o instalare anterioară a Windows-ului 2000 și indicați drept cale un folder nou, setup-ul nu va elimina instalarea precedentă. De fapt, chiar veți putea porni ambele instanțe ale sistemului de operare, lucru chiar foarte util atunci când doriți să experimentați o nouă configurație, de exemplu. Sau atunci când doriți să aveți un sistem de backup, în cazul în care sistemul primar devine instabil.

În cazul în care nu mai aveți nevoie de una din copii, o puteți elimina. Pentru aceasta, editați mai întâi fișierul boot.ini pentru a elimina intrarea corespunzătoare instalării ce va fi eliminată. Verificați de două ori înainte de a șterge o dată! Apoi schimbați valoarea default din secțiunea [boot loader] pentru a indica instalarea pe care o veți păstra. Dacă ați efectuat bine modificările, după reboot veți intra in varianta de sistem dorită. Pentru a verifica folderul în care aceasta este instalată, introduceți din linia de comandă echo%systemroot%. Tot ce vă mai rămâne de făcut este să ștergeți din Windows Explorer copia care nu vă mai interesează.

 

Instalare Windows 2000 Server cu RIS
Windows 2000 dispune de o facilitate denumită Remote Installation Service (RIS). Aceasta permite utilizatorilor să instaleze versiuni personalizate de Windows 2000 pe sistemele din rețea, fără instalări manuale. Limitarea RIS-ului este aceea că doar Windows 2000 poate fi instalat în acest mod.

Însă există un mic truc prin care puteți folosi RIS pentru instalarea de Windows 2000 Server. Mai întâi, copiați folderul i386 de pe CD-ul de instalare Windows 2000 Server pe discul hard. Folosiți un editor de texte (Notepad este tocmai bun) pentru a deschide fișierul Txtsetup.sif din folderul i386. Din secțiunea [SetupData] schimbați ProductType din 1 în 0 și salvați fișierul. Rulați Risetup.exe pentru crearea unei imagini. După ce Risetup.exe s-a finalizat, deschideți același fișier și schimbați ProductType înapoi în 1 și apoi salvați.

Dacă nu vă place ideea de a umbla manual în fișiere, puteți lua un patch ce permite instalarea de Windows 2000 Server prin intermediul RIS de pe situl Microsoft, articolul Q308508 din Knowledge Base.

 

Alt fel de Paste
Schimbul de informații între diferitele aplicații Office (ca de altfel Windows, în general) este foarte facil, însă uneori o simplă operație cut&paste nu este suficientă. De aceea, în meniul Edit din aplicațiile Office veți regăsi și o comandă Paste Special. Opțiunile acestei comenzi complexe pot fi destul de complicate la o primă vedere, așa că vă prezentăm în continuare câteva dintre cele mai uzuale funcționalități (unele dintre ele s-ar putea să nu le regăsiți, funcție de tipul de date aflate în clipboard).

Paste și Paste Link. Aceste butoane de tip radio aflate în partea stângă a casetei de dialog vă permit să alegeți "lipirea" datelor în forma lor brută sau a unei legături către sursa lor. Alegeți Paste pentru a insera informațiile din clipboard direct în document (în acest caz veți avea la dispoziție și alte opțiuni, după cum vom vedea în continuare). Alegeți Paste Link pentru a stabili o legătură cu sursa informațiilor, datele fiind actualizate la fiecare deschidere a documentului. Atenție însă, dacă sursa datelor este indisponibilă (de exemplu se află pe un server și acesta este căzut) datele ar putea lipsi cu desăvârșire! Dacă vă folosiți de Paste Link, selectați obiectul legat, apoi mergeți în meniul Edit, Links și dați Break Link înainte de a transporta documentul sau prezentarea cu un laptop, din același motiv enunțat mai sus.

Float over Text. Această opțiune este disponibilă doar atunci când în clipboard aveți o imagine grafică și vă permite să poziționați obiectul prin tragere deasupra textului. Dacă această opțiune nu este bifată, obiectul se va comporta ca și un caracter obișnuit.

Paste As. Tipul conținutului prezentat mai jos va afecta modul de comportare a informației din clipboard. Posibilele opțiuni includ: Microsoft Excel worksheet object (permite insearea de celule într-un document, împreună cu formatarea completă a lor, ele fiind editabile prin dublu-clic folosind interfața Excel), Formateted text (RTF) (datele vor fi inserate ca text cu formatare; dacă în clipboard se aflau celule Excel, ele vor fi inserate ca tabel in Word, cu păstrarea formatării, fiind editabile în mod normal, din interfața Word), Unformatted text (conținutul din clipboard va fi inserat cu pierderea formatării; dacă era vorba despre celule Excel, conținutul neformatat al lor va fi inserat separat prin tab-uri, fiecare rând aflându-se pe o linie nouă), Picture (datele din clipboard sunt inserate ca imagine, cu încărcare rapidă, fiind manipulabile în mod obișnuit, fiind o bună alegere dacă intenționați tipărirea de bună calitate), Bitmap (imaginea este inserată în format bitmap, ce ocupă foarte mult spațiu pe disc, formatul fiind potrivit dacă nu intenționați tipărirea), Picture (enhanced metafile) (identic cu Bitmap, doar că este folosit formatul Windows Metafile ce permite redimensionarea obiectului fără pierdere de calitate; formatul este excelent pentru tipărire dar ocupă mai mult spațiu decât formatul picture), HTML (inserează conținutul cu tag-uri HTML, păstrând cât mai mult din formatarea inițială, formatul fiind însă disponibil doar de la Office 2000 încoace).


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro