Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Legislație - PC Magazine Romania, Noiembrie 2002

tehnologia informației din punct de vedere juridic

O nouă autoritate pe piața românească

Elena Andreea LIță

Pe data de 25 septembrie a.c. și-a început activitatea Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații (ANRC), instituție ce va pune în aplicare politica națională în domeniul comunicațiilor electronice și al serviciilor poștale.

ANRC a fost lansată în cadrul unei conferințe de presă la care au participat președintele instituției, Ion Smeeianu și Alexandrina Hîrțan, vicepreședinte, ocazie cu care au fost prezentate rolul, atribuțiile și principalele direcții de acțiune ale ANRC în perioada 2002-2003.

ANRC a fost înființată cu scopul de a proteja drepturile și interesele utilizatorilor, de a promova interoperabilitatea serviciilor, prin asigurarea unor contracte de interconectare eficiente, și de a susține încrederea publică în piețele de comunicații, printr-un proces de reglementare transparent. Obiectivele principale ale ANRC sunt promovarea concurenței în toate sectoarele piețelor de comunicații electronice și servicii poștale, prevenirea abuzurilor operatorilor cu putere semnificativă pe piață, crearea unui climat favorabil dezvoltării investițiilor și inovației, cât și administrarea eficientă a resurselor de numerotație.
Până la sfârșitul anului, ANRC va elabora autorizările generale pentru furnizarea serviciilor de comunicații electronice, va determina piețele relevante din acest sector al comunicațiilor, va elabora procedura pentru efectuarea analizelor de piață și va demara aceste analize, pentru determinarea furnizorilor cu putere semnificativă pe piață. Începând cu 2003, ANRC va identifica furnizorii de servicii sau de rețele de comunicații electronice cu putere semnificativă pe piață și va impune, menține, sau retrage, după caz, obligațiile specifice, pentru existenta unei concurențe efective pe piața respectivă.

Instituția este independentă față de Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, activitatea ANRC fiind coordonată de un președinte și un vicepreședinte, numiți direct de Primul Ministru, bugetul Autorității fiind asigurat exclusiv din venituri extrabugetare. Potrivit legii, ANRC este obligată să-și exercite atribuțiile în mod transparent și imparțial, pentru a-și menține independența și față de operatorii de pe piețele de comunicații electronice.

Înființarea și funcționarea ANRC sunt reglementate prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 79 din 2002 și răspund cerințelor Comunității Europene referitoare la dezvoltarea pieței interne în sectorul comunicațiilor electronice și al serviciilor poștale și la apariția și menținerea concurenței pe aceste piețe.

Odată cu lansarea sa, Autoritatea a anunțat și primul său proiect normativ, privind Autorizația Generală pentru furnizarea rețelelor publice de comunicații electronice. Prin lansarea acestui proiect se urmărește atât facilitarea condițiilor de operare pentru furnizorii locali, cât și alinierea la standardele europene în domeniu, România fiind primul stat care adoptă noile reglementări ale Comisiei Europene în sectorul comunicațiilor electronice.

Autorizația stabilește condițiile în care pot fi instalate, operate, controlate și puse la dispoziție rețelele publice de comunicații electronice. Prevederile ei se aplică rețelelor fixe de comunicații electronice, rețelelor de comunicații mobile, rețelelor de distribuție a comunicației audiovizuale care sunt utilizate și pentru servicii de comunicații electronice destinate publicului, dar și altor tipuri de rețele.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro