Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Legislație - PC Magazine Romania, Noiembrie 2002

tehnologia informației din punct de vedere juridic

300 de dosare penale pentru distribuirea și utilizarea neautorizată de software

Business Software Alliance a înregistrat de la începutul anului 2002 peste 400 de cazuri în care drepturile de autor cu privire la programele de calculator au fost încălcate. Acest număr indică o creștere semnificativă în raport cu anul trecut, în 2001 poliția și ORDA (Oficiul Român pentru Drepturi de Autor) întocmind aproximativ 300 de dosare penale pentru distribuirea sau utilizarea neautorizată de software.

Anul acesta a fost înregistrată și o creștere a prejudiciilor constatate în toată țara, la Craiova, de exemplu, fiind descoperite mai multe grupări implicate în inscripționarea și comercializarea neautorizată de programe de calculator piratate, filme și muzică. "Mai multe locuințe, transformate în studiouri de inscripționare, au fost percheziționate ca urmare a unor investigații de durată. Din aceste locuințe au fost confiscate echipamente de inscripționare și aproximativ 3.000 de CD-Rom-uri piratate", se precizează în comunicatul BSA.

Potrivit BSA, prejudiciile aduse în aceste cazuri titularilor drepturilor de autor din domeniul software sunt estimate la peste 100.000 de dolari. Cercetarea penală a început împotriva a șase persoane, acuzate de difuzare neautorizată a unor opere protejate prin drepturi de autor.

Conform legislației românești, aceștia riscă o pedeapsă de până la trei ani de închisoare și plata de despăgubiri către companiile prejudiciate.

"În cazul în care compania are o structură specializată pentru achiziționarea, instalarea și utilizarea programelor de calculator, atunci răspunderea juridică poate reveni șefului acestui departament sau persoanei care are înscrise în fișa postului atribuții legate de instalarea și utilizarea programelor de calculator (de ex. IT manager, șeful oficiului de calcul, administrator de rețea etc.)", declară Nicolae Burchel, avocat BSA.

Conform unui studiu Data Monitor, publicat în vara anului 2001, pierderile anuale înregistrate de economia românească din cauza piratării de software sunt estimate la peste 150 de milioane de dolari.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

BitDefender + Abonament PC Magazine

Concurs de fizica pe Web

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro